مهمترین چیزی که در مشهد در این روزها فدا می‌شود، حرمت بارگاه و فرهنگ مشهدی است. تمام تعاریفی که هر محله و منطقه مشهد هم داشت از بین می‌رود.

فاطمه علی‌اصغر: بلایی که سر پایتخت خوش و آب هوای ایران آمده، این روزها دارد بر سر ابرشهر مشهد هم می‌آید. در حال حاضر شش طرح چون شش هیولای بزرگ دارند، این شهر مقدس را می‌بلعند. طرح نوسازی و بازسازی اطراف حرم مطهر رضوی، طرح نوسازی میدان شهدا، طرح نوسازی خیابان عامل، طرح بازسازی قلعه آبکوه، طرح بازسازی قلعه وکیل آباد مشهد و طرح ساخت وساز در ارتفاعات جنوبی شهر که این آخری به کوه خواری معروف شده است.

البته در کنار این شش هیولا باید از ماجرای تخریب باغات شهر وساخت پروژه هایی چون «مشهدمال» و «جهان مال» نیز به عنوان هیولای هفتم نابود کننده مشهد نام برد. حال سوال اینجاست که این طرح‌های خوش آب و رنگ چطور مکانیزم شهر مشهد را به هم می‌ریزد؟ چگونه است که وعده این همه پاساژهای بزرگ، خیابان‌های وسیع و از بین رفتن مشکلات و آسیب‌های اجتماعی اطراف حرم، کسی را خوشحال نمی‌کند که هیچ حتی نگران و آشفته هم می‌کند.

از سلیمان‌نوری، کارشناس ارشد ایرانشناسی و فعال فرهنگی در این‌باره پرسیدیم.

او به خبرآنلاین، می‌گوید: "مهمترین دلیلی که این طرح‌ها را انقدر برای مشهد خطرناک می‌کند، این است که اصلا حق ساکنان مشهد در هیچ کدام از آن‌ها در نظر گرفته نشده است. در واقع به جرات می‌توان گفت وجه اشتراک این طرح‌ها این است که حق فرهنگی مردم مشهد را کاملا نادیده گرفته‌اند. این نادیده گرفتن حق فرهنگی بسیاری از جامعه‌شناسان و فعالان اجتماعی را بر آن داشته تا خواستار توقف این‌ طرح‌ها شوند. "

نباید فراموش کرد که کلان‌شهر مشهد، در دوره افشاریان پایتخت ایران بوده و دومین شهر پرجمعیت ایران بعد از تهران به شمار می‌رود و سالانه بیش از 27 میلیون زایر از داخل و خارج از ایران راهی آن می‌شوند. این شهر الگوی بسیاری از شهرهای معنوی دنیا هم محسوب می‌شود.

سلیمان‌نوری می‌گوید: «در طی گذر زمان، شهرمشهد به یک ساختار منضبط شهری رسیده است. اگر این طرح‌ها اجرا شود، تمام حافظه ذهنی این شهر دیرینه از بین می‌رود. دیگر کسی نمی‌تواند بر اساس حافظه ذهنی‌اش در مشهد آدرس دهد. همه ساختار از هم گسسته می‌شود. البته این بی‌هویتی تنها خطری نیست که شهر مشهد با آن رو به روست. تمام تعاریفی که هر محله و منطقه مشهد هم داشت از بین می‌رود، به عنوان مثال میدان شهدا، از قدیم پاتوق خرازی‌ها و میوه و تره بار بوده است که در حال حاضر به هم ریخته و پاساژهایی در آن سبز شده‌اند که همه شغلی می توان در آن پیدا کرد. همین اتفاق برای خیابان عامل هم افتاده است.»

او درباره نابودی نظم معنوی مشهد و اطراف حرم می‌گوید: «مشهد به دلیل وجود حرم امام رضا دارای معنویت خاصی است که در گذر زمان فرهنگ زیارت در آن شکل گرفته بود، مثلا مغازه‌های نزدیک حرم بیشتر مهر و تسبیح می‌فروختند و هر چقدر از حرم دور می‌شدیم، شاهد فروش طلا و دیگر اجناس بودیم و این به خاطر حرمتی بود که برای حرم قایل بودند اما مجتمع‌های تجاری تمام این حرمت را شکستند. در واقع مشهد دارد یک مجموعه بی‌روح از پاساژها می‌شود.»

به نظر می‌رسد که مهمترین چیزی که در مشهد دارد فدا می‌شود، حرمت بارگاه و فرهنگ مشهدی است، چون اگر این روند ادامه پیدا کند به گفته این فعال اجتماعی دیگر هویت بچه آبکوه با بچه چهارباغ فرقی نمی‌کند، یعنی به نوعی ما دچار از بین رفتن خرده فرهنگ‌ها در مشهد می‌شویم.

اما اجرای پروژه‌ در کوه های جنوب مشهد و ساخت هتل‌های پنج ستاره چه بر سر این شهر می‌آورد؟ پاسخ سلیمان نوری کاملا مشخص است: ریه‌های تنفسی شهر مشهد به طور کامل از بین می‌رود. کوه‌ها که از بین بروند، گرما و سرمایش مشهد بیش از حد خواهد شد. همین الان هم شاهد بالا رفتن آلودگی در مشهد و زمستان بی برف هستیم. معلوم نیست اگر این کوه‌خواری ادامه پیدا کند چه بر سر مشهد می‌آید؟

با این همه مهمترین دلیلی که مسئولان این شش پروژه می‌آورند از بین رفتن آسیب های اجتماعی در هر بافت تاریخی مشهد و همچین رنگ و لعاب نو دادن به آن است. سلیمان‌نوری اما این سوال را در برابر این پاسخ می‌دهد:«اگر بافت اطراف حرم را از بین ببریم، آیا معضلات اجتماعی آن از بین می‌رود؟ پاسخ منفی است زیرا وقتی بافت تاریخی از بین برود، آسیب های اجتماعی از بین نمی رود بلکه به جایی دیگر منتقل و یا در کل شهر گسترش پیدا می‌کند. با تسطیح بافت تاریخی مشهد تنها صورت مسئله پاک می‌شود، همین.»

او از اکوسیستم زیارت نیز می‌گوید که قربانی این طرح‌هاست: «مشهد از مدت‌ها پیش و با اجرای این پروژه ها در حال از دست دادن هویت خود است و این امر تا جایی پیش رفته که مقام معظم رهبری در سال86نامه‌ای در این زمینه به استاندار وقت درباره بافت اطراف حرم نوشتند اما متاسفانه این طرح ادامه پیدا کرد. من یک سوالی می‌پرسم آیا برپا کردن معماری اسلامی می‌تواند روح زیارت را حفظ کند یا اجرای یک الگوی غربی؟ ساختارهای بلندمرتبه روح را از بین برده‌اند.»

۴۷۴۷

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    43 34
    خوب شده
  • محمد رضا IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    83 15
    البته حفظ میراث فرهنگی یسیار حایز اهمیت است ولی شما از چند نکته غافل شدید. هر کسی که در مشهد بزرگ شده وضعیت نابسامان میدان شهدا رو به یاد میاورد بوی تعفن فاضلاب ,دست فروشها, جیب برها و ... . از طرح نوسازی قلعه ابکوه سخن گفتید انگار کسی در مشهد هست که نداند این محل از مراکز اصلی بزه و توزیع مواد مخدر است؟ و در دوره ای که مرزها بی معنی شده شما از خرده فرهنگ محلات سخن میگویید؟ و کجای دنیا نوسازی و توسعه و اشتغال زایی رو عامل بزه میدانند و حفظ بیغوله ها رو با تعصب میراث فرهنگی جا میزنند؟
    • بی نام A1 ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
      17 3
      اصل منظور نويسنده مطلب يعني "خطر از بين رفتن هويت شهر مشهد" را به عنوان يك مشهدي تائيد ميكنم ولي اشكال آقا محمدرضا هم وارد است كه به هرحال هر شهري نيازمند اصلاح و تنظيم مستمر است. در عين حال اصلاح با استحاله فرق دارد و آنچه در مشهد اتفاق افتاده استحاله است آنهم به بدترين شكل ممكن.
    • بی نام A1 ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
      21 7
      دقیقا. من نمی دونم چرا مردم ما فکر می کنن هر چیز قدیمیی، میراث فرهنگیه. خیابان عامل و قلعه آبکوه و میدان شهدا هیچ ارزش فرهنگی و تاریخیی ندارند، فقط بافت فرسوده اند. بافت فرسوده با بافت تاریخی فرق داره.
  • بی نام A1 ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    14 6
    اینطوری باشه نباید اصلا دست به ترکیب شهرها زد و گذاشت همونطور با ساختمانها و نماهای چند سال قبل اینقدر بمونند تا بپوسند و آوار بشند روی سر مردم هر شهری به مرور رشد میکنه و نوسازی میشه و ساختمانها از نو بنا میشه دیگه.این چه اصرار الکی و بیخودی هست روی عدم نوسازی ؟؟؟؟ با این حساب باید رفت توی کویر از اول شروع کرد به ساختمون سازیهاااا؟؟؟ بعدها هم که ساختمونی خراب شد از فرط فرسودگی دادو بیداد راه بندازیم که کسی توجه نمیکنه به بافت فرسوده بشدت تفکر تون مسخره است...
    • فاطمه علی اصغر DE ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
      10 1
      اصلا منظور ما این نیست که بافت فرسوده و خراب بشه اگر مدیریت شهری درست باشه. می شه بافت های تاریخی حفظ و ساماندهی بشوند و در کنار آن ساخت و ساز مدرن با حفظ ضوابط صورت بگیره... اگر همه چیز از روی حساب و کتاب باشه که مشکلی وجود نداره ... مشکل از اونجایی شکل می گیره که همه قوانین بهم می خوره و ساخت و سازها تمام هویت شهر رو بهم می ریزه
  • بی نام IR ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    46 3
    نوسازی با حفظ طبیعت و سیستم های جدید برای حفظ محیط زیست میتواند خوب باشد.
  • عماد A1 ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    11 3
    برای منافع شخصی و سودهای خودشان این طور تغییر کاربری می دهند.
  • بی نام IR ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    9 2
    مشهدی ها که از مریخ نیامده اند،از ماست که بر ماست
  • پاشا IR ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    13 2
    بلایی که سر تهران درآوردند به سر مشهد هم آمده و خواهد آمد مسولین دست مریزاد
  • مظفرخان IR ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    10 12
    این چرندیات چیست که نوشته اید عمران و آبادانی دارد صورت میگیرد و این بسیار خوب است. خوب مثلا این خرابه ها که در تصاویر کذاشته ایدحفظ بشود که چه بشود مثلا؟ اینقدر چرندیات ننویسید لطفا بگذارید شهر آباد بشود...
  • حسین A1 ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    5 10
    خیلی هم خوب شده، چقدر شما الکی دامن میزنین به خدمات
  • حمید IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    15 4
    خدا پدر ومادرتو بیامرزه خدا پدر ومادرتو بیامرزه خانم فاطمه علی‌اصغر با این گزارش و تیتر زیبایت من بزرگ شده اطراف حرمم کوچه عیدگاه روه هم اثری ازش نگذاشتن کوجه تارخی عباسقلی خان چیزی ازش نمانده ، سرای تاریخی عزیز الله اوف هم آخرین نفس ها رو داره می کشه.. هتل سازی بیش ازحد ... بازار و پاساژ های فراوان که مثل قارچ سبز می شن کاش کسی بود به داد شهر می رسید.
  • بی نام IR ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    7 2
    نوسازی خوب است.. حق ضعیفان نادیده گرفته نشود.....................
  • بی نام A1 ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    11 0
    کلبت حرف های ایشان درست اما مانده ام بی برفی چه ربطی به تخلفاتی دارد که در ارتفاعات جنوبی مشهد در حال انجام است؟ این یک پدیده گسترده است که همه ایران و جهان با آن دست به گریبان است. از طرفی مدرنیزاسیون فی نفسه چیز بدی نیست به شرط آنکه به قیمت از کف رفتن میراث فرهنگی و بافت تاریخی نباشد. بی تردید مشهد با این همه مسافر و زائر به هتلهای بیشتر و نیز مراکز تفریحی و تجاری گسترده تر نیاز دارد اما نه به قیمت خشکاندن باغ های ریز و درشتی که در گوشه و کنار شهر است و اتفاقا در تملک آستان قدس رضوی است و به بهانه های مختلف خشکانده شده و تغییر کاربری داده اند. این یعنی دستبرد در اقلیم شهر. توسعه با حفظ میراث فرهنگی و طبیعی منافاتی ندارد اما مدلی که در شهر مشهد پی گرفته شده هر دو اینها را تخریب کرده است
  • بی نام A1 ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    5 1
    زیارت دلیل اصلی بسیاری از سفرها به مشهد است اما اقتصاد زیارت می طلبد که چسبناکی این شهر برای ماندگاری بیشتر زائر و مسافر دست به کار توسعه شود و هتل و مرکز تجاری و تفریحی بسازد اما به شیوه ای غیراصولی. این یک سنت تاریخی بوده است که در شعاع گسترده ای از مراکز زیارتی یا تاریخی از این دست و به مرکزیت آنها انواع و اقسام صنوف حاضر باشند و به زائران و مسافران خدمات بدهند. همین شاه عبدالعظیم را ببینید وقتی که قدیم ترها و حتی همین الان هوای زیارت و هم سیاحت به سر خانواده ای می زد بساط خود را جمع می کردند و چند ساعته از تهران خود به شاه عبدالعظیم می رساندند و بعد از زیارت کباب یا بستی و فالوده و گشت و گذار در بازار منتهی به حرم. یا حرم حضرت معصومه و شاهچراغ و صدها امامزاده هم همین طور.
  • احمد AE ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    5 0
    لطفا یک گزارش هم از بافت قدیمی شیراز تهیه کنید. وضع اونجا بدتره
  • ایرونی A1 ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    0 2
    اگه بشه حفظشون کرد و درکنار اونا مدرن سازی و بهسازیم صورت بگیره خوبه ولی خوب بعضی وقتا چاره ای جز خرابی نیست تا بشه تو قرن بیستو اندی زندگی بهتری داشت
  • بی نام A1 ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    5 0
    حداقل همون سه تا مغازه رو ثبت ملی کنید ومیراث بخره
  • حجت IR ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    5 3
    به نظرم اين گزارش كمي يك سويه به موضوع نگاه كرده است. بافت اطراف حرم، بافت فرسوده بود. شايد تك و توك بناهايي ميشد يافت كه داراي قدمت تاريخي و ارزش ميراث فرهنگي بود، ولي مابقي در واقع بيغوله هايي بودند، كه بعلت فرسودگي و شكل و شمايل ظاهري، نه تنها يك هويت شهري نبودند، بلكه نقطه مخالف آن، دقيقا باعث بي هويتي شهر شده بودند. بعنوان مثال خانه قديمي پدربزرگ خودم، كه در انتهاي يك كوچه باريك با عرض نهايت يك متر و طول بيش از بيست متر قرار داشت. درست است كه در انتهاي اين كوچه باريك طويل به يك خانه زيبا و بزرگ ميرسيديم، اما آيا آن خانه ميتوانست هم اكنون پذيراي اين تعداد از افراد فاميل كه همه هم داراي اتومبيل شخصي هستند باشد؟؟ يك دورهمي معمولي درمنزل جديد پدربزرگم بالاي بيست اتومبيل در خيابان پارك ميشود
    • رضا A1 ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
      3 0
      درود برشما. بر اساس آمار رسمی اعلام شده بیش از 100بنای تاریخی ثبت نشده در بافت وجود دارد. همچنین حدود 30 بناهم ثبت شده است. در بافت تاریخی یزد این تعداد بنای ثبتی وجود ندارد.در ضمن اگر کمی مطالعه کنید می بینید در کشورهایی که همین سازه های بزرگ وعظیم کنونی ساخته و در حال ساخت از آنها الگو برداری شده برای حفظ کوچکترین یادگارهای گذشتگان سعی در هماهنگ سازی خود با آن مجموعه می کنند نه مجموعه را با خهود هماهنگ کردن تا بتوانند در برابر آیندگان خود سربلند باشند.
  • سید A1 ۰۲:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۴
    5 6
    چه کسی گفته بیغوله ها، میراث و هویت فرهنگی است؟ اینها را توریست ها میگویند که میخواهند در خرابه ها قدم بزنند و عکس بگیرند و زود برگردند تهران مردم مشهد از نوسازی راضی هستند، هرچند خود این طرح ها شاد خوب نباشد.
  • رضا ناظمی A1 ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۴
    1 8
    سلام. این چه میراث فرهنگی است که مارادارد به نابودی میکشد.این اروپایی های مکار مارا به خانه های گلی و صنایع دستی مشغول کرده اند تا بهتر استثمارمان بکنند. میراث فرهنگی که برای ما درامد نداشته باشد ونگداری ان پرهزینه هست صدسال سیاه نباشد.به پول باز سازی هربنای تاریخی میتوان ده زوج را صاحب خانه کرد.ما از نظر پولی در حدی نیستیم که خانه شکسته های کاه گلی را هی تعمیر کنیم این این میراث فرهنگی است.میراثی که برایمان هیچ سودی نداشته باشد وحفظ ان همش هزینه هست صد سال سیاه نباشد بهتر است..
    • عطا IR ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
      1 1
      آقا رضا اگر جمعیت کم بود با شما مخالف بودم ولی با این جمعیت و عدم مدیریت صحیح جامعه با شما موافقم
  • مهدی A1 ۰۱:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۹
    2 2
    برجها و هتلهای ۵ستاره دستاورد به زور خریدن خانه های مردم بود .دیگه اون روح پس کوچه های حرم ا ز بین رفت,تازه کدوم زایر میتونه حتی یک شب تواین هتلها بخوابه.
  • بی نام ES ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۷
    0 0
    باسلام من در منطقه آبکوه سعدآباد مشهد که یکی از هفت طرحی اینجا بهش اشاره کردن ساکن هستم من پشت در پشت دراین منطقه بودن وهستن وهیچ گونه بزهکاری وچیز دیگه ای از اهالی این منطقه ندیدم نمیگم نیست هست ولی ساکنین بومی نیست حرف من اینه چرا اینها فقط به فکر منعفت خودشون هستن ن به فکر مردم اگر ما خانه هایمان را واگذار بکنیم وبا این قیمت که اینها میدن باید بریم تو مناطق پایین شهر و تو دل بزهکاری وخلاف یعنی ازاین چاه به چاه دیگه پس ببینید ک اگر ب فکر شهر ومحله ومردم هستید چرا نمیان خیابان کشی کنید عقب نشینی بدین حتما باید برج ومجتمع ها باشن ودیگر