اعتراض دختران خیابان انقلاب این روزها نقل هر محفلی شده و هر کسی از دریچه‌ای به آن نگاه می‌کند، حتی زنان فعال در عرصه سیاست هم مواضع متفاوتی نسبت به این موضوع دارند.

به گزارش خبرآنلاین، همه چیز از حرکت نمادین یک دختر در خیابان انقلاب شروع شد. او در اعتراض به قانون حجاب، بدون روسری بالای یک پست برق ایستاد. عکس او تا مدت ها در فضای مجازی به ویژه توئیتر با هشتگ "دختر خیابان انقلاب" دست به دست شد. پس از چند روز، دختران دیگری هم این حرکت را به عنوان یک اعتراض اجتماعی تکرار کردند. این بار رفتار آنها به هشتگ "دختران خیابان انقلاب" تبدیل شد. 

سال‌ها پشت دروازه تبعیض جنسیتی

ناهید تاج‎الدین نمابنده مردم اصفهان و از اعضای فراکسیون امید که پوشش چادری دارد، در واکنش به ماجرای دختران خیابان انقلاب در توییتر نوشت: دختران خیابان انقلاب، همان دخترانی هستند که سال‌هاست برای سهمیه قبولی کنکور، برای اشتغال، برای مشارکت سیاسی، برای تصدی پست‌های مدیریتی، برای حضور در ورزشگاه‌ها، برای اجرای موسیقی زنده بر روی سن و... پشت دروازه‌های تبعیض جنسیتی مانده‌اند.
‏از ماست که برماست...

دختران انقلاب؛ نتیجه محدودیت‎هاست

از دیگر نمایندگان چادری مجلس، سهیلا جلودارزاده نماینده مردم تهران و عضو فراکسیون امید است که موضوع دختران خیابان انقلاب را ناشی از محدودیت هایی می‌داند که در طول این سالها نسبت به زنان اعمال شده است. او به عصر ایران گفته بود: زمانی برای زنان محدودیت قائل می‌‌شدیم و آنها را در تنگنا غیرلازم قرار می‌دادیم همین مسئله موجب شد تا این فشارها طغیان ایجاد شود و دختران خیابان انقلاب روسری‌هایشان را سر چوب بگذارند. این کارها به خاطر رفتار اشتباه ماست.

وی افزود: هرگاه زن و مرد یا حتی حیوان از حقوق الهی شان منع شوند، این مسئله موجب طغیان می‌شود و آنها خود را از محدودیت و اسارت آزاد می‌کند.

جلودارزاده معتقد است: سیاست‌ورزی زن و مرد ندارد بلکه سیاست‌ورزی باید برای حق، عدالت‌ورزی، آزادیخواهی و خیرخواهی باشد تا حرکت در مسیر صراط مستقیم صورت بگیرد.

نظر دختر طالقانی درباره دختران خیابان انقلاب

اعظم طالقانی دختر مرحوم آیت‎الله طالقانی و اولین زنی که در انتخابات ریاست جمهوری به عنوان کاندیدا ثبت نام کرد، درباره دختران انقلاب از مطالبات جوانان سخن گفت و افزود: جوانان در شرایط امروز کشور دغدغه و مشکلاتی دارند که بدون شک با مشکلات و مسائلی که ما در گذشته با آنها روبه رو بودیم تفاوت دارد از این رو باید به مطالبات و دغدغه های آنها توجه شود.

او در ادامه به دولت به منظور محقق کننده مطالبات جوانان اشاره کرد و به «خبر فوری» گفت: دولت به عنوان دستگاه اجرایی کشور و در کنار آنها نهادهایی چون وزارت کشور باتوجه به مطالبات جوانان باید در جهت تحقق خواسته های معقول اقشار مختلف و به خصوص جوانان وارد عمل شوند و در این راستا اقدامات لازم انجام دهند.

اعظم طالقانی که خودش چادری است، در نهایت درباره آنچه حجاب اجباری خوانده می‌شود، گفت: بنده بدون شک باتوجه به معیارهای انسانی و در کنار آن اسلامی معتقدم انسان ها باید در قالب ویژگی هایی چون عفت، سادگی و پیراگی به حیات خود ادامه دهند اما در این مسیر توجه به مطالبات و درخواست های آنها نیز باید مدنظر قرار گیرد.

اشتباه جایی بود که حجاب شد نماد نظام اسلامی

آذر منصوری عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت که پوشش مانتویی دارد، حرکت دختران خیابان انقلاب را یک حرکت اعتراضی مسالمت آمیز می داند و البته آن را مسئله ای تازه نمی پندارد. او معتقد است در طول این سالها زنان برای پوشش مقاومت کردند و امروز این اعتراضات به این شکل درآمده است. او هم به «خبر فوری» می گوید: شروع این مسئله به قانونی شدن پوشش اجباری بر می‌گردد و مأموریت دادن به دستگاههای انتظامی برای کنترل این پوشش. در این مرحله فقط شیوه، نوع و‌ گستره اعتراض به این اجبار عوض شده است. شما این سه چهار دهه را مرور کنید. ابتدا موی سر نماد بدحجابی قلمداد شد و نوع برخوردها با زنان از موی سر شروع شد، سالها گذشت در برابر این اجبار مقاومت شد، اشکال دیگرش هم به همین صورت مقاومت شد. چند سال بعد گفته شد چکمه نماد تبرج است، زنان مقاومت کردند و بعد از آن دیگر مو و چکمه از نماد بد پوششی حذف شد، یک دوره ای این نماد به ساپورت تغییر وضعیت داد و باز هم مقاومت شد و رسید به مانتوهای کوتاه و جلو باز،برخورد شد و باز هم مقاومت می شود.

منصوری در ادامه می گوید: اشتباهی که بعد از انقلاب به نظرم رخ داد این بود که حجاب شد نماد نظام اسلامی و تبدیل شد به مسئله حاکمیت، وقتی به نماد تبدیل می شود و شکل اجبار به خود می گیرد، فرق نمی کند این نماد، نماد یک جامعه مدرن باشد یا یک جامعه اسلامی، مسئله اصلی اجبار است و حذف حق انتخاب ۵۰درصد از جمعیت کشور. این نگاه به زن به عنوان یک نماد،بدون در نظر گرفتن حق اولیه او یعنی انتخاب آگاهانه و آزادانه مسئله اصلی است که طبیعتا حس حقارت و سرخوردگی را در آنان تقویت می‌کند و طبیعی است بعد از آن مقاومت‌ها شکل اعتراضی هم به خود می‌گیرد. این معنی دیگرش تنزل دادن جایگاه و منزلت زنان است.

او درباره اینکه این حرکت را منتسب به خارج نشینان می کنند، گفت: حال اینکه عده ای در بیرون از مرزها ممکن است از این وضعیت بهره برداری های خود را داشته باشند، در مورد همه حرکت های اعتراضی وجود دارد و نمی شود با این بهانه این اعتراضها و صورت مسائل متعدد زنان ایران را انکار و یا پاک کرد. ضمن اینکه متاسفانه این نوع بهره برداری های بیرونی در هر نوع حرکت اعتراضی خود عاملی می شود برای پاک کردن صورت مسئله و ندیدن اصلی اعتراضها.

جدی نگیرید

 برخلاف نظراتی که تا کنون مطرح شد افرادی مانند فاطمه راکعی دبیرکل جمعیت زنان مسلمان نواندیش و مشاور شهردار تهران درباره دختران خیابان انقلاب نظری متفاوت می دهد. او ابتدا با ابراز تاسف برای خانم‌هایی که مسایل بزرگ و بسیار جدی حوزه‌ زنان را در «شکلِ ظاهر» و بود و نبود «حجاب» خلاصه می‌کنند گفت: زنان آگاه ما می‌دانند که هم در ایران و هم در منطقه در شرایط سخت اجتماعی، سیاسی و فرهنگی هستیم و نباید اجازه بدهیم که جریان‌های مشکوکی به این شکل بخواهند مسایل زنان در سطحی‌ترین شکل آن خلاصه و بولد کنند و تلاش هایی که در جهت ارتقای جایگاه و موقعیت اجتماعی و مدیریت زنان و راه یافتن آنها به جایگاه‌های تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی و مدیریت کلان کشور که مسأله‌ی اصلی زنان ایران است را کمرنگ و بی‌اثر کنند.

او که پوشش مانتویی دارد، به مسئله بازداشت هایی که در نتیجه این اعتراضات صورت گرفته بود واکنش نشان داد و به «انصاف نیوز» گفت: من فکر می‌کنم این کار، جرم سیاسی یا اجتماعی یا جرمی نیست که بخواهند آنها را بازداشت کنند و اگر جامعه بی‌اعتنایی کند و زنان و دختران فرهیخته‌، موضوع را جدی نگیرند و کسانی تصور نکنند احیانا کار بزرگی در حال وقوع است، خودبه‌خود چنین تحرکاتی خنثی می‌شود.

امام هم با حجاب اجباری موافق نبود

تنها زنان نبودند که درباره مسئله دختران خیابان انقلاب به بحث نشستند بلکه برخی از مردان سیاست هم درباره این حرکت صحبت کردند. از جمله علی مطهری نایب رییس مجلس شورای اسلامی در واکنش به حضور برخی زنان بدون حجاب در برخی معابر به ایسنا گفت: هیچ اجباری برای حجاب زنان در جامعه دیده نمی‌شود و بسیاری از آنان با هر وضعی که دوست دارند در جامعه حضور پیدا می‌کنند پس اجباری در کار نیست. مشکل امروز کشور حجاب نیست و بانوان کم و بیش حجاب را رعایت می‌کنند و ما هم قائل به سختگیری نیستیم.(اینجا)

حجت الاسلام هادی غفاری که  در گفت و گویی با خبرآنلاین این رفتار را حرکتی نه صرفا در مخالفت با حجاب بلکه اعتراض به نظام معرفی می کند و می گوید: در این ماجرا بحث ضد انقلاب اصلا مطرح نیست. این بحث اعتراض مدنی است و با حجاب هم کاری ندارد. آنها نگاه می‎کنند تا ببینند که نظام از چه چیزی بدش می‎آید. از هرچه که بدش بیاید همان را انجام می‏ دهند.  (اینجا)

عبدالرضا هاشم زایی نماینده مردم تهران و رئیس سنی مجلس دهم نیز می گوید این اعتراضات نتیجه رفتارهایی است که در طول این سالها نسبت به زنان  شده است. وقتی دختری را با مادرش یا به تنهایی به دلیل نوع پوشش سوار ماشین می کنیم و از انها تعهد می گیریم و به نوعی آنها را تحقیر می کنیم طبیعی است که باید منتظر چنین اعتراضاتی باشیم.

من بر اساس سخنرانی هایی که از امام شنیدم و هنوز هم برخی از نوارهای او را دارم می گویم که امام با حجاب اجباری موافق نبود. 

27216

کد خبر 752489

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عرفان GB ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۷
    3 4
    امان از بی شوهری و بیکاری... باعث شده دختران این مملکت دست به چه کارای ابلهانه ای بزنن
  • بی نام A1 ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۷
    1 0
    با نظر راکعی موافق نیستم. این یک مطالبه جدی ست. اگر ما زنان روز اول می دانستیم که حجاب عامل تبعیض جنسیتی خواهد شد با تمام وجود مبارزه می کردیم و بعد هم جنگ شد و اصولا گفتگو به محاق رفت. زنهای دوطیف طرفدار حجاب و مخالف حجاب هیچگاه با هم گفت و گو نکردند تا ببینند که ظاهر یا رفتاری در یکی چه تبعاتی در زندگی دیگری دارد. اسلحه هم دست با حجاب ها شد و برنده شدند اما همین برنده شدن به زور منتهی به باخت آنها خواهد شد.امام هم معتقد بودند ادارات دولتی باید حجاب شرعی کامل داشته باشد. با مردم کاری نداشتند.
  • بی نام A1 ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۷
    6 0
    انتخاب پوشش حق طبيعي هر موجود زنده اي است لطفا بحث را به بيراهه ها نبريد
  • بی نام AT ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۷
    3 0
    چون خواستۀ بحق داشتند و کسی توجه نمی کرد
  • بی نام AT ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۷
    3 0
    چون دیدند که تمام مشکلات ندیده گرفتهمیشه و فقط حجاب زنها مورد توجهه
  • بی نام AT ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۷
    3 0
    چون از حرف زور خسته شدن
  • بی نام AT ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۷
    3 0
    کار اشتباهی بود که این قانون رو گذاشتند. کلی به اقتصاد و گردشگری و عدالت کشور ضربه زد. بعد میگیم چرا مردم از همه چیز ناراضی اند
  • بی نام IR ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۷
    3 0
    اینقدر به مردم سخت نگیرید اشتباهات نظام های گذشته رو تکرار نکنید
  • بی نام A1 ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۷
    0 0
    چرا می گویید: آنچه حجاب اجباری خوانده می‌شود یعنی اجباری نیست و بعضی ها آن را اجباری می خوانند؟
  • بی نام AT ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۷
    4 0
    این قانون بی فایده و غیرقابل اجرا رو بردارید بذارید مردم نفس بکشند
  • بی نام A1 ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    1 0
    والا ما که مرد هستیم از دیدن این اقایون در امان نیستیم وای به اینکه زن باشی .........
  • بی نام A1 ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    1 2
    مساله فقط روسری نیست شما زمانی که حجاب رو بردارید باید استاندارد جدید جایگزین کنید و اینجا است که مشکل پیش می آید با چه نوع پوششی بلوز شلوار، تاپ شلوار، .... این را چطور تبین می نمایید. چون با هر محدوده استاندارد اجباری در قانون همیشه معدود افرادی هستند که از اون رو هم کمتر می خواهند مثلا در کشورهای غربی دیدید که بعضی وقت ها افراد در اتوبوس مترو و مکان های عمومی لخت کامل ظاهر می شوند به دلیل مخالفت و پلیس دستگیر می نماید برای این معضل چه می کنید احتملا بعد از 39 سال اخرین قطعات پوشش رو هم عده ای برچوب می کنند که چرا اجبار ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    2 0
    حجاب باید اختیاری باشه امام هم با حجاب اجباری مخالف بود کسایی که دم از حجاب اجباری و تلاش برای راهی کردن مردم به بهشت حرف میزنن فقط فکر جیب خودشونن
  • بی نام A1 ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    0 0
    شما تکلیفتون هم با خودتون مشخص نیست یعنی چی حجاب ضروری است ولی اجبار نیست؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    1 0
    من متخصص شرع نیستم و بنابراین حق اظهار نظر در باره ابعاد شرعی این مسئله را ندارم. اما چون نزدیک به 40 سال است که در جمهوری اسلامی زندگی کرده ام می توانم بگویم از نظر قانون گذار ایرانی همه چیز اجباری است مگر عکس آن اثبات شود و در برخی موارد حتی اگر عکس آن اثبات شود.
  • بی نام A1 ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    0 1
    از مردهای این جامعه گاهی چادر هم کمه مقابلشون. از بس ضریب نفوذ هیزی شون بالاست
  • بی نام A1 ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    0 0
    خب نتيجه بحث چي شد قانون اساسي در رابطه با اين موضوع كه اكثرا مخالف حجاب اجباري هستن عوض شد
  • بی نام A1 ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    1 0
    رفراندوم حجاب بذارین خب
  • بی نام A1 ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    1 0
    اتفاقا مسئله اجباری و اختیاری بودن حجاب نیست... مسئله سقوط اخلاق در جامعه و به ویژه زنان هست... فساد و تن فروشی ربطی به داشتن و نداشتن حجاب و روسری و چادر نداره... از درون شون میاد... وقتی درون خراب باشه اینکه چیزی سرشون باشه یا نباشه چه فرقی میکنه...
  • بی نام A1 ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    1 0
    آقا یکی به من بگه مگه تو کشورهای مسلمان مانند سوریه لبنان فلسطین ترکیه و ...حجاب اختیاری نیست؟مگه تو قران خداوند به حضرت محمد نمی گه: ای محمد عده ای از این مردم هرگز به تو ایمان نخواهند آورد آنها را به حال خود واگذار؟ تا روز قیامت پس قران صراحتا می گه ایمان آوردن زوری نیست خداوند به پیامبرش نمی گه برو به زور اونهایی که ایمان نمی آورند را مسلمان کن می گه به حال خودشون بذار.چرا در سایر کشورهای مسلمان اسلام این اجازه رو می ده که حجاب اختیاری باشه اما در کشور ما نه؟ هرکس توانست به سوال من جواب منطقی مبنی بر عقل خرد و دستورات الهی بدهد من قبول می کنم یکی نیاد بگه حجاب قانون است.
  • بی نام A1 ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    1 0
    فکر نکنم زمان حضرت محمد ص هم حجاب اجباری بوده .... ما می شیم کاسه داغ تر از آش بعد از صد جا دیگه مون میزنه بیرون.....................
  • بی نام A1 ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    1 0
    سیدمحمد رضوی یزدی، کارشناس دینی و نماینده دوره ششم مجلس شورای اسلامی نیز با تأکید بر اینکه «رضاشاه نتوانست به‌زور چادر از سر زنان ایران بردارد» گفت: «جمهوری اسلامی هم نمی‌تواند به‌زور چادر بر سر زنان کند». او ادامه داد: «آنچه با هنجارهای جامعه در تضاد جدی قرار دارد ولنگاری و بی‌حیایی برخی زنان در جامعه است. امروز اثر منفی یک زن با روسری اما با آرایش غلیظ و لباس نامناسب بسیار بیشتر است از خانمی است که با لباس منظم و پوشیده ولی بدون روسری ظاهر می‌شود
  • بی نام A1 ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    1 0
    حجت‌الاسلام محمد مقدم، عضو مجمع روحانیون مبارز نیز درباره مسئله حجاب اظهار کرد: «اصل مسئله پوشش و حجاب در فرهنگ دینی ما یک تکلیف اسلامی و شخصی است؛ در واقع انجام این مسئله به فرد مؤمن و کسی که به ارزش‌های دینی و اسلامی باور دارد واگذار شده است؛ بنابراین اینکه ما حجاب را امری اجباری و خارج از اراده و ایمان افراد قرار دهیم خیلی قابل پذیرش نیست»
  • بی نام A1 ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    1 0
    حجت‎الاسلام محسن غرویان نیز درباره حجاب زنان گفته بود: «حجاب برای خانم‌ها و آقایان البته به خصوص برای خانم‌ها از واحبات شرعی و دینی است؛ بنابراین در اینکه حجاب از ضروریات دینی است بحثی وجود ندارد و مورد اجماع همه علما و فقهاست. اما مساله‌ای که وجود دارد این است که آیا رعایت کردن حجاب باید اختیاری باشد یا اجباری» غرویان ادامه داد: «نماز هم یک ضرورت دینی و شرعی اما خواندن یا نخواندن آن امری اختیاری است؛ در اینکه شرع گفته خواندن نماز واجب است حرفی نیست اما انجام آن به اختیار افراد گذاشته شده است»
  • بی نام A1 ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    0 0
    غلام‎حسین محسنی اژه ای سخنگوی قوه قضاییه درباره کشف حجاب برخی از دختران در معابر شهرگفته بود: آنها سه گروه بودند، گروهی فریب خورده بودند و اعمال کودکانه انجام دادند، گروهی مواد مخدر صنعتی مصرف کرده بودند و گروه دیگری به صورت باندی و سازماندهی شده به این کار اقدام کردند.
  • بی نام A1 ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    0 0
    آیت‌الله سیدهاشم بطحایی عضو مجلس خبرگان رهبری هم که در روزهای نخست حرکت دختران خیابان انقلاب میهمان کافه خبر خبرآنلاین شده بود، در این باره گفت: ما مسلمان هستیم و حجاب از نظر اسلام امری ضروری و از متن قرآن است. به عبارت دیگر ربطی به نعوذ بالله پیامبر، فلان آخوند و مرجع دینی ندارد. اما حتما باید حجاب چادر باشد؟، خیر. من در مصر که برای اخذ مدرک دکتری رفته بودم، می دیدم که دختران و زنان مصری چادر سر نمی‌کنند اما انصافا حجابشان کامل است. وضعیت حجاب را در عربستان و کویت نیز دیدم. او ادامه داد: اگر من با زیر پیراهنی بیرون بیایم، شما درباره من چه فکری می کنید؟ حتما می گویید عجب آدم بی شخصیتی است انسان منش خودش را باید حفظ کند.
  • بی نام A1 ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    1 0
    آیت‎الله سیدعباس قائم‎مقامی عضو جامعه روحانیت مبارز پیش از ماجرای دختران خیابان انقلاب به موضوع حجاب ورود پیدا کره بود، آن را از بعد شرعی مورد تحلیل قرار داد. او گفت: من به عنوان یک روحانی به شما می‌گویم که حجاب یک ضرورت شرعی است. ضرورت شرعی هم یک دعوت است یعنی می‎گوید تو اگر می‎خواهی دیندار باشی، لازمه این دینداری رعایت این حدود است. در اصل دینداری اجبار نیست، چطور در فرعش می‎تواند اجبار باشد؟ این تناقض را کجا باید برد؟
  • بی نام A1 ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۷
    0 0
    کشف حجاب دختران که از تهران و خیابان انقلاب آغاز شد و کم‌کم به برخی شهرهای کشور هم رسید، موضوعی در خور تامل می‎نمود. فضای عمومی جامعه که با گذشت 39 سال از عمرش تاکنون اتفاقاتی از این دست را به خود کم دیده و یا اصلا ندیده بود، به ناگه دخترانی را در خیابان‎های شهر به چشم دید که شال و روسری خود را بر چوب زده بودند.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین