پیروزه روحانیون: این شبها ارکستر سمفونیک تهران آخرین همراهیهای شهرداد روحانی را به عنوان رهبر مهمان تجربه میکند. قرار است بعد از این برنامه روحانی گروه را ترک کند و رهبر دیگری مهمان ارکستر و نوازندگانش شود. ارکستری که در حال حاضر با در نظر گرفتن وضعیت ارکستر ملی و ارکسترهای مجلسی خصوصی مثل پارسیان از معدود ارکسترهای فعال کشور است. خود روحانی هم تمایل بسیاری به پذیرفتن پیشنهاد رهبری دائم این ارکستر سمفونیک دارد، اما به شرط آن که شرایطش مهیا شود.
او در نشست مطبوعاتی کنسرت اخیر ارکستر سمفونیک تهران این ارکستر را مستعد درخشش در آسیا و حتی جهان دانست و معتقد بود اگر نوازنگان این ارکستر به همین صورت به تمرینهایشان ادامه بدهند قابلیت حضور جهانی پیدا خواهند کرد. تجربهای که این نوازندگان سال گذشته در تور دور اروپا که به همت دفتر موسیقی وزارت ارشاد و مؤسسه فرهنگی اکو آن را به دست آوردند.
شهرداد روحانی در گفتگو با خبر چنین تجربههایی را برای اعضای ارکستر به شرط آن که فرصت آن بعد از پیشرفت و بالا رفتن سطح کیفی کار فراهم شود، مفید دانست. او گفت: «صرف فرستادن گروه به خارج از کشور یا برنامههایی اینچنینی دردی دوا نمیشود. وقتی ما گروه ارکستر سمفونیک را به خارج از کشور میفرستیم، میخواهیم نشان بدهیم این گروه نماینده فرهنگ و موسیقی کشورمان است در نتیجه باید خیلی دقیق روی این مسأله که سطح کیفی کار نوازندگان بالا برود کار کنیم. باید بیشتر به این مسأله توجه کرد تا این که فقط یک گروهی را به خارج از کشور بفرستیم که فقط بگوییم در ایران ارکستر سمفونیک هم داریم، مسأله مهمتر این است که سطح کیفی نوازندگان و سطح کیفی کل کاری که عرضه میکنیم در درجه اول قرار بگیرد.»
روحانی در دو اجرای ارکستر سمفونیک تهران بیشتر آثار کلاسیک غربی را برای اجرا انتخاب کرده است، اما معتقد است این ارکستر در کنار قطعهها و رپرتوارهای استانداردی که همه ارکسترها باید اجرای آن را تجربه کنند، میتواند قطعههای کلاسیک ایرانی را که توسط آهنگسازان ایرانی نوشته شده اجرا کند.
او با اشاره به این موضوع افزود: «من با این وقت کمی که در اختیار داشتم در دو کنسرت اخیر آثار مربوط به دوران مختلف موسیقی کلاسیک جهان را اجرا کردم تا موزیسینها با کارهای مختلف آشنا شوند و آنها را به طریق بهتری اجرا کنند. در کنار این آثار اتفاقا باید آهنگهای اصیل و کلاسیک ایرانی هم اجرا شوند تا آهنگسازان ایرانی بتوانند آثارشان را با ارکستر سمفونیک تهران به مردم ارائه کنند. من با این یکی، دو برنامه نمیتوانستم همه این آثار را اجرا کنم. بحث من این است که ارکستر سمفونیک تهران به برنامهریزی طولانی مدت نیاز دارد و طبیعتا یکی از موضوعاتی که حتما باید مورد توجه قرار گیرد، این است که آثار آهنگسازان ایرانی در هر کنسرتی اجرا شود. این باید یکی از اهداف ارکستر سمفونیک تهران باشد.»
شهرداد روحانی حتی ورود سازهای ایرانی و نوازندگانشان را به ارکستر سمفونیک تهران لازم دانست و افزود: «مثلا آهنگساز قطعهای را برای ساز سنتور و ارکستر سمفونیک مینویسد و ما در ارکستر سمفونیک باید قابلیت اجرای آن را داشته باشیم. اتفاقا من چندین برنامه مثل این در خارج از کشور داشتم. حتی چند سال قبل ارکستری در تایلند داشتم با ارکستر بانکوک که تم برنامههایش موسیقی آسیا بود. به این صورت که قرار بود موسیقی کشورهای آسیایی توسط آهنگسازان آن کشورها معرفی شوند که برنامه را من رهبری میکردم و قطعه کشور ایران را خودم نوشتم. سال گذشته هم آثاری را ضبط کردیم که در آنها در کنار سازهای کلاسیک ارکستر از ساز تنبور استفاده کردیم. این قطعات را آقای پورناظری نوشتند و من آنها را برای ارکستر سمفونیک و ساز تنبور تنظیم کردم. واقعا اجرای این قطعات بسیار جذاب است به شرط اینکه خوب و درست نوشته شود و صرفا برای اینکه به هر قیمتی ترکیبی از سازهای ایرانی و ارکستر سمفونیک داشته باشیم، این کار انجام نشود.»
وی ادامه داد: «من متأسفانه فقط به عنوان رهبر مهمان اینجا بودم ولی اگر قرار باشد برای طولانی مدت اینجا بمانم مطمئنا یکی از برنامههایم این خواهد بود که از آهنگسازهای ایرانی حمایت کنیم و قطعاتشان اجرا شود و حتی به این هنرمندان سفارش بدهیم که قطعه بنویسند.»
حضور رهبران مهمان در مقاطع مختلف زمانی برای ارکستر سمفونیک تهران باعث میشود سلیقههای مختلف بر ارکستر سمفونیک حاکم شود و اگر بین رهبران مختلف تعاملی صورت نگیرد نوازندگان بین سلایق مختلف سرگردان میشوند. این در حالی است که هنوز هیچکس و از جمله شهرداد روحانی نمیداند رهبر بعدی گروه کیست. او در این باره به خبر گفت: «آوردن رهبر مهمان دو جنبه دارد؛ هم میتواند خیلی مثبت باشد هم میتواند منفی باشد. بستگی به کسی دارد که بعد از من میآید. فکر میکنم کسی که بعد از من میآید از صفر شروع نخواهد کرد همانطور که من از صفر شروع نکردم. یعنی کسی که قبل از من رهبر گروه بود، مطمئنا زحماتی کشیده بود که ارکستر به این سطحی رسیده که من میتوانم ادامه بدهم و امیدوارم کسی که بعد از من میآید بتواند کار را ادامه بدهد. ولی به هر صورت این تعامل بسیار ضروری است. اگر من مسؤولیتی بیشتر از رهبری مهمان داشتم، مطمئنا این تعامل صورت میگرفت. معمولا رهبر دائم هر ارکستر رهبر مهمان را تعیین میکند ولی الان چون آن مسؤولیت در اختیار من نیست نمیتوانم در این انتخاب و تعامل دخالت کنم.»
این هنرمند نظر مساعدی نسبت به پذیرفتن مسؤولیت رهبری دائم ارکستر سمفونیک تهران دارد البته اگر شرایط مساعدی برایش فراهم شود. او با اشاره به این که با کمال میل به پیشنهاد رهبری دائم ارکستر سمفونیک تهران فکر میکند و خیلی هم به آن علاقه دارد، افزود: «احساسی که من در مملکت خودم دارم و برنامههایی که برای هموطنان خودم اجرا میکنم قابلمقایسه با هیچ چیز نیست. ولی شرایطش باید مهیا شود.»
البته این شرایط به گفته خود شهرداد روحانی خیلی هم شرایط شخصیای نیست و شرایط شخصی بخش کوچکی از آن است. بخش اعظم آن شرایطی است که به خود ارکستر سمفونیک تهران مربوط میشود، شرایطی که برای پیشرفت ارکستر سمفونیک یک کشور حتما باید این مسائل در نظر گرفته و حل شود. او در این باره گفت: « برای نمونه وضع نوازندگان ارکستر سمفونیک از نظر حقوق و مزایا باید مشخص شود. به وضعیت سازهای ارکستر سمفونیک هم باید رسیدگی شود تا کیفیت کار بالا برود. در مورد نوازندگان هم تغییرات کوچک و بازبینیهایی لازم است که باید انجام شود تا سطح کار بالا برود. نکته مهم دیگر این که باید مشخص شود ارکستر سمفونیک تهران برای چه منظوری فعالیت میکند و برای هر مناسبتی از ارکستر سمفونیک تهران نخواهند که بیاید و برنامه اجرا کند. باید ارکستری برای برنامههای مناسبتی ایجاد شود و ارکستر سمفونیک و رهبر وظایفش مشخص شود. از خواستههای دیگرم این است که برای ارکستر سمفونیک تهران باید برنامهریزی بلندمدت انجام شود تا باعث پیشرفت آن شود.»
نظر شما