۰ نفر
۲۵ فروردین ۱۳۸۸ - ۱۵:۰۵

همزمان با نخستین سالگرد درگذشت عباس کاتوزیان مراسم بزرگداشت این هنرمند نقاش ازسوی خانواده‌اش در خانه هنرمندان برگزار شد.

 اسماعیل بنی‌اردلان، شهره کاتوزیان و اصغر مهرآیین در این مراسم سخن گفتند و فیلمی نیزدرباره کاتوزیان پخش شد.

شهرت عباس کاتوزیان برای نقاشی رئال و فیگوراتیو است و درآخرین نمایشگاه او آثاری عرضه شد که حاکی از عدم پایبندی به سبک‌های هنری بود. در ابتدای این مراسم اسماعیل بنی‌اردلان درباره نقاشی ایرانی صحبت کرد وگفت: نقاشی ایرانی از دوره صفویه و پس از سفر هنرمندان ایرانی به اروپا به دوشاخه نقاشی سنتی و مدرن تقسیم شد. وی کمال‌الملک، محمد زمان و صنیع‌الملک، عموی کمال‌الملک را از جمله هنرمندانی شمرد که با سفر به اروپا و آشنایی با تکنیک‌های نقاشی غربی، فکر ایرانی را تقویت کردند. از آثار برجای مانده از این هنرمندان می‌توان به 3هزار تصویر هزار و یک شب اثر صنیع‌الملک اشاره کرد که هم ‌اکنون درکاخ گلستان نگهداری می‌شوند و هرگز امکان چاپ این آثار فراهم نشده است. بنی‌اردلان در ادامه با اشاره به آثار برخی از نقاشان ازجمله کمال‌الملک که به دلیل ثبت ریزه‌کاری‌ها و شباهت با واقعیت با عکس برابری می‌کنند به طرح این پرسش پرداخت که آیا در شرایطی که عکاسی وجود دارد ضرورت چنین نقاشی‌هایی احساس می‌شود یانه؟

وی در ادامه صحبت‌هایش کاتوزیان را یکی از شاگردان کمال‌الملک خواند که آثار او نیز تحت تأثیر سنت نقاشانی که از تکنیک غربی برای تقویت نقاشی ایرانی بهره گرفته‌اند، شکل گرفته است. به گفته این هنرمند آثار کاتوزیان دارای حال و هوای ایرانی هستند که از دل این آثار می‌توان گوشه‌های پنهانی از دوره‌های تاریخی ایران را کشف و بررسی کرد.

وی بازی با رنگ و تقارن را از جمله ویژگی‌های نقاشی‌های ایرانی خواند و گفت: ظرافت و نازک‌کاری نیز از دیگر مؤلفه‌های آثارنقاشان ایرانی است که آثارشان را از نقاشان غربی متمایز می‌کند. اما این در حالی است که غربی‌ها معتقدند فقدان منظره، تکرار اشیا یا اشکال آشنا از مهم‌ترین ویژگی‌های نقاشی ایرانی است. اصغر مهرآیین، مدیر سابق فرهنگسرای نیاوران دیگر سخنران این مراسم بود که در صحبت‌هایش با اشاره به آخرین نمایشگاه کاتوزیان که 2 روز پیش از درگذشت این هنرمند نقاش در نگارخانه فرهنگسرای نیاوران افتتاح شد، گفت: کاتوزیان خیلی اصرار داشت که این نمایشگاه با تأخیر برگزار شود اما من برخلاف همیشه که حرف پیشکسوتان را قبول می‌کنم، راضی به این تغییر نشدم و خوشحالم که این نمایشگاه پیش از درگذشت وی برپا شد.

شهره کاتوزیان دختر این هنرمند نقاش نیز در سخنانی کوتاه با ابراز تاسف از محقق نشدن قول خانواده کاتوزیان برای تأسیس بنیاد این هنرمند نقاش گفت: امیدواریم که در سال جاری با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بتوانیم با تأسیس بنیاد کاتوزیان ارزش‌های هنری این هنرمند را پاس بداریم. پایان بخش این برنامه پخش فیلمی درباره کاتوزیان بود.

عباس کاتوزیان که در سال 1302 در تهران متولد شد؛ هنرجوی هنرستان کمال‌الملک بود و بعدها در سال 1322 نایب رئیس این هنرستان نیز شد. وی تنها نقاش ایرانی به شمار می‌رفت که درسال 1352 آثارش در کنار آثار استاد کمال‌الملک در صحن مجلس شورای ملی در معرض تماشا قرارگرفت. کاتوزیان 5 نمایشگاه در آمریکا، 2 نمایشگاه فرانسه، 1 نمایشگاه در انگلستان، 28 نمایشگاه انفرادی در تهران و 9 نمایشگاه در آبادان برگزار کرده بود. برخی از آثار این استاد نقاش در موزه‌های استان قدس رضوی، موزه بوداپست، موزه سلطنتی اروپا و ... به یادگار مانده است.

کد خبر 6505

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین