زهرا خدایی
خبر کاهش محاصره غزه از سوی اسرائیل نه تنها اهالی غزه و افکار عمومی بیدار جهان را شاد نکرد بلکه این مسئله را به اذهان متبادر کرد که این اقدام رژیم صهیونیستی با اهداف خاصی صورت گرفته است. به گونهای که مسوولان فلسطینی، تصمیم رژیم اشغالگر برای وارد کردن برخی از کمک های بین المللی به غزه را اقدامی جهت فریب افکار عمومی و مشروعیت بخشیدن به محاصره دانستند. زیاد ضاضا، وزیر اقتصاد دولت فلسطین در غزه بر این اعتقاد است که اسرائیل همواره در تلاش برای تحریف وقایع و بازی با کلمات است و بجای لغو محاصره درحال اداره آن با هدف مشروعیت بخشی به محاصره است. جمال الخضری، رییس کمیته مردمی مقابله با محاصره غزه نیز تصریح کرده است که موافقت رژیم صهیونیستی با ورود برخی از کالاها تمسخر آمیز است، زیرا گذرگاهها همچنان بسته و محاصره دریایی غزه همچنان ادامه دارد. خبر آنلاین در گفتگویی با محمدعلی مهتدی به بررسی زوایای پنهان و پیدای اقدام اخیر رژیم صهیونیستی پرداخته است. محمدعلی مهتدی بر آنست که مسئله غزه تنها کمبود مواد غذایی،دارو و سوخت نیست، بلکه موضوع پایان دادن به زندان روبازی به نام غزه است که یک میلیون انسان در آن زندانی شدهاند.
به اعتقاد شما در ورای تصمیم جدید اسراییل چه مسائلی نهفته است؟
این اقدام اسراییل در در واقع نیرنگی برای فریب افکار عمومی جهان و منطقه بود. به خصوص آنکه بعد از کشتار اخیر در حمله به ناوگان امدادرسانی به غزه، اعتراضات گسترده منطقهای و جهانی و همچنین مواضع اخیر ترکیه ضربه سختی به حیثیت رژیم صهیونیستی در نزد افکار عمومی وارد کرد. لذا این رژیم در نظر دارد به نوعی این وضعیت را اصلاح و بهبود بخشد.از سوی دیگر در مقابل فشاری که ترکیه برای تشکیل هیئت بینالمللی برای تحقیق در خصوص کشتار اخیر وارد میکند و همچنین درخواست کشورهای منطقه برای برداشتن محاصره غزه، اسراییل با ترفند برداشتن محاصره و انتقال مواد غذایی-که مورد حمایت آمریکا نیز هست- سعی دارد نشان دهد که این رژیم چهرهای انسانی دارد. در حالیکه واقعیت اینست که مسئله غزه تنها کمبود مواد غذایی،دارو و سوخت نیست، بلکه موضوع پایان دادن به زندان روبازی به نام غزه است که یک میلیون انسان در آن زندانی شدهاند. در یک کلام این سیاست اسراییل، اقدامی است فریبکارانه برای خروج ازبن بست کنونی.
بنابراین نمیتوان اقدام اسراییل را نوعی عقبنشینی از مواضع قبلی دانست؟
به هیچوجه. تا این لحظه هیچ نشانهای از اینکه دولت لیکودی حاکم در اسراییل تغییری در مواضع خود داده باشد،دیده نشده است. از طرفی مسئله برداشتن محاصره از نوار غزه نیز صرفا این نیست که تنها چند کامیون حامل مواد غذایی و دارویی به این بخش رفت و آمد کند.بنابراین باید صراحتا اعلام کنم که اسراییلیها نسبت به برداشتن محصره غزه هنوز قانع نشدهاند.
با این همه آمریکایی ها و اروپایی ها از این تصمیم اسرائیل استقبال کردند.
آمریکا از این اقدام اسراییل استقبال کرد و آن را گامی در جهت درست و صحیح ارزیابی کرد. بدون شک آمریکاییها در ایجاد اقدام فریبکارانه شروع محاصره و حتی اجازه ورود مواد غذایی به غزه، برای بزک کردن چهره اسراییل در نزد افکار عمومی، در این سناریو، شرکت داشتند و تأیید اخیر آمریکا از این اقدام نیز موید همین مسئله است.در حال حاضر نیز فرستاده آمریکا، جرج میچل در منطقه حضور دارد تا بتواند با همین اقدامات فریبکارانه اقدامی صورت داده و زمینه را برای مذاکرات میان تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی آماده کند. اما موضع اروپا،کمی متفاوت بود.به عبارتی اروپاییها با احتیاط بیشتری این موضوع را تأیید کردند. البته نفس این عمل که اسراییل اجازه ورود مواد غذایی و دارو به غزه را داده است،از نظر اروپایی ها عمل مثبتی است، اما به نظر میرسد که اروپا با دید محتاطانه به این موضوع نگریسته و منتظر اقدامات بعدی اسراییل در این زمینه است تا این رژیم، گامهای بیشتری برای برداشتن محاصره بردارد.البته این موضع رسمی دولتهای اروپایی است و سازمانها و تشکلهای اروپایی موضع تندتری اتخاذ کرده و فعالیت گستردهای را در راستای پایان دادن به محاصره غزه انجام دادهاند.
رویدادهای اخیر چه تأثیری بر روند مذاکرات خواهد داشت؟
نمی توان گفت که تحولات اخیر تأثیری بر روند مذاکرات نداشته است حتی می توان گفت وقایع اخیر روند آغاز مذاکرات را منتفی کرده است. محمود عباس در این شرایط نمیتواند با اسراییل وارد مذاکره شود، آن هم در حالیکه فشار افکار عمومی فلسطین،جهان اسلام و جهان عرب و کل دنیا افزایش یافته و جملگی علیه اسراییل بسیج شده اند. طبیعتا به سود عباس نیست که در این شرایط بحرانی وارد مذاکره با اسراییل شود.لذا اقدامات اخیر اسراییل و کاهش حلقه محاصره غزه با هماهنگی آمریکا و برای تلطیف فضای کنونی صورت گرفته تا شاید جرج میچل بتواند مذاکرات غیرمستقیم را آغاز کند.
پیشبینی شما از آینده محاصره غزه چیست؟
اسراییل به این سادگیها محاصره را پایان نخواهد داد. اعراب نیز در این میان در تنگنا قرار گرفتهاند، به گونهای که قادر به اتخاذ تصمیم درستی نیستند.لذا پیشبینی من اینست که حرکتهای مردمی همچنان در آینده علیه اسراییل و محاصره غزه ادامه و منطقه به سمت بحرانی شدن بیشتر پیش خواهد رفت. در این شرایط تصور نمی کنم که این مسائل به این آسانیها قابل حل باشد و یا اینکه در کوتاه مدت شاهد حل بحرانهای موجود در این حوزه باشیم.
نظر شما