طرح افزایش ۵۰۰ هزار تومانی به حقوق کارمندان، امکان‌پذیر است؟

اعتماد نوشت: یکی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس‌ پیشنهاد افزایش ۵۰۰ هزار تومانی حقوق کارمندان دولت در سال آینده را مطرح کرده است.

حسینعلی حاجی‌دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه، باتوجه به افزایش هزینه‌های خانوار بعد از شوک ارزی اخیر افزایش حقوق کارمندان دولت اجتناب‌ناپذیر است، گفت: در بودجه‌های سنواتی مدل‌های مختلفی برای افزایش حقوق درنظر گرفته شده اما تجربه سالیان گذشته نشان می‌دهد افزایش حقوق براساس درصد عادلانه نیست. او افزود: به عنوان مثال وقتی بحث افزایش ۲۰ تا ۲۵درصدی حقوق‌ها در بودجه مطرح می‌شود افرادی که پایه حقوق بالاتری دارند نفع بیشتری از این افزایش‌ها می‌برند و برعکس کارمندانی که پایه حقوق دریافتی پایین‌تری دارند با وجود افزایش ۲۰درصدی، تغییر محسوسی در دریافتی آنها ایجاد نمی‌شود.

از سویی دیگر در جلسه شورای عالی پول و اعتبار که با حضور روسای سه قوه و به ریاست روحانی برگزار شد، رییس سازمان برنامه و بودجه کلیات منابع و مصارف بودجه سال آینده را ارایه کرد که از محورهای اصلی آن تامین عدالت اجتماعی، توجه به معیشت مردم و رشد اشتغال و حمایت از تولید داخلی است. در این راستا، سیاست‌هایی همچون اختصاص ارز به نرخ رسمی برای تامین کالاهای اساسی، افزایش حقوق شاغلین و بازنشستگان و همچنین ارایه بسته‌های معیشتی برای حمایت از خانواده‌های کم‌درآمد مورد تاکید قرار گرفته است. مساله افزایش حقوق کارمندان (که در سال جاری برای چندمین‌بار مطرح است) از چند بعد قابل بررسی است. افزایش هزینه‌های جاری دولت برای سال آینده در کنار کاهش درآمدهای نفتی‌، محل تامین افزایش حقوق کارمندان را با ابهام روبه‌رو می‌کند. فارغ از میزان افزایش حقوق‌ها، آیا دولت قرار است بدون افزایش سقفی در مخارج خود، از منابع دیگر یا صرفه‌جویی در هزینه‌های خود، محل اعتبار را روشن کند. به نظر می‌رسد طرح افزایش دستمزد و حقوق کارمندان که از سویی برخی از سیاستمداران طرح می‌شود در وهله نخست در بی‌توجهی به روش‌های تامین منابع آنها و تنگناهای اقتصادی که دولت با آن رو به رو است، طرح می‌شود و بیشتر در پیشنهادهای غیرعلمی و متاثر از رویکرد پوپولیستی است.

طبق آمارها، در بودجه سال ۹۷ در حدود ۳۱درصد از بودجه صرف رفاه و یارانه‌ها و حدود ۳۰درصد نیز صرف حقوق و دستمزدها شده است. تنها ۱۶درصد از کل منابع بودجه پارسال، به طرح‌های عمرانی اختصاص یافت. با فرض افزایش حقوق کارمندان و عدم ارایه طرح‌های حمایتی دیگری، با یک حساب سرانگشتی، بیش از ۶۵درصد بودجه فقط به هزینه‌های جاری اختصاص می‌یابد.

منابع جدید، کجا و کی؟
شهریور سال جاری‌، محمدباقر نوبخت در ششمین جلسه ستاد تهیه و تدوین لایحه بودجه، از کسانی که در این جلسه شرکت داشتند، خواست رویکرد خود را به سمت و سویی سوق دهند که با توجه به محدودیت‌ها و مضایق‌، به فکر خلق منابع جدید درآمدی برای بودجه سال بعد باشند تا با مصارف همخوانی داشته باشد.

اولویت افزایش حقوق؟
اینکه در شرایط فعلی با افزایش قیمت‌ها قدرت خرید خانوارها کاهش یافته است، بر کسی پوشیده نیست. اما نکته مهم در این است که اولویت دولت باید بر افزایش حقوق‌ها باشد یا تخصیص درست منابع محدود با توجه به نیازهای نامحدود کشور؟

این طرح که از سوی یکی از نمایندگان مجلس مطرح شده بود، به صورت ضمنی نیز در آخرین جلسه شورای پول و اعتبار بر آن صحه گذاشته شد، آیا این طرح که افزایش حدودی ۱۱۷۰ هزار میلیاردی در پی خواهد داشت‌، منابعی برایش اعلام شده است یا صرفا طرحی است برای راضی نگه داشتن کارمندان دولت و کم کردن اعتراض نمایندگان به پایین بودن حقوق و دستمزدها؟

برداشت از کجا؟
سناریوهای تامین منابع برای افزایش حقوق کارمندان دولت، متفاوت است. سناریوی اول، برداشت از صندوق توسعه ملی است. بسیاری از کارشناسان معتقدند افزایش حقوق کارمندان (فارغ از منبع تامین آن) تورم ایجاد نمی‌کند چراکه تورم فعلی به دلیل فشار سمت عرضه است و اگر حقوق‌ها افزایش یابد، قدری از این فشار کاسته می‌شود. اما باید به این نکته اشاره کرد که هرگونه برداشت ریالی از صندوق توسعه ملی به معنای افزایش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی است که منجر به افزایش پایه پولی می‌شود که این امر تورم را در فاصله زمانی کوتاه به جامعه تزریق می‌کند. دور باطل تورم و افزایش حقوق، محصول برداشت از صندوق توسعه ملی خواهد بود. سناریوی دیگر، فروش اوراق بدهی برای تامین اعتبار افزایش حقوق‌هاست. سیاست مکمل در این حالت، افزایش نرخ سود سپرده‌هاست که منجر به بالا رفتن بدهی‌های دولت به بانک‌هاست که برای دوره‌های بعد، مشکل تسویه بدهی‌ها نیز به بودجه اضافه خواهد شد. البته شورای پول و اعتبار تاکنون برنامه‌ای برای افزایش سود سپرده‌ها نداشته و بنا بر برخورد با بانک‌های متخلفی که سود بالاتر از ۱۵درصد ارایه می‌دهند، دارد. به همین جهت به نظر نمی‌رسد دولت برنامه‌ای برای افزایش بدهی و چاپ اوراق بدهی داشته باشد. سناریوی دیگر، کاهش بودجه عمرانی و اختصاص بخشی از آن به بودجه جاری است. اگر این سناریو (که محتمل‌ترین آن خواهد بود) اتفاق بیفتد، منجر به تعمیق رکود خواهد شد. اینها در شرایطی است که در صورت افزایش حقوق کارکنان دولتی، شکاف دستمزدی با بخش خصوصی نیز پیش می‌آید و چون امکان افزایش حقوق برای بخش خصوصی فراهم نیست، به انتظارات تورمی دامن زده می‌شود. در کنار انتظارات تورمی‌، نارضایتی‌ها در بطن جامعه نیز افزایش می‌یابد. به بیان ساده‌تر، فارغ از اینکه دولت کدام سناریو را برای محل افزایش حقوق کارمندان انتخاب کند، تبعاتی در پی خواهد داشت. تعمیق رکود، افزایش انتظارات تورمی، نارضایتی اجتماعی، افزایش پایه پولی‌ و افزایش تورم تبعات افزایش حقوق و دستمزدهاست.

شکل حمایت‌ها تغییر کند
لازم است تاکید شود که هیچ کس منکر تبعات افزایش سطح عمومی قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید مردم نیست اما لازم است برنامه‌های حمایتی دولت مورد بازبینی اساسی قرار گیرد.

به نظر می‌رسد بعد از وقوع هر بحرانی، برخی از سیاستمداران در برنامه‌های تلویزیونی و مصاحبه‌ها به جای تشریح درست واقعیت‌ها، به بیان کلیات می‌پردازند و درنهایت نیز هرگونه نگرانی درخصوص آینده را «بی‌جا» خطاب می‌کنند. شرایط فعلی کشور ایجاب می‌کند که دولت(ها) با مردم صادقانه سخن بگویند و تبعات هرگونه افزایشی در حقوق و دستمزد را بیان کنند. مردم باید به سیاستگذار اعتماد کنند تا بتواند شرایط را درک کند. نکته‌ای که تصمیم‌گیران تاکنون به آن توجه نداشته‌اند.

نکته بعدی‌، تعهدات آتی است. سابقه تاریخی ایجاد تعهد نشان می‌دهد تبعات منفی که تعهدات مالی برای دولت‌ها ایجاد می‌کند به‌مراتب بیشتر از نکات مثبت آن است. نمونه حی و حاضر آن یارانه‌های نقدی برای کل جامعه است که دولت(های) بعدی مجبورند کج‌دار و مریز آن را پیش ببرند تا شرایط برای حذف دهک‌های ثروتمند فراهم شود. رکود و تورم شرایطی نیست که دولت بتواند تعهد مالی بدهد. مانند بدهکاری است که در شرایط بدهی شدید مالی، می‌خواهد خانه‌ای گران بخرد. راه چاره، اصلاح زود و یک‌باره بودجه است. اینکه افزایش حقوق (در دستگاه دولتی و خصوصی) باتوجه به شاخص‌های بهره‌وری باشد، علاوه بر عدم تغییر پایه پولی، کارایی و بهره‌وری نیروی انسانی را نیز افزایش می‌دهد. خلاصه این چند خط، مدیریت هزینه‌های دولت است. البته مدیریت بودجه در شرایط کاهش درآمدهای نفتی و رکود اقتصادی، نیاز به هوشیاری و عدم تاثیرپذیری از رفتارهای عوام‌فریبانه و مسکن‌های موقتی برای درمان تورم است. مهم‌ترین موضوعی که دولت باید به آن توجه کند، حمایت از اقشار آسیب‌پذیر جامعه است. تورم‌، رکود و بیکاری توامان، فشار بیشتری به اقشار آسیب‌پذیر وارد می‌کند. لازم است دولت به جای افزایش حقوق کارمندان، از محل صرفه‌جویی از منابع مالی، حمایت‌های تغذیه‌ای، بهداشتی‌، درمانی، تحصیلی و... را برای قشرهای آسیب‌دیده فراهم کند، زیرا بسیاری از اقشار آسیب‌دیده نه‌تنها کارمند دولت نیستند بلکه چتر حمایتی نیز ندارند. البته این نکته را باید مدنظر قرار داد که باتوجه به کاهش درآمدهای نفتی، قطعا شرایط برای ایجاد یک برنامه حمایتی همگانی فراهم نخواهد شد و با مطالعات دقیق و شناسایی دهک‌ها سیاست‌های حمایتی را تنظیم و اعمال کرد.

۱۷۳۰۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 827833

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    22 0
    آره بابا راست میگه بنده خدا چرا برا دولت می خوان تعهد ایجاد کنند، تعهد رو فقط دولتمردان حق دارن از طرف خودشون برا مردم ایجاد کنند!!!!
  • mmaroofy IR ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    18 0
    ظاهرا آنچه ارزش ندارد قانون است. طبق قانون دولت مکلف است حقوق کارکنان را طبق تورم افزایش دهد. در دوره احمدی نژاد هم این اشتباه اتفاق افتاده بود. ضمنا آنکه حقوق بیشتری میگیرد برایش زحمت کشیده است.
  • علی IR ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    20 3
    با اضافه کردن پانصد هزار تومان به حقوق انها دو میلیون به هزینه زندگی شان می افزایید اضافه کردن حقوق زندگی انها را بهتر نمی کند که هیچ دشوار تر هم می کند بهتر است ارزش پول کشور را بالا ببرید
  • IR ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    18 1
    اخر اين گفتار هاي به ظاهر علمي يعني چه ؟ كجاي دنيا درامد يك كارمند دولت حدود يك ميليون (71 دلار در ماه ) بطور مي باشد. يا با سه ميليون تومان حقوق (برابر با 214 دلار )حد رفاه بحساب مي ايد و بالا تر از ان كمك دريافت نمي كند. در ديگر كشورها حتي درامد بي خانمانها و خيابان خوابها از اين حد رفاه شما بيشتر است. بعد نويسنده در مورد انتظارات تورمي ايجاد انتظار در بخش خصوصي حرف مي زند. اتفاقا بايد حداقل زنده ماندن را دولت مجبور باشد كه بدهد كه سطح توقعات بخش خصوصي نيز عادلانه شود.
  • IR ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    11 23
    همه مردم باید بپذیذند کشور در وضعیتی قرار دارد که امکان جبران قدرت خرید انها وجود ندارد و مجبورند بخشی از رفاه خود را کم کنند و چاره ای جز این نیست و اگر دولت بخواهد از طریق چاپ پول یا استقراض قدرت خرید ایجاد کند سرنوشت ونزوئلا در انتظار ماست
    • US ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
      1 0
      ایا تولید کنندگان و خدمات دولتی نظیر اب و برق و گاز و ....بنزین و دلالان و مشاغل ازاد... اونها نباید این موقعیت را درک کنند ؟
    • IR ۲۱:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
      1 0
      ببخشید رفاه؟؟؟ ما برای بقا و زنده موندن مشکل داریم آقا میگه از رفاهتون کم کنید!
  • حمید IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    7 13
    افزایش 500هزاری بصورت یکنواخت ظلم است عدالت یعنی افزایش براساس استعداد سوابق تحصیلات و.......
  • رضا IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    16 1
    با توجه به افزایش شدید قیمت ها افزایش 100درصدی حقوق هم دردی را دوا نمی کند متاسفانه کارمندان دولت با این روند تورم به اقشار آسیب پذیر جامعه تبدیل شده اند
  • رضا IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    5 7
    بخشی از بدنه کارشناسی دولت که با زمت درس خوانده و کسب تجربه کرده اند از اجرای چنین روشهایی زیان خواهند دید و انگیزه کار خود را از دست خواهند داد. از این گذشته در مفاهیم مذهبی آیا افزایش حقوق یکسان عدالت است؟ البته کسی منکر مشکلات دهک های درآمدی پایین نیست که بایستی با راهکار مناسب حل شود؛ اما راه آن گسترش فقر نیست.
  • ناشناس IR ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    13 5
    تورم حدود۵۰تا۸۰درصداست حقوق را می خواهند ۲۵درصدافزایش دهند؟!!درثانی منبع واعتبارش راازمحل مابه التفاوت نرخ ارزو سکه تامین کنندثالثا بله افزایش درصد ناعادلانه است برای همه بایدیکسان افزایش یابد رابعا تعدادزیادی ازمردم کم درآمد چه خاکی بسرشان کنند؟! دولت برای خدایارانه نقدی را متناسب با تورم وحشتناک ۹۷افزایش دهد
  • احسان IR ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    1 0
    والله ما راضی نیستیم به دولت فشار بیاد.دلار رو برگردونید به سه هزار تومن.500 هزار تومن هم نخواستیم
  • کارمند IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    0 0
    500 هزار تومن خیلییییییی زیاده!!! میشه پول 7 کیلو گوشت!!!
  • IR ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    0 0
    غیر عاقلانه ترین و غیر منصفانه ترین طرحی است که تا کنون ا ر ايه شده ، اینگه حقوق کم درامدها از حقوق سایر اقشار که هیچ تقصیری در ایجاد این تورم نداشته اند چبران شود فقط از یک ذهن بیمار برمی آید ونتیجه نهایی تنها افزودن به شمار افراد زیر خط فقر است
  • IR ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    0 0
    با با این حرفها رو ول کنید، جسد شهید خاشقچی هنوز پیدا نشده؟
  • IR ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    0 0
    جو مملکت که خراب بشه فشار به مردم ضعیف و کم درآمد بیشتره یه فکری برای بازنشستگان وافراد فاقد شغل بکنید که از گرسنگی فحش میخورند
  • هادی IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۶
    2 0
    به کارمندان به ارزش دلار پول بدهید خیلی راحت مثلا1000دلار تا اخر عمر همین 1000دلار بدید این خیلی ساده است احتیاج به هیچ دنگ وفنگی ندارد حالا این بماند در کشور های پیشرفته کارگر 3500دلار ماهیانه میگیرد کارشناس 5000دلارولی درایران کارگر بد بخت 200دلار میگیرد کارمند 300دلار میگبرد درصورتی که در سال 90متوسط دآمد کارمندان 700تا 1000دلار بود پس ببیند گرون شدن دلار برای دولت چقدر خوب است برای همین که ارزش پول رو هر سال کمتر میکنند تا کمتر حقوق بدهند