موضوع مالیات بر ارزشافزوده و واکنش بخشی از اصناف و پیامدهای آن در روزهای گذشته موجی از بحث در جامعه ایران ایجاد کرد. دولت و اعضای اتحادیه طلافروشان بر سر روش و میزان مالیات اختلاف پیدا کردند و امتناع طلافروشان از دادن مالیات بر ارزشافزوده موجب شد که مساله از دایره اقتصاد خارج شده و سیاسی شود.
گروهی از سایتها و رسانههای طرفدار دولت، واکنش طلافروشان را سیاسی جلوه داده و با یادآوری میزان درآمد و فروش و سود فروش طلا و مقایسه آن با میزان مالیات پرداختی، تاکید کردند که دولت نباید کوتاه بیاید و حق مردم و دولت باید از آنها گرفته شود.
این چیزی نیست که کسی مخالف آن باشد و از یک صنف به خاطر پرداخت مالیات حقه و کارشناسی شده طرفداری نکند، اما میتوان در اینباره به سایر فعالیتها نیز نگاه کرد و رفتار دولت و طرفداران آنها را مقایسه کرد. به طور مثال میتوان به تجار شکر اشاره کرد که در میان هیاهوهای مربوط به مالیات طلافروشان و سایر مسایل اقتصادی راه خود را می روند و بیسروصدا، سودهای کلان نصیب خود می کنند و هیچ فرد یا گروهی با آنها کاری ندارد. پیش از ادامه بحث، تاکید دارم که کسب سود توسط تجار و از راه واردات اتفاق مذمومی نیست و فقط قصد مقایسه است.
آمارهای ارایه شده از سوی نهادهای رسمی حاکی است در 6ماه اول سال 1388رقمی معادل 1184هزارتن شکر به کشور وارد شده است که 35درصد بیشتر از واردات کل سال 1388 (1101هزارتن) است. آمارهای در دسترس نشان میدهد میانگین قیمت هر تن شکر وارداتی در 6ماه اول 1389 معادل 700تومان و میانگین قیمت خرده فروشی هر تن شکر 1100تومان بوده است. یک محاسبه ساده نشان میدهد، بازرگانان عمده شکر که گفته میشود شمار آنها کمتر از انگشتان دو دست است، سودی معادل475میلیارد تومان به دست آوردهاند. با فرض اینکه رقمی معادل 100میلیارد تومان برای هزینه های توزیع در نظر بگیریم، سود تجارت شکر برای یک گروه عمده کوچک حدود 375میلیارد تومان خواهد شد.
این سود هنگفت در شرایطی از جیب مصرفکنندگان ایرانی خارج شده است که دولت تمایل داشته و دارد از آنها با واردات شکر حمایت کند. پرسش نوشته حاضر ایناست که کاهش دادن تعرفه واردات و در سختی قرار دادن تولید داخلی شکر که با نیت حمایت از مصرفکنندگان بوده، آیا اتفاق افتاده است؟ دستگاههای اجرایی آیا با این کاهش تعرفه ـ که به سود مصرفکننده نشده است ـ سهم دولت از درآمد مالیات بر واردات را کاهش ندادهاند؟ چرا این بازرگانان را معرفی نمیکنیم و نمیگوییم که آنها چه کسانی هستند و آیا مالیات کافی دادهاند؟ نمیگوییم از طلافروشان مالیات بر ارزشافزوده گرفته نشود، اما انتظار این است که با همه صنوف برخورد متعادل انجام شود.
نظر شما