کاتسویا اوکادا، وزیر امور خارجه ژاپن با تاکید بر اینکه توکیو مصمم به توسعه هر چه بیشتر روابط خود با تهران است،از رایزنی این کشور برای اجرای بیانیه تهران خبر داد.
پیشتر نیز ژاپن پس از توافقات وین در زمینه تبادل سوخت برای همکاری با تهران در این خصوص اعلام آمادگی کرده بود و حتی برخی سفر علی لاریجانی، رئیس مجلس کشورمان به توکیو را نیز در همین راستا ارزیابی کردند.
اوکادا روابط ایران و ژاپن را براساس اعتماد و تفاهم می داند، معتقد است که ایران آینده روشنی دارد و تاکید دارد که ایران برای ژاپن بسیار مهم است و مصمم هستم که روابط تهران - توکیو "راسخ و عمیق" باشد.
او در شرایطی از آینده روشن ایران سخن می گوید که متحدین غربی ژاپن برای زیر فشار قرار دادن ایران برای محدود کردن برنامه هسته ای کشورمان و توقف غنی سازی اورانیوم عزم خود را جزم کرده اند.
حالا ژاپن تلاش دارد وارد رایزنی هایی شود که عملیاتی کردن بیانیه تهران را مقدمه خوبی برای ادامه گفت و گوهای هسته ای ایران و غرب می دانند. اوکادا به نمایندگی از ژاپن خواستار اجرای توافق سهجانبه میان ایران، ترکیه و برزیل است.
وزیر خارجه ژاپن با اشاره به تلاشهای توکیو برای نقشآفرینی در موضوع هستهای ایران خاطرنشان کرد که در راستای رایزنی برای اجرای بیانیه تهران در تماس تلفنی با همتای ترکیهای خود درخصوص این بیانیه مذاکره و رایزنی کرده است.
اوکادا معتقداست اگر بیانیه تهران اجرایی شود، گام مهمی جهت اعتمادسازی در جامعه بینالمللی برداشته خواهد شد. او همچنین آمادگی کشورش را برای میانجیگری میان ایران و امریکا اعلام کرده است.
به نظر می رسد که دو کشور از فشارهای غرب تجربه های مشترکی دارند؛ در سفر لاریجانی به ژاپن او دیداری از هیروشیما و نازاکی داشت و تاکید کرده بود که دارندگان سلاح هسته ای باید خود برای خلع سلاح پیشگام شوند. اکنون وزیر خارجه ژاپن نیز همکاری دو کشور برای خلع سلاح را به عنوان محوری برای تبادل نظر و اشتراک مساعی تهران و توکیو می داند. مصطفی ثمره هاشمی،دستیار ارشد رییسجمهور نیز در همین ارتباط در دیدار با سفیر ژاپن در ایران تاکید کرده بود که" ایران و ژاپن با کمک یکدیگر میتوانند در مسیر خلع سلاح هستهای و جهانی عاری از بمب، همکاریهای گسترده و مؤثری با یکدیگر داشته باشند و بیتردید کشورهای زیادی نیز مایل به همکاری و مشارکت در این زمینه هستند."
استقبال ژاپن برای همکاری در زمینه خلع ساح در حالی صورت می گیرد که اوکادا برخوردهای دوگانه با موضوع هستهای را غیر منصفانه و ژاپن را آماده همکاری صلحآمیز هستهای با ایران می داند.
ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست
ورود ژاپن به بحث هسته ای ایران از زمان طرح با استقبال طرف ایرانی مواجه شده اما اکنون باید دید که زمینه های همکاری دو کشور تا چه اندازه از تحریم های بین المللی و تعهدات غرب برای تحت فشار قرار دادن ایران تاثیر خواهد گرفت.
با این حال گویی مقامات ژاپنی حتی در خارج از مرزهای این کشور نیز خواهان تعامل مثبت با تهران در موضوع هسته ای برای کسب منافع حداکثری در سایه دوری غرب و ایران هستند.
در همین راستا حتی مدیر کل ژاپنی آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز اخیرا با انتقاد از جوسازی برخی کشورها در مورد موضوع هسته ای ایران گفته بود که" جمهوری اسلامی ایران سلاح اتمی ندارد."
آمانو گفت" برخی کشورها با سرعت برنامه های اتمی خود را پیش می برند به نحوی که از آن به رنسانس هسته ای یاد می شود. این حرکت این نگرانی را به وجود میآورد که کشورهای دارای توانایی ساخت سلاح هسته ای نظیر ژاپن یا برزیل ممکن است سریعاً برنامه های صلحآمیز هسته ای خود را به برنامه جنگی تبدیل کنند".
این نکته نیز خود قابل توجه است که ژاپن دارای توانایی هسته ای لازم برای همکاری با ایران است و به واسطه ارتباط مثبت و دوستانه خود با غرب می تواند نقش موثری در رفع نقاط ابهام میان دو طرف داشته باشد.
از این رو سخنان وزیر خارجه ژاپن که گواه ورود این کشور به رایزنی های مربوط به اجرای بیانیه تهران است، می تواند گامی موثر در روند همکاری هسته ای ایران و ژاپن از یک سو و رفع تنش میان ایران و غرب با واسطه ژاپن و بر اساس بیانیه تهران از سوی دیگر تلقی شود.
نظر شما