۰ نفر
۲۶ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۱:۱۴

چندی پیش درباره انتخاب نماینده ویژه رئیس جمهور از میان سفرای کشورمان در دیگر کشورها خبرها و تحلیل هایی شنیده شد اما در نهایت سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد که سفیر به خودی خود نماینده ویژه رئیس جمهور است .

مینا علی اسلام:

مهمانپرست همچنین خبر ارتقای جایگاه برخی سفرای ایران در خارج از کشور به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور را تکذیب کرد. حالا محمود احمدی نژاد در جمع سفیران جدید ایران در کشورهای اسلوونی، بحرین، شیلی و لهستان بر پیگیری مواضع اصولی و منطق انقلابی توسط سفرا تأکید دارد.

او در تشریح منطق انقلابی و مسئولیت سفیران در کشورهای پذیرنده گفته است" سفرای کشورمان باید به گونه‌ای رفتار کنند که جبهه انقلاب در بین همه ملت‌ها تقویت شود. اگر مردم کشوری خواهان ارزش‌هایی مانند پاکی، عدالت و ظلم‌ستیزی باشند، در حقیقت فرهنگ و ارزش‌های والای انقلاب نیز در آنجا حضور دارد.

آقای احمدی نژاد مسئولیت نمایندگی‌های کشورمان در کشورهای خارجی را مسوولیتی سنگین و مهم از جانب نظام جمهوری اسلامی و ملت ایران توصیف کرد و  بر ارتباط گسترده سفرای کشورمان با همه مردم کشورهای محل تاکید ورزید. او گفت که" همه ملت‌ها علاقه فراوانی به ایران دارند و از این ظرفیت می‌توان برای افزایش و ارتقای سطح روابط و مناسبات دوجانبه استفاده کرد".

از نظر رئیس جمهور سفرای کشورمان باید وزانت، اقتدار و بی‌نیازی جمهوری اسلامی ایران را حفظ کنند ، کاملا فعال باشند و مدام مواضع اصولی کشورمان را تشریح کنند و مدافع حقوق ملت ایران باشند.این ها اصول کار و صفات عمده سفیران از دید دولت دهم و رئیس جمهور است اما تاکید ویژه او و دولت بر وظیفه سنگین سفارت و حتی ارتباط دادن این اهمیت با احتمال انتخاب نمایندگان ویژه ای برای رئیس جمهور در سفارت خانه ها نشان از یک نکته دارد و آن درک اهمیت و جایگاه سفارت خانه ها در شفاف سازی اهداف و عقاید جمهور اسلامی ایران برای جهان خارج است.

تاثیر کار فعال سفارت خانه ها بر توسعه روابط فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، گردشگری و نظامی و امنیتی بدان اندازه مورد توجه کشورهای پیشرفته بود که زمینه های نفوذ و ارتباط موفق خود با دیگر کشورها را به خوبی فراهم کردند و اکنون ایران تلاش دارد ابتدا برای روشنگری نسبت به جایگاه نظام در سطح مناسبات منطقه ای و بین المللی و در گام بعد ، افزایش سطح ارتباطات اقتصادی و فرهنگی و گردشگری در فضای محدودیت آفرینی برای ایران، بیش از بیش فعال باشد. بر همین اساس احمدی نژاد در دیدارهای مختلف با سفیران ایران در خارج از کشور بر « توسعه» همکاری‌های فرهنگی، اقتصادی و گردشگری تأکید دارد.

از دید او  لازمه موفقیت نمایندگی‌های ایران در سایر کشورها این است که ابتدا ظرفیت‌های طبیعی، جغرافیایی، مادی و نیز عظمت فرهنگی ملت ایران را به خوبی بشناسند و دوم این‌که بتوانند آن را با ظرافت و دقت معرفی کنند.

سفیر نماینده ویژه و تام الاختیار یک کشور و به طور خاص شخص رئیس جمهور است. در استوارنامه تقدیمی به سفرا برای ارائه به رئیس جمهور کشور پذیرنده به طور صریح اشاره می شود که این سفیر نماینده فوق العاده و تام الاختیار کشور است. این واژه کاملا شناخته شده در سطزح جهان است و کلیه کشورها مفهوم مندرج در این دو صفت را دانسته و بدان احترام می گذارند.

لذا سفرا به طور معمول نمایندگان ویژه و تام الاختیار رئیس جمهور هستند و وظیفه عمده آنها ایجاد مناسبات حسنه میان دو کشور و در صورت وجود، ارتقای سطح مناسبات و جلوگیری از تیره یا خصمانه شدن روابط است.

توسعه مناسبات در همه زمینه های ممکن مانند اقتصاد، صنعت، گردشگری و ... از دیگر وظایف سفیران است. رئیس جمهور با امضای استوارنامه تقدیمی به سفیر کشور خود در واقع اعلام می کند که نوشته، اظهارات و اعمالش عین نوشته، اظهارات و اعمال شخص رئیس جمهور است. با این کار رئیس جمهور به کلیه وجوه فعالیت سفیر اعزامی اعتبار می بخشد. لذا دستور کار کلی سفرا مشخص و عبارت است از توسعه مناسبات در تمامی زمینه ها میان کشور فرستنده و پذیرنده.

حال اگر در شرایط ویژه ای رئیس جمهور تشخیص دهد که می تواند برای سفیران دستور کار مشخص تری را تعیین کند و با توجه به شرایط و مناسبات دو کشور از سفیر بخواهد در زمینه های ویژه ای بیشتر کار کند، این جزو اختیارات اوست و به طور طبیعی می تواند این کار را انجام دهد.

در شرایط عادی این کار توسط دستگاه سیاست خارجی و سفارت خانه ها در کشور پذیرنده انجام می شود یعنی آنها زمینه های توسعه مناسبات یا کنترل و کاهش مناسبات را تشخیص داده و در اختیار سفیر قرار می دهند. اما تشخیص رئیس جمهور برای تعیین مسائل ویژه به عنوان دستور کار سفیر از جمله اختیارات رئیس قوه مجریه است.

بر همین اساس شاهدیم که احمدی نژاد خطاب به سفیر کشورمان در لهستان اظهار می کند که" این کشور از موقعیت بسیار مناسبی در اروپا برخوردار است و مردم آن علاقه‌مندی زیادی به ایران دارند که از این ظرفیت می‌توان برای ارتقای مناسبات دوجانبه استفاده کرد."

یا خطاب به سفیر ایران در شیلی می گوید که"مردم این کشور به‌طور بالقوه با سیاست‌های توسعه‌طلبی امریکا مخالف هستند و از این‌رو نزدیکی روابط این کشور با سایر کشورهای آمریکای لاتین، به‌نفع ملت‌های آزادیخواه و عدالت‌طلب است."

او به سفیر کشورمان در بحرین نیز گفت که" ما مدافع حقوق همه مردم بحرین هستیم و ایران امن‌ترین و مطمئن‌ترین کشور همسایه برای بحرین است، بنابراین باید مراقب شیطنت‌های بیگانگان بود."

احمدی‌نژاد همچنین سفیر ایران در اسلوونی را خطاب قرار داد و گفت که" فرهنگ غنی ملت ایران و نیاز اسلوونی در زمینه انرژی، می‌تواند بستر مناسبی برای افزایش سطح مناسبات دو کشور باشد."

ارائه این پیشنهادات از  اختیارات رئیس جمهور است اما دولت دهم تلاش دارد خود را نزدیک و همکار سفارت خانه ها و سفیران نشان دهد و از ظرفیت نهفته در سفارتخانه ها برای ارتقای سطح مناسبات با کشورهای مختلف بویژه در سایه تحریم ها، بیشترین بهره گیری را داشته باشد. این در حالی است که هنوز در مورد میزان تسلط برخی سفیران این دولت به حوزه کاری خود اما و اگرهایی وجود دارد و میزان ارتباط گیری ایران با کشورهای همسایه و فرا منطقه ای نیز چندان مثبت نبوده اما جای توجه بیشتر به حوزه حساس سیاست خارجی و کار با اهمیت دیپلماسی همواره وجود دارد و دولت نیز تلاش دارد عزم ویژه خود را در توجه به این حوزه نشان دهد.

 

کد خبر 85162

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =