پس از سوخت گیری نیروگاه اتمی بوشهر و انعکاس ورود رسمی ایران به باشگاه هسته ای در رسانه ای جهانی، سطح تهدیدات علیه کشورمان در دو حوزه نرم افزاری و سخت افزاری از سوی اسرائیل و امریکا افزایش یافته است.
صرف نظر از اینکه امکان دارد تهدیدات اخیر در قالب جنگ روانی برای انصراف ایران از تداوم غنی سازی اورانیوم و تحمیل اراده حریف قلمداد گردد با این وجود، در مورد توانمندیهای دشمن و نوع واکنش ایران و عکس العمل جامعه بین المللی می توان به مسایل ذیل اشاره نمود:
1- ایران در طی سه دهه اخیر به دفعات با انواع تهدیدات از سوی امریکا و اسرائیل مواجه بوده است. این تهدیدات گاه به شکل سخت افزاری در قالب حمله به طبس و نیز پشتیبانی از رژیم بعث در جنگ هشت ساله تحمیلی و گاه جنبه نرم افزاری در قالب تحریم و مجازات اقتصادی بیانگر عمق خصوصت امریکا با نظام جمهوری اسلامی ایران است. در این راستا پس از تصویب قطعنامه ضد ایرانی 1929 شاهد اقدامات فرا قانونی کاخ سفید در قالب تحریم های مضاعف بانکی و تجاری نیز هستیم.
2- رهبران رژیم صهیونیستی در مسیر پیشبرد اهداف نظامی خویش همواره چند اصل اساسی را در دستور کار خود قرار داده اند. اصل غافلگیری، انتقال جنگ به سرزمین دشمن- اصل ابتکار عمل (جنگ پیشدستانه) بر اساس همین راهبرد این رژیم در جنگ های گذشته با اعراب توانسته به موفقیت هایی برسد و با تحمیل خواسته های نامشروع خود کشورهای عرب منطقه را به سازش با این رژیم بکشاند، نمونه عینی این مسئله، چرخش مصر به سوی امریکا و توافق با رژیم صهیونیستی و بستن قرار داد کمپ دیوید بود همچنین این رژیم در جنگ 1967 با اصل استراتژی غافلگیری توانست با بمباران هوایی فرودگاه کشورهای عربی ابتکار عمل را در فضا در اختیار گیرد و در تکمیل این تز در سال 1981 به راکتور اتمی عراق - تموز - حمله نمود. با این وجود این رژیم تا بن دندان مسلح، در جنگ 33 روزه با حزب الله لبنان به رغم بکارگیری توانمندیهای نظامی با شکست تاریخی مواجه گشت و تز شکست ناپذیری آن باطل شد. بنابراین بنظر می رسد با توجه به توانمندیهای بالای ایران در وارد ساختن ضربه دوم و شعاع عملیاتی در سطح منطقه هر گونه اقدام نظامی می تواند برای رژیم صهیونیستی فاجعه بار قلمداد گردد.
3- رژیم صهیونیستی بقا و امنیت خویش را دست آویز و توجیهی برای هر گونه تجاوز، توسعه طلبی و تهدید دیگران قرار داده است، در این مسیر این رژیم بدلیل نداشتن عمق استراتژیک در سالهای اخیر متکی به اصل باز دارندگی هسته ای در منطقه بوده است بطوریکه سران این رژیم با بی اعتنایی کامل به پادمانها و قوانین بین المللی با انباشت سلاح های هسته ای زیر چتر حمایتی غرب منطقه خاورمیانه را در بحران امنیتی قرار داده اند. پافشاری ایران بر مواضع هسته ای خویش و رّد هر گونه خواسته نامشروع مبنی بر تعلیق غنی سازی اورانیوم در داخل به عنوان پیش شرط مذاکرات، اخیراً مقامات تل آویو را به این خیال خام واداشته است که با گزینه نظامی و تکرار احتمالی ماجرای حمله به نیروگاه اتمی عراق (تموز ) مانع پیشرفته ایران در حوزه هسته ای گردد. با این وجود توانمندی ایران در دفاع از مواضع اصولی خویش و نیز پراکندگی مراکز هسته ای ایران در محدوده جغرافیایی، اجرای این سناریو را بـا مشـــکل مواجه می سازد.
4- به رغم کوبیدن بر طبل جنگ از سوی طیف افراطی کاخ سفید و جریانات صهیونیستی در کنگره امریکا، راهبرد نظامی اوباما در منطقه با مشکلات جدی روبروست. ضعف مفرط نیروهای امریکایی در ایجاد ثبات پایدار در افغانستان و گسترش ناامنی ها بدلیل حضور فعال نیروهای القاعده از یک سو و نیز لاینحل ماندن چالش های قومی و سیاسی عراق در تعیین دولت آینده از موانع اساسی است دیگر سوء طیف محاسبه گر و واقع بین امریکا نسبت به مفید بودن اقدام نظامی برای مهار ایران اطمینان ندارند.
5- به نظر می رسد افزایش تهدیدات علیه ایران در قالب گسترش تحریم اقتصادی و نیز بکارگیری قوه قهریه، در راستای امتیازگیری بیشتر از ایران و کشورهای دخیل در پرونده هسته ای صورت می گیرد. لذا امریکایی ها تلاش می کنند که با خطر انداختن منافع اقتصادی چین و روسیه در ایران و حتی در منطقۀ شرکای کشورمان را با تحریم های جدید بین المللی همگام سازند. بی تردید نظام بین الملل عرصه بازی قدرت بین کشورهاست و کشورهای مختلف نیز بر اساس منافع ملی خویش تصمیم می گیرند لذا در این راستا شاهد هستیم که روسیه به رغم فشارهای غرب پس از چندین سال کارشکنی بالاخره تعهدات خویش را در قبال ایران با راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر عملی می سازد و چین نیز ضمن مخالفت با اقدامات فراقانونی غرب همچنان از گسترش روابط اقتصادی حمایت می کند.
6- پیشینه تاریخی ایران در حفظ هویت ملی و مرزهای طبیعی که به فرهنگ بیگانه ستیزی نیز مبدل گشته است گویای این موضوع اساسی است که گروه های مختلف سیاسی و قومی ایران به رغم تفاوت دیدگاه و اختلاف در مسایل داخلی در دفاع از منافع ملی کشور با هم متحدند و این امر در جنگ هشت ساله تحمیلی برای جهانیان اثبات شد.
از دیگر سو تسلط ایران بر تنگه استراتژیک هرمز و تملک بر بخش بزرگی از منابع جهان به ویژه انرژی در صـورت هر گونه بی خردی امریکا و رژیم صهیونیستی منافع غرب را در منطقه در تهدید جدی قرار می دهد.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران
نظر شما