بانک مرکزی در حالی بر اجرای مصوبه رعایت نرخ سود بانکی از یازدهم شهریورماه تاکید کرده است که تمامی تلاش ها برای پایبندی سیستم بانکی بر نرخ سود در چهار سال اخیر با شکست روبرو شده است.

زهرا علی‌اکبری: در آخرین روز مرداد ماه سال جاری پیمان قربانی معاون اقتصادی بانک مرکزی در حالی در جمع خبرنگاران رسانه‌های گروهی حاضر شد که بانک ها و موسسات مالی و اعتباری دارای مجوز زمان طولانی است که توجهی به مصوبات شورای پول و اعتبار و بخشنامه های بانک مرکزی ندارند و فارغ از اولتیماتوم های بانک مرکزی سودی بالاتر از نرخ مصوب شورای پول و اعتبار به سپرده گذاران پرداخت می کنند.
حالا بانک مرکزی بعد از ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی برنامه دارد تا انضباط را در بازار پولی کشور حاکم کند.از همین رو در نخستین گام برنامه نظامند کردن نرخ سود بانکی را در دستور کار خود قرار داده است.در واقع بانک مرکزی در شرایطی از تصمیم خود برای نظارت دقیق تر بر مشکل نرخ سود پرده برداری کرده که گرفتاری ها در این حوزه با کاهش نرخ تورم در اقتصاد ایران رخ داد.

به این ترتیب با تصمیم بانک مرکزی نرخ سود بانکی برای سپرده های یک ساله حداکثر 15 درصد و برای سپرده های کوتاه مدت حداکثر 10 درصد تعیین شده است.این نرخ البته نه به تازگی که مدتهاست مصوب شده است، اما رعایت آن در سیستم بانکی با فراموشی خودخواسته ای همراه شد.

دردسرهای پول گران قیمت

حتی وقتی بانک های خصوصی و دولتی خود جلسه گذاشتند و توافق کردند که نرخ سود سپرده های بانکی و تسهیلات را کاهش دهند، باز هم پیشنهاداتی بالاتر از حد توافقشان را برای مشتریان در چنته داشتند. این پیشنهادات بالا البته در عمل هزینه تجهیز مالی را در ایران افزایش داده و سبب شده است بخش مولد اقتصاد با پول گران قیمتی برای فعالیت خود روبرو باشد. 

نرخ تورم در ایران برای اولین بار در چهار دهه اخیر، چهار سال پیاپی رو به کاهش نهاد و همین مساله سبب شد عوارض جانبی ناشی از این اتفاق که خرق عادتی برای اقتصاد ایران تلقی می شود کم کم در حال پدیدار شدن بود. برای اولین بار در سال های اخیر نرخ واقعی سود بانکی در ایران، مثبت شد و سپرده گذارانی که سال ها عادت داشتند سود منفی دریافت کنند، با نرخ واقعی سود مواجه شدند و همین مساله به انگیزه ها برای سپرده گذاری در بانک ها دامن زد.

بانک‌ها در حالی سپرده‌های ریز و درشت را با نرخ های 18 درصد و 20 درصد و حتی بالاتر می پذیرفتند که بازارهای موازی و مقصد سنتی پس اندازهای ایرانی، دیگر رونق خود را از دست داده بود؛ نه بازار طلا و سکه کشش چندانی برای حضور سرمایه گذاران داشت و نه بازار ارز.

رکود بازار مسکن و خودرو نیز مزید بر علت بود تا نقدینگی در بانک هایی رسوب کند که حالا از پس ریختن دیوارهای تحریم و کوتاه شدن قد تورم ، مشکلات واقعی شان آشکار شده بود. مشکلاتی چون بالا بودن حجم تسهیلات معوق که دارایی‌های سمی در نظام‌بانکی خوانده می شود و مجهز نبودن به ابزارهای روز دنیا در بانکداری.

ماجرا اینجا اما بحران های گذشته و پیش روی نظام بانکی نیست؛ حالا با اعلام بانک مرکزی مبنی بر نظارت سفت و سخت بر نرخ سود بانکی می توان انتظار تغییرانی جدی را در بازارهای موازی سرمایه گذاری در ایران داشت.

اجاره‌بها تابع دستوربانک مرکزی

آمارها نشان می دهد نرخ پس انداز پول در ایران نسبت به استانداردهای بین المللی، به دلیل نیش دیرپای تورم بر ارزش پول اندک است،همین مساله سبب شده پس انداز در ایران به معاوضه پول به کالاهایی با قدرت نقد شوندگی بالا مانند طلا و سکه و ارز و در مواردی مسکن تعبیر شود.

این شیوه از پس انداز تا چهار سال گذشته نیز به وفور در میان صاحبان سرمایه های سرگردان مشاهده می شد، اما با اتفافات پیش گفته چنین اقداماتی ولو برای دوره ای موقت از دستور کار خارج شد.

برخی پیش بینی ها حکایت از آن دارد که با تصمیم اخیر بانک مرکزی و ابلاغ آن به بانک ها به نظر می رسد بازار اجاره بها درآخرین ماه تابستان ، یعنی دقیقه نود نقل و انتقالات مستاجران ، به دلیل تاکید بانک مرکزی بر مهار نرخ سود، اولین تاثیر را از اتفاقات اخیر تجربه کند.به عبارتی باید منتظر افزایش نرخ اجاره بها بود.

اجاره‌بها که در مقایسه با قیمت فروش مسکن،افزایشی قابل توجه و حتی بیش از نرخ تورم را شاهد بوده، بار دیگر به بازاری پرکشش تبدیل می شود. رشد اجاره بها در روزهای پایانی شهریور دور از ذهن نیست چرا که دریافت اجاره می تواند زمینه را برای جبران کاهش یا به عبارت بهتر مهار نرخ سود در بانک ها فراهم کند.

عرف بازار اجاره مسکن نشان می دهد میانه خرداد تا میانه تیر موج اول جابجایی و شهریور ماه موج دوم جابجایی مستاجران رخ می‌دهد. به این ترتیب شاید اگر این مصوبه پیش از خرداد یا پس از شهریور به اجرا در می آمد، مستاجران از گزند جهش اجاره بها لااقل برای یک سال پیش رو در امان می ماندند.

چراغ سبز به بازارهای دیگر؟

باید در نظر داشت تورم ساختاری و بلند مدت تغییر شکل رفتار مردم را در اقتصاد به همراه داشته است؛ مردم ایران بیش از آنچه لازم است درصدد افزایش نقدینگی و حفظ و البته بالا بردن حجم نقدینگی شان هستند.

شاید از این روست که دلالی، از این دست خریدن و از آن دست فروختن کالاها برای کسب سود و رصد بازارهایی چون طلا و سکه ارز واجد اهمیت شده است.

کارشناسان اقتصادی می گویند،با تصمیم اخیر بانک مرکزی مبنی بر افزایش نظارت بر نرخ های ابلاغی و مصوب سود بانکی، می‌توان  انتظار داشت که دوباره رفتارهایی تازه برای حفظ قدرت خرید پول و پیشگیری از تحلیل رفتن آن  در بازار رخ بدهد.

این حساسیت به خصوص در بازار ارز و سکه بیش از سایر بازارهاست.از همین رو توصیه آنها به بانک مرکزی استفاده از ابزارهای سیاستگذاری درست برای هدایت پولها به بخش مولد است تا ورودشان به بازار سوداگری و دلالی.

35223

 

کد خبر 700898

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا A1 ۰۵:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    61 3
    ما که تو این جند سال ندیدیم با کم کردن سود تغیری توی ساخت و ساز و مسکن و رونق بازرار بوجود بیاد .قبلا حداقل مردم عادی یه پسنداز ناچیز داشتند که با سودش امرار معاش میکردند ولی حالا ...
  • بی نام A1 ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    46 7
    نگران نباشین بانکها زرنگ تر از این حرفا هستن که بذارن سرمایه هاشون بیرون بره
  • بی نام IR ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    35 1
    دست مریزاد . راست گفتید . واقعا که با این کار دوباره پول می ریزه توی بازارهای سنتی
    • بی نام A1 ۰۵:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۵
      7 0
      فکر می کنم خود دلالان طلا و سکه مترصد این فرصت بودند
  • بی نام A1 ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    12 7
    از سال 1400 بخاطر افزایش مرگ و میر طبیعی که به دلیل رشد جمعیت متولدین دهه 1320 بوده سالیانه حدود 300 هزار واحد مسکونی فقط از این بابت وارد بازار عرضه خواهد شد و این روند بخاطر افزایش مرگ و میر طبیعی در سال های بعد از 1400 همچنان ادامه خواهد داشت. این به غیر از واحدهای مسکونی که طبق روال همیشه وارد بازار خواهد شد
  • بی نام IR ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    39 1
    چرا توی سال هایی که سپرده گذار ضرر می کرد، صدای بانک مرکزی در نمی امد . نمی گفت واویالا مردم دارن ضرر می کنند، پولشون هر روز توی بانک ها آب میره . چرا همه چیز را یک طرفه می بینید . سی شش سال شما از جیب ما برداشتید حالا نمی تونید تحمل کنید حق ما توی جیبمون بره ؟
  • بی نام IR ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    31 0
    این قدر سر و صدا نکنید . تورم دوباره میره بالا و شما می مونید و مردمی که دیگه اعتمادی به بانک مرکزی و دولت نمی کنند . گفته باشیم .
  • بی نام IR ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    36 2
    واقعا تورم 9 درصده؟ تورم مصرفی چقدر ؟ اون تورمی که توی زندگی من اجاره نشین حس میشه چقدره ؟ شما یک تورمی اعلام می کنید که مردم درکش نمی کنند . بس کنید . همه اش می خواهید به ما فشار بیاورید .
  • بی نام IR ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    38 1
    ای بابا چقدر چشمتون تنگه . سود بانکی بالاست ، یارانه ها بده ، قیمت بنزین و آب و برق کمه ، اما کسی درباره حقوق ما بدبخت ها حرف نمی زنه . چرا ما مردم سخنگو نداریم . کاش مثل سخنگوی دولت، یک سخنگوی مردم هم داشتیم
    • بی نام A1 ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
      23 0
      مثلا نماينده ها بايد سخنگوي ما باشن اما خوب از طرف ما وكيلن سلفي بگيرن و گلابي بخورن و برگه راي اعتماد همديگرو خط خطي كنن. خبرانلاين بگذار نظر من منتشر بشه ، اين قدر رو هم مي ترسين
    • بی نام A1 ۲۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
      6 0
      گلي به جمالت
  • بی نام A1 ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    7 0
    تاکی فقط تهدید بدون داشتن برنامه هروقت یاد گرفتتین مثل بعضیی اقتصادها برای حفظ تولید سوبسید بدید بدون هیچ منتی مطمین باشید تولید رشد میکنه در ضمن این اقتصاد ایران وقتی رشد میکند که بتواند با اقتصاد دنیا مبادله داشته باشه سپرده سرمایه گزاری تولید با سود بالاتر دربانکها میتواند یکی از راهکارها باشد در ضمن در یک اقتصاد ازاد دولت دستوری نرخ سود برای سپرده گذارها تعیین نمیکنه
  • بی نام DE ۱۸:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    8 0
    تمام تصمیمات این دولت به نفع اشراف و برای تقویت جبهه اقویا و بیچارگی و فقر بیشتر طبقه زحمتکش و کم درآمد بوده . دستم را روی آتش می گیرم که مردم عادی دست بدهان ، کوچکترین اهمیتی برای این دولت ندارند .
    • رضا IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۵
      1 0
      اصلاح بفرمایین این دولت نه تمام دولت ها
  • بی نام A1 ۲۰:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    10 0
    چرا براي افزايش حقوق ما متناسب با تورم سينه تون ستبر نيست
  • بی نام A1 ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    5 0
    شخصا مخالف سود بالاي بانكي هستم اما واقعيت اينه كه سود پايين بايد بعد از يك دهه كنترل تورم و البته ثبات و افزايش متناسب قدرت خريد رخ بده
  • بی نام A1 ۲۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    5 0
    برين ببينين پول اسكونتي تو بازار چه سودي داره، مي خواهيد مردم رو رباخوار كنيد؟
  • بی نام A1 ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    8 0
    نجات از ورشستگی بانکها در دادن تسهیلات بدون برگشت به امثال زنجانی ها که بسیارند توسط همین سپردها باید انجام شود. تورم تک رقمی در کاغذ نه در مخارج و هزینه های زندگی پرواز قیمت ارز و بی ارزش شدن هر روز تومان
  • جوان IR ۰۳:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۵
    8 0
    خیلی عالیه ... دوباره دلالی دوباره نزول ...کلا از هر جایی که مردم بتونن سودی ببرن دولت دست مردم رو جیز میکنه . دست به دلار بزنن میگن وای کجای دنیا مردم به این چیزا کار دارن سکه خرید و فروش کنن، سکه رو صفی می کنن ... اتفاق خاصی نخواهد افتاد جز اینکه اونهایی که یک کمی بالای خط فقر بودن به لطف و کرامت دولت امید به زیر خط فقر میرن... خوش به حال دلال ها آقایون دولتی بفهمین که سطح درآمد مردم پایینه که با هر عمل علمی و غیر علمیتون عمدتا غیر علمی واکنش های شایسته تدابیرتون رو نشون میدن. تشریف ببرین بانک ها ببینین چه خبره . کمبود بودجه رو باید با کاهش سود بانکی ببندین ؟ توان کاهش سود وام بانکی رو دارین ؟ می تونین اجاره منازل رو منطقه بندی کنین؟ اینها هم شدنیه اما نمی خواید.
    • بی نام IR ۰۱:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۶
      0 0
      هیچ جای دنیا از ملک استیجاری مالیات نمیگیرند بلکه بعضا بنوعی کمک هم میکنند چون در نهایت به مستاجر تحمیل میشه. یکی از دلایل بالا رفتن اخیر اجاره خانه، اخذ مالیات از مسکن های استیجاریست که متاسفانه مثل اینکه مستاجرین هم خبر ندارند. مالیات رو باید از املاک تحت اختیار شخص گرفت حالا هرچندتا که باشد اعم از مسکونی، ویلایی یا خالی نه ملکی که اجاره داده. از شما میپرسم پرداخت مالیات برای کسی که صاحبخانه است و اجاره نمیدهد عادلانه تر است یا کسی که ماهی چندصد هزار تومان اجاره میدهد. مثل اینکه تو مملکت ما عکس است و جالبتر اینکه صدای کسی هم بدلیل بی اطلاعی در نمی آید.
  • بی نام IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۵
    11 0
    قطعا با این تصمیم نسنجیده عروسی به کوچه دلالان و واسطه ها میرسد
  • بی نام EE ۱۵:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۵
    2 0
    سکه و دلار میره بالا

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین