روز یکشنبه در دو انفجار در پایتخت این کشور، نزدیک به 80 نفر کشته و زخمی شدند و بصره شهری که سرریز از منابع نفتی و گازی است شاهد تظاهرات گسترده مردمی بود که به دلیل ناکارآمدی های دولت این کشور به تنگ آمده اند.
شهر بصره که از ریشه دار ترین شهرهای عراق است در چند دهه گذشته همیشه مورد بی توجهی دولتمردان عراق بوده است. صدام به دلیل جلوگیری از قدرت گرفتن شیعیان این منطقه از ارائه خدمات رفاهی به آنها ابا می کرد و در زمان از زمان تحریم های سازمان ملل نیز بیشترین فشارها روی گرده این مردم بوده است.
با سقوط دیکتاتوری صدام و با گذشت نزدیک به هفت سال از روی کار آمدن یک دولت عراق با مشارکت مردم که از قضا برای اولین بار قدرت را در دست شیعیان این کشور قرار داده است، ادامه این وضعیت برای مردم بصره بی معناست.
آنها قادر بودند شرایط ناگوار زندگی خود در زمان صدام را تجزیه و تحلیل کنند. حتی زمانیکه مالکی با مشارکت آمریکایی هاو انگلیسی ها جنگ خونینی را در بصره به راه انداخت تا نیروهای سر خود متاثر از مقتدا صدر را سرجایشان بنشاند آنها می توانستند برقراری امنیت ملی را برای این کار او توجیه کنند. اما این روزها نیز گذشت و ابادانی و رفاه به این شهر نیامد.
آنچه اکنون مردم بصره را به شدت آزار می دهد در واقع همان مشکلاتی است که پیش از سقوط صدام نیز مردم از آنها رنج می بردند. نبود برق در عمده مناطق بصره آن هم در شرایطی که گرمای هوا در بهترین شرایط بین 35 تا 45 درجه سانتیگراد است به همراه نبود آب آشامیدنی سالم ، مراکز درمانی کارآمد و اجناس مصرفی با قیمت های معقول از جمله مسائلی است که صبر مردم بصره را در روزهای گذشته لبریز کرده است به گونه ای که تنها در روز یکشنبه برای دومین بار هزاران عراقی در اعتراض به وضع خدمات رسانی دولت عراق و قطع طولانی برق همزمان با افزایش دمای این کشور در بصره تظاهرات کردند.
آنچه مردم بصره از دولت عراق می خواهند رسیدگی بیشتر به احتیاجات اولیه زندگی آنها یعنی آب و برق است. پیش از این امام جمعه های بصره و کربلا نیز در خطبه های نماز جمعه به کم کاری دولت مالکی در رسیدگی به مردم بصره و کربلا اعتراض کرده بودند و نسبت به قلیان خشم مردم هشدار داده بودند.
رسیدگی نکردن به مشکلات مردم زمانی تبدیل به قلیان و خشم عمومی می شود که سیاسیون را سرگرم مسائل مربوط به قدرت می بینند. وقتی سران سیاسی عراق سخت درگیر درگیریها و مشاجرات مربوط به تعیین نخست وزیر و رئیس جمهور و این موضوعات می شوند که چه کسی به مسند قدرت بنشیند حال آنکه آنها از اولین احتیاجات زندگی خود نیز محروم هستند تحمل و صبر به پایین ترین استانه خود می رسد.
تحرکات گسترده مردم بصره علیه دولت مالکی سرانجام به واکنشی از سوی او منجر شد و دیروز نخستوزیر عراق دستور تحویل مسئولان وزارت برق را به دستگاههای قضایی صادر کرد. مالکی همچنین هیاتی را به بصره فرستاده تا در خصوص کشته شدن یک غیر نظامی عراقی و سه تن توسط نیروهای دولتی در جریان تظاهرات شهر بصره تحقیق کنند.
نخست وزیر عراق که سخت این روزها در گیر لابی برای بقای درقدرت است، همچنین دستور ارسال مقادیر زیادی از سوخت دیزلی برای تامین مولدهای برق که اکثر نیاز ساکنان شهر بصره در برخورداری از برق را تامین میکند، داده است.
دفتر نوری المالکی در بیانیهای اعلام کرده است که نخست وزیر ساکنان بصره را به آرامش و خویشتن داری فرا خوانده و گفته است نباید قدرت را به کسانی بدهیم که تلاش میکنند تا از این مساله سوء استفاده کنند و اوضاع این استان را ناامن سازند. این در حالی است که در تظاهرات روز شنبه مردم بصره، نیروهای امنیتی عراق به سوی تظاهر کنندگان که حدود 4 هزار نفر بودند تیراندازی کردند. این تیراندازی در پی تلاش تظاهرکنندگان برای ورود به ساختمان شورای استانداری بصره صورت گرفت.
نظر شما