به طور طبیعی وقت دولت سعی می‌کند نرخ ارز را پایین‌تر از نرخ تعادلی در بازار نگه دارد، بروز برخی شوک‌های اقتصادی در بازار باعث بر هم زدن شرایط می‌شود و نوسان قیمت‌ها تشدید می‌شود.

مجید سلیمی‌بروجنی: روزهای ابتدایی زمستان امسال شاهد رکوردشکنی دلار و صعود آن به بالای 4 هزار تومان بود. طی دو ماه اخیر صحبت پیرامون قیمت دلار بسیار بوده است. در یک سوی ماجرا، دولتمردان تلاش کرده‌اند که این قیمت را موقتی نشان دهند و وعده کاهش قیمت را داده‌اند. در این میان، برخی کارشناسان بر این عقیده‌اند که واقعی شدن نرخ ارز می‌تواند زمینه افزایش صادرات و رشد تولید و بالا رفتن رقابت‌پذیری را فراهم کند.

واقعیت امر این است که نرخ ارز همیشه در اقتصاد ایران یک فاکتور تاثیرگذار بوده و بالا و پایین شدن آن، بازار را به دنبال خود کشانده است. طی یکی دو سال گذشته بسیاری از کارشناسان اقتصادی به دولت پیشنهاد افزایش نرخ ارز را داده بودند تا هم به‌گونه‌ای تورم انباشته شده قبلی را از بین ببرند و هم رکود از تولید و صنعت خارج شود.

متاسفانه این افزایش نرخ ارز اخیر تنها در مورد نرخ ارز آزاد اتفاق افتاده و برای نرخ ارز مبادله‌ای اتفاقی نیفتاده و اختلاف ارز بازار آزاد و ارز مبادله‌ای حدود 700 تومان شده است. افزایش نرخ ارز در حال حاضر به افزایش بالقوه تورم و نقدینگی و فشار شدید نوسان مقطعی و فصلی به بازار برمی‌گردد. از طرفی، دولت طی سه سال گذشته به هر شکلی تلاش کرده که نرخ ارز را پایین نگه دارد. دولت با تزریق ارز و هزینه کردن ذخایر ارزی قبلی از برجام بر بازار مسلط شده و تلاش کرده نرخ ارز را پایین نگه دارد. وقتی دولت به طور مصنوعی نرخ‌ها را از نرخ تعادلی پایین‌تر نگه می‌دارد، به معنای آن است که بخشی از ذخایر ارزی کشور پیش از فروش صادرات نفت و... را به هدر می‌دهد تا نرخ ارز را ثابت نگه دارد.

فروش دارایی‌های تجدیدناپذیر کشور کار بسیار اشتباهی است که متاسفانه دولت قبل در شرایط تحریمی تلاش کرد که از این طریق بازار ارز را کنترل کند. نتیجه این اشتباه، تحویل دلار 820 تومانی در شروع دولت نهم و برگشت آن با قیمت 3700 تومان در پایان دولت دهم بود.

به طور طبیعی وقت دولت سعی می‌کند نرخ ارز را پایین‌تر از نرخ تعادلی در بازار نگه دارد، بروز برخی شوک‌های اقتصادی در بازار باعث بر هم زدن شرایط می‌شود و نوسان قیمت‌ها تشدید می‌شود. افزایش قیمت ارز یا به بیان دیگر، کاهش ارزش پول ملی اگر مدیریت شده باشد، می‌تواند به بهبود تراز تجاری کشور کمک کند. به زبان ساده، وقتی نرخ ارز افزایش می‌یابد، از یک‌سو واردات گران شده و کالاهای وارداتی بخشی از بازار خود را از دست می‌دهد. در حقیقت مشتری ایرانی اگر در برابر گرانی کالاهای وارداتی ناتوان از پرداخت باشد، دو رفتار دارد. یک این‌که آن را با کالای ایرانی جایگزین می‌کند و یا اگر کیفیت کالای ایرانی بالا نباشد و در ضمن آن کالا نیز ضروری نباشد، مشتری ایرانی ممکن است از خرید آن کالا منصرف شود. در هر دو مورد، واردات کاهش خواهد یافت.

تردیدی نیست که افزایش نرخ ارز باید مدیریت شده باشد. متاسفانه به دلیل برنامه‌های کلان اقتصادی اشتباه دو سه دهه گذشته، رقابت‌پذیری در صنایع داخلی به شدت کاهش یافته است. عدم بهره‌وری در اقتصاد ایران حیرت‌انگیز است. این سوال وجود دارد که در چنین شرایطی، آیا افزایش نرخ ارز می‌تواند یک درمان بلندمدت برای تولید ملی و اقتصاد کشور باشد؟

درست است که افزایش نرخ ارز به نفع صادرات خواهد بود، اما این به شرطی است که برنامه مدون و بلندمدتی برای صادرات وجود داشته باشد. صادرات به شرطی تقویت می‌شود که تولید داخلی پیشاپیش تقویت شده باشد. از سوی دیگر، رشد صادرات کشور یک روز و یک ماهه تحقق پیدا نخوهد کرد. می‌توان پیش‌بینی کرد که این‌گونه افزایش‌های نرخ ارز، ناخواسته سودهای مقطعی را نصیب برخی صادرکنندگان خواهد کرد، اما آیا صادرکنندگان این سود اضافه را صرف تولید و صادرات دوباره خواهند کرد؟

متاسفانه رانت دسترسی به ارز دولتی و فروش آن به نرخ بازار آزاد شکل سنتی و تجارت ناسالم در سیستم دو نرخی بودن ارز است. فساد و تجارت پیرامون دو نرخی بودن ارز، این‌قدر جذاب است که بسیاری برای جلوگیری از تک‌نرخی شدن آن، از هر گونه تلاشی دریغ نخواهند کرد. افزایش فاصله بین نرخ دولتی ارز و نرخ آزاد، اجرای سیاست تک‌نرخی آن را دشوارتر خواهد کرد.

در روزهایی که فرمان اقتصاد و سیاست ایالات متحده به دست ترامپ و رفتارهای غیرقابل پیش‌بینی‌اش افتاده، عاقلانه‌تر این است که دولتمردان ما در اخذ تصمیماتشان دقت کافی به خرج دهند و سیاست‌های اقتصادی‌شان به‌گونه‌ای باشد که اثر تورم انتظاری آن به حداقل ممکن برسد و از سفته‌بازی در بازار ارز جلوگیری شود.

 

35225

کد خبر 634274

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 41
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۶:۳۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۱
    7 21
    دلار تا سال آینده بین 6 تا 8 هزارتومان خواهد بود
  • بی نام A1 ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۱
    33 3
    سوال من از این بزرگوار این هست ایا تمام مردم ایران صادرت کننده هستن ؟ و ایا تمام مردم باید نگران سود بردن صادر کنندها باید باشند ؟ ایا زمانی که دلار از 900 تومان 3500 تومان شد و صادر کننده بسیار محترم سود نجومی برد و مردم تورم نوجومی تجربه کردن این صادر کننده ها تومانی از سود خود را در تولید و کشور خرج کردن ؟ ایا زمان ان نرسیده که صادر کننده و تولید کنند بجای طمع در سود کلا و پا گداشتن بر گرده مردم مانند تمام نقاط دنیا کمی به فکر نو اوری و تواید روز باشن ؟ ان همه سودی که از افزایش دلار بردن کجا رفت که دوباره کاسه چه کنم دست گرفتن ؟ اگه قیمت دلار بالا برود مگه ما چه چیزی تولید میکنیم که توقع تورم نداشته باشیم ؟ ایا اصلا به فکر مردم و تورم ناشی از این همه سودجویی و خودخواهی خود هستید ؟
    • بی نام A1 ۰۰:۳۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۳
      7 0
      آفرین به این نظر. اگر می توانستم 1000 تا مثبت می دادم.
  • بی نام IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    17 1
    فرصت ها مدتهاست از دست رفته
  • بی نام IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    21 1
    نصف اون فرصت ها رو استاد احمدي نژاد از دست داد
  • بی نام IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    13 1
    داداش اشتباه گرفتی به این راحتیام نیست
  • بی نام IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    7 1
    اگه اینطوری بود که من الان میلیاردر بودم
  • بی نام IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    8 0
    خدا قوت واقعا
  • بی نام IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    21 1
    جالبیش اینجاست که هرررررررررر اتفاقی تو دنیا یا ایران میفته دلار گرون میشه،یعنی هیچ اتفاقی کلاً باعث ارزونیه دلار نمیشه
  • بی نام IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    12 0
    با این متن من دیگه حرفی برای گفتن ندارم
  • بی نام IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    0 14
    شما بسیار درست میگی
  • بی نام IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    4 0
    به به
  • بی نام IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    6 0
    از سال 1389 تا امروز که خودم به خوبی به یاد دارم رو وقتی با اطلاعات این مطلب مقایسه میکنم به این نتیجه میرسم اون سالهایی که من در بازار ارز نبودم هم مطالب بالا صد درصر پر اشتباهن . چند نمونه از اشتباهاتی که برای خود من محرزه : سال 1389 بنده خودم دلار نهصد و پنجاه تومنی خریدم از بانک که قیمتش از صرافی ده تومن بالاتر بود. سال 1390 دلار بین هزار تومن تا دو هزار تومن نوسان داشت.سال 1391 دلار بین هزار و ششصد تومن تا چهار هزار تومن معروف جمشید بسم الله نوسان داشت.سال 1392 پس از انتخاب روحانی دلار تا دو هزار و هشتصد تومن سقوط کرد سال 1393 دلار سه هزار تومن را هم به خود دید سال 1394 پس از توافق باز هم تا 3هزار تومن سقوط کرد.سال 1395 همین چند روز پیش دلار تا 4180 تومن اوج گرفت.
  • بی نام IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    5 0
    نرخ ارز همیشه در اقتصاد ایران یک فاکتور تاثیرگذار بوده و بالا و پایین شدن آن، بازار را به دنبال خود کشانده است. چی شده واقعا؟
  • بی نام IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    5 0
    آقا چیزی می دونی مارم در جریان بزار والا
  • بی نام IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    8 0
    من دیگه برم کشاوری کنم
  • بی نام IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    3 0
    من یه دیوونم والا
  • بی نام IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    3 2
    سلام ،همچنان منتظر همت بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در خصوص بازگرداندن دلار به کمتراز سه هزار تومان هستیم.
  • بی نام IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    3 0
    وقت دولت سعی می‌کند نرخ ارز را پایین‌تر از نرخ تعادلی در بازار نگه دارد، بروز برخی شوک‌های اقتصادی در بازار باعث بر هم زدن شرایط می‌شود و نوسان قیمت‌ها تشدید می‌شود. افزایش قیمت ارز یا به بیان دیگر، کاهش ارزش پول ملی اگر مدیریت شده باشد، می‌تواند به بهبود تراز تجاری کشور کمک کند. داداش خب مدیریت نمیشه دیگه
  • بی نام IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    4 0
    خب الان مدیریت نمیشه دیگه تمام این مقاله میره زیر سوال چون مدیریتی نداریم اصلا
  • بی نام IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    3 0
    من چی بگم جوونی دلت خوشه
  • بی نام IR ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    6 0
    فازت چیه جدی جمعه ای
  • بی نام IR ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    1 0
    چرا الکی جو میدی؟؟؟؟ ده تومان که طبیعی هست.
  • بی نام IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    6 0
    دقیقا چی می خوای بگی؟
  • بی نام IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    6 0
    اقا شهرداری شمایی؟
  • بی نام IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    7 0
    ببین اوضع خیلی بدتر و کثیفتر از این حرفاس
  • بی نام IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    5 0
    ای بابا دلت خوش
  • بی نام IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    7 0
    فرصت؟ داداش می دونی کجا داری زندگی می کنی؟
  • بی نام IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    4 0
    ای بابا بازم مرسی که وقت گذاشتی اینو نوشتی
  • بی نام IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    2 3
    خسته نباشید همگی با این همه ابزار نظرهای بی ربط
  • بی نام IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    6 0
    فرصت نمی دن تو این کشور بت که
  • بی نام IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    5 0
    فرصتا به قشر ما نمی دن عزیز من
  • میلاد A1 ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    21 3
    همین که دلار از 1000 تومان شد 3500 تومان و صادراتمون زیاد شد بس نیست؟ آخه کدوم صادرات؟ نفت و گاز و فرش و پسته رو میفرمایید؟ دلار 3.5 برابر شد. اون صادرکننده هایی که چیزی بلد بودن تولید کنن تا الان کارشونو کرده بودن. تنها سودی که افزایش دلار داره برای یه عده خاصه که قیمت مایحتاج اولیه زندگی مردم که اکثرا از خارج میاد رو گرون کنن.
    • بی نام IR ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
      0 0
      اشتباه منفی دادم
  • حقیقت 123456 IR ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    3 1
    افزایش نرخ ارز فقط موقعی موجب افزایش صادرات میشه که اصولا صادراتی هم وجود داشته باشه. یک میلیارد دلار صادرات فرش و جا زدن میعانات نفتی و گازی به جای کالاهای غیرنفتی فریب دادن مردم است. کشورهایی نظیر آمریکا، چین، ژاپن، کشورهای شرق آسیا، اروپای غربی و امثال آن ها می تونند ادعا کنند اگر ارزش پول ملی شون رو کاهش بدند صادرات شون افزایش پیدا می کنه. در مورد کشورهایی مثل ایران تنها چیزی که افزایش پیدا می کنه فقر اکثریت مطلق مردم و ثروت اقلیتی که منابع ثروت از جمله ارزها رو دزدیده و در حساب های داخلی و خارجی مخفی کرده اند.
  • بی نام A1 ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    3 1
    کاملا مخالفم و موضوع به نظر من کاملا برعکس هست به این دلایل 1 زمانی که دلار از 1000 تا 4000 رفت ایا ما از رکود خارج شدیم یا به رکود رفتیم؟ چرا وقتی دلار 4 برابر شد جهش صادراتی و ...نداشتیم؟2 صادرات ما چیست؟ ما اصلا صادراتی نداریم ما خام فروش هستیم افزایش نرخ دلار با خارج کردن مواد اولیه از کشور باعث کمبود میشه و از اون طرف هم گرانی واردات از دو طرف داخل رو فلج میکنهچه واردات مواد اولیه چه کالای مورد نیاز مردم 3 صادرات از کالای مازاد باید صورت بگیره نه از کالای مورد نیاز مردم و لذا این اندیشه 100 درصد غلطه و بنده اینو رد می کنم افرادی که این ادنیشه رو مطرح میکنن خودشون از دلالان این حوزه هستند و میخواهند به قیمت کاهش رفاه مردم ریال بیشتری به جیب بزنند
  • بی نام A1 ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    6 1
    شما اول صادراتت رو به ما نشان بده و اثبات کن از مازاد کالا هست اون موقع تقاضای افزایش نرخ دلار داشته باش ضمن اینکه به ما بگو زمانی که دلار 4 برابر شد چه میزان اشتغال ایجاد کردی؟ یک نفر هم ایجاد اشتغال نکردی چون خام فروشی و خارج کردن مواد اولیه اشتغال ایجاد نمیکنه اما سود هنگفتی بردی. همین الان دام زنده و گوشت رو از کشور خارج میفرمایید واردات رو هم با تعرفه و گران کردن دلار کم کردین و هزینه زاش کردین الان ببین وضعیت گوشت قرمز در چه حالتی است 1 درصد هم این تفکرات رو قبول ندارم اینکه این حرفها رو برانسون تو کتاب اقتصاد کلان زده برا جامعه ای زده که صادرات واقعی داره نه دلالی
  • بی نام A1 ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    7 1
    دوستان اگاه باشید و به هوش باشید که دلار مد نظر اینها دلار 4200 و 4500 و..نیست این دلالان برا دلار 7000 و 8000 و اینا نقشه کشیدن و خوابش رو میبینن در حالی که دلار باید کاهش پیدا کنه تا رکود از بین بره بنده به این دلالان میگم پنبه رو از گوشتون دربیارین این نمیشه که وقتی بحث حقوق میشه همه چی داخلی باشه و 250 دلار بشه حقوق کارگر ولی وقتی بحث اقتصاد میشه تئوری های امریکا و...رو وسط بکشیبد دلار اگر قراره طبق تئوری های امریکا بالا بره حقوق کارگر هم باید حداقل حقوق کارگر در امریکا باشه که ماهی 2000 دلار به بالا هست. نمیشه که هزینه ها همه غربی باشه ولی درامدها ایرانی باشه در شرایط فعلی دلار باید کاهش پیدا کنه هر وقت حقوق کارگر رو به بالای 2000 دلار وحقوق مهندس رو به 5000 رسوندین اون موقع دلار هم بشه
  • بی نام A1 ۱۹:۰۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۲
    4 1
    متاسفانه پایین نگه داشتن تصنعی نرخ ارز صنعت قالی بافی در کشور رو نابود کرده زمانی در همین کشور میلیونها نفر از راه قالی بافی درآمد داشتند حالا بروید امار بگیرید ببینید ۹۰ درصد صنعت قالی دست باف نابود شده. قالی باف و کشاورز چه گناهی کرده که محصولش مفت به دست خارجی ها برسه .
  • بی نام A1 ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۳
    5 1
    یه نگاه به آمار برابری نرخ ارز با پول ملی کشورهای منطقه خودمون بندتزید،در طول چهل سال اخیر ارزش پولشون حفظ شده در برابر دلار و در مواردی حتی تقویت شده.اما شما دلار را از چهار تا تک تومان رسانده اید به چهار هزار تومان ،در حالی که ایران جزو پنج کشور نفتی و از نظر گاز دوم است.معادن و سایر صنایع بماند اصلا.و هنوز باز هم هر روز صحبت از آزاد کردن ارز است.
  • بی نام BE ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۳
    0 0
    خدمت دوستانی که تصور میکنند پایین اوردن نرخ ارز باعث افزایش قدرت خریدشان می شود عرض کنم دولت برای پایین نگه داشتن نرخ ارز از جیب ما میدزده بجاش به واردکننده ارز ارزون میده اونا هم جنسشون رو با هر قیمتی میفروشن. بالا رفتن نرخ ارز باعث میشه کسانی که پول از کشور خارج میکنند ناچارا باید برای خرید ارز ریال بیشتری بپردازند. و ورادات نیز کاهش میابد

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین