پژوهشگران اختر شناس با کشف نمونه ای جدید از ابرنواختران، به یافته های نوینی درباره انفجارهای ستارگان دست یافتند. یافته های علمی پژوهشگران پرده از اسرارناشناخته کیهانی از جمله تاثیرانفجار ستارگان بر بدن انسانها دراختیار ما قرار می دهد.
ازسوی دیگر، انفجار در همه ستارگان بطور یکسان انجام نمی شود . گروهی از دانشمندان بین المللی از جمله ستاره شناسی از دانشگاه آریزونا،قسمت سوم یک ستاره یا" ابرنواختر" را شناسایی کرده است.
این درحالی است که تاکنون دو نمونه از ابرنواختان توسط دانشمندان شناسایی شده بود.
این ستارگان جوان سوزان و غول پیکر دارای ظاهری خشن هستند و یا در صورتیکه پیر باشند در اثر گرمای هسته ای خود منفجر می شوند.
تلسکوپی در ژانویه دو هزار و پنج میلادی موفق شد تصاویری از ابرنواختر جدید را رصد کند.
از اینرو، باتوجه به اینکه روند انفجار اینگونه ابرنواخترها در نقاط مختلفی مشاهده شده است ، دانشمندان بر آن شدند تا بمنظور اندازه گیری اجرام جدا شده از اینگونه ستاره ها بهنگام انفجار و مواد هسته ای آنها ، عملیات جمع آوری و تحلیل اطلاعات دریافتی از تلسکوپ های نقاط مختلف دنیا را آغاز کنند. پژوهشگران کیهان شناسی بزودی دریافتند که ابرنواختر جدید هیچگونه تناسبی با نمونه های شناخته شده همنوع آن ندارد. دیوید آرنت رئیس گروه تحقیقاتی ستاره شناسی و پروفسور رنگنت ستاره شناس رصدخانه استوارد گفت اینگونه رویدادها قابل پیش بینی بوده اند اما تاکنون آنها رویت نشده اند.
آرنت باانجام محاسبات ریاضی نتیجه گرفت که توزیع شگفت انگیز اجزا شیمیایی در پس مانده های بقایای ابرنواختر مربوط به " تفنگ سیگاری" یاانفجار اخترگونه است.
یافته های علمی پژوهشگران درمجله نیچر در بیستم مه منتشر شد.همچون گروهی از کاراگاهان پلیس که در یک صحنه جنایی اجزا کهکشانی کار می کنند، پژوهشگران با کشف پاره ای از دلایل و شواهد مربوط به انفجار ستارگان ، شرایطی که سبب فروپاشی و یا مرگ یک ستاره می شود را بازآفرینی کردند. پژوهشگران با تجزیه و تحلیل نمونه طیف نوری که ازابرنواختر ساطع می شود، از طریق آزمایش هایی بر روی خاکسترهای گرمای هسته ای از اسرار شرایط انفجار آنها پرده برداشتند. از یک سو، زمانیکه ستاره غول پیکر منفجر می شود مقدار موادی که در اثر این انفجار به بیرون پرتاب می شود ناچیز هستند.از سوی دیگر، اجزا تشکیل دهنده شیمیایی این ستارگان با آنچه که معمولا در نوع دوم ابرنواختران مشاهده شده است تناسبی ندارد.براساس اظهارات پژوهشگران آنچه که آنان بعنوان ابرنواختر نوع جدید مشاهده می کردند کاملا شفاف بوده است.
از اینرو، دانشمندان با استفاده از یافته های علمی پیشین در این باره ، علل و دلایل بوجود آمدن اینگونه نتایج علمی را مقایسه و بررسی کردند. نوع معمولی انفجار ابرنواختر سفید عمدتا ناشی از کربن و اکسیژن و همچنین ترکیب مواد شیمیایی ساخته شده است.
درابرنواختر جدیدی که اخیرا کشف شده ، بطور غیر معمول ، اجزا کلسیم و تیتانیوم فراوانی بکار رفته است که دانشمندان معتقدند اینگونه تولیدات بجای کربن و اکسیژن ، نتیجه واکنش هسته ای گاز هلیوم است. به گزارش پایگاه اینترنتی یاهو، دانشمندان در پاسخ به اینکه هلیوم بکار رفته در ابرنواختران از کجا تولید می شوند گفتند،شبیه سازیها نشان می دهدکه دراثر درگیرشدن یک جفت از ابرنواختران سفید، یکی از انها هلیوم را از دیگری می رباید.
زمانیکه ستاره رباینده هلیوم از یک نقطه خاصی گذشت، آنگاه انفجار روی می دهد.
این درحالی است که پژوهشگران معتقدند ستاره ای که هلیوم آن ربوده شده و اکنون فاقد هلیوم است در ادامه روند خود نابود می شود اما کسی از سرنوشت ستاره رباینده آگاه نیست.براین اساس اینگونه کنش و واکنش ها نشان می دهد راههای مختلفی برای انفجار ابرنواختران وجود دارد و ما مجبوریم رویدادهای متنوعی را مشاهده کنیم. آرنت ، از پژوهشگران علوم کیهانی گفت، این رویداد جدید را در گروه انفجارهای مختلف که در آنها فروپاشی کامل ابرنواختر از جمله حفره سیاه یا ستاره ی نوترونی و همچنین انفجار ابرنواختران سفید که از اکسیژن و کربن تشکیل شده اند طبقه بندی می کنیم.
به گزارش واحد مرکزی خبر،
کد خبر 63633
نظر شما