بهنوش خرمروز: کلروفیلها، رنگدانههایی هستند که در گیاهان مسئولیت فتوسنتز را بر عهده دارند. این رنگدانهها نور خورشید را میگیرند و از انرژی آن برای تجزیه آب درون برگ استفاده میکند و بدین طریق اکسیژن به دست میآورند. اغلب کلروفیلها نور مرئی را جذب میکنند و رنگ سبز را منعکس میکنند. به همین دلیل هم اغلب گیاهان سبز رنگ به نظر میرسند.
اما بر اساس گزارشی که وایرد منتشر کرده، محققین گونه تازهای از کلروفیل را کشف کردهاند که میتواند نور فروسرخ جذب کند. در واقع طول موج بیشترین نوری که این رنگدانه جدید -که کلروفیل اف نامگذاری شده- جذب میکند، 706 نانومتر است، یعنی درست بعد از آخرین طول موج نور مرئی در سمت قرمز. به گفته پژوهشگران، این اولین باری است که طی 60 سال گذشته، کلروفیلی با این ویژگی در موجودات زنده پیدا شده است.
کلروفیلهایی که تا به حال کشف شدهاند، ای، بی، سی و دی نامگذاری شدهاند. کلروفیلهای نوع ای، در اغلب گیاهان از جلبک گرفته تا ردههای بالاتر یافت میشود و اغلب نور آبی را در حدود طول موج 465 و نور قرمز را در حدود طول موج 665 نانومتر جذب میکند. کلروفیلهای نوع بی و سی در گونههای نادرتری از گیاهان یافت میشوند و طیف نوری که جذب میکنند، با کمی تغییر به کلروفیل نوع ای بسیار شبیه است. کلروفیل نوع دی ولی در گونههای بسیار خاصی از سیانوباکتریها وجود دارد و طول موج نوری که جذب میکند به سختی به 697 نانومتر میرسد، یعنی مقداری کوتاهتر از طول موج نوری که کلروفیل تازه کشف شده نوع اف جذب میکند.
این کشف تازه، طیف نور قابل جذب توسط کلروفیلها را گسترش میدهد و دانشمندان امیدواند که بتوانند از آن برای گسترش فناوری سبز و سوختهای زیستی مانند سوختهایی که از جلبکها به دست میآیند استفاده کنند.
نظر شما