شوری آب نه تنها شستشو و استحمام ساکنان این شهرستانها را با مشکل مواجه میکند، بلکه خطر ابتلا به برخی بیماریها را افزایش میدهد. شوری بیش از حد آب آشامیدنی در شهرهای کناره اروند رود، ماهها است که به یکی از مشکلات اساسی این شهرها تبدیل شده است. افزایش شوری آب دو رودخانهی بهمنشیر و اروندرود کشاورزی و نخلداری آبادان و اروندکنار را در معرض نابودی قرار داده است. مردم این شهرها از آزار پوست به هنگام تماس با آب شکایت میکنند، استحمام به سختی صورت میگیرد و خرید آب از مراکز توزیع آن به تنها راهحل ممکن تبدیل شده است.
از اینها گذشته ترس از ابتلا به بیماریهای مختلف مردم را نگران کرده است. دکتر حمیدرضا ماحوزی، جراح قلب میگوید، شوری آب میتواند باعث افزایش فشار خون و ناراحتیهای کلیوی شود. به گفته او «یکی از تأثیرات آشامیدن آب شور ایجاد فشار خون است. فشار خون هم در بلندمدت میتواند باعث نارسایی قلبی شود. کسی که فشار خون دارد، کار سمت چپ قلبش زیاد میشود. قلب باید در مسیری پمپ کند که فشار در آنجا بالا است. این باعث میشود که به تدریج عضله سمت چپ قلب ضخیمتر شود و این خود، عوارضی به دنبال دارد. یکی از این عوارض که در بلندمدت ایجاد میشود، نارسایی قلبی است. همچنین ضخیم شدن عضله سمت چپ قلب گاهی باعث ایجاد دردهای قفسه سینه یا آنژین پکتوریس خواهد شد».
عوامل متعدد شوری آب
عوامل شوری آب را به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم میکنند. دکتر مهرانافخمی، کارشناس آلودگی آب، در مورد علل شوری آب در استان خوزستان میگوید: «وجود سرشاخههای شور در این استان باعث میشود که آب به هنگام عبور از روی این بسترها، شور شود.» همچنین وجود چشمههای شور در این استان بر شوری آب میافزاید. از عوامل طبیعی دیگری که بر شوری آب تأثیر میگذارد، خشکسالی است. خشکسالی باعث میشود که منابع آبی کاهش یافته و در نهایت منجر به شوری آب شود. به گفته دکتر افخمی این موضوع روی روانآبها و سیلابها تأثیر میگذارد و «بارندگیهای شدید با شستشوی زمینهای اطراف رودخانهها، مقدار زیادی از املاحی که در این زمینها وجود دارند را با خود به رودخانه منتقل میکند».
با برخورداری از فناوریهای پیشرفته در تصفیهخانهها میتوان از درصد شوری آب آشامیدنی کاست و خطر را به مراتب کاهش داد. دکتر افخمی در این باره توضیح میدهد: «در تصفیهخانهها تکنیکهای مختلفی وجود دارد. مهمترین آن روش اسمز معکوس است که در خیلی از جاهای دنیا استفاده میشود که لازمهاش سرمایهگذاری اولیه کلانی است که باید صورت بگیرد. ولی الان ما در خوزستان این سیستم را نداریم. به هر تقدیر شوری آب پارامتری است که فعلا در سیستم ما وجود دارد و ما باید بیشتر به فکر عوامل جایگزین باشیم تا تأمین آب شیرین با این عوامل صورت گرفته و شرایط مقداری بهبود یابد.»
نظر شما