موزه گرمابه فارس توسعه می یابد

«خبرجنوب» نوشت: سرپرست امور موزه های فارس از توسعه موزه گرمابه (حمام وکیل) در شیراز خبر داد و گفت: چنانچه اعتبارات مورد نیاز تامین گردد فازهای 4 و 5 این موزه تخصصی راه اندازی خواهد شد.

مهدي نجفي افزود: تاكنون 3 فاز از موزه گرمابه فارس با هدف معرفي آداب و رسوم استحمام كردن و نمايش مشاغل مختلف كه برخي از بين رفته در قالب 50 مجسمه مومي راه اندازي شده است.به گفته وي، موزه گرمابه فارس
(حمام وكيل) يكي از نمونه هاي منحصربه فرد موزه تخصصي مردم شناسي در كشور است كه هم اينك مورد توجه گردشگران داخلي و خارجي قرار دارد.
نجفي با بيان اينكه در حمام وكيل بخشي از آداب و رسوم مردم فارس به نمايش گذاشته شده، افزود: طبق برنامه ريزيهاي صورت گرفته و در صورت تامين هزينه ها، دو بخش استحمام اقليت هاي مذهبي و بيماران خاص به زودي در اين موزه تخصصي راه اندازي خواهد شد. همچنين نخستين گاوچاه حمام نيز احيا و معرفي خواهد شد.
سرپرست امور موزه هاي فارس ادامه داد: با توجه به اينكه محل گاوچاه حمام يكي از اماكن تاريخي مجموعه محسوب مي شود بهتر است مرمت و ساماندهي گردد و در معرض ديد عموم علاقه مندان قرار گيرد.
وي اضافه كرد: ساماندهي، مرمت و راه اندازي اين محل (گاوچاه حمام وكيل) دستكم به يكصدميليون تومان اعتبار نياز دارد كه در صورت تامين اين رقم، شاهد توسعه موزه خواهيم بود.
نجفي با بيان اينكه در موزه گرمابه، مشاغل از ياد رفته نيز معرفي شده است، افزود: خوشبختانه اين موزه تخصصي يكي از پربازديدكننده ترين اماكن فرهنگي و تاريخي استان محسوب مي شود و شاهد اين ادعا هم بازديد روزانه بين 13 تا 18 هزار مسافر در ايام نوروز از اين موزه است.
سرپرست امور موزه ها در اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس در بخش ديگري از اين گفت وگو از معرفي موزه هاي برتر استان خبر داد و گفت: مطابق سنوات گذشته همزمان با روز جهاني موزه ها 28 ارديبهشت ماه، موزه هاي برتر كشور معرفي خواهد شد كه امسال 5 شاخصه براي اين اماكن فرهنگي و هنري مشخص شده است.
نجفي افزود: پژوهش، معرفي، حفظ و نگهداري، بازديد، استانداردهاي فني و توسعه فيزيكي همچنين پرداختن به مباحث كودكان و نوجوانان از شاخصههاي موزههاي برتر است.
وي با بيان اينكه در فارس 23 موزه تخصصي دولتي، مشاركتي و بخش خصوصي وجود دارد، اضافه كرد: امكان برتري موزه هاي فارس با توجه به شاخص هاي معرفي شده بسيار زياد است. به طور مثال در بخش معرفي، حفظ و نگهداري همچنين بازديدها و پژوهش، موزه گرمابه فارس و در بخش استانداردهاي فني و توسعه فيزيكي، موزه پارس با ايجاد مخزن نگهداري اسناد و اشيا پس از 80 سال و استانداردسازي ويترين هاي مجموعه، مي توانند جزو موزه هاي برتر كشور باشند.
نجفي همچنين گفت: خوشبختانه برخي از موزه هاي خصوصي استان نيز در اين شاخص ها سرآمد موزه هاي كشور هستند كه اميدواريم در زمره موزه هاي برتر جاي گيرند.بنا بر این گزارش حمام وکیل شیراز از بناهای دوران كریم خان زند در شیراز است كه به دستور وی در محله میدان شاه، جنب مسجد وكیل (خیابان طالقانی) ساخته شد. این حمام بزرگ از پیشرفتهترین اصول معماری زمان خود برخوردار بودهاست. برای نمونه، درآیگاه (ورودی) حمام کوچک است و با شیبی ملایم به هشتی ورودی که پایین تر از سطح زمین قرار دارد میرسد. ورودی به رختکن، زاویه دار ساخته شده و همه این ملاحظات برای این بودهاست که از ورود سرما به داخل و از خروج گرما به خارج از حمام جلوگیری شود. سربینه حمام یک هشت ضلعی منظم است که هشت ستون یک پارچه سنگی در وسط سقفی گنبدی قرار گرفتهاند. گرم خانه با سنگ فرش پوشیده شدهاست اما جالب توجه این که در زیر این سنگ فرش دالانهای کم عرض و باریکی ساخته شده که هوای گرم و بخار آب در آن جریان مییافتهاست تا کف حمام زودتر گرم شود. در جنوب گرم خانه، خزینه قرار دارد که دو دیگ بزرگ برای گرم کردن آب داشتهاست.
در زیر گنبد نقوش آهک بری زیبایی است که داستانهای آنها از مذهب، سنت، علائق و رویاهای مردم این دیار سرچشمه میگیرد.این حمام كه به عنوان حمام عمومی شهر شناخته میشد، دارای چهار قسمت مرتبط با یكدیگر است.
مدخل ورودی این حمام هم اینك یك هشتی است كه در ابتدا وجود نداشته و دوره پهلوی احداث شده است.این هشتی دارای سقفی با گچكاری برجسته است.
این بنا با شماره 917 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. حمام وكیل شیراز پس از یك دوره افت و خیز طولانی و تبدیل به رستوران، سفرهخانه و موزه فرشهای دستباف (فروشگاه فرشهای دستباف) طی سنوات گذشته و آسیبهایی كه بخش خصوصی به آن وارد كرد، در نهایت به موزه گرمابه تبدیل شد.

46

کد خبر 656296

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار