اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان خوزستان در پی انتشار یک گزارش درباره تپه چغاچشمه در دزفول، جوابیه و توضیحاتی را همراه با تصاویری برای خبرآنلاین ارسال کرده است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ پیرو انتشار گزارش «پرورشماهی در تپه باستانی چغاچشمه،میراث پیش از تاریخ خوزستان/ تخریب چغامیش در دزفول هم تکرار میشود؟» در روز سه شنبه 13 مهر 1395ساعت 14:27:31، اداره کل سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان خوزستان جوابیه زیر را ارسال کرده است که در ادامه میخوانید؛
میراث فرهنگی ایران اسلامی چه ملموس(مادی) و چه ناملموس(معنوی) و به تبع آن خوزستان، یادگاری از فرهنگها و تمدنهای مختلفی است که مسیر صعب و دشوار تاریخ را در پناه حفاظت و حراست مردم این سرزمین پیمودهاند و به امروز رسیدهاند. این که مردم جامعه و اصحاب رسانه دغدغهی حراست و حفاظت و نگهبانی از این میراث گرانقدر را داشته باشند، امری پسندیده و نیکو است که ادارهی کل میراث فرهنگی خوزستان به جد به دنبال این نگاه و توسعهی آن است. این میراث متعلق به مردم است و بهترین نگهبانان آن هم در طول تاریخ همین مردم بودهاند. ساحت میراث فرهنگی آنقدر محترم هست که فعالان این حوزه آن را به دعواهای سیاسی نیالایند و خدای نکرده با سوء استفاده از دغدغههای ارجمند مردم و اصحاب رسانه از آن پوششی برای پرداختن به اهداف شخصی بسازند، چون در چنین وضعیتی هر طرف ماجرا که در ظاهر برنده شود، باید به یاد داشت که بازندهی اصلی و به تعبیری قربانی واقعی میراث فرهنگی با همهی عظمت و شکوه آن است که ارج و اعتبارش در حد دعواهای روزمرهی سیاسی فروکاسته شده است.
در گزارش منتشر شده در خبرگزاری خوشنام و حرفهای خبرآنلاین،متاسفانه واقعیتهای موجود در این منطقه نه تنها نادیده گرفته شده، بلکه به صورتی تحیربرانگیز وارونه انعکاس یافته است که امیدواریم بر اثر اشتباه سهوی راوی باشد. اما گلهی ما از خبرگزاری خبرآنلاین نادیده گرفتن شرایط اصلی تهیه و تنظیم یک گزارش خبری است. اگر یک راوی هرچیزی را بگوید شما منتشر میکنید و صحت و سقم آن را جویا نمیشوید، آیا نباید این گفتهها را به سنگ محک آزمود و عیار آنها را در واقعیت سنجید. حرفهای مدیر ادارهی دزفول را در حد یک جمله (تکذیب کرد) در لابهلای اطلاعات مخدوش یک راوی گم کردن و رجوع نکردن به نظر کارشناسان و فعالان صاحبنظر میراث خوزستان شیوهای نیست که از آن رسانهی محترم با این وزن و اعتبار انتظار داشته باشیم.
تپهی تاریخی چغاچشمه که در این گزارش از ویرانی آن سخن رفته و اندرز داده شده که مبادا به سرنوشت چغامیش تبدیل شود، بر اساس مستندات تصویری یگان حفاظت این ادارهی کل، و شواهد و مدارک موجود در ادارهی میراث فرهنگی دزفول طی سه سال گذشته شاهد هیچ تغییری نبودهاست.
این تپه در فهرست آثار ملی به ثبت نرسیده و مجوز احداث استخر پرورش ماهی هم سال ۱۳۹۲ و در دورهی مدیریت وقت میراث فرهنگی خوزستان صادر شدهاست. درست در مقاطعی که راوی ماجرا خود یکی از مشاوران اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی خوزستان بوده و احتمالا به خاطر خارج بودن این حوضچه از حریم تپه نیازی به رسانهای کردن ماجرا نمیدیده است.
ادارهی کل میراث فرهنگی خوزستان در دورهی مدیریت جدید (که هنوز به یک سال هم نرسیده) توجه به تعیین عرصه و حریم و ثبت آثار مادی و معنوی را در فهرست آثار ملی در دستور کار خود قرار داده تا بتواند با ثبت این آثار محدودیتهای فعلی را رفع و در پناه قوانین موجود بیش از پیش از حریم و عرصهی این محوطههای ارزشمند و بی بدیل تاریخی حفاظت و حراست کند. بر اساس همین رویکرد در سال ۱۳۹۴، استان خوزستان ۴۹ اثر را در فهرست میراث فرهنگی به ثبت رسانده و در سال ۱۳۹۵ هم ۱۰ اثر میراث معنوی را در فهرست ملی ثبت کرده است. در یکسال اخیر عرصه و حریم 41 مورد با تلاش کارکنان این اداره مصوب و در دست اقدام است. این گزارش هم به نوعی موید همین نگاه است که باید عرصه و حریم محوطهها و آثار میراثی این استان تعیین شود.
در بخش دیگری از این گزارش به وجود یک سازهی سیمانی اشاره شده و در مطلب به گونهای به این سازه پرداخته شده که انگار در هفتهها یا ماههای اخیر این سازهی بر روی تپهی چغاچشمه قرار گرفته است، این سازه بیش از ۲۰ سال است که بر روی این تپه قرار دارد و در گذشتههای دور کشاورزان منطقه از آن استفادهمیکردهاند. تعجب ما از این است که راوی ماجرا چطور طی ۲۰ سال گذشته متوجه این سازه نشدهاست.
در تیتر و سطرهای ابتدایی گزارش هم به تخریب تپهی چغامیش اشاره شده، این اتفاق هم اگرچه در سال ۱۳۹۳ رخداده، اما به نوعی انعکاس یافته که انگار در همان دوره هم سازمان میراث فرهنگی و ادارهی کل میراث فرهنگی خوزستان فقط تماشاگر ماجرا بودهاند و اقدامی انجام ندادهاند. برای جلوگیری از تضییع حق همکاران وقت و آگاهی افکار عمومی، باید واقعیت (نه به صورت مخدوش) گفته شود. مجوز فعالیت در یک کیلومتری یکی از تپههای اقماری چغامیش و نه تپههای اصلی، در اردیبهشت سال ۱۳۹۳ از سوی یکی از کارشناسان ادارهی میراث فرهنگی دزفول صادر شده بود که اداره کل میراث فرهنگی خوزستان به محض مطلع شدن از ماجرا و با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی نه تنها با مجوز دهنده برخورد کرد که رئیس ادارهی دزفول را هم از سمتش برکنار کرد. در دوره ی جدید و در یک سال گذشته هم برای پیشگیری از هرگونه اقدام اینچنینی اختیار پاسخ دادن به استعلامها از ادارات شهرستانهای تابعه استان گرفته شده و به شورای فنی استان واگذار شده است.
همانطور که میدانید استان خوزستان یکی از مناطق غنی ایران به لحاظ داشتههای میراثی است که از آن به عنوان بهشت باستانشناسان هم نام برده میشود. این میراث گرانقدر که مایهی مباهات و فخر ایران و جهان است، در حال حاضر با مسائل و موضوعات مختلفی مواجه است که امیدواریم خبرگزاری خوشنام و حرفهای شما نه از خلال روایتهای مخدوش که با تهیهی گزارشهای میدانی یاری دهندهی ما در زمینهی حفاظت و حراست از این امانتهایی باشد که از نسل گذشته بر دل این خاک به یادگار ماندهاست. سوگند به قلم و آنچه مینویسند.
۴۷۴۷
نظر شما