خبر برای یافتن پاسخ این پرسش اقدام به نظرخواهی از کارشناسان کرده است.
دومین نشست هماندیشی وزیر امور خارجه و کارشناسان این وزارتخانه در سال جاری با عنوان "الزامات پشتیبان دیپلماسی تحولگرا، همت مضاعف، کار مضاعف" در وزارت خارجه برگزار شد و سخنان منوچهر متکی در این نشست جای تحلیل و بررسی را برای درک بهتر از دیپلماسی تحول گرا باز کرد. وی در این نشست تاکید کرد که همه کارکنان دستگاه دیپلماسی باید خود را به ضرورتهای دیپلماسی جهان تجهیز کنند.
«خبر» بررسی این ضرورت ها و بهره مندی دستگاه دیپلماسی کشور از این معیارها را به عنوان موضوعی برای اقتراح در نظر گرفت و با تنی چند از صاحب نظران و دیپلمات های سابق کشورمان به بحث گذاشت. در روزهای گذشته نظرات دکتر محمود واعظی، دکتر علی بیگدلی و دکتر حمیدرضا آصفی را خواندید.
بیگدلی در این خصوص معتقد بود که وزارت خارجه ایران پیش از انقلاب حدود هزار و سیصد کارمند در سطح جهان داشت، اکنون وزارت خارجه حدود دوازده هزار کرمند دارد که به تناسب افزایش کمی تعداد کارکنان این وزارت خارجه، کیفیت دانش سیاسی و دیپلماتیک به شکل مشهودی کاهش پیدا کرده و سطح کارشناسان این وزارتخانه بسیار ضعیف شده است. از دید این استاد دانشگاه تاکید وزیر خارجه کشورمان بر ضرورت تجهیز همه کارکنان دستگاه دیپلماسی به ضرورتهای دیپلماسی جهان نشان دهنده نگرانی ایشان از ایجاد نوعی بی میلی و بی تفاوتی در میان کادر سیاسی وزارت خارجه است.
آصفی نیز ضمن بر شمردن صفات یک دیپلمات حرفه ای، زیرسوال بردن کیفیت عملکرد نیروهای وزارت خارجه را قابل پذیرش دانست و مجموعه حاضر در وزارت خارجه را قوی ترین مجموعه فعال در امر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران معرفی کرد این سخنگوی اسبق وزارت خارجه همواره دیپلمات های حرفه ای را موفق تر از دیپلمات های غیر حرفه می داند.
علی خرم، سفیر اسبق ایران در وین، چین و سازمان ملل نیز معتقد است: احترام به منافع و امنیت ملی هر کشور از جمله مهمترین ضرورت های دیپلماسی در جهان امروز است. از نظر او برای هر دیپلمات درک منافع و امنیت ملی کشورها اهمیت دارد. جمهوری اسلامی ایران برای خود منافع و امنیت ملی خاص خود را دارد که هم دیپلمات های ایرانی باید به خوبی بر آن واقف باشند و هم دیپلمات های خارجی در ایران باید درک درستی از آن داشته باشند.
او تاکید می کند که یک دیپلمات نمی تواند این موارد را نادیده بگیرد چراکه منافع و امنیت ملی به مثابه خط قرمزهای کار دیپلماسی است. بر این اساس دیپلمات ها باید این ضرورت اساسی را به خوبی فراگرفته و در مذاکرات به کار گیرد، بی تردید درک درست از منافع و امنیت ملی چارچوب منظمی را در تعامل کشور فرستنده و پذیرنده دیپلمات فراهم می کند.
نظر شما