۰ نفر
۱۰ خرداد ۱۳۸۸ - ۰۹:۲۴

یک قرن گنجینه غرب در موزه هنرهای معاصر

هلیا قاضی‌میرسعید: موزه هنرهای معاصر تهران به عنوان یکی از مهمترین موزه‌های هنر مدرن آسیا، در زمره 10 موزه قدیمی برتر و با سابقه هنرهای معاصر جهان قرار دارد.

گنجینه موزه هنرهای معاصر شامل شماری از مهمترین مجموعه هنر غرب خارج از جهان غرب است. آثار خارجی موجود در گنجینه ‌موزه هنرهای معاصر تهران‌ از هنرمندان نام‌آوری چون پابلو‌پیکاسو، خوان‌میرو، جکسون‌پولاک و مارک‌روتکو است که برخی از آنها از نمونه‌های منحصر به فرد و شاهکارهای هنری این هنرمندان محسوب می‌شوند. آثار این مجموعه منحصر به فرد، پیش از انقلاب توسط کامران دیبا‌معمار، اولین مدیر موزه هنرهای معاصر، برای افتتاح این موزه در سال ۱۹۷۷ خریداری شد.پابلو پیکاسو

مدیر‌کل دفتر امور هنرهای تجسمی وزارت ارشاد برپایی نمایشگاه آثار خارجی گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران با عنوان «جلوه‌های هنر معاصر جهان» را به عنوان یکی از کم‌نظیرترین نمایشگاه‌های موزه عنوان کرد و گفت: تاکنون این نمایشگاه از نظر نوع آثار و در چنین حجم و اندازه‌ای مسبوق به سابقه نبوده است.

وی افزود: این نمایشگاه برای مدت 40 روز تدارک دیده شده است اما با توجه به استقبال حتمی علاقه‌مندان بازدید از این نمایشگاه، احتمال تمدید آن نیز وجود دارد. این‌درحالی است که روزانه بیش ‌از 600 علاقمند از نمایشگاه دیدن می‌کنند.

وی همچنین از ادامه نمایشگاه خبر داد و گفت: قرار براین است که آثار خارجی در دو بخش به نمایش گذاشته شوند. قرار است با گذشت یک ماه از گشایش نمایشگاه برخی آثار جابه‌جا شوند و آثار دیگری که قابل نمایش است در معرض دید عموم قرار بگیرد.جکسون پولاک

حسن نوفرستی مدیر روابط عمومی موزه هنرهای معاصر تهران، گفت: در این نمایشگاه آثار بی‌نظیری از هنرمندان اروپایی به نمایش درآمده است که در گنجینه موزه نگهداری می‌شود.

وی در ادامه توضیح داد: آثار ارائه شده در ۹ گالری موزه به نمایش گذاشته می‌شوند و در میان آنها آثاری از کلود‌مونه، پل‌گوگن و تولوز‌اوترک از نقاشان و طراحان فرانسوی، جکسون‌پولاک نقاش آمریکایی، مارسل‌دوشان نقاش فرانسوی و پیکاسو نقاش، پیکره‌ساز، سفالگر، چاپگر و طراح اسپانیولی و ویکتور‌وازرلی نقاش، طراح و نویسنده مجارستانی دیده می‌شود.

مدیر روابط عمومی موزه هنرهای معاصر افزود: علاوه براین‌آثاری از فرانسیس‌بیکن نقاش انگلیسی، اندی‌وارهول نقاش آمریکایی و مارک‌روتکو نقاش متولد روسیه در این نمایشگاه به معرض نمایش عمومی گذاشته می‌شود.

نوفرستی در ادامه خاطرنشان کرد: این آثار توسط غلامعلی طاهری دبیر هنری نمایشگاه و براساس سبک‌ها انتخاب شدند. غلامعلی طاهری کارشناس موزه هنرهای معاصر مسئولیت انتخاب این آثار را برعهده داشته است.کلود مونه

 دراین نمایشگاه 120 اثر از مجموعه آثاری که از سال‌های 1883 دوره «امپرسیونیست‌ها» تا سال 1976 شروع «هنرهای مفهومی» را در برمی‌گیرد، به نمایش در‌آمده است.

طاهری در مراسم گشایش نمایشگاه «جلوه‌های هنر معاصر جهان» گفت: این مجموعه برترین آثار هنرمندان دوره‌ امپرسیونیسم تا دوره‌ معاصر را دربرمی‌گیرد و در آن آثار گرانقدری از جنبش‌های هنری همچون اکسپرسیونیسم، کوبیسم، آبستره، مینی‌مالیسم و. . . از هنرمندانی همچون جکسون پولاک، پیکاسو، رنه‌مارگریت، اندی‌وارهول، ژوژ‌براک، واسیلی‌کاندینسکی، پل‌گوگن، سالوادور‌دالی و ... به چشم می‌خورد.                                       
 
حبیب‌الله آیت‌اللهی نقاش معاصر در خصوص آثار به نمایش درآمده در این نمایشگاه، گفت: ما در این نمایشگاه آثاری را می‌بینیم که از دوره‌ امپرسیونیست‌ها شروع شده و تا پایان قرن بیستم ادامه یافته است و به نوعی روند تحول هنر غرب را نشان می‌دهد.

او خطاب به نسل جوان هنرمند گفت: شما نباید فراموش کنید که هنر ناگهان‌زاده نمی‌شود؛ بلکه ریشه در معرفت‌های انسانی دارد؛ لذا شاید بسیاری از آثار این نمایشگاه قابل درک ما نباشد؛ اما ما باید یاد بگیریم تا آثار را همان‌طوری که باید دیده شوند، ببینیم.ونسان ونگوگ

در این مجموعه، نمونه‌هایی از تمام مکتب‌های هنری از جمله «امپرسیونیسم»، «اکسپرسیونیسم»، «سمبولیسم»، «پاپ آرت»، «پست مدرن» و «هنرهای مفهومی» دیده می‌شود.
 
در نمایشگاه «جلوه‌های هنر معاصر جهان» از پابلوپیکاسو 6 اثر با نام‌های زن گریان، عنتر و بچه‌اش، مرد جوان، زن، ژاکلین در حال مطالعه و پنجره باز رو به خیابان پانتی‌اور به نمایش درآمده است.

پابلو‌پیکاسو یکی از پرکارترین و بانفوذترین هنرمندان قرن بیستم است. او در نقاشی، مجسمه‌سازی، قلم‌زنی، طراحی و سفال‌گری هزاران اثر خلق کرده است. او مکتب کوبیسم را به همراه جرجیس‌براک (Georges Braque) در میان نقاشان جا انداخت و فن اختلاط رنگ بر پردة نقاشی را به عالم هنر معرفی کرد.

نقاشی دیواری روی زمینه قرمز هندی جکسون‌پولاک از دیگر آثاری است که در نمایشگاه به چشم می‌خورد. به نظر می‌رسد آثار پولاک بی‌نظمند، اما سبک کاری او اصولی بوده است.

جکسون پولاک در یک عمل کنترل شده اتوماتیک و ظاهراً تصادفی، تمامى سطح بوم خود را با الگوهاى منحنی رنگى، می‌پوشاند. آثار پولاک نه از هرج‌و‌مرج کامل برخوردار است و نه در یک الگوى تکرارى عرضه مى‌شود، بلکه بیننده قادر است فرم‌ها را در فواصل ایجاد شده بیابد.                                  
 
مارک‌رتکو نیز با زرد تیره با نارنجی و سیاه بر زمینه قهوه‌ای تیره در نمایشگاه حضور دارد. او یکی از مهمترین هنرمندان جهان مدرن است که طی سال‌ها فعالیت و پشتکار به سبک منحصر به فرد و ویژه‌ای رسید. روشی که واقعاً منحصر به فرد و یکتا بود.پل گوگن

 نقاشی‌های او حاصل تعمق شهود و احساسات درونی هنرمند است. هنرمندی که دوست نداشت برچسب نقاش انتزاعی را بر او بزنند. او جهانی را فرا‌روی ما قرار می‌دهد تا بتوان به عمقی از احساس و تعمق رسید. آنقدر بس که عده زیادی از بازدیدکنندگان در مقابل آثارش گریسته‌اند. تصاویر رتکو به همان اندازه که ویژگی‌های هنر مدرن را در خود دارد، همان‌قدر نیز آرامش‌بخش، ساده و پرشور هستند.

از کلود‌مونه هم تابلوی منظره‌ای از ژیورنی به نمایش درآمده است. کلود‌مونه یا کلود‌اسکارمونه بنیانگذار سبک امپرسیونیسم در عرصه نقاشی بود.

مونه به فلسفه امپرسیونیسم نیز بها داد، در واقع نام امپرسیونیسم برگرفته از نامی است که او بر یکی از آثار نقاشی خود گذاشته است: طلوع امپرسیون. از مشخصه‌های این سبک نقاشی که در فضای باز ترسیم می‌شود، نشان دادن تأثیر امواج نور خورشید بر طبیعت، استفاده از رنگ‌های شکسته و کشیدن سریع قلم‌مو بر بوم است. این سبک چندی بعد امپرسیونیسم نام گرفت.                                
 
خسته و کوفته: نشسته بر دروازه ابدیت از آثار ونسان ونگوگ است که در گوشه دیگری از این نمایشگاه به چشم می‌خورد. ونسان ونگوگ امروزه یکی از مشهورترین نقاشان سبک امپرسیونیسم شناخته می‌شود.کامیلی بیسارو

 او تعداد زیادی پرتره از خودش کشید. آثار وی، به‌ویژه تابلوی «گل‌های آفتابگردان» از شهرتی جهانی برخوردار است. امروزه از ونسان‌ونگوگ به‌عنوان استاد مسلم استفاده از رنگ‌مایه‌های بسیار تند یاد می‌شود.

در حقیقت وی ‌کوشید با بهره‌گیری از رنگ‌های تند در آثارش، تفاوت و تکامل را در موازات یکدیگر قرار داده و به «تمایزی تکمیلی» دست یابد. او در حقیقت بیش از آنکه نقاش باشد یک طراح بی‌نظیر بوده است.                               

پل‌گوگن که از او طبیعت بی‌جان با چاپ ژاپنی به نمایش درآمده، شیفته گذشته بود. از این رو بیشتر موضوع‌های انتخابی‌اش ایده‌های رمانتیک گذشته را به یاد می‌آورد. او از رنگ برای نشان دادن خلوص و سادگی و یا برای نشان دادن احساس‌های نهفته استفاده می‌کرد.

 به عبارتی استفاده از رنگ در آثار گوگن «کاملاً هدفمند» بود. او را پیشگام هنر مدرن و در عین حال ساده و گویا می‌دانند.                                  
 
کامیل‌پیسارو هم با خانه‌های کنوک در بلژیک در این نمایشگاه حضور دارد. وی از شخصیت‌های برجسته و راهبر در جنبش امپرسیونیسم است.

کد خبر 9633

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 3 =