زهره نوروزپور: آغاز اجلاس صلح پاریس همزمان با مراسم صدمین سالگرد پایان جنگ جهانی اول صبح امروز در حالی آغاز شد که با حاشیه های بسیاری از سوی میزبان همراه شد. رئیس جمهور جوان فرانسه میزبان این اجلاس بود و دیدارهایش با سران کشورها با جنجال بسیار در فضای مجازی همراه شد. از دیدار او با خانم صدراعظم تا حواشی دیدارش با رئیس جمهور آمریکا ...
به گزارش خبرآنلاین، صبح امروز به وقت محلی خیابان شانزلیزه پذیرای ماشین های اسکورت شده بیش از ۷۰ تن از نمایندگان جهان بود که به این مراسم دعوت شده بودند.
اولین نشست اجلاس صلح پاریس که به ابتکار امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه مطرح شده، امروز یکشنبه آغاز شده و قرار است در جریان این اجلاس رهبران کشورهای جهان و سازمانهای بینالمللی به همراه اندیشکدهها و سازمانهای غیر انتفاعی در مورد مسائلی نظیر امنیت، تروریسم، آب و هوا و انرژی سبز، حاکمیت جهانی، تهدیدهای سایبری و دیگر مسائل مطرح در قرن ۲۱ به بحث و گفت و گو بپردازند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، این اجلاس همزمان با صدومین سالگرد پایان جنگ جهانی اول برگزار میشود و فرانسه به دنبال تبدیل کردن آن به یک کنفرانس صلح سالانه چند جانبه است.
در مراسم سالگرد روز آتش بس جنگ جهانی اول برای سال ۲۰۱۸ یک رکورد جدید در تعداد رهبران دعوت شده از سوی رئیس جمهور فرانسه ثبت شده است. انتظار میرود که هیاتهای رسمی بیش از ۷۰ کشور جهان به منظور شرکت در یادبود این روز آتش بس که در یازده نوامبر ۱۹۱۸ امضا شد، به پاریس سفر کنند.
این مراسم که دو روزه است از روز شنبه هنگامی که سران کشورها در مهمانی شام به میزبانی ماکرون در موزه اورسه شرکت کردند آغاز شد و پس از آن کنسرت فیلارمونی پاریس برگزار شد.
امروز مراسم روز آتش بس در یازده صبح به وقت محلی آغاز شده و ماکرون در محل طاق نصرت مشهور پاریس سخنرانی افتتاحیه را ایراد میکند.
امسال رژه نظامی در محل خیابان شانزلیزه با جشنهای بیشتری همراه شده و دهها تن از سران کشورها و دولتها از جمله ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در این مراسم حضور پیدا خواهند کرد.
ماکرون ایده اجلاس صلح پاریس را در ژانویه ۲۰۱۸ مطرح کرد که نزد کارشناسان و خبرنگاران سراسر جهان مورد توجه قرار گرفت.
ترامپ از لحظه ورود به ماکرون تاخت
جمعه شب دونالد ترامپ رئیس جمهوری فرانسه در حالی وارد پاریس شد که قبل از آن رئیس جمهور فرانسه را با حملات توئیتری مورد عنایت قرار داده بود. ترامپ در توئیت های خود به سیاست مکرون برای تشکیل ارتش اروپایی و بودجه ناتو انتقاد کرده بود. (اینجا) امائول مکرون قصد دارد با تشکیل ائتلافی طرح ارتش اروپایی را عملی کند و این مساله خشم آمریکا را در پی داشته است.(اینجا)
اما نکته جالب توجه این بود که رئیس جمهور آمریکا مانند همیشه حرف های خود را در کمال ناباوری پس گرفت! او بعد از توییتهای تند و سرزنشآمیز علیه امانوئل ماکرون، رییس جمهور فرانسه، در پاریس رهبر فرانسه را "دوست خوب" خود خواند! (اینجا)
اما رئیس جمهوری فرانسه در واکنش به حملات توئیتری ترامپ گفت: که تمایلی به دیپلماسی توئیتری ندارم.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه در مصاحبهای با سی ان ان گفت، مسائل دیپلماتیک را از طریق توئیتر مطرح نکرده و ترجیحش روی آوردن به مذاکرات مستقیم است.
ماکرون اضافه کرد: من کسی نیستم که بخواهم در مورد این توئیت اظهار نظر کنم. من همواره ترجیح میدهم که مذاکرات مستقیم داشته باشم و به سوالات پاسخ دهم تا این که دیپلماسی خود را از طریق توئیتها به جریان بیندازم.
او در ادامه تاکید کرد که مباحثه "بسیار خوب" و "بسیار صریح" با ترامپ در روز شنبه داشته است.
رئیس جمهور فرانسه خاطرنشان کرد: چیزی که من نمیخواهم شاهدش باشم این است که کشورهای اروپایی بیایند بودجههای نظامی خود را افزایش دهند برای آن که سلاحها و تجهیزات آمریکایی یا مربوط به کشورهای دیگر را بخرند. من فکر میکنم اگر ما بودجه خود را قرار است افزایش دهیم این بودجه باید صرف تقویت خودمختاری ما بشود.
گورستانی که سرد بود
حواشی این اجلاس تنها به معطوف به مکرون نبود، دونالد ترامپ نیز مانند همیشه داستان های جالبی برای رسانه های خبری خصوصا منتقدانش فراهم کرد. رئیسجمهوری آمریکا که بابت بارش باران، بازدید از قبرستان سربازان آمریکاییها در شمال فرانسه را لغو کرد، با انتقادهای شدیدی روبهرو شد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا که به فرانسه سفر کرده است قصد داشت شنبه از قبرستان آمریکاییها در بخش بلو، واقع در شمال فرانسه دیدن کند اما بارش باران بهانهای شد تا کاخ سفید در بیانیهای لغو این بازدید را اعلام کند.
اقدام ترامپ خشم مقامات آمریکایی و کاربران مجازی را برانگیخت، کار به جایی رسید که حامیان اوباما تصاویری از زمان ریاست جمهوری باراک اوباما منتشر کردند که نشان می داد او حس میهن پرستی بیشتری دارد و به نظامیان آمریکایی احترام می گذراد. برخی کاربران او را خائن به وطن نامیدند و دموکرات ها او را جان دوست خطاب کردند.(اینجا)
اتفاقات دیگری که توجه کاربران فضای مجازی را جلب کرده است دیدار ترامپ و مکرون است، نگاه عصبانی ترامپ و لمس شدن از سوی مکرون خنده کاربران توئیتر را فراهم کرده است. تماس دست های رئیس جمهور فرانسه و چسبندگی بیش از حد او به دونالد ترامپ چهره او را ناراضی کرده است و این سوژه داغ رسانه های خبری شده است، کار به جایی رسید که رئیس جمهور فرانسه هرچه تلاش کرد همتای آمریکایی خود را زیر یک چتر ببرد اما باز هم ضایع شد.
دیدار مکرون با آنگلا مرکل بسیار مورد توجه قرار گرفت به طوری که برخی از کاربران آنها را معشوق نامیدند. نوع رفتار مکرون غیر دبپلماتیک عنوان شده است در تصویر زیر مرکل و مکرون برای یادبود کشته شدگان جنگ می روند و در طول مسیر مکرون به مرکل چسبیده است.
امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه دیروز در کاخ الیزه میزبان رئیس جمهور آمریکا بود که با خودروی ضدگلوله وارد الیزه شد. ششصد تن از نیروهای سرویس های مخفی برای تامین امنیت رئیس جمهور آمریکا در فرانسه به حال آماده باش درآمده بودند. این دومین بار است که ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکا به فرانسه سفر می کند. تصاویر را اینجا ببنید.
در حالی که ترامپ سرگرم حاشیه سازی بود وزیر خارجه اش به دنبال پنبه زدن وضعیت سیاسی کشورهایی نظیر ایران، کره شمالی و سوریه بود.(اینجا)
ترامپ نیز پس از دیدار با مکرون ۴۵ دقیقه با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دیدار کرد که این نیز توجه رسانه های خبری را جلب کرد، تصاویر گویای آن است که دیدار کمی دوستانه تر از حد دیپلماتیک بوده است. (اینجا)
محکومیت هایی که همیشه به دنبال ترامپ می آید
گزارش ها از فرانسه حاکی از آن است که رئیس جمهور فرانسه قصد دارد در مراسم گرامیداشت صدمین سالروز پایان جنگ جهانی اول از سیاست چندجانبه گرایی دفاع کند.
حدود ۷۰ رئیس جمهور و نخست وزیر به منظور گرامیداشت صدمین سالروز پایان جنگ جهانی اول روز یکشنبه در پاریس گرد هم خواهند آمد و امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه قصد دارد برای شرکت کنندگان در این گردهمایی پیام سیاسی شفافی که به نفع چندجانبه گرایی است، داشته باشد. مکرون در حالی این برنامه را ترتیب داده است که جهان علیه یک جانبه گرایی ترامپ به صدا در آمده است و مقابل سیاست های کاخ سفید صف آرایی کرده اند.
رئیس جمهور فرانسه از این مراسم برای دادن پیام سیاسی خود که همانا چندجانبه گرایی در رهبری بین المللی است، استفاده خواهد کرد. چرا که در حال حاضر به نظر می رسد بسیاری از کشورها به این موضوع پشت کرده اند. آمریکا به عنوان ابرقدرت جهان در صدر این کشورها قرار دارد.
افرادی مانند دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین به سخنان مکرون که می خواهد به الگوی چندجانبه گرایی افتخار کند، گوش فرا خواهند داد، چرا که پوتین و ترامپ از چندجانبه گرایی انتقاد می کنند و آن را نادیده می گیرند. چندجانبه گرایی از پایان جنگ جهانی دوم از مبانی ایدئولوژیک روابط بین المللی به شمار می رود.
به گفته یکی از برگزار کنندگان این همایش، از آنجا که به نظر می رسد بسیاری از سران و رأی دهندگان در سراسر جهان به کارآمد بودن چندجانبه گرایی تردید دارند و فکر می کنند این الگو برخی بدی های جهانی شدن را برای آنها حفظ خواهد کرد، یکی از ایده های قوی در این همایش نشان دادن "توانمندی ابزارهای چندجانبه گرایی برای کمک به انسانهاست".
امانوئل مکرون، آنگلا مرکل، جاستین ترودو و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از مدافعان پرشور چندجانبه گرایی هستند.
با این حال دونالد ترامپ نخستین کسی که به این سبک حکومتی نگاهی تحقیر آمیز دارد، تصمیم گرفت در این همایش که تا روز سه شنبه ادامه خواهد داشت، شرکت نکند.
چه کسانی در پاریس حضور دارند؟
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه از پاریس، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، جاستین ترودو نخست وزیر کانادا، محمد ششم پادشاه مغرب، دنیس ساسو نگسو رئیس جمهور کنگو و دهها نفر دیگر از مهمانان نمادین رئیس جمهور فرانسه امروز ساعت ۸:۰۰ صبح به وقت گرینویچ وارد کاخ الیزه خواهند شد. امانوئل مکرون برپا کننده این سمپوزیم بین المللی، در کاخ ریاست جمهوری فرانسه از مهمانان خود استقبال خواهد کرد. حدود ۱۰ هزار نیروی امنیتی برای تامین امنیت این مراسم در پاریس در حال آماده باش هستند.
پس از مراسم استقبال، سران کشورها به سوی طاق نصرت پاریس (Arc de Triomphe) یکی از بناهای نمادین فرانسه در انتهای خیابان مشهور شانزه لیزه خواهند رفت. در زیر این بنا مقبره یکی از سربازان گمنام جنگ جهانی اول واقع شده و در پایین و در ضلع شرقی آن آتشی به یاد سرباز گمنام همواره شعلهور است که یادآور شدت درگیرهایی است که ۱۸ میلیون کشته برجا گذاشت.
همچنین این اجلاس قرار است یک زمینه جدید برای برگزاری مذاکرات در مورد چالشهای پیش روی جهان ایجاد کند. این اجلاس بعد از مراسمهای امروز در شانزلیزه و از سوی آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل کار خود را آغاز میکند.
رهبران این اجلاس از جمله ولادیمیر پوتین پس از آن در نشستی در مورد حاکمیت جهانی شرکت خواهند کرد. اجلاس صلح پاریس قرار است به صورت سالانه با حمایت وزارت امور خارجه فرانسه و به هدف ارائه راه حلهای حاکمیتی در حوزههای مهمی نظیر صلح و امنیت، محیط زیست، تکنولوژیهای جدید، توسعه و اقتصاد فراگیر برگزار شود.
جلسات مختلفی نیز در حوزههای صلح پایدار، امنیت سایبری، مقابله بار رادیکالیسم مذهبی، تکنولوژی بلاکچین و هوش مصنوعی برگزار میشود.
اجلاس صلح پاریس بخشی از هفته دیجیتالی پاریس است که سه رخداد موازی را ترکیب میکند.
در کنار این اجلاس دو اجلاس دیگر با موضوعات تکنولوژی و اینترنت برگزار خواهد شد که یکی اجلاس GovTech و دیگری اجلاس Internet of Trust است.
۵۲۳۱۰
نظر شما