براساس بررسی شاخص دوام زندگی»، حدود 14 درصد طلاق ها در ایران، کمتر از یک سال و 11 درصد آن پس از یک تا دو سال از زندگی مشترک رخ می دهد.

محمد حسین نجاتی: طلاق در ایران به یکی از بحرانی ترین مقاطع خود طی سال های اخیر رسیده است. هم اکنون ایران با نرخ خام طلاق 2 درصد یکی از بالاترین آمارها در زمینه طلاق را در کشورهای منطقه دارد و حالا پس از چالش های رفتاری، اخلاقی و اقتصادی، چالش های دیگری مانند سبک جدید زندگی شهری نیز، بر این روند افزایشی تاثیر گذار است.

یکی از چالش هایی که در این زمینه، کم تر به چشم می آید، شاخص دوام زندگی در طلاق است. این شاخصدر مسایل جمعیت شناختی واقعه ازدواج و طلاق مورد بررسی قرار می گیرد و ناظر بر طول مدت ازدواج تا وقوع واقعه ی طلاق است. براساس بررسی این شاخص، حدود 14 درصد طلاق ها در ایران، کمتر از یک سال و 11 درصد آن پس از یک تا دو سال از زندگی مشترک رخ می دهد. در مجموع بیش از 50 درصد طلاق ها در ایران در کمتر از 5 سال از زندگی مشترک رخ می دهد. این اتفاق اما در برخی استان های کشور، بحرانی تر است.

هم اکنون میانگین کشور طول مدت زندگی مشترک در طلاق های ثبت شده در کل کشور 8 سال است اما استان های ایلام، کردستان، خراسان جنوبی و اردبیل میانگین زیر 7 سال را تجربه می کنند. از طرف دیگر، استان های یزد، سمنان، اصفهان، مازندران، تهران و البرز دارای میانگین طول مدت زندگی مشترک در طلاق های ثبت شده بالای 8 سال هستند. این اتفاق در شرایطی است که شاخص دوام زندگی طی سال های 1386 و 1388 کمتر از سال های 1392 و 9 ماهه اول سال 1394 بوده است.

این اتفاق در شرایطی است که وزارت بهداشت صراحتا افزایش طلاق را یکی از چالش های مهم در ارتقای نرخ باروری کشور می خواند. براساس اعلام رسمی محمد اسماعیل مطلق مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت «در طول سالهای 1385 تا 1393 تعداد موارد طلاق و تعداد ازدواجها در ایران رشد شتابنده ای داشت و این دو پدیده از چالشهای ارتقا نرخ باروری در کشور به شمار می روند.»

وی ادامه داد: هم اینک 80 درصد طلاقها در کشور در میان زوجهای دارای سن زیر 30 سال رخ و بررسیها نشان می دهد افزون بر 14 درصد طلاقها در سال نخست و 50 درصد در پنج سال نخست زندگی اتفاق می افتد. مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: طی امسال نیز ظرف هر ساعت 18 مورد طلاق و در هر روز 443 مورد طلاق در سطح کشور ثبت شده است.

وی همچنین با اشاره به روند افزایش طلاق عاطفی افزود: طلاقهای عاطفی کی از چالشها و موانع فرزندآوری در بین زوجین و در حال رشد است. مطلق میزان کلی باروری در ایران را 1.8 اعلام و بیان کرد: طبق شاخصهای جهانی حد جایگزینی میزان باروری کلی یا میانگین تعداد فرزندانی که یک زن در طول باروری بدنیا می آورد باید 2.1 باشد لذا کاهش این شاخص تهدیدی برای کشور محسوب می شود. اگر کاهش نرخ باروری کلی در کشورمان به همین منوال ادامه یابد ظرف 20 سال آینده میزان باروری کلی در ایران به حدود صفر می رسد که مشکلاتی عدیده ای را پدید خواهد آورد.

دیگر نکته ای که روند طلاق را در ایران، سرعت داده است، طلاق توافقی است. براساس این روش از طلاق، «زوجین می‌توانند با توافق درمورد حق‌وحقوق خود یا گذشتن از حقوق خود از قبیل؛ مهریه، حضانت و ملاقات فرزند، جهیزیه، نفقه و... به‌راحتی به دادگاه مراجعه کنند و پس از مدت کوتاهی به‌صورت توافقی از هم جدا شوند.»

این ساده‌ترین تصویر از ساده‌ترین شکل طلاق در کشور است. این اتفاق همزمان در شرایطی است که رئیس دادگاه‌های عمومی و انقلاب تهران در بهار سال جاری اعلام کرد: «طلاق توافقی با ۲۷ هزارو ۳۲۰ فقره پرونده، در صدر دعاوی مجتمع‌های خانواده شهر تهران در سال ۹۳ قرار داشته است»

این آمار زمانی معنادار می‌شود که آن را با تمامی پرونده‌های طلاق در تهران مقایسه کنیم. براساس آمار رسمی سازمان ثبت ‌احوال استان تهران سالانه بیش از ٣٠ هزار نفر در تهران از یکدیگر جدا می‌شوند که بر پایه این آمار و ٢٧ هزار طلاق توافقی در این کلانشهر، می‌توان گفت ٩٠ درصد طلاق‌ها در تهران توافقی است.

منبع آمار و نمودارها: سالنامه آماری سازمان ثبت احوال در سال 1393

4742

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سجاد A1 ۰۵:۱۵ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    15 3
    کاش تاثیر سربازی هم بر روی زندگی جوونایی که ازدواج کردن یا میخوان ازدواج کنن هم بررسی کنید. واقعا معضلی شده.
  • بی نام IR ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    8 0
    خبرجان، از یزد تا البرز رو گفتی گیلان یادت رفت. خخخخخ
  • بی نام A1 ۰۵:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    15 3
    همش بخاطر نبود درامد کافیه و بالارفتن سطح توقع ها
  • محمد A1 ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    16 0
    یک نکته جالب: در این گزارش آمده که متوسط طول مدت زندگی مشترک قبل از طلاق8 سال است از طرفی گفته شده که 80 درصد طلاقها در افراد زیر 30 سال اتفاق می افتد پس یعنی 80 درصد ازدواجهایی که منجر به طلاق میشود در زیر 22 سال اتفاق افتاده است. میتوان چنین نتیجه گرفت که ازواجهای در سنین کم مانند زیر 22 سال یک تهدید هستندو چون جوانان تجربه کافی باهم بودن را ندارند و هنوز هم از پختگی کافی برخوردار نیستند طلاق میگیرند. راه حل: در شرایط فعلی جامعه ما برخلاف تبلیغاتی که میشود اصلا صلاح نیست که زود ازدواج کرد و اتفاقا ازواجهای بالای 25 سال از پایداری بیشتری برخوردار است. باید شرایطی را فراهم کرد که تجربه زندگی مشترک افراد به شکلهای مختلف افزایش یابد. آموزش، امکان ایجاد روابط سالم با جنس دیگر و ...
  • ولی غلامی IR ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    22 7
    خداروشکر که زن ندارم
  • حسین IR ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    5 0
    مطمئن هستید آمار درسته؟؟؟؟؟؟؟ ما جور دیگه می بینیم تو جامعه؟؟؟
  • بی نام IR ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    10 3
    کوتاهی آموزش و پرورش در ارتقا مهارتهای زندگی و سواد فرهنگی..
  • بی نام IR ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    2 0
    حالا که این آمار و ارقام تاسف آور بدست امده ، ای کاش در این خصوص با مشاوران خانواده مصاحبه های بیشتری بشود و ریشه یابی بشود...اگر این وضعیت همینطور ادامه پیدا کند دیگر در آینده ایران ، خانواده معنایی نخواهد داشت.
  • پدرام EU ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    23 12
    مهمترین عامل طلاق توقع و انتظارات بالای دخترها و زنها از زندگی و عدم درک خانم ها از شرابط اقتصادی جامعه هستش. توقع خانم ها از زمان خاستگاری شروع میشه و تو طول زندگی هم ادامه پیدا میکنه. موقع ازدواج طرف مهریه بالا میخواد... تالار با 5 نوع غذا و خرید های مجلل میخواد....درآمد بالا میخواد.... خونه و ماشین میخواد...بعد ازدواج هم به خاطر چشم و همچشمی انتطار دارن شوهره براشون قصر درست کنه.... من به خاطر همین موضوع تا الان که 35 سالمه ازدواج نکردم. با اینکه هم خونه و ماشین دارم هم درآمد کافی....اما توقع و انتظارات بالا برام قابل هضم نیست
  • مجید10 IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    15 1
    به جای بررسی این آمار برید بررسی کنید که یه آدم متاهل با یه بچه چجوری میتونه با یک میلیون تومن ماهیانه زندگی کنه
  • بی نام IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    22 2
    من و همسرم تازه عقد کردیم کل نامزدیمون که صرف دوران سربازی دو ساله شد بعد هم با کلی سختی توی شهر خودمون کار پیدا نکردیم یه شهر دیگه براش کار پیدا شد ، پدرامون هم که جفتشون بازنشستن و سه چهار تا بچه دیگه دارن تا الان هم این بنده خداها با همه مشکلاتی که دارن زیر بال و پر ما رو گرفتن ، الان با این پول پیش ها و کرایه ها و خونه های متراژ پایین چطور میشه یه زندگی اروم و راحت و کم استرس داشت ، چطور میشه به بچه داشتن فکر کرد وقتی خودمون دهه شصتی ها دیدیم که پدر. و مادرا چقدر سخت مارو بزرگ کردن ما هنوز خیلی چیزا تو دلمون مونده من شخصا دلم نمیخواد با این شرایطی که دارم تا ده سال اینده بچه دار بشم اونم شاید روزی به یه دونه فکر کنم تازه اگر سالم باشیم ، در حال حاضر به هیچ وجه من و همسرم بچه نمیخوایم .
  • بابک اردبیلی A1 ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    7 0
    اما استان های ایلام، کردستان، خراسان جنوبی و اردبیل میانگین زیر 7 سال را تجربه می کنند. از طرف دیگر، استان های یزد، سمنان، اصفهان، مازندران، تهران و البرز دارای میانگین طول مدت زندگی مشترک در طلاق های ثبت شده بالای 8 سال هستند وضعیت بیکاری در 4 استان مرزی منجمله اردبیل اسفناکه که باعثه این امار طلاق شده 2 تا از اشنایانم فقط و فقط به خاطر مسایل اقتصادی در حال متارکه هستند کار اصلا نیست .این در حالی است که استانهای یزد و سمنان و تهران و اصفهان و البرز صنعتی هستند و وضع اقتصادی بهتری نسبت به استانهای مرزی دارند مازندران هم صنعت ویلا باعث شده وضعیت بهتری از نظر اقتصادی داشته باشه .خلاصه دولت باید مناطق مرز ی ایران را دریابد .
  • بی نام IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۹
    18 2
    با اين همه مشكلات زندگي جوانان بدبخت شده اند من خودم در آستانه طلاق هستم چون خرج زندگي بالاست و همسرم دوست ندارد با درآمد پايين زندگي كند ميگويد خانه پدرم بهتر است