۰ نفر
۱۸ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۰

ایسنا نوشت: این روزها شبکه بانکی در رقابت برای چیدن ویترین‌های خود از سودهای جذاب برای کشاندن سپرده‌گذاران قرار دارد. فضایی که در آن سود سپرده به حاشیه رفته و این طرح‌های متفاوت است که جای آن را پر می‌کند. سودها اکنون حتی مرز ۲۰ درصد را هم رد می‌کند.

سال ۱۳۹۴ گر چه دوره‌ای بود که مسئولان اقتصادی و بعضا بانکی به آن بالیدند و از دوبار کاهش نرخ سود اعم از سپرده و تسهیلات به عنوان یکی از دستاوردهای اقتصادی سخن گفتند، اما در همان زمان هم کارشناسان و حتی در مواردی مدیران بانکی گله‌مندانه عنوان کردند که روند فعلی کاهش سریع نرخ سود با توجه به شرایط موجود بانک‌ها نمی‌تواند چندان پایدار باشد. ولی طولی نکشید که باز هم تحت فشارهای مختلف به ویژه از سوی نمایندگان مجلس، در ابتدای سال جاری و در فاصله اندک از کاهش قبلی سود، باز هم بر اساس آنچه که عنوان می‌شد بانک‌ها با هم توافق کردند نرخ سود سپرده با سه درصد کاهش تا ۱۵ درصد فرو ریخت.

با این تغییر نرخ سود از اوایل دولت یازدهم که رقابتی مخرب بین بانک‌ها برای جذب سپرده حتی مرز ۳۰ درصد را پشت سر می‌گذاشت تا ۱۵ درصد کاهش پیدا کرد. در کنار آن نرخ سود تسهیلات بانکی هم به مرور و همزمان با نرخ سود سپرده در مسیری کاهشی قرار گرفت و پابه‌پای آن پایین آمد تا این‌که به ۱۸ درصد رسید.

با این‌که گمانه‌ها برای کاهش دوباره سود در ماه‌های پایانی سال وجود داشت، اما بعد از کاهش نرخ از تیرماه دیگر تغییری ایجاد نشد و اکنون نه تنها هیچ مقام بانکی از کاهش سود سخن نمی‌گوید بلکه انتقادات نیز پررنگ‌تر شده و آثار آن به‌طور جدی در شبکه بانکی قابل مشاهده است.

اکنون فقط کافی است که به بانک‌ها سری بزنیم تا نرخ‌های رنگارنگ سودی که پیش‌روی مشتریان باز شود را مشاهده کرد، آن هم در شرایطی که تا چندی پیش بانک‌ها از دوران بی‌نظمی از اجرای سود بانکی فاصله گرفته بودند و تا حدی به‌طور هماهنگ نرخ‌های مصوب شورا را در دستور کار قرار می‌دهند. اما در حال حاضر چند ماهی است که دیگر خبری از این نظم نیست و بانک‌ها به‌طرق مختلف، قانونی که البته توافق‌ خودشان عنوان می‌شد را دور می‌زدند، از صندوق‌های سرمایه گذاری گرفته تا طرح‌های مناسبتی.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری این روزها آن قدر در شبکه بانکی قدرت گرفته‌اند که قائم مقام بانک مرکزی از آنها به عنوان فرزندان بانک‌ها یاد می‌کند. سودهایی که عموما بالای ۲۰ درصد از طریق این صندوق‌ها به مشتری پرداخت شده و تا ۲۲ درصد هم می‌رسد.

جالب اینجاست که وقتی از بانک‌ها می‌پرسیم برای سپرده‌گذاری چه شرایطی دارند قبل از این‌که توضیح دهند صندوق سرمایه‌گذاری چیست و یا این‌که در مورد سود سپرده مدت‌دار صحبت کنند مستقیم به آنچه در صندوق‌ها می گذرد اشاره کرده و انگار از ابتدا این صندوق‌های سرمایه‌گذاری بودند که در بانک‌ها وجود داشتند نه حساب‌های سپرده. جالب‌تر آنکه پیشنهاد آنها برای سپرده‌گذاری صندوق‌هاست.

گر چه برای سپرده‌های یک ساله باید سود ۱۵ درصدی باشد، اما این روزها تحت عناوین مختلف به ویژه به بهانه دهه فجر شرایط ویژه‌ای برای سپرده‌های خود تعیین می‌شود تا جایی که در برخی از آنها حساب سپرده مدت‌دار با سود ۲۲ درصد باز می‌شود. از این دوره بگذریم برخی دیگر سود ۲۰ درصد و ۲۲ درصد را برای سپرده پیشنهاد می‌کند به شرط آنکه اگر حداقل مبلغی که در این حساب قرار می‌گیرد پنج میلیون و یا ۱۰ میلیون به بالا باشد. این در حالی است که تا همین چند ماه پیش یا حسابی با سود بالای ۱۵ درصد وجود نداشت و یا حداقل مبلغ برای دریافت چنین سودی حداقل ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان و حتی بالاتر باید سرمایه گذاری می‌شود.

در مواردی حتی برای دوره‌های کوتاه‌مدت حساب سپرده سود ۱۵ درصدی و تا ۱۶ درصد مصوب برای سپرده‌های بلندمدت نیز پیشنهاد می‌شود. آنهم در شرایطی که بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار حداکثر سود برای سپرده های کوتاه مدت تا ۱۰ درصد است.

در مجموع در حال حاضر روند حرکت بانک‌ها در دریافت سپرده عمدتا از مسیری که تا چند ماه پیش و به تازگی در آن قرار گرفته بودند منحرف شده است. در حدود سه سال گذشته و در ماه‌های اول که برای کاهش نرخ سود سپرده اقدام شد، بانک‌ها به دلایل مختلف با وجود مصوبه های شورای پول و اعتبار از انطباق با ارقام مصوب خواسته یا ناخواسته خودداری می‌کردند، چرا که در آن زمان برخی شرایط از جمله فعالیت مخرب موسسات غیرمجاز، بالابودن سود در بازار بین‌بانکی و تنگنای اعتبارات عامل اصلی بود که موجب می‌شد نتوانند به آنچه که عنوان می‌شد توافق است پایبند بماند.

ولی در سال گذشته و در فاصله بین دوبار کاهش نرخ سود بانکی از سوی مقامات بانک مرکزی و حتی برخی از مدیران بانک‌ها عنوان شد که شرایط برای تغییر نرخ سود در حال فراهم شدن بوده و معضلات قبلی تا حدی برطرف شده است. به‌طوری که موسسات غیر مجاز ساماندهی، سود در بازار بین‌بانکی کاهش یافته و تنگنای مالی بانک‌ها تا حدی با توجه به آزادسازی بخشی از سپرده‌های قانونی رفع شده است. بنابراین می‌توان برای کاهش نرخ سود بانکی اقدام کرد. در این حالت نرخ سود هم در پایان سال گذشته و البته ابتدای امسال کمتر شد.

اما این در حالی بود که بعد از تغییرات آخر، برخی مدیران عامل بانک‌ها اعلام کردند که دیگر ظرفیت کاهش نرخ سود بانکی وجود نداشته و سود به هسته سخت خود رسیده است، چرا که اکنون با وجود کمبود منابعی که در شبکه بانکی وجود دارد هرگونه کاهشی موجب عدم سرمایه‌گذاری مردم در بانک‌ها می‌شود و این خطر بزرگی برای بانکهاست.

چندی پیش بود که رئیس کانون بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی نیز رسما از سود واقعی فعلی در نظام بانکی که به ۲۵ درصد می‌رسد سخن گفت. پرویزیان تاکید داشت که خروج بخش عمده‌ای از منابع بانک‌ها از دسترس آنها در قالب مطالبات غیرجاری و بدهی دولت به بانک‌ها سپرده‌های قانونی موجب شده تا عملا نرخ واقعی و موثر سود بانکی بیش از ۲۵ درصد افزایش یابد. از سوی دیگر تسهیلات تکلیفی و حمایت بانک‌ها از واحدهای اقتصادی با نرخ سود پایین و همراهی دولت و بانک مرکزی و مجموعه شبکه بانکی برای بخشودگی جرائم نیز به هزینه‌های بانک‌ها افزوده است که در مجموع علاوه بر کاهش تسهیلات دهی بانک‌ها هزینه‌ها را افزایش داده و سیستم بانکی را دچار اختلال و خالی شدن منابع می‌کند که به تبع آن سود بانکی تاثیر می‌پذیرد.

با این حال در بانک مرکزی نظرات دیگری هم وجود دارد و کمیجانی-قائم مقام بانکی - معتقد است که در حال حاضر با توجه به کاهش نرخ تورم، این سپرده‌گذاران هستند که بر سود سلطه داشته و از مبلغی بالاتر از فاصله تورم بهره می‌برند و فشارهای موجود از سوی برخی از آنها مانع از آن شده که سود بانکی در مسیر اصلی خود حرکت کند.

35225

کد خبر 633123

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 39
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    سودها باید افزوده بشه
    • بی نام A1 ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
      41 4
      سپرده 22درصد کودوم بانکه؟تضمینیه؟ اسمشو بگید مجبور نباشیم به کل بانکها سر بزنیم
    • عربلو IR ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
      5 6
      در قبال توهم تك رقمي بله و كاملا موافقم
  • بوئين زهرا IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    22 1
    تو جايي كه دولت تعرفه و ماليات 5 درصدي واردات برنج رو به بهانه افزايش درآمد خود به 22 درصد ميرسونه و درآمدي براش نداره و در يك حركت صوري و با توافق با تجار اونو به 10 درصد ميرسونه كه بازنده اصلي مردم و فروشمده هاي خرد هستند ، موارد فوق هم در ادامه همين كاسب بازيهاي دولت و عواملش هست
  • محمد ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    20 11
    من با سود بيشتر موافقم تا اينكه بانك ها مجبور بشن براي تشويق مردم زيرميزي پيشنهاد سود بالاتر رو بدن
  • محمدرضا A1 ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    53 5
    دراقتصادی روکه پرسودترین وپربازده ترین بخش اون سپرده گذاری دربانک باشه روبایدگل گرفت...
  • بی نام A1 ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    13 3
    من شنیده ام که چون صندوق های سرمایه گذاری وابسته به بانکها برای مردم جذابیت نداشته و همه از آنها می ترسند بانکها کم کم این صندوق های وابسته به خود را جمع کرده و سرمایه ها را به صورت سپرده با سود بیشتر حذب می کنند. البته نمی دانم چقدر واقعیت دارد.
  • رضا A1 ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    15 0
    اگر وام بهره پایین میدهند، سود را نیز کم کنند. نمیشود که به مشتری سود کمی بدهند اما وامی با بهره پایین نیز در کار نباشد.
  • امیر A1 ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    11 1
    صندوق سرمایه گذاری هیچ تضمینی بهش نیست، یه چیز من در آوردی و خطرناکه
  • بی نام A1 ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    45 3
    اين كه ربا نيس ربا هم كه جنگ با خدا نيس. فقط بد حجابا رو نهي از منكر كنيد آقايان آيات اعظام
  • بی نام IR ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    4 6
    با کاهش سود بانکی از جیب مردم این پولها را میخواهند جبران کنند
  • بی نام IR ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    6 3
    تا وقتی که عقل اقتصادی مردم ایران بدست آوردن سود به هرطریقی و راهی باشد افزایش سود برای بانکها نفع دارد کاهش سود برای دلالان چون مردم عقل خود را در این مسیر بکار میبندند درصورتی که این سپرده ها باید در مسیر بازار سرمایه و بورس صرف شود که هم بانکها دست از سر سودهای تسهیلات و سپرده های بانکی بردارند و هم بورس رونق بگیرد با تشکر
  • بی نام IR ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    4 1
    اینهمه نوشتید ولی آخرش نگفتید نرخ سود چند ؟
  • بی نام IR ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    0 1
    گرون می فروشن
  • بی نام IR ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    18 6
    این کاهش سود بانکی فقط به نفع بساز بفروش هاست چون واحد هایی که ساختند رو دستشان باد کرده و هر چه بگذره با توجه به افزایش عمر ساختمان قیمت ملکشان پایین میاد و ان ها هم نمی خواهند از سود 2 تا 3 برابریشون دست بکشند با این کاهش سود بانکی حتی به قیمت ورشکستگی بانک ها می خواهند مردم سرمایه شان را به سمت ملک ببرند در ضمن حامد جان اگر مردم پولشان در بانک باشه بانک ها راحت تر می توانند وام هایی از قبیل وام خرید خودرو،ازدواج و درمان بدهند
  • بی نام IR ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    3 3
    نظر دولت اينست كه با كاش سود بانكي سپرده ها از بانكها وارد بازار شود و به رونق اقتصاد كمك كند. در ضمن از انجايي كه بانكها در ايران دولتي و شبه خصوصي هستند با خروج بخشي از سپرده ها هيچگاه ورشكست نميشوند.
  • بی نام IR ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    10 0
    مثل بازی دومینو میمونه یک بانک که ورشکسته شد وسقوط کردسایر بانکها هم سقوط می کنند در آمریکا نیز مشابه این مطلب رخ داد یادمان نرود اقتصاد بی رحم است ودودوتا در آن همیشه چهار می شود دیروزود دارد سوخت و سوز ندارد.
  • بی نام IR ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    6 3
    مردم از بهره ۲۴ درصدی هم راضی نیستن
  • بی نام IR ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    5 0
    همه بانکها هر کدوم یه مدلی بیشتر از 15 درصد دارن سود می دهند
  • بی نام IR ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    19 2
    نرخ سود سپرده ها باید بیشتر شود. این نرخ واقعا کمه
  • بی نام IR ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    5 21
    باعث خوشحالی و مسرت است که ملت ایران به نزول خواری 15 درصد هم راضی نیستند و می خواهند در این حرفه شریف شهره آفاق باشند
  • بی نام IR ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    0 0
    یعنی الان تمام مشکل بانکها همین حس تورمه؟
  • بی نام IR ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    18 0
    نرخ سود بانكي بايد به صفر برسه ولي: دست دولتي ها از بيت المال كوتاه بشود، تسهيلات بانكي بدون تشريفات زايد پرداخت شود، قوانين تجارت جهاني بر بازار ايران حاكم شود، ارتباط مستقيم توليد كننده و مصرف كننده برقرار شود، بازار دلالي و دلالان برچيده شود، از توليد با كيفيت حمايت شود و از توليد فاقد كيفيت بازخواست شود . . .
  • بی نام IR ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    12 0
    90 درصد سپرده ها زیر 50 میلیون است و وام های کلان هم برای تولید فقط به خودهای داده می شود و فقط مثل همیشه برای افراد خاص اعتبار وجود دارد نه مردم عادی از ان طرف همین دیروز 10 درصد اجاره بها و رهن بالا رفت و فشار بیشتر بر مردم...تنهای چیزی که در هم باعث خروج از رکود و هم کاهش فشار اقتصادی بر مردم می شود کاهش نرخ دلار به نزدیک 1500 تومان است...
  • بی نام IR ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    5 0
    نرخ سود سپرده ها و تسهیلات هیچ تناسبی با تورم نداره الان
  • بی نام IR ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    10 0
    تورم واقعا کم نشده ولی سودها رو کم کردند
  • بی نام IR ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    5 0
    خوب معلومه مردم راضی نیستند برای اینکه بانک ها هم با پایین اومدن تورم به کاهش نرخ سودشون راضی نمی شدند . کلی زور بالا سرشون بود تا تازه به صورت حرفی نه عملی سود رو کم کردند. بیچاره مردم
  • بی نام IR ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    13 0
    سوال اینجاست زمانی که نرخ تورم بالای 30 درصد بود چرا نرخ سود سپرده به همان نسبت افرایش نیافت ؟
  • بی نام IR ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    5 5
    کاهش سود بانکی فقط بخاطر پر شدن بیشتر جیب کارمندان بانک بود والا وقتی که حتی رفع تحریم برجاماثری در اقتصاد ایران ندارد چطور کاهش سود بانکی تاثیر گذار است؟اقتصاد ایران به هیچ وجه اقتصادی علمی و مبتنی بر اصول مورد قبول اقتصادی نیست.یعنی هیچ چیز در این اقتصاد روشن نیست
    • بی نام A1 ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
      1 7
      کارمند بانک ؟؟ مگه بانک غیر از حقوق برای کارمندها سود هم به حسابشون واریز میکنه که کم شدن سود به نفع کارمند بانک باشه ؟؟؟ چقدر مغز ما ایرانیها تعطیله
  • بی نام IR ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    7 0
    کی نرخ سود تسهیلات کم میشه؟ اینو جواب بدین مسئولین
  • بی نام IR ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    7 6
    اگر سود سپرده را پایین بیاورند . تورم وگرانی شدید و در پی آن رکود مضاعف را دامن میزنند
  • بی نام IR ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    5 0
    میخوان سود سپرده کم کنند خب بکنند ولی قاعده وقانون داشته باشه سقف بذارن براش مثلا از ۵۰تومن به بالا سود این درصد وهمینطور پلکانی دارایی بیشتر تو بانک سود کمتر بشه. خیلیا هستن مستاجرن وریال ریال پس انداز میکنن تا شاید یه روزی بتونن یه سقف بالاسرشون از خودشون داشته باشن. وبرای اینکه ارزش پولشون خیلی کم نشه سپردن بانک .خب حالا این آقا با اونیکه هکتارها زمین فروخته کارخونه فروخته گذاشته بانک یکی هستن؟؟از طرفی وامهای کلان رو بانکها بخاطر پشتوانه مالیشون به همین افراد میدهند. حالا این عدالته که خشک وتر باهم بسوزن؟؟؟
  • بی نام IR ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    0 0
    سلام و خسته نباشید .ما کجا باید شکایت کنیم از دست بانکها .مثل تجارت و اقتصاد نوین که تسهیلات میدن و 15 بلوکه میکنن
  • بی نام IR ۱۶:۰۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    0 0
    ریشه تخلفات در این است که این بانک ها فقط ساز خودشون رو می زنند
  • بی نام IR ۱۶:۰۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    2 0
    امان از دولت که همه راه ها بهش ختم میشه . ریشه این تخلفات هم نگاه دولتی و نوع مدیریت دولت ایران است .
  • بی نام IR ۱۶:۰۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    1 0
    شکل این تخلفها ریشه در فساد اقتصادی دارد. چرا بانک آینده به خودش اجازه می ده در ازای مبلغ وام 18 درصد 20 درصد از پول وام گیرنده رو بدون هیچ بهره ای در یک حساب بلوکه کنه و کسی نیست حتی به این موضوع رسییدگی کنه؟ چرا هیچ بانکی واقعا وام 18 درصد نمیده و وقتی حساب میکنی در بهترین شرایط به جز هزینه رهن وثیقه هزینه های کارشناسی و استعلام و افتتااح حسابهای بی مورد و مواردی مثل شیرینی بچه ها و آبونمان که بانک ملت 1 درصد از کل وام رو بابتش پیش میگیره همچین رقمی غیر واقعیه.
  • بی نام A1 ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
    7 0
    خداییش اینجوری هم بانکها استفاده میکنن هم مردم اما تو بازارای دیگه مثل مسکن فقط دلال سود میکرد
  • بی نام DE ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۹
    6 0
    بانک هایی که علنا اعلام نمی کنند چقدر سود می دهند مشتری از دست می دهند. من بیکار نیستم هر روز برم بانک گردن کج کنم سوال کنم امروز چی دارید، همه چیز چراغ خاموش است در این کشور.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین