ایسنا نوشت: مشاور امنیت ملی آمریکا در دوران ریاست جمهوری جیمی کارتر در یک گفت‌وگو با انتقاد از سیاست خارجی دونالد ترامپ تصریح کرد: برخی افراد در دولت ترامپ خواهان تغییر نظام در ایران هستند و این بسیار خطرناک است.

گری سیک مشاور امنیت ملی آمریکا در دوران جیمی کارتر، رئیس‌جمهور این کشور در سال‌های 1977 تا 1981 در گفت‌وگو با نشریه "ایرانیست" به تشریح دیدگاه‌های خود درباره برخی نظریه‌ها در خصوص جمهوری اسلامی و سیاست دونالد ترامپ در قبال ایران پرداخت.

گری سیک در پاسخ به سوالی درباره برخی ادعاها مبنی بر این‌که دولت کارتر از امام خمینی (ره) حمایت می‌کرده است، آن را یک نظریه احمقانه و تمسخرآمیز توصیف کرد و گفت: هیچ کس در آن زمان نمی‌گفت و پیش‌بینی نمی‌کرد که قرار است انقلابی به وقوع بپیوندد. همه می‌دانستند که محمدرضا پهلوی، شاه ایران دارای حمایت، سازماندهی، قدرت و پول است اما همه ما اشتباه می‌کردیم.

وی در پاسخ به سوالی درباره افشای اسناد دست داشتن آمریکا در کودتای 1953 (28 مرداد) در ایران اظهار داشت: در خصوص کودتای 1953، آن طور که گفته می‌شود موضوعاتی شامل دخالت منابع و روش‌های سازمان سیا مطرح می‌شود. در گذر زمان، به ویژه از زمان حضور آمریکا در تلاش‌ها برای مذاکره با ایران، چه قبل از برجام و چه در دوران این توافق، یک بی‌میلی برای انتشار اطلاعاتی وجود داشت که می‌توانست در این روند اختلال ایجاد کند. نمی‌توانم بگویم درست یا غلط بوده است. بسیاری از تاریخ‌دانان بسیار متاسف بودند که چرا حقیقت این اسناد فاش نشده و سال‌ها محرمانه نگه داشته شده بود. اکنون آنها منتشر شده‌اند و من فکر می‌کنم آنچه می‌بینم همان چیزی است که می‌خواهیم به دست آوریم.

این سیاستمدار کهنه‌کار آمریکایی هم‌چنین درباره نحوه تعامل دولت ترامپ در رابطه با روابط آمریکا و ایران بیان کرد: آنها اساسا با این تفکر که ایران یک دشمن است و روش خود را تغییر نداده روی کار آمدند. آنها مایل به توافق با ایران نیستند. آنها هیچ چیزی که منجر به منافع مثبت که ممکن است از نتیجه همکاری با ایران به دست آید، همچون در افغانستان و دیگر نقاطی که منافع ما مشترک است را نمی خواهند. آنها آمده‌اند تا از هر طریق ممکنی با ایران مخالفت کنند. علاوه بر این، در دولت نیز افراد متعددی هستند که می‌خواهند شاهد تغییر نظام در ایران باشند و این بسیار خطرناک است.

وی ادامه داد: من به هیچ وجه حامی دونالد ترامپ نبودم اما زمانی که پیروز شد، خرسند شدم. او گفت: " بیایید حضورمان در خاورمیانه را کاهش دهیم. ما بیش از حد متهد شده‌ایم و برای آن هزینه‌های گزافی پرداخت می‌کنیم. این ربطی به ما ندارد." از این رو من فکر می‌کنم که ترامپ حق داشت. از نظر من این بسیار سازنده بود و تنها حوزه‌ای به شمار می‌آمد که ممکن بود من از ترامپ واقعا حمایت کنم. به نظر می‌آید که او پس از چند ماه فعالیت، کاملا تغییر کرده است. او اکنون اطراف خود را پر کرده است از ژنرال‌ها و مسوولیت‌هایی را برای افزایش حضور نظامی در این منطقه به آنها داده است. ما در هر نقطه‌ای از خاورمیانه حضور داریم.

سیک با بیان این‌که هیچ یک از وعده‌های ترامپ (در خصوص سیاست خارجی) در زمان رقابت‌های انتخاباتی‌اش تحقق نیافته است، گفت: در حقیقت او به مسیر مخالف رفته است. این مرا آزار می‌دهد چراکه از نظر من چیزهایی ممکن است در آینده نزدیک اتفاق بیفتد، که در حقیقت برای خاورمیانه و آمریکا فاجعه‌آمیز خواهد بود، ممکن است به یک درگیری مسلحانه منجر شود که ما در آن بدون هر گونه نتیجه مثبت، پول بسیار زیادی را صرف کرده‌ایم. ما به دنبال پاسخ‌های نظامی برای تمام مشکلات‌مان هستیم.

گری سیک در پاسخ به این سوال که چرا واشنگتن تاکنون نفهمیده است که تغییر نظام، روش برخورد با ایران نیست؟ تصریح کرد: تغییر رژیم همیشه یک ایده فریب دهنده بوده است. دولت‌ها همه جا فکر می‌کنند که اگر بتوانند دولت یا حاکمان را تغییر دهند، سپس همه چیز خوب خواهد بود. معمولا نتیجه عکس می دهد و پیامدهای غیرقابل پیش‌بینی و ناخواسته دارد. آنها درس نگرفته‌اند چراکه بر این باورند مشکلات آنها به یک مقام در یک نقطه گره خورده است.

وی درباره دیدگاه مبهم دولت ترامپ درباه تغییر نظام ایران و مفهوم آن بیان کرد: در حال حاضر مطمئن نیستم که دولت ترامپ چنین دیدگاهی دارد. این دولت دارای چندین دیدگاه است، هرچند که برای دولت آمریکا داشتن چندین دیدگاه غیرمعمول نیست. آنچه غیر معمول است، این است که علنی و پر سروصدا مطرح می‌شوند.

مشاور اسبق امنیت ملی آمریکا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا دولت ترامپ می‌تواند گروهک منافقین که پیش از این ( در جهان) تروریستی شناخته می‌شد را به عنون گزینه‌ای برای تغییر نظام در ایران در نظر بگیرد، گفت: من نمی‌دانم آنها ( گروه تروریستی منافقین) چقدر نفوذ دارند، سوالی که همیشه مطرح می‌شود و پاسخی برای آن وجود ندارد، این است که پول از کجا می‌آید. آنها بین 50 تا 100 هزار دلار به اشخاص برای سخنرانی و انتشار پیامشان مبنی بر اقدام خشونت‌آمیز علیه ایران و براندازی آن پرداخت می کنند. اگر منابع مالی‌شان را تشخیص می‌دادیم، می‌توانستیم درک بهتری از آن‌ها داشته باشیم. این منابع مالی مهمند و دارای نفوذ سیاسی قابل توجهی هستند.

گری سیک در پایان درباره احتمال درگیری میان ایران و آمریکا بر سر سوریه اظهار داشت: در مبارزه با داعش ما در یک جبهه هستیم اما وقتی پای سوریه و آنچه در آنجا اتفاق می افتد، به میان می‌آید در دو طرف مخالف قرار داریم. روسیه نیز با ایران و سوریه متحد است اما اختلاف نظرهایی هم میان‌شان وجود دارد. احتمال اطلاعات غلط، اشتباه و پیامدهای ناخواسته ( در سوریه) بسیار بالا است اما من فکر می کنم که احتمال درگیر شدن آمریکا در جنگی دیگر در خاورمیانه بسیار زیاد است.

52310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 687359

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 5 =