کرزای در این سفر با محمود احمدی نژاد و امام علی رحمان همتایان ایرانی و تاجیکی خود بطور جداگانه نیز دیدار و گفت و گو خواهد داشت. گفته می شود سفر کرزی اواخر هفته جاری به ایران انجام خواهد شد.
سخنگوی دولت افغانستان با اشاره به روابط حسنه میان این دو کشور اظهار داشت که" مناسبات افغانستان با امریکا نمی تواند تاثیری بر روابط خوب و همه جانبه کابل و تهران داشته باشد. "
حامد کرزی رییس جمهوری افغانستان آخرین بار در فروردین ماه امسال برای شرکت در مراسم باستانی نوروز به تهران سفر کرده بود.
کرزای از سوی مقامات ایرانی مورد اعتماد است، رابطه خوبی با سران ایران دارد و ایران را دوست و یاور افغانستان می داند اما در اجلاس کابل او بر همکاری های بین المللی برای برون رفت افغانستان از ناامنی تاکید داشت و ایران بر همکاری های منطقه ای اصرار می ورزید.
راهکار منطقه ای ایران در حالی بیان شد که کرزای در همین اجلاس نه تنها اشتراکات خود با دولت های غربی را زیاد عنوان کرد بلکه قول داد تا چهار سال آینده افغانستانی امن و باثبات و با معیارهای غربی خواهد ساخت و متعهد شد که دولت خویش را به موازین حکومتگری خوب نزدیک کند.
برخی اجلاس کابل را تلاش کرزای برای سهم گیری هر چه بیشتر از کمک های بین المللی در بازسازی افغانستان تحلیل کردند در حالیکه بر اعتقاد صاحب نظران کشورهای مختلف بویژه غربی ها تلاش دارند کمک های بین المللی را از طریق واگذاری به بخش های غیر دولتی افغانستان در روند بازسای این کشور تجلی دهند.
حامد کرزای همواره از دوستی با ایران ابراز رضایت و خشنودی می کند و و در ارتباط با سفر به کشورها خود معتقد است که بیشترین دیدار را از ایران داشته است.
حامد کرزای در دیدار با وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران پیش از برگزاری اجلاس کابل گفته بود که "آرزوی ما این است که شما همیشه در کنار ما باشید." از دید او مردم افغان قدردان کمکهای ایران در زمان جهاد و مبارزه علیه تروریسم بوده و فراموش نمی کنند که مردم ایران چگونه باآغوش باز پذیرای میلیون ها مهاجر افغانی بودند . او همچنین برادری و همسایگی با ایران را افتخاری برای افغانستان می داند.
امام علی رحمانف
دولت امامعلی رحمانف سعی دارد با تکیه بر فرهنگ باستانی و ملی خود پله های بهروزی و پیشرفت را طی میکند. دولت امامعلی رحمانف سه قهرمان تاریخی برای ملت خویش برگزیده است که
عبارتند از فردوسی ، کوروش و اسماعیل سامانی که این خود نشان دهند ژرفای روابط دیرینه میان ایران و تاجیکستان است
او از سال 1371 تاکنون در تاجیکستان قدرت را در دست دارد و روابط رو به رشدی را با تهران در دستورکار قرار داده است . متکی در اردیبهشت ماه در دیدار با مقامات تاجیکستان برای برگزاری هر چه سریعتر اجلاس سران سه کشور فارسی زبان افغانستان، ایران و تاجیکستان ابراز امیدواری کرده بود و با نزدیک شدن زمان برگزاری این اجلاس زمینه همکاری منطقه ای این سه کشور فارس یزبان فراهم می شود.
همکاری ایران، افغانستان و تاجیکستان در زمینه مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر، راههای گسترش همکاری مشترک سه جانبه درباره انرژی، حمل و نقل و مسائل فرهنگی از اهمیت برخودار است و خروجی دیدار و گفت و گوی سه جانبه احمدی نژاد، امام علی رحمانف و حامد کرزای می تواند تاثیر زیادی در امنیت و ثبات منطقه و منافع سه کشور داشته باشد.
همکاری های سه جانبه ایران، تاجیکستان و افغانستان به دلیل اشتراکات فرهنگی، دینی و زبانی در ثبات منطقه و پیشرفت سه کشور از اهمیت خاصی برخوردار است و همزبانی و فرهنگ مشترک یک امتیاز است که به همکاری های سه کشور در قلمروهای مختلف کمک می کند.
نظر شما