فیاض: ازبرخی نمازجمعه‎ها عصبانی‎ام/ زیباکلام: نمازخوان‎ها کم شدند

صادق زیباکلام و ابراهیم فیاض درباره وضعیت حاکم بر نهاد نمازجمعه دیدگاه‎های خود را بیان کردند. آنها معتقد بودند: کارکرد نمازجمعه در بعد اطلاع رسانی با وضعیت فعلی منسوخ شده و جذابیتی برای جامعه ندارد.

امید کرمانی‎ها: به زعم برخی نهاد نمازجمعه امروز به یک تحول بنیادین نیاز دارد تا بار دیگر یاد و خاطره نمازجمعه های با شکوه اوایل انقلاب برای مردم زنده شود. ریاست شورای سیاستگذاری ائمه جمعه بعد از سالیان سال تغییر کرد، اما نتیجه این تغییر چه خواهد بود؟ آیا می تواند روح جدیدی در کالبد نهاد نماز جمعه بدمد و آن را از روزمرگی دور کند؟ درباره این موضوع نگاه صاحب نظران، متنوع است. برخی کاربرد رسانه‌ای نمازجمعه را با وجود فراوانی شبکه های ارتباط جمعی منسوخ شده می دانند و در مقابل دیدگاهی دیگر معتقد است: نهاد نمازجمعه از اصالت کاربردی خود دور شده و برای احیای جایگاهش در جامعه باید نقش ترویج گر معنویت را ایفا کند، نه آنکه خطبا حرفی‌ بزنند که مردم پشیمان از نمازجمعه برگردند!

خبرگزاری خبرآنلاین چندی پیش میزبان صادق زیباکلام و ابراهیم فیاض بود؛ آنها نیز به کاهش حضور عمومی در نماز جمعه اشاره کردند.  زیباکلام راهکار بازگشت نمازجمعه به تأثیرگذاری در جامعه را انتصاب خطبایی محبوب و مردمی می داند، اما فیاض می گوید باید ساختار نمازجمعه تغییر کند وگرنه حضور خطبای محبوب نیز شاید در ابتدا عامل جذب مردم شود اما بعد از مدتی به حالت گذشته بر می گردد.

مشروح مباحث صادق زیباکلام و ابراهیم فیاض را در ادامه به خوانید:

خبرآنلاین: نمازجمعه یک رسانه‌ فقهی است، اما آیا آن استدلال هایی که برای وجه اطلاع رسانی برای نمازجمعه در بدو اسلام مطرح می شد، هنوز تداوم دارد ؟

زیباکلام: من معتقدم از این بعد منسوخ است، برای اینکه با وجود صداوسیما، تلگرام و سایر راه های ارتباط جمعی دیگر می خواهند چه چیزی را روز جمعه بگویند که ما متوجه شویم.

فیاض: متأسفانه نمازجمعه از جهاتی، منسوخ شده است. نمازجمعه در اسلام برای تقوا و دین  بوده و خیلی قصه ها داشته است که اهل سنت آن را رعایت می کنند. خطبه نمازجمعه اهل سنت ربع ساعت است و کلش به مسائل اخلاقی می پردازد. یعنی نمازجمعه حال معنوی در آدم ها ایجاد می کند، اما اینکه خطیب از اول تا آخر اخبار، تاریخ و تقویم روز بگوید ...

زیباکلام: مرگ بر آمریکا بگوید!



فیاض: ... اینها فایده ندارد. یک بار دیدم که در نماز جمعه تهران مردم شعار می دادند «ما اهل کوفه نیستیم، علی تنها بماند»، امام جمعه نیز گفت «من طلبه هم می خواهم شعار بدهم»! این آقا اگر چهار حدیث می خواند و درباره موضوعات مربوط به جامعه بحث می کرد وضع متفاوت می شد. نماز جمعه فراساختار بود که ساختارهای جامعه را درست می کرد. مثلا از حضور در این نماز جمعه ها، ازدواج هایی رخ می داد ولی الان هزار مسئله حاشیه ای دارد که نمی توانم بگویم! به نظرم یک وقت هایی خانواده ها به نمازجمعه نروند، بهتر است!

 نمازجمعه قبلا ساختارهای جامعه را درست می کرد، اما حالا دعوا درست می کند. آن نمازجمعه جامعه را جمع می کرد، این نمازجمعه جامعه را پراکنده می کند. مثل آن نمازجمعه ای که هاشمی رفسنجانی خواند و این طرفی ها با او درگیر شدند و حالا خطیب این طرفی نماز می خواند و آن طرفی ها با او درگیر می شوند. یک شب در مسجد حضرت ابوالفضل شهرک غرب نشسته بودم، کسی بحثی کرد که فردا نمازجمعه برویم، یک دفعه یک آقایی گفت «اگر راست می گویید سیدحسن خمینی را بیاورید، ببنید چقدر مردم نمازجمعه می روند». البته این به نظر من ساده اندیشی است، بله اولش ممکن است مردم بروند ولی بعد عادی می شود. روزی در کلاس گفتم «مارکس با دین مخالف نیست با دین ایدئولوژیک مخالف است». یکی از دانشجوها که مارکسیست بود گفت «خیر با دین مخالف است». گفتم «نمره ات صفر است مگر اینکه بیایی و از حرفت دفاع کنی». خلاصه بعد از دو ماه کنفرانس داد. مطالب مارکس را خواند و گفت «بله مارکس خیلی شدید دین را قبول دارد ولی می گوید دین مسکّن است و آرامش می دهد». بعد از آن روز هم در کلاس منفعل شد.

امروز به جای آنکه ما از حوزه طلبکار باشیم، حوزه از ما طلبکار است. الان می گوییم از حوزه چه در می آید؟ مثلا این آقایی که نمازجمعه می خواند چه می گوید؟ آیا بحثی می کند؟ فلان سخنرانی که فلان پاپ یا کشیش می کند، آن کجا و این کجا. آقا پسری در نماز عید فطر اشعار تندی خواند، من خیلی عصبانی شدم همانجا که پای تلویزیون نشسته بودم گفتم «ما بعد از یک ماه روزه داری آمدیم کمی حال معنوی پیدا کنیم اما این آقا بلند شد پرخاشگری کرد». معتقدم ساختار نماز عیدفطر آنجا فروپاشید. نماز و دین فراساختار است، تضادهای ساختاری را از بین می برد اما اگر دین خودش وارد ساختار شد و دعوا را شروع کرد، حتما دین حذف می شود.

الان دین در جامعه دارد حذف می شود. بعد از دوره بدعت و فتنه الان دوره ارتداد است. اینکه الان شاهنشاهی ها شعار می دهند به همین وضعیت ارتداد بر می گردد، چون دین مشکل پیدا کرده است. اولین سئوال به سوی قم است، چه کار دارید می کنید؟ روزی مطهری و علامه طباطبایی نماینده قم بودند. الان قم چه کسی را دارد؟ کدام سخنرانی؟

خبرآنلاین: یعنی نمازجمعه نیز خود معلول یکسری علت ها است؟

فیاض: دقیقا همین است. در اغلب نماز جمعه ها یک آقایی می آید نماز می خواند، اعصاب آدم خرد می شود از بس حرف های عجیب و غریب بدون استدلال و بدون مطالعه دینی می زند! من که خودم از شنیدنش دیوانه می شوم. واقعا جرأت نمی کنم گوش کنم چون بدون مبنای دینی حرف می زنند. چند آیه قرآن در خطبه های نماز جمعه می خوانند؟ این چند آیه چقدر به بحث ربط دارد؟ هیچی. بعد صداوسیما برای آنکه مردم را تشویق به حضور در نمازجمعه کند چه اقدامی انجام می دهد؟ چهارتا دختر و پسر خوشگل را در نماز جمعه پیدا می کند، دائم نشان می دهد که به جامعه بگوید «دختر و پسر خوشگل هم به نمازجمعه می آیند»!


خبرآنلاین: نمازجمعه را از این وضعیت می توان نجات داد؟ عوض شدن آقای تقوی و آمدن آقای حاجی علی اکبری تاثیری در این روند دارد؟

فیاض: خیر.

زیباکلام: بله، اگر چهره های مردمی تر و محبوب تر بیایند چهره هایی که قدری نشان دهنددر خدمت حکومت نیستند، شاید بتوانند کاری کنند.

خبرآنلاین:  اگر نماز جمعه صرفا سیاسی بماند، دین را نجات می دهد؟

فیاض: روحانیت همیشه واسطه مردم و حکومت بوده است تا حق مردم را بگیرد. کاری که الان شهرداری ها در غرب می کنند. یعنی حق مردم را از حکومت می گیرند و سپر دفاعی مردم در مقابل حکومت هستند. برای خواندن یک خطبه باید یک هفته مطالعه کرد، آیا ائمه جمعه این کار را می کنند؟


 بی دینی دارد بی داد می کند. مردم  شهرهای انقلابی دارند دور کوروش می رقصند و سجده می کنند، نماز کوروش می خوانند!

متأسفانه بعضی آقایان دین را یک دین غیرعقلانی کردند. با دین غیرعقلانی نمی توان اقتصاد عقلانی داشت. دین تجاری است که رانت خواری، فساد، فاصله طبقاتی و رباخواری می آورد.



زیباکلام: این را من با چشم خودم دیدم، آقای فیاض هم علی القاعده می تواند شهادت دهد، من سال 55، مربی عضو هیأت علمی دانشکده فنی دانشگاه تهران شدم. آن زمان به علت تعهدی که به ساواک داده بودم می ترسیدم به نماز جماعت بروم. بنابراین در آزمایشگاه نماز می خواندم اما دوست داشتم از جلوی مسجد دانشگاه رد شوم و نگاه کنم. در سال های 55 و 56 صف نماز ظهر و عصر تا بیرون شبستان مسجد دانشگاه تهران می آمد. یعنی جایی که کفش ها را در می آورند و داخل مسجد می روند. سه تا چهار صف هم آنجا تشکیل می شد. اما الان یک روز عادی برویم و نگاه کنیم تعداد نمازگزاران شبستان چقدر است!

فیاض: تازه آن سال ها دانشجوها کم بودند. الان تعداد دانشجوهای دانشگاه تهران 10 برابر شده است، اما تعداد نماز خوان‎ها....

زیباکلام: زمان شاه اصلا در دانشگاه اذان نمی گفتند، الان از 200 بلندگو در دانشگاه اذان می گویند! در دانشکده از 60 در کریدورها اذان پخش می کنند. ولی آدم ها یک دهم زمان شاه به نماز جماعت ظهر و عصر می روند. این اتفاقی است که در کل مملکت متأسفانه افتاده است. 

27214

کد خبر 748605

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
    الان فقط برای مسئولان حفظ نظام واجب شده ولو اینکه مردم بی دین شده باشند البته در ایام محرم وصفر عزاداریها را که مشاهده میکنند فکر می کنند مردم هنوز پایبند به دین واصول آن هستند ودرامور زندگیشان آنرارعایت می کنند اما یا میدانند یا نمی دانند که مردم وجوانان عاشق امام حسین هستند نه عاشق اینها زیرا امام حسین صادق بود.
  • بی نام DE ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
    219 7
    1 میلیارد دلار از پول نفت واریز نشده 310 میلیون دلار هم گم شده 11 هزار میلیار دلار پول دریافتی گاز از مردم هم به خزانه نرفته اونوقت سرتون رو تو برف کردین و تیتر اول شما شده نماز جمعه خب علت رو در خودتون جستجو کنید. علت از مسلمانی ماست.
    • بی نام A1 ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
      20 98
      خبر انلاین داشتم کامنت ها رو می خوندم ، کامنت سوم در مورد عدم واریز پول نفت به خزانه ، این کامنت نیست پخش خبر دروغه چیزی که دیوان محاسبات از سر نابخردی یا عامدانه و از سر شیطنت بدون هیچ مبنای قانونی و واقعی رسانه ای کرده و عده ای از مردم جاهل همان جنبش غر غر در این فضای مبهم رسانه ای می پذیرن و بهش دامن می زنن تا بحران درست کنن
  • بی نام A1 ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
    2 43
    بله
  • بی نام EU ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
    هر کسی فامیلی زیباکلام رو انتخاب کرده،قطعا قصد شوخی داشته
  • بی نام A1 ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
    209 2
    علتش اینه که در مراسم نماز حرف دل مردم کمتر گفته میشه و درعوض نظر حکومت پر رنگ میشود.
  • بی نام A1 ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
    134 2
    من معتقدم از این بعد منسوخ است، برای اینکه با وجود صداوسیما، تلگرام و سایر راه های ارتباط جمعی دیگر می خواهند چه چیزی را روز جمعه بگویند که ما متوجه شویم.
  • بی نام US ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
    آقای زیباکلام واقعا از این همه فتنه گری علیه امت اسلامی خسته نشدی؟ مگر صراط مستقیم چه مشکلی دارد که شما می خواهید بلندگوی دشمن باشید؟
    • بی نام A1 ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
      176 1
      خیلی دوست دارم بدانم که شما وامثال شما درکجای صراط مستقیم هستید که دیگران را به صراط مستقیم هدایت میفرمایید. الان افرادی که درصراط مستقیم هستند 3دسته اند افرادی که واقعا درصراط مستقیمند و انگشت شمارند افرادی که فکر می کنند درصراط مستقیمند مانند داعشیها در خارج وافراد متوهم که درهاله ای از تخیلات غیر واقعی هستند وهمه مشکلات را گردن دشمن خارجی می اندازند چون پاسخی برای مشکلات داخلی ندارند واقرار به اشتباه هم نمی کنند واینها داخلی هستند وافرادی هم هستند که صراط مستقیم نان روزشان هست واصطلاحا روبروی مردم جانماز آب می کشند مانند دوستی که قبلا داشتم و ناگهان متمول شد وروزی من را سوار ماشین کرد گفتم ماشاللاه وضعی بهم زدی گفت شگرد کارم این برچسب است که روی داشبردردم وآن کلمه صراط مستقیم بود.
    • بی نام A1 ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۷
      19 0
      متضاد فتنه گری چیست؟ رانتخواری و اختلاس کاری؟
  • ..... A1 ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
    123 1
    با ندانم کاری ومنفعت طلبی شخصی و خانوادگی وگروهی وجناحی کار وزندگی را بر مردم سخت کردید وانتظار هم دارید نماز جمعه شلوغ شود. آیا نمی دانید که می گویند شکم گرسنه ایمان ندارد.
  • بی نام A1 ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
    37 14
    زیباکلام: من معتقدم از این بعد منسوخ است، برای اینکه با وجود صداوسیما، تلگرام و سایر راه های ارتباط جمعی دیگر می خواهند چه چیزی را روز جمعه بگویند که ما متوجه شویم.
  • بی نام A1 ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
    98 1
    در 5 سال اخر که مشکلات محیط زیستی بدتر شده ، چند بار از تریبون های نماز جمعه درباره این موضوع حرف زده شده ؟؟؟ جواب : هیچ همینطور به مشکلات اعتیاد ، انتشار فحشا در جامعه ، کودکان کار ، شیوع الکل در جامعه. تریبون نمار جمعه شده بوق یک جناح علیه دیگری
  • بی نام RO ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
    65 0
    آقای تقوی و یا حاج علی اکبری ، در بر همان پاشنه میگردد . چه علی خواجه و چه خواجه علی .
  • بی نام GB ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۶
    90 0
    واقعا توقع دارید با وجود امثال خطیبان نماز در تهران و مشهد، مردم برن نماز جمعه؟ می دونید جناب علم الهدی از وقتی امام جمعه مشهد شده پای چند تا نماز جمعه خون رو از نماز بریده؟
  • بی نام IR ۰۵:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۷
    19 0
    کم شده اند چون اعتقادات مردم را ازشون گرفتین،نمازجمعه ای که همش مرگ بر و.... باشه نری بهتره
  • بی نام RO ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۷
    15 0
    اینکه به یک دین معتقد باشی، اصول و فروع رو رعایت کنی، ولی در جلوی چشمات تک تک اصولش توسط تبلیغ کنندکانش زیر پا گذاشته بشه خیلی سخته. از اون سختتر اینکه اعتقاداتت رو از دست بدی، به همه چیز شک کنی . دین داشتن بعدش بی دین شدن خیلی سخته ولی بهتر از سردر گمی در دریای تناقضاته. کاش سیاست ما از دین ما جدا بود...................
  • ایران آباد و آزاد A1 ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۷
    17 0
    بیشتر این خطبه ها دافعه داشته تا جاذبه . برخلاف گفته شهید مطهری ائمه شدیداًوابسته به حاکمیت و از یک جناح خاص تندرو هستند. خطبه ها از مرکز دیکته می شود و مطالعه شده نیست بیشتر دفاع از کارهای حاکمیت و الان کوبیدن دولت. منافع ملت در آن دیده نمی شود بیشتر وقایع هفته گذشته و آینده. تنش بیشتر دارد تا دعوت به وحدت. بیشتر گرو کشی سیاسی است و.........
  • بی نام A1 ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۷
    1 10
    بیایید سرمان را مانند کبک در برف نکنیم و واقعیتهای جامعه را دیده و بدنبال اصلاح ایرادات برآییم. تنها کسانی میگویند که تعداد نماز خوانها کم نشده و نماز جمعه کیفیت گذشته را دارد که اصلا خود به نماز جماعت و نماز جمعه نمیروند و احساسی حرف میزنند. حتی امام جمعه ها برای اینکه تکانی بخود بدهند دنبال جمع کردن نرده ها هستند
  • بی نام A1 ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۷
    28 1
    ما نخوایم بریم بهشت کی را باید ببینیم؟
  • خیاوی A1 ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
    2 0
    نمازجمعه ای که طبقات اجتماعی وشغلی بانرده کشی جداشده همون بهترکه نریم اونجا

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین