شهرام رهبر با بيان اينكه پرونده هاي مرمتي در مجموعه جهاني تخت جمشيد هيچ گاه بسته نمي شود، افزود: مرمت آثار سنگي در اين مجموعه جهاني مطابق استانداردها و با همكاري كارشناسان بين الملل انجام مي شود و تغييرات آب و هوايي تاثير مستقيمي بر كندي فعاليت هاي مرمتي دارد.
به گفته وي، طبق جدول استانداردها در برخي مواقع كه دماي هوا به 15 درجه مي رسد ممكن است چند ساعتي كارگاه ها به صورت غيرفعال درآيد.رهبر در ادامه افزود: در مرمت بناهاي سنگي مجموعه جهاني تخت جمشيد از جديدترين روش هاي روز دنيا استفاده مي شود، به طور مثال براي استحكام بخشي بعد از وصل كردن سنگ هاي شكسته از فيبر كربن، پلي اتيلن و يا پله هاي شيشه اي بهره مي بريم.
مسئول گروه حفاظت و مرمت مجموعه جهاني تخت جمشيد در ادامه گفت: يكي از پروژه هاي مرمتي بسيار مهم در اين مجموعه جهاني، مرمت يك گل ستون در كاخ صدستون است كه مرمت آن از 3 ماه قبل تاكنون آغاز شده و طبق برنامه ريزي ها تا دوماه ديگر به پايان مي رسد و در معرض ديد عموم بازديدكنندگان قرار خواهد گرفت.
رهبر با بيان اينكه مرمت اين گل ستون با اتصال 600 قطعه سنگ انجام شده است، افزود: حدود 100 قطعه سنگ بزرگ و مابقي سنگ هاي كوچكي هستند كه در محوطه كاخ صدستون پيدا شده اند.
وي اضافه كرد: ابعاد اين گل ستون به يك متر و نيم مي رسد و از ارزشمندترين بناهاي دوره هخامنشي است.
وي در ادامه با اشاره به اينكه گل ستون بخشي از يك ستون در مجموعه جهاني تخت جمشيد است، افزود: عموما ستون ها به ترتيب از زير، ته، شال، قلمه، گل و قسمت انتهاي (سرستون) تشكيل شده كه در واقع گل ستون شباهت بسياري به گلدان و يا گل دارد. البته نمونه طوماري آن نيز وجود دارد كه در سرستون ها در درون آن قرار مي گيرد.
رهبر با بيان اينكه پيداكردن، تشخيص و متصل كردن قطعات اين ستون ها كار بسيار دشواري است، گفت: نصب اين آثار به يكديگر نيز با دقت، ظرافت و حساسيت ويژه اي همراه است كه چنين اقدامي از سوي كارشناسان و متخصصين مجموعه جهاني تخت جمشيد انجام مي شود.
وي با اشاره به اينكه در اين پروژه تخصصي 5 استادكار و كارشناس حوزه مرمت مشاركت داشتند، افزود: در واقع چنين اقدامي (كارگاه) جنبه آموزشي دارد و كارشناسان جوان مي توانند آموزش هاي لازم را از استادكاران كه در حال بازنشستگي هستند، فرا گيرند.
رهبر در ادامه بر لزوم مرمت آثار سنگي و احياي دوباره آنها تاكيد كرد و گفت: بي شك با اين نوع مرمت ها، گردشگران از نزديك با چگونگي و سختي كار آشنا مي شوند.
بنابر اين گزارش، كاخ صدستون يكي از كاخ هاي موجود در مجموعه جهاني تخت جمشيد است كه تالار تخت، تختگاه و تالار بارعام خشايارشاه نيز ناميده مي شود. اين كاخ نزديك به 4 هزار و 700 مترمربع وسعت دارد و ارتفاع ستون هاي آن به 14 مترمربع رسيده است. وجود صد ستون در تالار مركزي مربع شكل اين كاخ موجب شده كه آن را تالار يا كاخ صدستون بنامند.براساس تحقيقات صورت گرفته، بناي اين كاخ در زمان خشايارشاه در حدود سال 470 قبل از ميلاد آغاز شد و در زمان فرزند او اردشير اول در حدود سال 450 قبل از ميلاد به پايان رسيده است. در هر ضلع اين كاخ، دو ورودي وجود دارد كه درگاه آنها با نقش برجسته هايي تزئين شده است.
46
نظر شما