ملیحه خورده پا :
در آستانه اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها و به منظور تنظیم بازار ایام ماه مبارک رمضان و جلوگیری از گران شدن بیش از حد قیمت برخی از کالاها وزارت بازرگانی با همکاری مرکز اصناف و بازرگانان وزارت بازرگانی و کمیسیون عالی نظارت قیمت اقلام پرمصرف در ماه مبارک رمضان از جمله زولبیا و بامیه را تعیین کرده است. براساس اعلام وزارت بازرگانی قیمت زولبیا و بامیه درجه یک کیلویی 3هزار تومان و نرخ زولبیا و بامیه درجه دو کیلویی 2800 تومان تعیین و تولید زولبیا و بامیه درجه سه نیز از گردونه تولید حذف شد.
با نگاهی به قنادی های سطح شهر و چشیدن طعم زولبیا و بامیه در نقاط مختلف شهر با دو مشکل عمده روبرو می شوید زیرا از یک سو قیمت این شیرینی مخصوص ماه رمضان در نقاط مختلف شهر متفاوت است و از سوی دیگر کیفیت زولبیا و بامیه ها کاهش محسوسی داشته است. ناگفته نماند که از میان اخبار نارضایتی قنادان نسبت به نرخ مصوب زولبیا و بامیه شنیده می شود بنابراین به سراغ محمد نصرتی رییس اتحادیه قنادان رفته تا در این خصوص با وی به گفتگو نشستیم که در ذیل می خوانید:
به رغم اعلام نرخ مصوب برای فروش زولبیا و بامیه چرا این نرخ ها از سوی قنادان نصب نشده و رعایت نمی شود؟
به رغم تعیین قیمت عرضه زولبیا و بامیه از سوی سازمان حمایت از مصرف کنندگان این قیمت ها روز گذشته در اختیار ما قرار گرفت بنابراین ما در روزهای نخست ماه رمضان نمی توانستیم با واحدهای صنفی که اقدام به عرضه زولبیا و بامیه با قیمتی بیشتر کرده و یا قیمت های تعیین شده را نصب نکرده اند نمی توانیم برخورد کنیم.
آیا قنادان با نرخ های مصوب موافق هستند یا خیر و پیشنهاد این صنف برای نرخ عرضه زولبیا و بامیه در ماه مبارک رمضان چه بود؟
اتحادیه قنادان پس از بررسی قیمت مواد اولیه و استعلام نظر قنادان قیمت های پیشنهادی خود را به سازمان بازرگانی استان تهران و کمیسیون عالی نظارت اعلام کرد. با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه از یک سو و عدم تخصیص اعتبار برای تهیه این مواد ما نرخ زولبیا و بامیه درجه یک را کیلویی 3500 تومان، زولبیا و بامیه درجه دو را کیلویی 3300 تومان و نرخ زولبیا و بامیه درجه سه را 3100 تومان تعیین و اعلام کردیم.
چرا میان قیمت پیشنهادی شما با نرخی که از سوی بخش دولتی اعلام شده است تا این حد تفاوت وجود دارد؟
اتحادیه قنادان نظرات خود را در کمیسیون عالی نظارت اعلام کرده و سازمان بازرگانی استان تهران مصوب کرد تا قیمت عرضه زولبیا و بامیه کیلویی 3200 تومان اعلام شود.
چرا مصوبات شما و سازمان بازرگانی استان تهران اعلام نشد؟
کارشناسی هایی که از سوی سازمان بازرگانی استان ها و اتحادیه قنادان صورت گرفت قیمت هر کیلو زولبیا و بامیه درجه یک، دو و سه به ترتیب 3200 تومان، 3000 تومان و 2800 تومان تعیین شد اما هر چند میان این پیشنهاد با نرخ هایی که صنف قنادان تعیین کرده بود، فاصله هایی وجود داشت اما با این حال ما نرخ های مصوب سازمان بازرگانی استان را پذیرفتیم ولی متاسفانه همه این نرخ ها در کمیسیون عالی نظارت تغییر کرد تا جایی که برای کنترل قیمت، تولید زولبیا و بامیه درجه سه را حذف کردند.
اگر نرخ تعیین شده برای عرضه زولبیا و بامیه مورد تایید شما نیست پس چگون آن را پذیرفتید؟
در جلسه ای که با مسئولان بازرگانی استان داشتیم نرخ زولبیا و بامیه درجه یک کیلویی 3200 تومان مصوب شد و ما نیز برای ختم جلسه صلواتی ذکر کردیم اما پس از تشکیل کمیسیون عالی نظارت این نرخ تغییر کرده و پس از حضور در جلسه نرخ زولبیا و بامیه درجه یک و دو به ترتیب کیلویی 3000تومان و 2800 تومان اعلام شد.
آیا اتحادیه قنادان به همین سهولت کاهش قیمت ها را پذیرفت؟
پس از تصویب قیمت زولبیا و بامیه، ما در کمیسیون عالی نظارت به نرخ مصوب این نوع از شیرینی مخصوص ماه مبارک رمضان اعتراض کرده و دلایل خود را نیز با این مخالفت ها اعلام کردیم زیرا به طور قطع تعیین قیمت با چنین شیوه ای می تواند در بازار تاثیر منفی داشته باشد.
قیمت گذاری دستوری چه تاثیرات منفی ای را می تواند بر روی بازار داشت باشد؟
کاهش کیفیت و کمیت عمده ترین تاثر منفی تعیین قیمت دستوری برای زولبیا و بامیه است اما مسئولان بدون توجه به این موارد قیمت زولبیا و بامیه درجه یک و دو را تعیین واعلام کردند.
تکلیف تولید زولبیا و بامیه درجه سه چه می شود؟
از ما خواسته اند تا زولبیا و بامیه درجه سه تولید نکنیم
آیا اجرای قیمت های مصوب لازم الاجرا است؟
وقتی نرخ ها مصوب می شود لازم الاجرا است و کمیسیون بر نظارت اصناف مصوباتش باید اجرا شود و ما به عنوان اتحادیه چاره ای به غیر از ابلاغ آن به اعضاء و اجرایش نداشتیم زیرا اگر زولبیا و بامیه را با نرخی بیش از آنچه که تعیین شده بود و با توجه به تهدیداتی که صنوف از سوی سازمان تعزیرات حکومتی می شدند بنابراین چاره ای به غیر از اجرای این دستور نداشتیم.
آیا تعیین و کاهش قیمت دستوری تاثیری در کیفیت زولبیا و بامیه ندارد؟
ما مشکل نرخ داریم اما قنادی های اجازه تولید شیرینی نامرغوب را ندارند. واحدهای صنفی اگر نرخ مصوب را قبول ندارند می توانند میزان تولید خود را کاهش دهند اما به طور قطع قنادان اجازه ندارند تا زولبیا و بامیه نامرغوب تولید کرده و در اختیار مصرف کنندگان قرار دهد زیرا اتحادیه قنادان با این مساله به شدت برخورد خواهد کرد.
وضعیت بهداشت زولبیا و بامیه های تولید شده چگونه خواهد بود؟
در ماه مبارک رمضان ماموران بهداشت به شدت فعال شده و کیفیت زولبیا و بامیه های عرضه شده را به شدت بررسی و نمونه برداری می کنند بنابراین از مردم خواهش می کنم تا از واحدهای دارای پروانه خرید کرده و از تهیه زولبیا و بامیه های متفرقه جدا خودداری کنند زیرا کیفیت و سلامت این شیرینی ها مشخص نیست.
با توجه به تهیه اقلام مورد نیاز برای تهیه شیرینی، آیا این امکان وجود دارد که براساس نرخ مصوب زولبیا و بامیه درجه یک تولید شود، البته با عرض پوزش یا به این سوال جواب ندهید و یا اینکه پاسختان کاملا روشن و شفاف باشد؟
من در این مورد چه باید عرض کنم، فقط می توانم از همکارانم خواهش کنم که محصول با کیفیت تولید کنند ولی به طور قطع می دانم که این تولید برای قنادان مقرون به صرفه نبوده و اگر موجب زیان دهی آنها نشود به طور حتم منجر به کسب سود در این صنف نمی گردد.
نظر شما