امروز روز جهانی ایدز است و آخرین آمار مسئولان وزارت بهداشت در ایران حاکی از افزایش 20 درصدی ابتلا به ایدز از طریق رابطه جنسی در کشور است.

محمد حسین نجاتی: 30 سال پیش گزارش کوتاه نشریه ای در آمریکا از بیماری نادری پرده برداشت که بعدها مشخص شد عامل این بیماری که به ایدز معروف شد ویروس «اچ.آی.وی» بوده است؛ بیماری ای که باعث تخریب جدی دستگاه ایمنی بدن شده و در اکثر موارد منجر به فوت بیمار می شود. پای ایدز در حالی به ایران باز شد که نخستین مورد گزارش و ثبت شده ابتلابه ایدز در ایران مربوط به سال 1365 و در مورد یک کودک شش ساله مبتلابه بیماری هموفیلی است که فرآورده های خونی آلوده دریافت کرده بود. امروز شمار مبتلایان به ایدز در کشور براساس آخرین آمار وزارت بهداشت 22 هزار و 727 است که چهار هزار و 184 نفر از این تعداد جان خود را از دست داده اند.طبق فرمول شازمان جهانی بهداشت برای تخمین تعداد واقعی بیماران باید این آمار را در 4 ضرب کرد و این یعنی برآورد این که 80 تا 100 هزار نفر در کشور ایدز دارند.

آماری که به گفته نماینده برنامه مبارزه با ایدز سازمان ملل در ایران تخمینی اما واقعی است. (اینجا را بخوانید)
 اگرچه میزان مبتلایان به ایدز در ایران کم است ولی به گفته سازمان بهداشت جهانی بر اساس داده های گزارش شده، نرخ رشد اپیدمی ایدز در ایران به صورت هشداردهنده ای در حال افزایش است. سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عوامل اصلی انتقال ایدز را استفاده معتادان تزریقی از سرنگ مشترک و پس از آن از راه آمیزش جنسی می دانند.


روابط جنسی کنترل نشده و سرنگ تمام کننده کابوس ایدز در ایران
اکثر مراکز پزشکی در گزارش های خود 60 درصد انتقال ایدز را از طریق استفاده از سرنگ مشترک معرفی می کنند به طوری که در ایران بیش از دو میلیون نفر خود را به عنوان معتاد ثبت نام کرده اند که از میان آنها 300 هزار نفر معتادان تزریقی هستند.ورود ایران به مرحله متمرکز با افزایش شیوع اچ.آی.وی در مصرف کنندگان تزریقی مواد در اوایل دهه 80 رخ داد. با جلب حمایت سیاست گذاران و اتخاذ تصمیمات کلیدی در امر کاهش آسیب، فعالیت های بسیار مفیدی در زمینه ارایه و گسترش خدمات پیشگیری از اچ.آی وی در مصرف کنندگان تزریق مواد رخ داد. این در حالی است که در ایران برخلاف برخی از کشور های دنیا انتقال از روش های تزریقی بیش از 70 درصد از مبتلایان به ایدز را تشکیل می دهد. اما مطالعات در دنیا نشان می دهد، می توان انتقال اچ.آی.وی در مصرف کنندگان تزریق را تقریبا متوقف کرد. برای این کار باید پوشش برنامه های کاهش آسیب در مصرف کنندگان تزریقی مواد را گسترش داد و کیفیت آن را به بالاترین حد ممکن رساند.

 

90 درصد مبتلایان کماکان مردان هستند
بر اساس آخرین آمار جمع آوری شده از دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور تا تاریخ ابتدای سال 1391 مجموعاً 24290 نفر مبتلا به " اچ آی وی" درکشور شناسایی شده اند که 90.8 درصد آنان را مردان 9.2 درصد را زنان تشکیل می دهند.تاکنون 3455 نفرمبتلا به ایدز شناسایی شده و 4722 نفر از افراد مبتلا فوت کرده اند. 46/4 درصد از مبتلایان به در زمان ابتلاء در گروه سنی 25-34 سال قرار داشته اند که بالاترین نسبت در بین گروههای سنی را به خود اختصاص می دهند.
همچنین علل ابتلا به " اچ آی وی"در بین کل مواردی که از سال 1365 تاکنون در کشور به ثبت رسیده اند به ترتیب تزریق با وسائل مشترک در مصرف کنندگان مواد (69/6 درصد)، رابطه جنسی (10.5 درصد)، دریافت خون و فرآورده های خونی (1 درصد) و انتقال از مادر به کودک (1 درصد) بوده است. راه انتقال در 17.9 درصد از این گروه نامشخص مانده است.

 

 در جدول زیر تعداد مبتلایان بر اساس نوع جنسیت و میزان ابتلای آن ها به این بیماری را بخونید؛

جنسیت جنسیت بیشترین مبتلایان
مردان مبتلا زنان مبتلا سن بین 25 تا 34 سال
91.7 8.3 46.5

 


ایدز چگونه در ایران ریشه دواند؟
براساس سیستم ثبت موارد شناخته شده در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اولین مورد ابتلابه اچ.آی.وی در ایران در سال 1365 گزارش شد. از آن پس تا سال 1374 در گزارش های سالانه موارد شناخته شده افزایش اندک و تدریجی داشته است. در سال 1374 با شناسایی همه گیری در برخی از زندان های کشور، موارد شناخته شده ای یکباره افزایش چشمگیری داشت و این سیر صعودی تا سال 1383 ادامه یافت. طی آن سال کل موارد شناخته شده به حداکثر رسید، سپس طی دو سال بعد، تعداد کل این موارد رو به کاهش داشت. با این حال کارشناسان از عدم شناسایی بیش از 80 هزار ناقل ویروس ایدز در کشور خبر می دهند.

 

ابتلا به ایدز از طریق روابط جنسی کنترل نشده رو به افزایش است
هم اکنون الگوی ابتلا به ایدز در کشور به شدت در حال تغییر است. افزایش نگرانی ها از سیر صعودی روابط جنسی کنترل نشده در کشور کار را به جایی رسانده که پیش از این رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت از افزایش 20 درصدی مبتلایان به " اچ آی وی" از طریق روابط جنسی در کشور خبر داده و عنوان کرده بود: پیش بینی می کنیم 70 هزار مبتلا به " اچ آی وی" در کشور هنوز ناشناخته اند.
عباس صداقت افزود: همچنان بیشترین ابتلا به ایدز در کشور از طریق اعتیاد تزریقی است ولی شواهدی در دست است که نشان می دهد این الگو در حال تغییر بوده و موارد ابتلا به HIV از طریق روابط جنسی رو به افزایش است.او می افزاید: سهم انتقال ایدز از طریق روابط جنسی از سال 65 تا 90 ، 7 درصد بود که این آمار در سال گذشته به 10 درصد رسیده است که نشان می دهد 20 درصد افزایش ابتلا به ایدز از طریق روابط جنسی را در کشور داشته ایم.

 

در نمودار زیر میزان افزایش راه های ابتلا به ایدز طی سال های 1365 تا 1391 در ایران را ببینید

 


هر زن خیابانی مبتلا به ایدز می تواند 100 مرد را آلوده کند
وزیر بهداشت، سال گذشته درباره تغییر راه های انتقال ایدز از سرنگ مشترک معتادان به روش های انتقال جنسی خبر داده بود. وی گفته بود هر زن خیابانی آلوده به این ویروس، می تواند سالانه 100 نفر از مردان را بیمار کند. با این وجود، روش های انتقال از طریق آلات مشترک تزریق مواد، همچنان نسبت به سایر روش های انتقال، بیشتر افراد را آلوده کرده است. تغییرات روش های ابتلابه ایدز نشان می دهد در سال های گذشته، تغییر محسوسی در روش های انتقال ایدز ایجاد نشده، ولی به خاطر بهبود وضعیت آمارگیری سهم ابتلای افراد به ایدز از طریق جنسی، افزایش یافته و موارد نامشخص نسبت به گذشته کمتر شده است.

  

 در نمودار زیر آمار کامل چگونگی ابتلا به ایدز و دلایل آن در ایران به تفکیک سن و دلیل ابتلا به این بیماری را بخوانید؛ 

سن اعتیاد تزریقی رابطه جنسی فرآورده های خونی مادر به جنین جمع درصد
0-4 0 0 0 37 39 0.2
5-14 0 3 11 65 91 0.5
15-24 428 117 38 6 669 3.4
25-34 5034 573 80 0 6454 33.2
35-44 4141 444 47 0 5280 27.2
45-54 1971 251 38 0 2784 14.3
55-64 369 92 19 0 628 3.2
65 به بالا 62 22 7 0 119 0.6
نا مشخص 1515 99 6 1 3371 17.3
جمع 13525 1601 246 109 19435 100
درصد 69.6 8.2 1.3 1.3 - 100

 

45 237

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۱
    21 1
    رسانه ها حالا هي بجاي آگاهي دادن و فرهنگ سازي كردن مصرف گرايي رو تبليغ كنن !!!!!!! اي بابا كاغذ گرونه !! هزينه ها بالاست !!! ( در مورد صدا و سيما كلا هيچ ! ولش كنيد !!!!!!!!......) هزينه كوفت بالاست ! هزينه درد بالاست ! در مورد سازمان ها و ارگانها هم كه باز كلا هيچ !!! چون درحال خدمت رساني و جهاد در راه منافع حزبي و گروهي و خانوادگي و ...... هستن ! دولت در حال خدمت رسانيه ! مجلس در حال جهاد. قوه قضاييه هم در راه رسيدگي به هزاران پرونده طلاق و تجاوز و دزديه !!
  • د.م US ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۱
    32 0
    وقتی وزارت بهداشت هزینههای مربوط به وسایل جلوگیری از بارداری را حذف میکند فکر نمیکند که نتیجه آن چیست ؟ قیمت کاندوم برای بسته 3 عددی از 10000 تومان شروع میشه، خب دیگر کسی نمیخره و اگر یکیشون بیماری داشته باشد منتقل میشود، و درضمن اگر زوجین نخواهند بچه بیارن چه این وسایل باشد و چه نباشد جلوگیری خواهند کرد،پس حذف بوجه آن فقط باعث انتشار بیماریهای مربوطه بشکل وسیع تری خواهد شد.
    • بدون نام IR ۱۷:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۱
      6 0
      دقیقا نظر شما درسته چون یه مرد معتاد ایدزی یه همسر وجند کودک بیگناه رو الوده میکنه
    • بی نام IR ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۷
      1 1
      هزینه این وسایل و آموزش های پیشگیرانه خیلی کمتر از هزینه درمان مبتلایان است.
  • بدون نام IR ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۱
    26 0
    همه اینها را فرمودید لطفا بفرمایید چند قلم از داروهایی که در دنیا برای ایدز وجود دارد در ایران وجود دارد؟
  • بنی آدم اعضای یکدیگرند 1 IR ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۱
    3 0
    دو مبحث قابل توجه است. یکی آشنایی با بیماری ایدز و راههای پیشگیری از آن که بایستی واقعاً از طرق مختلف اعم از رسانه ها، بروشور، روزنامه مجلات،سمینارها و ... به همه آموزش داد. دیگر اهتمام جدی در کاهش شیوع هرزگی در جامعه است. البته آشنایی مردم با دیگر بیماریهای مقاربتی نیز قابل تأمل است. بی شک کاهش بیکاری، فقر و اعتیاد از کلیدهای مهم در کاهش انحرافت جنسی است. قطعاً با حل معضل بیکاری و با فرهنگ سازی مناسب سن ازدواج کاهش خواهد یافت.
    • بی نام IR ۱۶:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۷
      2 0
      بله، دیگر بیماری های مقاربیت که می توانند از ایدز هم مسری تر و هم کشنده تر باشند.
  • بنی آدم اعضای یکدیگرند 2 IR ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۱
    5 0
    به علاوه تابو بودن جنس مخالف، عدم آموزش در انتخاب همسر، نداشتن دانش و مهارت کافی در برخورد با همسر (به عنوان دو جنس مخالف و با روحیات و فیزیک متفاوت) و عدم آموزش مسائل جنسی به همسران نتیجش بروز مشکلات و اختلاف بین همسران خواهد شد. در نتیجه اینکه طلاق و خیانت در جامعه رو به رشد است. طرف ازدواج کرده هنوز چشمش دنبال خانمهای دیگه است. ازدواج کرده اما فیلم پورنو هم مشاهده میکنه. این مسائل شوخی نیست. بایستی جدی بگیریم
  • بدون نام IR ۲۱:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۱
    3 0
    متاسفانه برای پیشگیری اطلاعات و اگاهی چندانی تبلیغ نمی شود.وقتی تبلیغ می شود روبوسی ساده نمی تواند بیماری را نشر دهد گمان برده می شود که پس دهان قابلیت انتقال ندارد و تنها ارگان های جنسی کانال انتقالند در حالیکه وقتی شخصی ناقل شود با توجه به رژیم غذایی امروزی و زخم های متعدد و نبود لایه مخاطی مناسب ,دهان کانال انتقالی است برای روش های غیرمعمول جنسی که متاسفانه شیوع داشته و بالاقوه خطرناکند و احتمال ابتلا را افزایش می دهد.از سوی دیگر آمار کارگران جنسی،کاهش سن نخستین تجربه جنسی ،بی اعتنایی شخصی که رابطه ای خارج از چارچوب داشته و می داند احتمال آلودگی اش می رود اما برای ارضای هوس خود افرادی را از بین اشخاص سالم برمی گزیند و همان چرخه ی آلودگی را تکرار می کند نیاز به آموزش علنی حس می شود.