دانش فنی در رابطه با تجارت بینالمللی در داخل کشور مطلوب نیست و شرکتهایی ایرانی که فارغ از دولت و اتاق برنامه ریزی کرده و در بازارهای بینالمللی حضور پیدا میکنند و قوانین تجارت بینالملل را میدانند شاید در حدود 5 درصد باشند. بنابراین باید سعی کنیم دانش و موقعیت جامعه تجاری خود را افزایش دهیم تا در سطح دیگر کشورها قرار بگیرند. تجارت خارجی ما جهان گرا نیست و ایجاد نگرش، ابزار و افزایش ظرفیت در آن باید تقویت شود.
گفتنی است دولت در برخی موارد باید ایدههای خود را اصلاح کند یعنی وقتی صحبت از تعامل بخش خصوصی و دولتی میکنیم باید یک طرف دولت و یک طرف بخش خصوصی باشد، در حالی که در نشستهایی که حضور پیدا میکنیم، بخش خصوصی در اقلیت است.
این موضوع را می توان در رابطه با WTO به کار برد. در مورد بحث (WTO ) نیز برای آنکه یک پیوست هوشمندانه صورت بگیرد باید دولت، بخش خصوصی و جامعه دانشگاهی کشور حضور فعال داشته باشد، اما اگر دولت بدون توجه به ایدههای بخش خصوصی این اقدام را انجام دهد با چالشهای بسیار زیادی رو به رو میشود. باید یک ارتباط سامان یافته ای با تجار ایجاد کنیم. به طور کلی در روابط بینالمللی سرعت و کیفیت مساله اصلی است و بر این اساس در معاونت بینالمللی اتاق ایران در نظر گرفته شده است این سرعت و کیفیت را افزایش پیدا کند.
گفتنی است اتاق بازرگانی هنوز نیازمند تحولات زیادی است و در کشورهای دیگر اتاقهای بازرگانی از تکنولوژیهای مدرن برای ارتباطات خود استفاده میکنند و باید در اتاق ایران هم از این تکنولوژیهای مدرن استفاده کرد.
در برخی مواقع مسایل جانبی مسؤولیتهای اصلی اتاق را تحت شعاع قرار میدهند. این مسایل جانبی ممکن است ماهیت سیاسی، اقتصادی و یا فرهنگی داشته باشند، اما باید سعی کنیم هم زمان با تحول جهان متحول شویم و باید به اتاق به عنوان یک جامعه وصل به جهان نگاه کنیم، نه یک جامعه وصل به تجار صرف و بنابر این باید در ساختار و قانون اتاق تجدید نظر صورت گیرد.
مسأله آخر اینکه در داخل اتاق نیازمند آموزش هستیم، این آموزشها از آموزشهای تئوریک اولیه تا آموزشهای تشریفاتی را در بر میگیرد. چون برنامههای جدید، این نیازها را ایجاد میکند. ما در اتاقهای شهرستانها «مدیریت بینالملل» را ایجاد کردهایم و برای تشکلها هم این طرح را در دستور کار داریم و بعد تمام این مدیران، باید آموزش ببینند تا به اهداف بینالمللی خود دست پیدا کنیم.
*معاون امور بین الملل اتاق بازرگانی ایران
نظر شما