در همين رابطه يكي از ساكنين بولوار امام رضا (ع) از بي توجهي مسئولين نسبت به وضعيت خطرناك و حادثه خيز اين منطقه انتقاد كرد و به خبرنگار ما گفت: پدر من به خاطر نبود پل عابر پياده در اين منطقه و گذر از خياباني كه ماشين ها با سرعت بالاي 100 كيلومتر به آن وارد مي شوند، در يك تصادف جان خود را از دست داد.
رحيمي پور افزود: سال گذشته هم مادر بارداري كه قصد مراجعه به بيمارستان مادر و كودك را داشت در حين عبور از خيابان تصادف كرد و جنينش سقط شد.
وي ادامه داد: چند مدت پيش هم دو نفر هم محلي هايمان كه نان آور خانواده بودند به خاطر عبور از همين خيابان جان خودشان را از دست دادند.
اين شهروند بيان داشت: بارها و بارها به شهرداري منطقه مراجعه كرديم كه برايمان پل هوايي نصب كنند اما مي گويند ميراث فرهنگي اجازه نمي دهد.
رحيمي پور گفت: اگر پل هوايي نصب نمي كنند حداقل يك مسير زير زميني در نزديكي دوربرگردان احداث كنند تا خطرات جاني در اين منطقه كم شود.
وي اضافه كرد: ما مجبوريم براي رفتن به خانه سوار اتوبوسی شويم كه از فلكه ولي عصر (عج) به سمت اكبرآباد حركت مي كند و به ناچار بايد بين راه پياده شويم كه گاهي به خاطر سرعت بالاي خودروها چند دقيقه طول مي كشد تا بتوانيم با هزار ترس از خيابان عبور كنيم.
در اين زمينه كارشناسان ميراث فرهنگي هم معتقدند احداث هر سازه بزرگي مي تواند با بناي دروازه قرآن و بافت اين منطقه ناهماهنگي ايجاد كرده و ديد يا نماي حرم احمد بن موسي (ع) و دروازه قرآن را مسدود كند.
برخي هم معتقدند:در زمان بازديد توريست ها و گرفتن عكس يادگاري احداث پل هوايي مي تواند در ديد بصري و چشم انداز گردشگران اختلال ايجاد كند.
در اين ميان اما معاون خدمات شهري شهرداري منطقه 3 به خبرنگار ما گفت: كمتر از دو تا سه ماه ديگر مصوبه طرح ساخت زيرگذر مقابل ورودي بيمارستان مادر و كودك به تصويب خواهد رسيد.
مسعود منفرد افزود: تا پايان سال پروژه ساخت اين زيرگذر تمام خواهد شد تا هم مشكل بيماران حل شود هم ساكنين بولوار امام رضا (ع).
وي ادامه داد: در همين زمينه مشاوري را براي بررسي وضعيت آب هاي سطحي محيطي، كانال مخابرات و بارترافيكي اين محدوده به كار گرفته ايم و در حال حاضر طرح در حال بازنگري است.
معاون خدمات شهري شهرداري منطقه 3 گفت: بايد حتما نحوه ورود و خروج عابرين از پل زيرگذر بررسي شود تا ديگر شاهد تصادف در اين منطقه نباشيم.
48
نظر شما