در ابتداي اين جلسه، رييس كميسيون شهرسازي و معماري و يكي از دو عضوي كه از شوراي چهارم به شوراي پنجم راه پيدا كرده است در نطق تند و آتشين پيش از دستور خود پاسخي شديداللحن به سخنان روز دوشنبه شهردار تهران داد. شهردار تهران در سخنان خود در جمع جهادگران قرارگاه امام رضا با اشاره تلويحي به اظهارات سالاري كه شهر تهران را شهري سوخته عنوان كرده بود، گفته بود: يك بار به يكي از دوستان گفتم افرادي كه ميخواهند در ليست جناح خاصي قرار بگيرند علاوه بر اينكه متعهد ميشوند پول ليست را بدهند، حاضرند هر حرفي بزنند. مثلا بگويند تهران شهر سوخته است. جالب است اگر به يك سال قبل و حرفهايشان برگرديم، ميبينيم كه چيز ديگري گفتهاند.
اين اظهارات باعث شد تا ديروز محمد سالاري نيز در نطقي آتشين و با مروري بر كارنامه شهردار تهران عملكرد وي را پرابهام بداند و بگويد: راي مردم تهران حكايت از نارضايتي از وضع موجود و مطالبه تغيير در شيوه اداره اين كلانشهر است. اين عضو شورا در بخش ديگري از نطق پيش از دستور خود به نگرانيهاي جدي خود و برخي همكاران شوراي چهارم و تمامي منتخبين شوراي پنجم در خصوص مجموعه اتفاقاتي كه در شهر تهران افتاده اشاره كرد و افزود: همه ميدانيم كه مديريت شهري آينده روزها، هفتهها، ماهها و سالهاي بسيار سختي را پيش رو دارد چرا كه شهر تهران علاوه بر دارا بودن چالشهاي اساسي و بنيادي همانند مشكلات زيستمحيطي، آلودگي هوا، چالشهاي ترافيكي، ناايمني، عدم رعايت كامل مقررات ملي ساختمان و مقررات شهرسازي و معماري از بين رفتن باغات، افزايش ميزان آسيبهاي اجتماعي، گستردگي بافت فرسوده و ناپايدار، ناايمني شبكههاي توزيع نيرو، كمبود جدي سرانههاي زندگي در برخي محلات و مناطق، بارگذاري گسترده و جمعيتپذيري بيش از حد، امروز يك نگراني بسيار جديتر هم به مجموعه چالشها اضافه شده و آن هم نگراني در خصوص نحوه تامين درآمدها و اعتبارات لازم براي اداره شهر تهران است. وي افزود: مجموعه بدهي به پيمانكاران و بانكها و اعتبارات مورد نياز براي اتمام پروژههاي نيمه تمام در كنار اشباع ظرفيت بارگذاري مسكوني، تجاري و خدماتي و مالها و مگامالها از يك سو و مجموعه نگراني از قبيل هولوگرامهاي صادر شده طي سالهاي گذشته كه اساس هيچ گونه آماري در شوراي چهارم در اين خصوص نداريم و مجموعه تعهداتي كه شهرداري به اشخاص حقيقي و حقوقي دارد و آنان در محاكم و مراجع قضايي به دنبال پيگير اخذ احكام قضايي جهت وصول مطالباتشان هستند. حجم گسترده نيروي انساني شهرداري تهران كه بنابر گزارشها به بيش از ٦٠ هزار نفر ميرسد و اعتبارات نقدي قابل توجه مورد نياز در هر ماه براي پرداخت حقوق و هزينه نگهداشت شهر تهران را كه چشمانداز بسيار نگرانكنندهاي ترسيم ميكند.
رييس كميسيون شهرسازي و معماري شوراي شهر تهران به تصميمگيريها و اتفاقات هفتههاي گذشته در مديريت شهري اشاره كرد و افزود: اين روزها و هفتهها شاهد گزارشهايي مبتني بر برخي تصميمگيريهاي شبههناك در شهرداري تهران هستيم؛ لذا از شوراي چهارم تقاضاي پيگيري مجدانه دارم تا گزارشهايي در خصوص برخي از داراييهاي ملكي بزرگ مقياس شهر تهران از جمله تصميم بر فروش مجموعه حدود ٢٠ هكتاري زمين پروژه پرديس مترو در شرق تهران كه بالغ بر بيش از نيم ميليون متر مربع بارگذاري تجاري، اداري، خدماتي و مسكوني دارد، ارايه شود.
وي تاكيد كرد: گزارشهايي درباره تغيير وضعيت و استخدام افراد خارج از عرف و غيرشفاف در شهرداري تهران منتشر شده كه نياز به ارايه گزارش دقيق ليست تمامي آنها وجود دارد. همچنين گزارشهايي مبتني بر انعقاد قراردادهايي در برخي مناطق و به ويژه تصميم به آغاز به كار چندين پروژه بزرگ مقياس با وجود محدوديتهاي مالي كه وجود دارد و اخباري كه از وضعيت غيرشفاف شركتهاي كارگزاري شهرداري تهران شنيده ميشود نگرانكننده است. بر همين اساس از هيات رييسه محترم شوراي چهارم و ساير همكاران تقاضاي تشكيل جلسهاي در خصوص موارد ذكر شده براي شفافسازي و تصميمگيري را دارم. اين گزارش اما چندان بيحاشيه نبود. مجتبي شاكري، يكي از اعضايي بود كه در هنگام ارايه نطق پيش از دستور محمد سالاري بارها و بارها با فريادهاي خود نسبت به صحبتهاي سالاري اعتراض كرد و گفت: چرا در اين چهار سال به وضع موجود اعتراض نكرديد و در آخر شورا زبان درآوردهايد؟ رضا تقيپور، ديگر عضو اصولگراي شوراي شهر نيز يكي ديگر از منتقدين اين نطق جنجالي بود كه در واكنش به اظهارات سالاري در حالي كه تلاش ميكرد تا به عصبانيت خود فايق آيد از صندلي خود بلند شد و با همان شكل ايستاده و فرياد زد: سالاري بايد از اعضاي شوراي شهر عذرخواهي كند. ما حق خود را ميخواهيم و خواهيم گرفت، اين آرزو به دلتان ميماند كه ما فتنه كنيم. شما كساني بوديد كه در سال ٨٨ مسجد آتش ميزديد.
او در لحني تهديدآميز خطاب به سالاري گفت: شما تاوان صحبتهايي كه گفتيد را خواهيد پرداخت. اما اين پايان واكنشها به سخنان سالاري نبود. انتقادهاي تند رييس كميسيون شهرسازي و معماري شوراي شهر تهران باعث شد تا ناصر اماني، معاون برنامهريزي شهرداري تهران نيز پشت تريبون قرار گيرد و با كذب و سياسي خواندن سخنان سالاري وي را خطاب قرار دهد و بگويد: تمامي مطالب
اعلام شده توسط شما كذب است و نطق شما در حقيقت يك بيانيه سياسي بود نه يك نطق كارشناسانه.
وي گفت: بيانيه سالاري در حقيقت جفايي در حق مديريت شهري بود، لذا از هيات رييسه تقاضا ميكنم در سه شنبه هفته آينده فرصتي فراهم شود تا شهرداري تهران به اتهامها و تخريبهاي بيان شده توسط ايشان پاسخ دهند.
مشاجره بر سر باغات
همچنين جلسه ديروز شورا آبستن مشاجرات اعضا درخصوص بررسي طرح صيانت از باغات كه قرار است به جاي مصوبه برج- باغ باشد، بود. بررسي طرح صيانت از باغات و در جريان بررسي ماده نهم اين طرح كه بر اساس آن، تامين پاركينگ در احداث بنا در باغات صرفا در طبقه همكف يا طبقات فوقاني آن بوده و ايجاد هر گونه رمپ و لوپ ممنوع خواهد شد، با مشاجره دو عضو شوراي شهر حاشيهساز شد.
نخستين واكنش به اين لايحه را اسماعيل دوستي عضو كميسيون حمل و نقل شوراي شهر داشت كه با بيان اينكه اين چه تبصرهاي است، گفت: با اين وضعيت هيچ كس حاضر نيست در طبقات فوقاني پاركينگ بسازد وقتي افراد ميتوانند در محدوده سطح اشغالشان پاركينگ بسازند چرا آنها را مجبور ميكنيد كه در طبقات فوقاني اين كار را انجام بدهند و اين ملك كه پاركينگ در طبقات آن ساخته ميشود ارزش ندارد و با اين تبصره مالك بايد هليكوپتر بخرد و با هليبرد وارد خانهاش شود. اما مخالفتهاي دوستي موجب اعتراض حقاني شد به گونهاي كه خطاب به دوستي گفت: خوشحالم كه شما استاندار نشديد وگرنه همه جنگلها را نيز خشك ميكرديد؛ چرا هر وقت كه بحث درختها پيش ميآيد شما گارد ميگيريد.
وي با بيان اينكه تا حرف باغ ميشود شما مخالفت ميكنيد و بحث حفظ باغات است نه آسمان آبي و زمين پاك، خطاب به دوستي كه مدعي شده بود مصوبات حقاني سبب نابودي باغ شده بود، گفت: من از سالها قبل از شما، شهردار منطقه بودم و اگر شما يك سند آوردي كه من براي نابودي باغ امضا كردهام از اين دنيا استعفا خواهم داد. مجادله لفظي اين دو عضو شورا به قدري بالا گرفت كه احمد مسجدجامعي براي آرام كردن حقاني و احمد دنيامالي و انصاري نيز براي آرام كردن دوستي به سمت آنها رفتند اما با اين وجود اين مشاجره باز هم خاتمه پيدا نكرد چنانچه دوستي خطاب به حقاني گفت: هر جا رفتي گفتي كه اين شورا اينطور و آنطور است و پشت سر شورا حرفهاي بدي زدي.
اين اظهارات باعث شد تا حافظي نيز كه بارها نسبت به اين مصوبه انتقاد كرده بود خطاب به چمران بگويد: مصوبات شما در مورد ساخت برجهاي ١٥ طبقه باغات را نابود كرد. چمران نيز در پاسخ گفت: آن ١٥ طبقهها را فراموش كنيد و مردم حرفهاي پوپوليستي شما را ميدانند. چه كسي مجوز ساخت
١٥ طبقه در باغات را داد؟ برويد ببينيد مجوز بلندمرتبهسازي را چه كسي ميدهد. حافظي ولي در برابر سخنان چمران سكوت نكرد و گفت: شما بايد اول بپذيريد كه مصوبه برج - باغ بد بوده است. دليل تخريب باغات تهران همين مصوبه برج - باغ بوده است و شما مجوز ساخت برج در باغات را داديد و يك طبقه هم تشويقي و يك طبقه هم تخلف در شهرداري سبب شد كه مالكان، ساختمانهاي بلند در باغات بسازند. در اين حين چمران پاسخ داد: يك طبقه تشويقي را قبول دارم اما يك طبقه ديگر را كه شما مدعي هستيد با تخلف ساخته شده را دوستان خوب شما در شهرداري كه تخلف كردند دادهاند نه ما.
وي با بيان اينكه سالهاست كه پيگير جايگزيني يك مصوبه به جاي برج -باغ هستيم، گفت: حالا ديگر چرا بد و بيراه ميگوييد و اين مصوبه را بر سر من ميزنيد؟
چمران با بيان اينكه من در شورا نميآيم و ديگر مرا نكوبيد چرا كه ديگر اصراري بر آمدن به شورا ندارم، تصريح كرد: من از ابتدا تاكنون به تغيير اين مصوبه كمك كردم و من نوكر تخصص حقاني، تندگويان و سالاري هستم كه در كميسيونهاي تخصصي به دنبال پيدا كردن راهحل عملياتي تغيير اين مصوبه هستند اما اين همه تاختن بر ما و دستاويز كردن باغات درست نيست. اين مشاجرات به پايان جلسات هم كشيده شد چنانكه در پايان جلسه چمران به سمت رحمتالله حافظي رفت و درحالي كه حبيب كاشاني نيز در كنار آنها قرار داشت مجدد بگومگو كردند. در نهايت بررسي طرح صيانت از باغات كه از جلسه پيش آغاز شده بود به دليل تعدد بندها و بررسي تخصصيتر به جلسه بعد موكول شد.
۴۷۴۷
نظر شما