این کتاب که تالیف محمد اخگری است به تازگی توسط دفتر نشر معارف تجدید چاپ شده است. این اثر علاوه بر معرفی گوته، زندگی و آثار او، ترجمهای روان از شعر معروف وی ارایه و به تفسیر و تبیین نمادهای زیبای زندگی حضرت ختمی مرتبت(ص) در آن میپردازد.
یکی از بزرگترین هنرمندان اروپا، شاعر بلندآوازه آلمانی، یوهان ولفگانگ گوته است که یکی از جنبههای اعجابآور شخصیت و برخی از آثار او، شناخت قابل توجه او نسبت به مشرق زمین به ویژه اسلام و قرآن و شیفتگی او نسبت به پیامبر اکرم(ص) است. او همچنین علاقه خاصی به فرهنگ و ادب و هنر ایران داشته و ستایش فوقالعادهاش نسبت به حافظ و دیوان او زبانزد است. بخشی از این اثرپذیری و شناخت در اثر مهم و مشهور او «دیوان شرقی ـ غربی» آمده است.
پژوهش حاضر به عنوان «نغمه محمد» نمونهای دیگر از تاثیرپذیری گوته از فرهنگ اسلامی است. این اثر یکی از اشعار زیبا و شکوهمند گوته در ستایش پیامبر اسلام(ص) است. گوته در دورهای که هنوز در مغربزمین بر ضد اسلام تبلیغ میشود، اسلام و فرهنگ اسلامی را میستاید و از اندیشه توحید در مکتب اسلام و پیامبر آن تجلیل میکند. به تعبیر خانم پروفسور «آنه ماری شیمل»، گوته در پایان دورهای قرار گرفته که شرق اسلامی علیرغم همه مخاصمات، فرهنگ مغربزمین را باور ساخته است.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: «این اثر به دنبال آن نیست که گوته را مسلمان جلوه دهد و یا بخواهد پیشداوریها، نارواییها و نارساییهایی را که طی قرون مختلف از سوی غرب بر اسلام وارد شده است، ـمتاسفانه در عصر حاضر نیز همچنان این روند ادامه داردـ نادیده انگارد، بلکه میکوشد نشان دهد که مغربزمین آنگاه که از دایره تنگ تعصبات و پیشداوریها بیرون آمده، توانسته است از فرهنگ اسلامی بهرهمند شده و ابعادی از آن را شناخته و حتی بشناساند.
زندگی و شخصیت عظیم گوته زوایای گوناگونی دارد. او دانشمند، زیستشناس، حقوقدان، وزیر، شاعر و... بوده که از عنفوان جوانی آثارش به زبانهای مختلف دنیا ترجمه شده و شهرت یافته است. گوتهپژوهان درباره مقاطع مختلف زندگی او بسیار نوشتهاند، اما درباره گرایش او به مشرقزمین و ایران و به ویژه گرایش او به اسلام و پیامبر(ص) متاسفانه کمتر سخن رفته و این موضوع تا حدود زیادی مفغول مانده است.»
نظر شما