به گزارش مهر،

هر شاخه گل در صورتیکه فرآوری شود به اندازه یک بشکه نفت ارزآوری دارد و تمام مشکلات گلکاران این است که تاکنون درک درستی از این موضوع نشده و سود تولید گل همچنان به جیب غریبه ها می رود.

گرچه نامگذاری شهرستان محلات به عنوان هلند ایران توجه به توانمندی این شهرستان در زمینه گل و گیاهان زینتی است با این حال این نامگذاری نوعی ظلم به توان این شهر نیز هست، چرا که گلهایی که در خاک این شهرستان می رویند بسیار با طراوتر و زیباتر از گل های کشور هلند است و زمان ماندگاری آن بیشتر است.

" گلکاری" هنر دیرینه مردمان محلات

هنر گلکاری و پرورش گل به عنوان یک فعالیت اقتصادی در ایران به آغاز قرن حاضر و حدود 1300 شمسی برمی گردد و شهر محلات به عنوان پایه گذار، ایجاد کننده و توسعه دهنده این صنعت، نقش ویژه ای در کشور دارد و اکنون نیز مهد پرورش گلهای زیبا در کشور است.

اکنون هر محلاتی در کنار فعالیتهایی که دارد به گلکاری نیز می پردازند اگر شغل اول نباشد حتما شغل دوم هست. 

از زمانهای دور در این منطقه نوعی گلایل وحشی و بومی وجود داشته که در میان مزارع این شهرستان می روئیده است که این رویش از سویی به اعتدال نسبی آب و هوا و دور بودن از تغییرات و تنشهای شدید طبیعی در طول سال و وجود علاقه و مهارت و بینش لازم جهت پرورش گل در منطقه عوامل سرآمد شدن محلات در تولید گل بر می گردد.

گلهای رنگارنگ حاصل بردباری گلکاران

گلهای آپارتمانی، شاخه ای، درختچه های زینتی انواع تولیدات گلکاران محلاتی را شامل می شود و طروات و رنگارنگی گلهای محلات حاصل صبر و بردباری مردمانی است که شادی مردم را در گروی رنج های خود به ودیعه دارند.

گلهای آپارتمانی محلات، شامل 20 گونه که برخی از آنها عبارت از، انواع پیتوس، آلکونها، کرتن، دیفین باخیا، انواع فیلکوس(ابلق) پیرومیا(پیله) است.

گلهای شاخه ای نیز شامل 19 گونه که برخی از آنها عبارت از، گلایل میخک، زنبق، انواع پیلوم، ارکیده، کوکب، جعفری، همیشه بهار، انواع داودی، ژرویرا، آمالیس است.

انواع درختچه های زینتی، شامل رز، نسترن، نخل زینتی، محبوب شرب، کاردینا است.

این شهرستان در زمنیه نشاء گل نیز سابقه ای طولانی دارد که می توان به تولید، نشاء و بذر گل های میمون، صدفی، انواع بنفشه، اطلسی خارجی و ایرانی، پریوش اشاره کرد.

تولید 700 نوع کاکتوس، تولید گل‌های داودی در قالب بیش از 800 رنگ با انجام اعمال ژنتیکی و تولید و صادرات گل زیبای ژرو را از دیگر توانمندی‌های خاص این شهرستان در زمینه تولید گل‌های زینتی است.

تولید سالانه 100 میلیون گل و گیاه زینتی در محلات

تولید سالانه گل و گیاهان زینتی شهرستان محلات به بیش از 80 میلیون شاخه وانواع درختچه می رسد.

این گلها و گیاهان رنگی، در بیش از 900 هکتار اراضی و گلخانه های شیشه ای و پلاستیکی شهرستان محلات تولید، و به دوستداران گل در سطح کشور و خارج از کشور و خارج از کشور عرضه می شود.

مدیرجهاد کشاورزی شهرستان محلات در این باره گفت: از ابتدای سال تاکنون بیش از 52 میلیون شاخه گل و انواع درختچه های زینتی در دهکده گل و گیاهان زینتی شهرستان محلات تولید شد. 

علی صفری افزود: از این تعداد 350 میلیون گلدان گلهای فصلی و نشائی، دو میلیون اصله گلدان گلهای آپارتمانی توسط گلکاران شهرستان محلات تولید شده است.

وی با بیان اینکه طی این پنج ماه 50 میلیون شاخه انواع گلهای میخک، گلایل و بید قرمز به تولید رسیده است، اظهارداشت: در این مدت10 میلیون اصله درخت و درختچه زینتی شامل شمشاد و کلم های زینتی نیز تولید شد.

صفری با اشاره به صادرات گل و گیاه شهرستان محلات گفت: سه ماهه نخست سال جاری انواع گلهای شاخه بریده، گلهای آپارتمانی و گلهای فضای سبز به کشورهای جهان صادر شده است.

وی با بیان اینکه یک میلیون و 250 هزار گل شاخه بریده به ارزش 185 هزار دلار صادر شده است، افزود: همچنین ارزش صادرات یک میلیون 240 هزار گلهای فضای سبز و 120 هزار اصله گلهای آپارتمانی یک میلیون 323 هزار دلار برآورد شده است.

صفری با اشاره به اینکه این شهرستان بزرگترین شهرستان کشور از لحاظ سطح زیر کشت است، افزود: بیش از 700 واحد گلخانه ای در این شهرستان وجود دارد و حدود 40 درصد جمعیت محلات در بخش گل و گیاه مشغول به کار هستند.

سود گل محلات در جیب دیگر کشورها می رود

یکی از گلکاران محلاتی با اشاره به اینکه بخش عمده گل های محلات که به خارج صادر می شود خام، بدون فرآوری است گفت: سود کار ما نصیب کشورهای دیگر می شود که برای فرآوری گل ایران برنامه ریزی کردند.

یکی دیگر از گلکاران گفت:  داشتن امکانات نگهداری وفرآوری و بسته بندی گل 70 تا 80 درصد به قیمت گا اضافه می کند و زمان استفاده از آن را افزایش می دهد.

این گلکار محلاتی به وجود برخی دلال بازی ها در عرصه گل محلات خبر داد و گفت: دلالان گل های محلات را به قیمت کم می خرند و با فروش به واحد های فرآوری پول کلان به جیب می زنند. 

تجارت8 هزار میلیارد یوروریی گل در جهان و سهم ما از این بازار

تجارت گل در جهان سالانه هشت هزار میلیارد یورو گردش مالی دارد که سهم ایران با توجه به استعدادهای بالای تولید گل از این مقدار بسیار ناچیز است.

حجم صادرات گل در کشور بیش از‪ ۳۰‬میلیون دلار از مجموع بازار جهانی گل و گیاهان زینتی است که یک سوم آن متعلق به شهرستان محلات است.

صادرات گل اکنون تنها به هلند ختم نمی شود بلکه سودآوری این نوع صادرات پای دیگر کشورها را به امر تولید وصادرات باز کرده است.

موفقیت کشورها در صادرات گل در دادن تسهیلات و حمایت از تولیدکنندگان، توجه به گلکاران در به روز کردن اطلاعات، شناسایی بازارهای جدید و تلاش برای حفظ آن وایجاد امکانات لازم برای نگهداری و صادرات است.

تلاش برای افزایش صادرات گل محلات

صفری رئیس جهادکشاورزی محلات می گوید: برگزاری نه دوره جشنواره گل در این شهرستان باعث افزایش صادرات از سه میلیون دلار به 24 میلیون دلار شده است.

وی افزود: همچنین  از این طریق جذب گردشگر داخلی به 1.4 میلیون نفر، افزایش جذب گردشگر خارجی، بهبود روشهای تولیدی، معرفی ظرفیتهای موجود شده است. 

صفری با اشاره به برگزاری جشنواره گل در محلات ادامه داد: همچنین این جشنواره باعث تقویت فرهنگ مصرف گل طبیعی، رونق اقتصادی شهرستان و برقراری ارتباط بین تولید کنندگان محلاتی با تولیدکنندگان کشور و سایر کشورها شده است.

وی گفت: پیش بینی می شود از توانمندیهای دهمین نمایشگاه گل و گیاه محلات 200 هزار نفر بازدید کنند.

جای خالی صنایع تبدیلی در محلات

بیش از 40 درصد گلهای تولیدی به دلیل بنود سیستم نگهداری و فرآوری به زباله تبدیل می شود.

این آماری است که کارشناسان به طور خوش بینانه اعلام کردند و همین کارشناسان معتقدند چاره جلوگیری از این اتلاف ایجاد واحد های نگهداری و فرآوری است.

در کنار هم گذاشتن هزینه های ضایعات گل در کنار فرآوری نشدن و فروش گل به صورت فله ای و خام چه آمار وحشتناکی از زیان اقتصادی دست می دهد آماری که شاید کمتر مسئولی است آن را بر زبان بیاورد.

با وجود سابقه بیش از 50 ساله تولید گل در محلات، سه واحد نگهداری، بسته بندی و فرآوری در محلات در حال ساخت است.

دو واحد نگهداری گل و گیاهان زنیتی و بید قرمز که گیاه زینتی که مختص محلات در جهان است و واحد فرآوری گل آلوئه ور در این شهرستان در حال ساخت است که امید می رود سودآوری در این بخش را افزایش دهد.

جشنواره ها فرصتی برای مرور دغدغه ها

هر ساله چشنواره و نمایشگاه گل و گیاهان زینتی در شهرستان محلات به عنوان مهد گل کشور برگزار می شود جشنواره ای که خاطرات ومشکلات گلکاران را مرور دوباره می دهد، همه دغدغه ها در کنار زیبایی.

و بر این اساس دهمین جشنواره گل محلات جدا از این موضوع نبود و به محلی برای طرح مشکلات و امیدب رای حل آنها از سوی مسئولین تبدیل شد. 

 به گفته مسئولان قرار است همایش ملی با عنوان بهبود و توسعه بازار گل و گیاهان زینتی ایران همزمان با جشنواره گلهای داوودی که پنجم آبان ماه سال جاری در محل ایستگاه ملی تحقیقات گل و گیاه برگزار شود.

باید ماند و دید چند درصد از دغدغه گلکاران محلاتی در این جشنواره رفع می شود.

کد خبر 99190

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین