سناتورهای کنگره آمریکا با ارائه طرحی می‌خواهند از واردات بنزین به ایران جلوگیری کنند.

رضا دانشمندی 
بیست و سه نفر از سناتورهای کنگره آمریکا با ارائه طرحی در صدد هستند تا از واردات بنزین به ایران جلوگیری کنند. این سناتورها سه شنبه شب در نشستی خبری به توضیح این طرح و اهداف آن پرداختند.

به گزارش آسوشیتد پرس گروهی از جمهوری خواهان و دمکرات‌ها طرحی را ارائه کردند که به رئیس‌جمهور آمریکا اختیارات گسترده‌ای می‌دهد تا مانع شرکت‌هایی شود که بنزین و سایر فراورده‌های نفتی به ایران صادر می‌کنند. به موجب طرح سنا، شرکت‌های خارجی تأمین ‌کننده بنزین برای ایران احتمالاً از انجام داد و ستد در ایالات متحده منع می‌شوند مگر این که ایران از خواست بین‌المللی مبنی بر توقف برنامه هسته‌ای، پیروی کند. این طرح به دولت اجازه می‌دهد تا دارایی‌های این شرکت‌ها را در محدوده امریکا مسدود کند.

سناتور جان کایل که به همراه اِوان بای و جوزف لیبرمن از پیشنهاد دهندگان اصلی این طرح هستند، گفته است: لازم است که یک گزینه در برابر آنها قرار دهیم، شرکت‌های فروشنده بنزین یا می‌توانید در اقتصاد 250 میلیاردی ایران داد و ستد کنید یا در اقتصاد 13 تریلیونی ما، مجاز به حضور در هر دو نخواهید بود.

خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از سناتور بای خبر داد که «این تحریم‌ها شامل تمام موارد می‌شود و از جمله شامل ممنوعییت این شرکت‌ها از داد و ستد در ایالات متحده است».

 اهداف طرح کنگره - واکنش کاخ سفید
کنگره امریکا مدعی است که قانون تحریم فروشندگان سوخت به ایران، وسیله اعمال فشار بیشتری در مورد ایران در اختیار دولت اوباما قرار می‌دهد. این طرح در پی تشدید تحریم‌های اقتصادی در مورد واردات بنزین و موسسات بازرگانی‌ای است که در این خصوص به ایران کمک می‌کنند. بنا بر گزارش «پالیتیکو» در این طرح آمده است «این طرح ما را مجاز می‌سازد تا بر نقطه ضعف ایران یعنی بنزین دست بگذاریم».

به اعتقاد رسانه‌های آمریکایی احتمالاً این طرح سنا تصویب خواهد شد چرا که از حمایت وسیع جمهوری خواهان و دمکرات‌ها برخوردار است و کاخ سفید هم با آن مخالفت نخواهد کرد.

بنا بر گزارش آسوشیتدپرس سناتور لیبرمن، یکی از حامیان این طرح گفته است که او این موضوع را با دنیس راس، نماینده ویژه ایالات متحده مطرح کرده و او مخالفتی نکرده است. وزارت امور خارجه آمریکا نیز در مورد جزئیات این طرح سخنی نگفته است اما مدعی شده که عموماً این طرح پشتیبان هر حرکتی است که برای فشار آوردن به ایران باشد. رابرت وود سخنگوی وزارت امور خارجه در این رابطه گفته است «ما خواهان انجام هر کاری هستیم که می‌تواند فشار مضاعفی بر دولت ایران بیاورد».

مقامات دولت اوباما در مورد این طرح شکایتی ندارند، آنها به طور خصوصی گفته‌اند که اشکالی ندارد که کنگره ایران را با ابزار تحریم تهدید کند؛ چنین کاری احتمالا مذاکرات مستقیم با ایران را ثمر بخش‌تر خواهد کرد «. سناتور جمهوری خواه برَد شرمن مدعی است این طرح ضربه‌ای به رویکرد دولت نخواهد زد و می‌گوید « فکر نمی‌کنم ناهماهنگی‌ای در حرکت ما بوجود آمده باشد - بیشترین تحریم همراه با بیشترین مذاکرات ».

 کنگره در مقابل دولت؟
«بای» و سایر حامیان این طرح مدعی‌اند که اجازه تحریم‌های گسترده، کاملاً با برنامه اوباما برای ایران هماهنگ است؛ با توجه به رویکرد فعلی «هویج وچماق»، طرح ما برای اوباما «چماق» بیشتری در مورد برنامه هسته‌ای ایران فراهم می‌آورد. بای مدعی است: «هدف این قانون آن است که ابزار جدیدی به زرادخانه دیپلماتیک اوباما اضافه کند تا ایران را از دستیابی به تسلیحات هسته‌ای باز دارد». سناتورهای پیشنهادکننده این طرح می‌گویند که طرحشان تأمین گر « بهترین فرصت برای متوقف ساختن ایران از دستیابی به بمب بدون توسل به نیروی نظامی است.

بنا بر گزارش والستریت ژورنال هم‌اکنون نیز ایالات متحده می‌تواند شرکت‌هایی را تحریم کند که با ایران داد و ستد دارند، اما به موجب این قانون اختیار رئیس‌جمهور فزونتر خواهد شد.

بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه سناتور مستقل جوزف لیبرمن گفته است که «ما به رئیس‌جمهور ابزار قدرتمند جدیدی می‌دهیم تا آن را در مذاکرات با ایرن بکار گیرد، اما این بستگی به او دارد که چه زمانی و کجا و علیه چه کسی این ابزار را بکار گیرد». این خبرگزاری به نقل از لیبرمن آورده است که مراوده با ایران یک تاکتیک است نه استراتژی و این طرح «چنگ و دندان» این استراتژی است.

حامیان این طرح معتقدند در حالی که اوباما طی مبارزات انتخاباتی‌اش دم از رابطه با ایران می‌زد، چندین بار ایده هدف قرار دادن واردات بنزین ایران را تأیید کرد. او در آخرین مناظره انتخاباتی‌اش گفته است: «اگر بتوانیم مانع واردات بنزین به ایران شویم، تحلیل هزینه به فایده برای آنان تغییر خواهد کرد».

شرکت‌های احتمالاً متضرر
این طرح در صورت تصویب ممکن است در مورد برخی شرکت‌های بزرگ و شرکت‌های وابسته به آنها اعمال شود. این لایحه همچنین شرکت‌های کشتیرانی که سوخت تحویل ایران دهند و حتی بیمه‌گران این کشتی‌ها را در بر خواهد گرفت.

شرکت‌هایی که احتمالاً تحت تأثیر این تحریم‌ها واقع می‌شوند عبارتند از: شرکت سوییسی ویتول، شرکت سوئیسی - هلندی ترفیگورا، توتال ِ فرانسه، شرکت سوئیسی گلنکور، و بریتیش پترولیوم و نیز شرکت هندی ریلاینس. شرکت انگلیسی لیویدز نیز بیشتر تانکرهای حامل بنزین برای ایران را بیمه می‌کند.

بنا بر گزارش والستریت ژورنال، جاش بلاک، سخنگوی لابی صهیونیستی ایپک نیز از این طرح کنگره شدیداً دفاع کرده و آن را اهرمی در جهت دیپلماسی خوانده است.

کد خبر 7347

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۵:۰۲ - ۱۳۸۸/۰۲/۱۰
    0 0
    har dam az in bagh bari miresad

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین