مدیر کنترل عملیات و هماهنگی سازمان امداد و نجات هلال احمر تعداد کشته های تصادف دو قطار در دامغان را دو نفر اعلام کرده است، این در حالی است که به گفته مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان سمنان تعداد قربانیان تنها یک نفر است.

شب گذشته حدود ساعت 22:10 قطار فوق العاده 9 طوس مسافری محور تهران - مشهد در ایستگاه امروان، از توابع شهرستان دامغان دچار سانحه شد.

‌سانحه بر اثر تصادف قطار مسافری با یک رام‌ قطار باری متوقف در ایستگاه رخ داد که منجر به جراحت تعدادی از مسافران شده و متأسفانه ظاهراً تا این لحظه 2 تن از مسافران ‌جان باختند. این قطار‌ حدود 350 مسافر داشته است.

در این حادثه 2 سالن مسافری آسیب دیده از قطار مسافری مذکور، منفک و قطار فوق به سیر خود ادامه داد و سایر مسافران نیز توسط یک قطار فوق العاده به مشهد مقدس اعزام شدند.

در حادثه تصادف قطار مسافری فوق‌العاده 9 طوس با قطار باری، 2 واگن آسیب‌ دیدند که مربوط به ‌قسمت جلو قطار بوده است.

مسافرانی که دچار جراحاتی شده‌اند، به بیمارستان ولایت دامغان اعزام شده‌اند.

مرگ 2 نفر در تصادف قطارها/ حال 3 نفر وخیم است

مدیر کنترل عملیات و هماهنگی سازمان امداد و نجات هلال احمر آخرین وضعیت امداد‌رسانی به حادثه‌دیدگان تصادف قطار تهران - مشهد را تشریح کرد و گفت: ۳ نفر از مصدومین حالشان وخیم است.

مرتضی مرادی‌پور با بیان اینکه امداد‌رسانی به حادثه‌دیدگان قطار تهران _ مشهد خاتمه یافته است به فارس گفت: تاکنون دو نفر از مسافران به علت جراحات وارده جان خود را از دست داده‌اند.

وی ادامه داد: در این حادثه 390 نفر دچار سانحه شدند که 350 نفر آنها مسافر و 40 نفر از خدمه قطار بودند.

به گفته مدیر عملیات امداد و نجات هلال احمر 35 نفر نیز در این حادثه مصدوم شده که حال 3 نفر آنها وخیم گزارش شده است.

مرادی‌پور افزود: در این عملیات 11 تیم امدادی شامل 50 نفر از سازمان امداد و نجات شرکت داشتند.

هلال احمر سمنان: فقط یک نفر کشته شده

مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان سمنان تعداد کشته های سانحه قطار مسافربری در ایستگاه امروان دامغان را همان یک نفر بیان کرد و آمارهای دیگر در این زمینه را رد کرد.

علی شکرالهی به ایرنا گفت: در این حادثه یک نفر فوت کرد و امدادگران این جمعیت 30 تا 35 نفر مصدوم را نیز منتقل کردند که از این تعداد دو نفر مجروحیت بیشتری داشتند و بقیه سطحی بودند.

وی با بیان اینکه قریب 25 نفر نیروی امدادگر جمعیت هلال احمر در امدادرسانی به این حادثه فعالیت داشتند گفت: عملیات امدادی به این حادثه ساعت 3و30دقیقه دقیقه بامداد جمعه به پایان رسید.

وی در تشریح این جادثه افزود: بر اثر تصادف قطار مسافربری به قطار باری در ایستگاه امروان واگن اول برخورد سختی با لوکوموتیو داشت و به علت خالی بودن کوپه های اول این واگن خوشبختانه تعداد تلفات بسیار کم بوده است.

شکرالهی حال مصدومان منتقل شده به بیمارستان های این استان را رضایت بخش دانست و گفت: امدادگران جمعیت هلال احمر استان سمنان در مجموع سه ساعت و نیم در حال فعالیت های امدادی نظیر رهاسازی مجروحان و انتقال آنان به مراکز درمانی بوده اند.

مدیرکل مدیریت بحران استان سمنان نیز پیش از این تعداد کشته های این حادثه را یک نفر اعلام کرده بود.

این درحالی است که ناصر چرخ ساز، معاون عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر در گفت وگو با ایرنا تعداد کشته های این سانحه را دو نفر اعلام کرده است.

بررسی جوانب مختلف علت وقوع حادثه برخورد دو قطار باری و مسافری

مدیرکل تنظیم و نظارت بر بازار راه‌آهن گفت: کمیسیون بررسی سانحه راه‌آهن با حضور در محل سانحه شب گذشته برخورد دو قطار باری و مسافری در ایستگاه امروان دامغان، در حال بررسی مواردی نظیر مشکلات سوزن، خطای انسانی و از این قبیل است.

مرتضی جعفری در گفت‌و‌گو با فارس درباره حادثه شب گذشته برخورد دو قطار باری و مسافری در ایستگاه امروان دامغان در خط‌آهن تهران-مشهد، اظهار داشت: این حادثه شب گذشته حدود ساعت 22:10 رخ داد و مسئولان راه‌‌آهن در کنار تیم بررسی سانحه، بلافاصله بر سر صحنه حادثه حضور یافتند.

وی گفت: ما تا ساعت 7 صبح امروز در محل حادثه بودیم، ضمن آنکه کمیسیون عالی بررسی سانحه راه‌اهن در حال بررسی همه جوانب حادثه است.

مدیرکل تنظیم و نظارت بر بازار راه‌آهن اظهار داشت: پس از وقوع این حادثه، با پیش‌بینی راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران، ‌یک قطار از تهران به محل حادثه اعزام شد و مسافران را به سمت مشهد جابه‌جا کرد.

جعفری درباره علت وقوع این حادثه توضیح داد: علت اصلی و فنی بروز حادثه، پس از پایان بررسی‌‌‌های کمیسیون عالی سوانح راه‌آهن مشخص می‌شود و نمی‌توان قبل از اتمام بررسی‌ها در این‌باره اظهار نظر کرد.

مدیرکل تنظیم و نظارت بر بازار راه‌آهن در پاسخ به این سؤال خبرنگار که آیا بروز نقص فنی در سوزن و یا خطای فردی موجب بروز این حادثه شده است، گفت: بروز چنین سوانحی عوامل مختلفی دارد و نمی‌تـوان بدون بررسی دقیق در این‌باره اظهار نظر کرد.

جعفری با بیان اینکه در این حادثه خط چندان مسدود نشده بود، اظهار داشت: در بروز چنین حوادثی مشکل سوزن،مشکل خط، خطای انسانی، ساعت وقوع حادثه و بسیاری از موارد دیگر بررسی می‌شود؛ حادثه در شب رخ داده است و نمی‌تـوان بلافاصله اظهار نظر کرد.

عکسها: فارس، تسنیم

47282

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۶
    20 1
    مگر راننده قطار خواب بوده ، یا در ایستگاه کسی ریل را کنترل نمیکرده ؟ چرا باید یک رام قطار باری در ایستگاه جا بماند ؟
    • جعفر IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۶
      2 0
      اینم نتیجه ctc کردن علائم راه آهن. اگر سوزنبان و مسئول ایستگاه داشت که این بلا سر مسافرای بیچاره نمی افتاد پس وای به حال مسافرانی که از راه آهن ناحیه جنوب بخوان رد بشن از این به بعد چون شنیدم اونجا رو هم دارن ctc میکنن
    • امیر A1 ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۶
      2 2
      قطار باری تو ایستگاه جا نمونده بوده. خیلی وقتا قطارهای باری در ایستگاه ها در ریل های غیر عبوری توقف میکنن تا با عبور قطار مسافربری و آزاد شدن مسیر به راهشون ادامه بدن. در این مورد یا قطار باری روی خط عبوری متوقف بوده، یا قطار مسافربری به اشتباه به خط غیر عبوری هدایت شده.
  • بی نام FI ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۶
    16 5
    بایستی سرعت عبور قطارها از ایستگاه کاهش یابد. سیاست راه آهن همواره افزایش سرعت بوده در صورتی که امنیت و رفاه مسافران و رانندگان باید در اولویت قرار گیرد.
  • بی نام US ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۶
    7 0
    مقصر کنترل کننده شبکه ریلی هست