مهر نوشت:
رئیس پژوهشکده حفاظت صنعتی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت عدم موفقیت در مهار آلودگی خلیج مکزیک را عمق زیاد عملیات نفتی ذکر کرد و گفت: به دلیل فوران شدید نفت به آب، مواد آلی نفتی به سرعت در آب حل می شود از این رو مهار آلودگیها نیاز به تجهیزات ویژه دارد.
دکتر مظفر اسلامی به وضعیت جمع آوری آلودگی های نفتی از دریاها اشاره کرد و افزود: آب و نفت قابل امتزاج نیستند از این رو زمانی که نفت وارد منابع آبی می شود روی آب قرار می گیرد و با کشیدن دیواری از جنس پلاستیک در پیرامون لکه های نفتی می توان از انتشار آن به سایر نقاط جلوگیری کرد.
رئیس پژوهشکده حفاظت صنعتی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به وضعیت خلیج مکزیک افزود: خلیج مکزیک خلیج بزرگی از اقیانوس اطلس در جنوب شرقی قاره آمریکای شمالی است که بر اثر انفجار سکوی حفاری در آب های عمیق مشکلات زیست محیطی فراوانی ایجاد شده است.
وی به بیان جزئیات این حادثه پرداخت و ادامه داد: سکوی نفتی خلیج مکزیک در اعماق آبهای اقیانوس اطلس احداث شده است که غواصی و انجام عملیات عمرانی را با مشکلاتی مواجه می کند. از سوی دیگر به دلیل آنکه نفت به مقدار و با فشار زیاد وارد آب می شود، مواد آلی نفتی بیش از سایر حوادث مشابه در آب حل می شود که این امر آلودگی های زیست محیطی فراوانی را ایجاد می کند.
اسلامی همچنین تاکید کرد: آنچه که باعث شد تا موفقیتی در زمینه مهار آلودگی ها در خلیج مکزیک به دست نیاید عمق زیاد عملیات نفتی در اقیانوس اطلس است که نیاز به تجهیزات خاصی دارد و از سوی دیگر به دلیل سرعت فوران نفت از زمین به سطح آب، عملیات مهار با کندی مواجه شده است.
رئیس پژوهشکده حفاظت صنعتی و محیط زیست، رفع آلودگی های نفتی از محیط زیست را از وظایف دست اندرکاران صنعت نفت دانست و یادآور شد: از این رو گروه های پژوهشی مختلف در این پژوهشکده ایجاد شد تا مطالعاتی را در زمینه پیشگیری و خوردگی و یا کاهش آن و نیز رفع آلودگی های آب، هوا و خاک اجرایی کنند.
اسلامی همچنین از ایجاد و راه اندازی واحد تصفیه پساب بهداشتی و صنعتی در این پژوهشکده خبر داد و خاطر نشان کرد: در راستای اهداف این پژوهشکده در حوزه محیط زیست، اقدام به طراحی و ساخت تصفیه خانه برای تصفیه پساب های بهداشتی و صنعتی کردیم که به زودی راه اندازی خواهد شد. وی در این باره توضیح داد: این واحد قادر به تصفیه 250 متر مکعب پساب در روز است و آب به دست آمده از این تصفیه خانه قابل مصرف برای امور کشاورزی و آبیاری است.
اسلامی به فعالیتهای محققان این پژوهشکده در حوزه زیست فناوری اشاره کرد و ادامه داد: میکروارگانیسم ها در حوزه های مختلف صنعت نفت اثرات مثبت و منفی از خود نشان می دهند. "خوردگی" از جمله اثرات منفی و "پاکسازی در بخشهای بالادستی این صنعت شامل ازدیاد برداشت و پاکسازی دیواره های چاه های نفتی و در بخش پایین دستی شامل پاکسازی خاک و آبهای آلوده از جمله اثرات مثبت میکروارگانیسم ها است.
وی به موفقیت پژوهشگران این پژوهشکده در زمینه رفع آلودگی ها با استفاده از میکروارگانیسم ها اشاره کرد و یادآور شد: با استفاده از روشهای فیزیک شیمیایی تا میزان معینی می توان آلودگی های نفتی خاک را از بین برد و پاکسازی بیشتر خاک با این روش مشکل و هزینه بر است ولی ادامه کار با استفاده از میکروارگانیسم ها و روشهای میکروبی می تواند به میزان قابل توجهی آلودگی های نفتی را از بین ببرد.
رئیس پژوهشکده حفاظت صنعتی و محیط زیست با اشاره به استفاده از روش های "گیاه پالایی" برای کاهش آلودگی های زیست محیطی خاطرنشان کرد: مهمترین ترکیبات معدنی آلاینده، فلزات سنگین است و میکروارگانیسم ها قادر به کاهش این آلاینده ها هستند اما برای کاهش میکروبی فلزات نیاز به آلی شدن یا تغییرات ساختاری آنها است که امروزه از گیاهان برای این بخش استفاده می شود. روش گیاه پالایی شامل گونه های علفی و چوبی است که برای برداشت مواد آلاینده از منابع آب و خاک و کاهش خطرات آلاینده های محیط زیستی نظیر فلزات سنگین، ترکیبات آلی و مواد رادیواکتیو به کار برده می شود.
نظر شما