۰ نفر
۱۶ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۰:۵۹

وزیر امور خارجه هند به تازگی گفته است که تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران مشکلی را حل نمی‌کند.

اس ام کریشنا در دیدار با محمدعلی فتح‌الهی معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه کشورمان بر اراده دهلی‌نو برای تقویت مناسبات با تهران تأکید کرد. به نظر می رسد هند در عین حال که اولین کشور اجرا کننده تحریم بنزین امریکا علیه ایران بود اما نگاه متفاوتی به تحریم های ایران و ادامه تجارت با کشورمان در سایه تحریم ها دارد.

وزیر خارجه هند در حالی با طرف های ایران نسبت به افزایش تبادل هیات های دو کشور ابراز خوشحالی کرده و برای حل و فصل موضوع هسته‌ای ایران از طریق تعامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ابراز امیدواری می کند که اخیرا روزنامه هندی ایندین اکسپرس با چاپ مطلبی در سایت اینترنتی خود ادعا کرده بود که وزارت امور خارجه این کشور طرحی در دست دارد که بر اساس آن به شرکت های هندی در مورد "شیوه های خلاقانه" تجارت با ایران برای دور زدن تحریم های سازمان ملل و امریکا توصیه هایی شده است.

به گفته نویسنده این مطلب تا بحال این شفاف ترین نشانه ای بوده که در آن دولت هند با وجود تحریم های بین المللی فراگیر علیه ایران، از علاقه خود برای ارتباط تجاری با ایران در زمینه های مختلف از جمله در حوزه انرژی خبر داده است.

البته در ابتدای این مطلب نوشته شده که هفته گذشته کمیته ای به ریاست یکی از مشاوران امنیت ملی هند تصمیم گرفته است که برای یافتن راهی جهت استفاده از موارد مستثنی شدن از تحریم های امریکا در مورد ایران، با مقامات آمریکایی گفتگو کنند. ظاهرا منبع ادعای این روزنامه در این مورد، مقاله ای است که در وزارت امور خارجه هند تحت عنوان "تحریم های بین المللی علیه ایران و چشم انداز روابط هند و ایران" منتشر شده بود.

برای کشور رو به توسعه ای چون هند بسیار طبیعی است که از قابلیت های خود در منطقه شبه قاره و در نزدیکی با ایران از یک سو و قابلیت های انرژی ایران در سوی دیگر بار هم در نزدیکی مرزهای خود به بهترین وجه ممکن حتی در سایه تحریم های بین المللی و یک جانبه علیه ایران استفاده کند.

این نکته طبیعتا در مرکز توجه وزارت خارجه هند به عنوان متصدی تنظیم سیاست خارجی این کشور و هماهنگ کننده ارگان های دیگر مرتبط با ایران قرار خواهد داشت.

ظاهرا یکی از گزینه های پیشنهادی وزارت امور خارجه هند به شرکت های هندی طرف معامله با ایران، ثبت شرکت هایی با هویت های جدید و به گونه ای است که اسناد مالی آنها طبق قانون در دسترس امریکا و اتحادیه اروپا قرار نگیرد.

در صورت صحت این ادعا رویکرد جدیدی در وزارت خارجه هند در حال شکل گیری است که بازتاب آن را در سخنان وزیر خارجه هند می توان احساس کرد.

وزیر خارجه هند با اشاره به اهمیت صلح و ثبات در افغانستان، افغانیزه کردن امور در آن کشور و تعیین دولت افغانستان توسط ملت این کشور را مورد تأکید قرار داد.

فتح‌الهی نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از همکاری‌های رو به رشد تهران و دهلی‌نو، بر عزم و اراده مقامات جمهوری اسلامی ایران در جهت گسترش روابط با هند در عرصه‌های مختلف تأکید کرد.

وی با اشاره به برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در ماه گذشته، ابراز امیدواری کرد که تحقق توافقات صورت گرفته جان تازه‌ای به روابط ببخشد.
معاون وزیر خارجه کشورمان با اشاره به دیدگاه مشترک دو کشور در عرصه‌های مختلف منطقه‌ای و بین‌المللی، بر افزایش رایزنی‌های متقابل در زمینه‌های مختلف از جمله تحولات منطقه و افغانستان تأکید کرد.

با این وجود هند و ایران در خط لوله صلح به نتیجه ای نرسیدند و هنوز اتصال دهلی به روند اجرایی این پروژه در ابهام قرار دارد. چندی پیش قرار بود که وزیر خارجه هند در همین راستا وارد تهران شود با این وجود روند اجرایی این پورژه همچنان شاهد فقدان حضور هندی هاست.

 ایران و هند علاوه بر همکاریهای انرژی و تاکید بر ادامه دارد بودن روند تجرات میان دو طرف حتی در ازای دور زدن تحریم ها به شیوه هندی، در بحث افغانستان نیز همکاری هایی با یکدیگر دارند. اس‌ام کریشنا، در دیدار با معاون آسیا و اقیانوسیه ایران با اشاره به اهمیت ایجاد صلح و ثبات در افغانستان ادامه داد، امور افغانستان باید به‌دست مردم این کشور و دولت افغان اداره شود. این دیدگاه وزارت خارجه هند نیز نزدیکی زیاد به دیدگاه تهران در مساله افغانستان دارد.

با این حال اوضاع افغانستان در مقایسه با ابعاد پر اهمیت روابط دو جابنه ایران و هند در حاشیه روابط دو کشور قرار می گیرد. مقامات هند برای مشارکت در طرح‌های اقتصادی ایران از جمله انرژی، نفت، گاز و برق اعلام آمادگی می کنند و وزیر خارجه هند تحریم های ایران را فاقد کارایی می داند. در عین حال هشتمین گفتمان استراتژیک جمهوری اسلامی ایران و هند از صبح جمعه در دهلی نو آغاز به کار کرده است و همه این مسائل در کنار همکاری دو کشور در افغانستان موضعات خوبی برای گذار آرام هند از کنار تحریم های بین المللی ایران از یک سو و نادیده گرفتن رای مثبت هند از سوی تهران در تمامی قطع نامه های تحریمی علیه ایرن است.

این بدان معناست که ایران در سایه اشتراکات، می تواند هند را به عنوان شریک منطقه ای خود برای کاهش آثار تحریم های بین المللی وارد عرصه تبادل کند و هند نیز می تواند در عین سر نهادن به دستورات و تعهدات بین المللی به عنوان یک عضو فعال جامعه جهانی، همکاری تجاری و سیاسی خود را با ایران برای تسریع روند توسعه ای خود در دستور کار قرار دهد و این همان نقطه ایده آل وزارت خارجه هند است.

کد خبر 82122

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین