۰ نفر
۳ خرداد ۱۳۸۹ - ۰۹:۵۳

فردین یزدانی

رکود در بازار مسکن با آمدن سال جدید همچنان ادامه دارد. بازار خرید و فروش ملک در حالتی قرار گرفته است که تمایلی برای کاهش و یا افزایش قیمت نشان نمی دهد. گرچه رکود پدیده غیر عادی در بخش مسکن نیست  و به طور متناوب پس از یک دوره رونق با رکود مواجه می شویم. اما  طولانی شدن زمان آن در این دوره غیر عادی به نظر می رسد.  

بازار مسکن در ایران به شکل فعلی آن نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای اجتماعی کشور باشد و از این نظر سازوکار بازار مسکن در ایران دچار ناکارآمدی ساختاری است چراکه الگوی تقاضا در ایران، بازارمسکن را به دوبخش مجزای بازار مسکن به عنوان دارایی سرمایه ای و بازار مسکن به عنوان نیاز مصرفی و حیاتی تبدیل کرده است.

اما در شرایط فعلی از میزان تقاضای موثر در جامعه کاسته شده است. چرا که بازار مسکن در پی سیاست های دولت و رکود اقتصادی در بن بست قرار گرفته است. شاید امروز مسوولان دولتی نمی خواهند دوباره با موج گرانی خانه در دوره قبلی رونق مواجه شوند. در این دوره که از سال 85 رخ داد، سیاست های انبساطی دولت و تزریق نقدینگی به جامعه و از سوی دیگر سود آور نبودن سرمایه گذاری در سایر بخش های اقتصادی باعث شد تا هجوم نقدینگی به سمت بازار مسکن باشد و نتیجه آن تنها  گرانی چند برابری نرخ خانه بود که پیش از آن سابقه نداشت .

پیش از آن مردم در طلا و گوشی تلفن همراه و خودرو سرمایه گذاری می کردند اما با توجه به نوسانات شدید در آن بازارها تنها راه مطمئن در سرمایه گذاری خرید ملک بود. اما وقتی قیمت ها بسیار بالا رفت و مردم قدرت خرید را از دست دادند، این دوره رونق دیری نپایید و دوره رکود زودتر از معمول آغاز شد.

به طور طبیعی وقتی بازاری در رکود به سر می برد عده ای که مجبور به فروش مسکن می شوند، چند درصدی از قیمت ها کاهش می یابد.

اما امروز طولانی شدن دوره رکود تا حدودی باعث نگرانی شده است و معلوم نیست چه آینده ای را برای این بازار رقم خواهد خورد. چراکه دیگر این رکود با کاهش قیمت همراه نیست.

رکود حاضر  تنها در معاملات ملک نیست بلکه با کاهش سرمایه گذاری، تولید مسکن نیزبه رکود رفته است. اگر این بازار همچنان در رکود نگه داشته شود، تبعات آن غیرقابل جبران است.

به طور طبیعی در زمان رونق، تحرک قیمت پیش می آید اما با اتخاذ سیاست پیش گیرانه می توان مانع از بغرنج شدن افزایش قیمت ها شد. رونق و رکود بخش مسکن سال‌هاست که به صورت داستانی تکرارشونده در اقتصاد ادامه یافته است. در طول این دوران هرگاه گرایش‌های سیاست‌گذاران چه در عرصه‌ی اقتصاد کلان و چه در بخش مسکن به سمت آزادسازی و یا به عبارت بهتر رهاسازی بازار حرکت کرده، دامنه و شدت نوسان های قیمت افزایش یافته است. در مقابل، هر گاه بازار با دخالت موثر و کارآمد دولت مواجه بوده، از شدت این نوسانات کاسته شده است.

ظاهرا مسوولان دولتی به رکود بخش مسکن دلخوش کرده اند اما ادامه روند با توجه به افزایش حجم تقاضا و کاهش تولید سبب خواهد شد بازار دیگر در حالت انتظار باقی نماند. درست است که دولت با مسکن مهر در تلاش است تا بخشی از جامعه را صاحب مسکن کند اما مسکن مهربرای قشر خاصی از جامعه است و بازار اصلی به جز بازار مسکن مهر است. با این اوصاف اگر سیاست های دولت در این بخش بر همین روال پیش رود بعید به نظر می رسد بخش مسکن از رکودی که بیش یکسال و نیم نفسش را از شماره انداخته نجات یابد.

 *کارشناس مسکن

کد خبر 63939

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • آزاد IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۸۹/۰۳/۰۳
    0 0
    ركود از سال 87 شروع شد يعني 2 ساله كه ركود شده و اين طولاني و غير عادي نيست در دوره هاي قبلي ركود 4 تا 5ساله بود.لطفا نگوئيد ركود طولاني شده چون اصلا اينطور نيست
  • سید عبدا... موسویان IR ۱۲:۵۲ - ۱۳۸۹/۰۳/۰۳
    0 0
    چراباید رشدقیمت مسکن رونق اطلاق گردد مگر قبلا که گرگهای تورم مصنوعی به جان مسکن افتادند شایدهم به دلیل سیاسی(مردم واقعی) نمی نالیدند؟چرااکنون رضایت از عدم صعودقیمت اعلام نمی شود اگرچه تجربه نشان داد که اگثربسازبفروشهاناراحت شدندوحتی بادولت دوشمن.
  • بدون نام IR ۱۳:۴۲ - ۱۳۸۹/۰۳/۰۳
    0 0
    gheimate maskan sale 1385=metri 600 dar sattarkhan vali ba tavarrom be metri 3000000 afzayesh yaft=5 barabare gheimat In che ensafist ke shoma daem dam az an mizanid?????????
  • بدون نام IR ۱۴:۰۱ - ۱۳۸۹/۰۳/۰۳
    0 0
    چرا دولت به كساني كه شرايط مسكن مهر را دارند وام خريد با سود كم ميدهد ولي به ساير افراد جامعه وام خريد مسكن با نرخ سود معمول را نميدهد.پس ساير افراد جامعه چگونه مسكن تهيه كنند يا بايد تا ابد مستاجر بمانند يا زماني كه سرمايه اي فراهم كردند ديگر خيلي دير باشد..
  • حمید IR ۱۴:۱۰ - ۱۳۸۹/۰۳/۰۳
    0 0
    باسلام درحال حاضربنگاه های مسکن برای ریافت بیشترحق العمل خود سعی دربالابردن قیمت مسکن رادارند وازاین مسئله درهنگام مراجعه خریداران دفاع مینمانید لذابرای اینکه قیمت واقعی مسکن بدست آید پیشنهادمی کنم تعرفه آژانسهای مسکن بصورت منطقه ای وبصورت ثابت سالیانه محاسبه وازسوی دولت برای اجراابلاغ گردد( برای هرناحیه یامنطقه شهرداری یک نرخ حداقل وحداکثردریافتی حق العمل بنگاه مسکن ).
  • بدون نام IR ۱۴:۲۳ - ۱۳۸۹/۰۳/۰۳
    0 0
    فعلا رکود هستش چون منتظر طرح تحول هستیم با اجرا شدن طرح حدقل 20 تا 40درصد افزایش قیمت خواهیم داشت
  • بدون نام IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۸۹/۰۳/۰۴
    0 0
    با همين وضعيت ركود، توليد كنندگان مسكن سود كمي بدست نمي آورند بنابراين بازار مسكن باز هم بازاري خوب است. علاوه بر اين ركود مسكن براي مدت طولاني باعث ميشود كه افراد فاقد مسكن يك برنامه ريزي دقيقي براي خانه دار شدن كنند و از اين جهت نگراني نداشته باشند. در مجموع ادامه اين روند به نفع جامعه و بخش هاي ديگر اقتصادي است.