حضرت آیت الله حاج شیخ مجتبی تهرانی از علمای برجسته تهران و از نزدیکترین شاگردان حضرت امام خمینی (ره) در رساله عملیه خود نظرات فقهی و فتاوایی را که حاوی نکات تازه و گره گشایی برای مقلدین ایشان و دیگر روزه داران در این زمینه است مطرح نموده اند.
به گزارش خبرآنلاین بر اساس فتوای آیت الله شیخ مجتبی تهرانی اول ماه به پنج چیز ثابت مىشود: اول آنکه خود انسان ماه را ببیند. دوم، عدهاى که از گفته آنان یقین پیدا شود بگویند ماه را دیدهایم و همچنین است هر چیزى که به واسطه آن یقین پیدا شود. سوم، دو مرد عادل بگویند که در شب ماه را دیدهایم؛ ولى اگر صفت ماه را بر خلاف یکدیگر بگویند، یا شهادتشان خلاف واقع باشد مثل این که بگویند داخل دائره ماه طرف افق بود، اول ماه ثابت نمىشود.
بر اساس اعلام آیت الله مجتبی تهرانی اگر حاکم شرع حکم کند که اول ماه است این حکم براى همگان حجت است و کسانى هم که از او تقلید نمىکنند حتی مجتهدین دیگر باید به حکم او عمل نمایند ولى کسى که مىداند حاکم شرع اشتباه کرده نمىتواند به حکم او عمل نماید.
اگر اول ماه براى مجتهدى ثابت شود، ثبوت ماه نزد آن مجتهد فقط براى خود او حجت است و براى دیگران حتى مقلدین آن مجتهد حجت نیست.
چنانچه حاکم شرع حکم کند به اول ماه شوال کسى که یقین برخلاف آن ندارد اگر آن روز را روزه بگیرد روزه او حرام است. اگر براى مجتهدى اول ماه ثابت شود، اگر اعلام ثبوت ماه و اشاعه آن موجب اختلاف و تفرقه بین مسلمین و وَهن به اسلام شود و یا موجب تضعیف نظام اسلامى شود اعلام و اشاعه آن جایز نیست.
نظر شما