زلزله هاي اخير در حالي رخ داده است كه چند روزي به 5 دي و فاجعه زلزله بم باقي نمانده فاجعهاي كه همواره در خاطر ايرانيان باقي ميماند و باعث شد تا اين روز در تقويم به نام روز ايمني در برابر زلزله و كاهش اثرات بلاياي طبيعي نام گذاري شود.
در همين رابطه ریيس سازمان نظام مهندسي ساختمان فارس با حضور در جمع خبرنگاران با اشاره به فرارسيدن روز ايمني در برابر زلزله و كاهش اثرات بلاياي طبيعي گفت: بيش از 86 درصد از وسعت كشور ما در مناطق زلزلهخيز واقع شده كه همين امر باعث ميشود به منظور جلوگيري از تبعات ناشي از پديده زلزله، پژوهشها و برنامههاي گسترده اي براي ايمن سازي شهرها صورت گيرد.
نامورچي ادامه داد: در استان فارس و شيراز اگر روزي با چنين پديدهاي مواجه شويم شاهد آسيب جدي به ساختمان ها خواهيم بود و خطر، مردم را تهديد ميكند. كوچكترين زلزله در شيراز يك تهديد جدي براي شهر است و ما در قبال جان و مال مردم مسئوليم تا كمترين آسيب به آنها وارد شود و در اين ميان بيتوجهي به سرنوشت مردم از جانب هيچ دستگاهي قابل پذيرش نخواهد بود.
وي با اشاره به نقش خدمات مهندسي در كاهش آسيبها در زمان وقوع بلاياي طبيعي اظهارداشت: در صنعت ساختمان تنها 6 درصد از هزينه كل ساخت مربوط به خدمات مهندسي است كه استفاده از اين فرصت ميتواند علاوه بر افزايش كيفيت سازه حتي برخي هزينههاي اضافه را كاهش دهد البته شايد در برخي موارد در ارائه خدمات مهندسي كاستي شده باشد اما معتقديم انجام كار با حضور متخصص آن حوزه بهتر از نبود آن است.
نامورچي گفت: در حال حاضر 300 حرفه وابسته به صنعت ساختمان در حال فعاليت هستند اما دستگاههاي متعددي در اين حوزه و در زمينه اجراي ضوابط و مقررات ملي ساختمان دخيل می باشند.
وي اجراي مقررات ملي ساختمان و استفاده از مصالح استاندارد را به عنوان يكي از عوامل اصلي در استحكام ساختمان ها در مقابل بلاياي طبيعي مانند زلزله عنوان كرد و افزود: در اين رابطه ما در ارايه خدمات مهندسي با توجه به متراژ پايين ساخت و ساز به نسبت تعداد مهندسين، بايد به جاي نظام سهميهاي سالانه مهندسين، از ساخت و ساز باید به سمت رقابتي كردن نظام مهندسي و كيفي سازي خدمات برويم تا شايد با اين كار ديگر شاهد پديده مُهر فروشي هم نباشيم.
نامورچي گفت: در حال حاضر 33 هزار نفر عضو سازمان نظام مهندسي فارس هستند و هر سال4 هزار نفر نيز به اين تعداد افزوده مي شود. با اين روند طي چند سال آينده تعداد اعضاي ما از مرز 50 هزار نفر خواهد گذشت كه با اين تعداد مهندس و ساخت و ساز پايين سهم هر كدام از مهندسين از متراژ ساخت و سازها بسيار پايين خواهد بود.
وي اضافه كرد: اين درحالي است كه هر سال شاهد خروج تعداد زيادي فارغ التحصيل رشتههاي مهندسي از دانشگاه ها هستيم كه بدون هيچ تجربهاي وارد بازار كار ميشوند و بايد آنها را به سمت كارآموزي و آشنايي عملي با ساخت و ساز ببريم كه در اين ارتباط بحث كارآموزي مهندسي را در دستور كار داريم و بايد كاري كنيم تا كساني كه اطلاعات مهندسي بالايي ندارند و اخلاق مهندسي را نيز رعايت نميكنند از چرخه خارج شوند. نامورچي با اشاره به برخي اقدامات اين سازمان در زلزله كرمانشاه از جمله اعزام اكيپ فني، تخصصي و روان شناختي با همكاري دانشگاه شيراز به مناطق زلزله زده براي كمك به زلزله زدگان و برپايي دو سمينار آموزشي در اين زمينه گفت: يكي از مباحث مدنظر ما در ساخت و ساز، استفاده از تكنولوژي هاي نوين متناسب با شرايط جغرافيايي و زيست محيطي است كه استفاده از اين تكنولوژيها نياز به فرهنگسازي دارد و ما بايد اين فرهنگ را در جامعه بالا ببريم كه اگر ساختماني با كيفيت بهتري ساخته شود به طور قطع قيمت آن هم بيشتر خواهد بود. وي در خصوص ارائه گواهينامه ممتاز براي برخي ساختمانها كه با كيفيتي بالاتر ساخته مي شوند، ادامه داد: ما بايد به سمتي برويم كه تمامي ساختمانهاي ما از نظر كيفيت خوب باشند نه تنها يك ساختمان و ارايه گواهي ممتاز به برخي ساختمان ها شايد خود به عاملي براي ايجاد رانت تبديل شود و به همين دليل سياست ما كيفي سازي در تمامي ساختمان هاي شهر است.
نامورچي همچنين پيرامون وضعيت نامناسب بافتهاي فرسوده و تاريخي شهر در حوادث احتمالي ادامه داد: بارها اعلام كرده ايم كه بافت تاريخي و فرسوده شهر هم مي تواند فرصت باشد و هم تهديد و در حالي كه اين يك بافت گردشگرپذير و درآمدزاست اما با توجه به فرسودگي آن ميتواند در زمان بروز حوادثي نظير زلزله خود باعث ايجاد خطراتي براي شهروندان شود. نظام مهندسي و يا هر ارگان ديگري نيز به تنهايي نمي تواند در اين زمينه فعاليت كند و همه دستگاه ها بايد در كنار هم براي اين بافت تصميم بگيرند.
وي اظهارداشت: در حال حاضر ما در شيراز 380 هكتار بافت تاريخي، فرهنگي و فرسوده و در اطراف شهر 30 سكونتگاه غيررسمي داريم كه احيا و بازآفريني اين بافت ها در اولويت فعاليت هاي ماست.
نامورچي گفت: ما هم معتقديم كه صنعت ساختمان بايد يك متولي داشته باشد و سپردن يك كار به چند حوزه باعث مي شود در نهايت، محصول آن چيزي كه ما مدنظر داريم از كار درنيايد.
ریيس سازمان نظام مهندسي ساختمان فارس گفت: يكي از مباحثي كه ما هم اكنون در زمينه جلوگيري از حوادث احتمالي ناشي از زلزله به دنبال آن هستيم، تدوين نقشه ريزپهنه بندي زلزله در شهر شيراز است تا بدانيم كدام منطقه در مناطق زلزله خيز يا روي گسل قرار دارد و در ادامه طرح تفصيلي را با اين نقشه منطبق كنيم.
46
نظر شما