به گزارش خبرآنلاین به نقل از روابط عمومی کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کارهای پژوهشی به صورت طبیعی و برای روزآمد شدن اطلاعات، نیاز به بازنگری و تکمیل پیدا میکنند. بازنگری و اصلاح فهارس نسخ خطی با توجه به دستیابی به اطلاعات جدید از این امر مستثنی نیست. بر این اساس اصلاح، بازبینی و تکمیل فهارس نسخ خطی کتابخانه مجلس در دستور کار این مرکز قرار گرفت.
جلد چهارم فهرست نسخههای خطی کتابخانه مجلس سال 1335 توسط عبدالحسین حائری به نگارش درآمده بود. این فهرست مانند فهارس قبلی به صورت موضوعی تدوین شده بود و تنها نسخههای منفرد و رسالههای عربی را در برمیگرفت. در این مجلد، نسخههای فارسی و نسخههای عربی خارج از موضوع در محدوده شمارههای 1206 تا 1684 فهرست نشده بودند.
سوسن اصیلی، بازبین و تکمیلکننده این مجلد از سال 1373 تحت نظارت و راهنمایی استاد حائری، با استفاده از یادادشتهای وی، بازنگری این مجلد را آغاز کرد و در نسخه جدید شیوه تنظیم فهرست از موضوعی به ترتیبی را تغییر داد. همچنین نسخهها و رسالههای فارسی و نسخههای عربی خارج از موضوع به این مجموعه افزوده و نسخههای قبلی نیز تکمیل و اصلاح شد.
از ویژگی های این کتاب می توان به موارد زیر اشاره کرد: نخست اینکه شیوه تنظیم فهرست از موضوعی به ترتیبی تغییر یافته است. دوم اینکه 478 نسخه خطی موجود در محدوده شمارههای 1206 تا 1684 زیر نظر استاد یک به یک مورد بررسی قرار گرفت و فهرست موجود تکمیل شد. یعنی نسخهها و رسالههای فارسی و نسخههای عربی خارج از موضوع افزوده و نسخههای قبلی نیز تکمیل و اصلاح گردید.
سومین ویژگی اینکه نسخههای ناشناخته که استاد حائری که شناسائی آنها را از ضروریات فهرستنگاری میداند در این مجلد به کرات دیده میشود. چهارم اینکه توضیحات غیرلازم با صلاحدید استاد حذف، برخی توضیحات مفصل تلخیص و برخی توضیحات ضروری اضافه گردید و در نهایت توجه به مبحث نسخهشناسی در این فهرست افزایش یافته است.
در این مجلد 478 نسخه، شامل 1336 عنوان رساله و نسخه منفرد معرفی شدهاند که 938 عنوان عربی و 396 عنوان فارسی و دو عنوان به زبان کُردی هستند. مجلد قبلی تنها شامل 489 عنوان بود که در این مجلد 847 عنوان دیگر به این اثر افزوده شدهاند.
نظر شما