سیگنال افزایش سود بانکی یا کنترل نرخ ارز؟

آیا سود بانکی بار دیگر در حال افزایش است؟ این سوالی است که پس از واکاوی بسته اقتصادی ارائه شده از سوی بانک مرکزی برای بازگرداندن ثبات به بازار ارز و بسیاری از کارشناسان را به خود مشغول کرده است.

زهرا علی‌اکبری:  بانک مرکزی برای ایجاد مدیریت بازار ارز ،تدابیری سه گانه اندیشیده است.

 بازار ارز ایران امروز وضعیت عادی ندارد. از پی افزایش قیمت ها در پیش است یک ماه گذشته،چهارشنبه نیروهای امنیتی با ورود به بازار ارز در صدد برآمدند نسبت به برخورد با آنچه عاملان رونق کاذب این بازار خوانده می شود ، اقدام کنند.

هرچند قیمت‌ها پس از برخورد پلیس با دلالان ارز با کاهشی اندک روبه‌رو شده است، اما بسیاری بر این اعتقادند که شرایط مذکور دیرپا نیست و با توجه به تحریک تقاضای ارز در بازار ، می توان انتظار رشد قیمت ها را داشت.

با این حال بانک مرکزی در تدابیر سه گانه اتخاذ شده ، انتشار اوراق گواهی سپرده ریالی با سود ۲۰ درصد را از یک سو و انتشار گواهی سپرده ریالی مبتنی بر نرخ ارز با سود ۴ و چهار و نیم درصد را از سوی دیگر در دستور کار قرار داده است.

سومین سه گانه مذکور پیش فروش سکه بهار آزادی است که بنا بر اعلام رئیس کل بانک مرکزی ، قیمت آن برای تحویل شش ماهه یک میلیون و چهارصد و پیش فروش یک ساله آن یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان خواهد بود. بانک مرکزی امیدوار است سیگنال‌های موجود در این بسته،بتواند زمینه را برای بازگشت ثبات به بازار ارز فراهم کند. 

چرا قیمت ارز افزایش یافت؟ 

افزایش نرخ ارز در بازار،نه امروز که در اولین روزهای شهریور ماه سال جاری ازسوی بسیاری از کارشناسان  پیش‌بینی شد،وقتی که بانک مرکزی با استناد به کاهش نرخ تورم،سفت و سخت کاهش سود سپرده های بانکی را در دستور کار قرار داد و بانک ها را مکلف به رعایت بخشنامه ابلاغیه شورای پول و اعتبار کرد.

بر این اساس تمامی بانکها مکلف شدند نسبت به رعایت نرخ سود ۱۵ درصدی برای سپرده های بلندمدت و ۱۰ درصدی برای سپرده‌های کوتاه مدت اقدام کنند. صف‌های طویل سپرده‌گذاران در برابر بانک هایی که تا ساعات پایانی شب به فعالیت خود ادامه می دادند،هرچند سبب شد بخش مهمی از سپرده های کوتاه مدت،به بلند مدت تبدیل شود اما پیش بینی ها نشان می داد سرمایه هایی که تا پیش از این به هوای سود ۲۲ و ۲۳  درصد راهی بانک‌ها می‌شدند سر از بازارهای موازی در خواهند آورد.

بازارهای موازی نیز در استانبول و فردوسی جا خوش کرده بودند. طلا و سکه و ارز مهم ترین و بی دردسر ترین جایگزین ها برای سود سپرده بانکی محسوب می شدند. این چنین بود که کم کم با مسجل شدن تداوم پایبندی بانکها بخشنامه ابلاغی،سرمایه های خرد راه بازار ارز را پیدا کردند و با افزایش تقاضا برای ارز،کالاهای مرتبط با این بازار مانند طلا و سکه نیز افزایش قیمت را تجربه کرد.

در چنین شرایطی بانک مرکزی ۵ ماه پس از ابلاغ بخشنامه رعایت سود سپرده ها ،در عقب نشینی آشکاری دستور انتشار اوراق گواهی سپرده ریالی با سود ۲۰ درصد را ابلاغ کرد تا سیگنالی به بازار ارائه دهد که ممکن است نرخ سود سپرده ها بار دیگر افزایش یابد.

مسئله اما تنها عقب نشینی از یک بخشنامه نیست. آنچه ضرورت کاهش نرخ سود بانک ها را ایجاد می کرد،نه فقط کاهش نرخ تورم،که مسئله مهمتر از دارایی های سمی و خلق پول بی زحمت ناشی از سپرده بانکی در اقتصاد ایران بود که به نظر می‌رسد در شرایط جدید باید حل آن را به بایگانی سپرد.

بازگشت سایه تحریم 

اگر درباره دلایل بی ثباتی بازار ارز از محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اول کنید،انگشت اتهام را به سمت آمریکا می‌گیرد و می گوید: متهم ردیف اول اخلال در بازار ارز آمریکاست چراکه از هر تلاشی برای نفوذ اقتصادی در ایران بهره می‌برد.

وی در این حوزه تنها نیست. دیگر همفکرانش نیز توطئه خارجی را در بازار ارز ایران رد گیری می کنند. از سوی دیگر رئیس جمهور کنونی آمریکا،همچنان خط ایران ستیزی را در سخنرانی ها و اقدامات خود پیگیری می کند و با شعار خروج از برجام،فضای روانی اقتصاد ایران را نشانه می رود.

برخی خبرهای رسیده نیز دلالت بر دشواری مجدد انتقال ارز در برخی کشورها دارد. به این ترتیب ممکن است بازار با احساس نگرانی از بازگشت دوباره تحریم ها واکنش این چنین را نشان داده باشد. آنچه مسلم است اینکه در سایه عرضه اوراق گواهی سپرده ریالی مبتنی بر ارز نیز چنین فضایی تداوم خواهد داشت. از این رو می‌توان چنین اقدامی را ریسک بانک مرکزی برای برخورد با نوسانات ارزی نام نهاد چرا که در این صورت بحران مدیریت نمی‌شود و ابزار مدیریتی تنها به تعویق آن دلالت دارد.

و اما پیش فروش سکه

در سال های آغازین دهه نود ، بانک مرکزی دولت دهم نیز با هدف مدیریت بحران در بازار ارز و سکه،نسبت به پیش فروش سکه اقدام کرد. در موعد سررسید،بازار با تخلیه بار روانی ناشی از تغییر دولت،مسیر خود را عوض کرده بود. این چنین بود که بسیاری از خریداران که مجبور شدند  سکه‌های خود را با قیمتی کمتر از پیش خرید به فروش برساند. این بار اما معلوم نیست جهت گیری بازار به کدام سمت باشد. در صورت صحت ارزیابی های رییس کمیسیون اقتصادی و می‌برد دخالت آمریکا در بازار ارز ممکن است این دست اقدامات تخریبی تداوم داشته باشد.

از سوی دیگر پیش بینی کاهش بیش از ۳۵۰ هزار تومانی قیمت سکه در یک سال اخیر نادیده گرفتن مولفه مهم قیمت اونس طلا در بازار جهانی تلقی نمی شود؟ به نظر می رسد این بار علاج واقعه پس از وقوع در دستور کار قرار گرفته است. زمان درازی برای تحلیل کارآمدی بسته مذکور لازم نیست . شمارش معکوس همین حالا آغاز شده است. 

35223

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 755473

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۹:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
    9 0
    ماهي را هر وقت از آب بگيريد تازست.
  • بی نام A1 ۲۰:۳۲ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
    12 1
    مشخصه كه بايد افزايش پيدا ميكرد.
  • بی نام US ۲۱:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
    9 2
    اقدامی که بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز کرد در کشورهای دیگر مثل تایلند و روسیه انجام شده و نتیجه مثبت داشته و در ایران هم مثبت خواهد بود.
  • بی نام A1 ۲۱:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
    21 1
    ارزش ریال را آوردیم پایین و ارز را گران کردید و مسکن هم ۲۰تا ۳۰ گران شد و تمام مواد اولیه کارخانه ها و تولیدی ها و کف بازار را کشید بالا سر همین تغییر سود حالا سود ۳۰ درصد بشود دیگه همه چی گران شده از کجا پول بیاوریم که سپرده کنیم چرا ارزش پول را با این روشهای تکراری نابود میکنید عدم مدیریت تکرار اشتباه چند بار تاوان آن هم از جیب و خورد و خوراک و هزینه جاری مردم باید داد با ۱۰ درصد افزایش حقوق تورم ۳۰ درصدی که ایجاد کردید چیزی حل نمیشه
  • آرش IR ۲۳:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
    5 7
    چه طور میگین کاهش قیمت 350 هزار تومنی سکه؟ یعنی قراره دلار بشه 4 هزار تومن؟ اونس که طبق داده های تکنیکال نشون میده تو بازه 1300 تا 1500 در چند سال آینده نوسان میکنه.باتوجه به احتمال افزایش شاخص دلار در کوتاه مدت و برگشت تصحیحی تا بازه 94 میشه انتظار داشت انس تا سطح 1300 ریزش کنه ولی شاخص دلار تا 83 در چند ماه آینده ریزش میکنه و همین یعنی انس با قیمت های بالای 1380
  • بی نام A1 ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    15 1
    ما که گفتیم کاهش سود دردی دوا نمیکنه و تازه مشکل آفرین هم میشه حالا به حرفمون رسیدن
  • بی نام A1 ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    12 2
    هر سال ۴۰٪تورم بیست درصد سود بانکی ده درصدافزابس حقوق
  • بی نام A1 ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    13 2
    چه فایده وقتی 20 درصد در ظاهر سود می دهند ولی اگر یکی بعد از 5 ماه نیاز به پولش داشت با نرخ 14 درصد مجاسبه و پرداخت می کنند و این نوعی غش در معامله است همان بهتر که سرمایه اندک ما تبدیل به دلار شود
  • بی نام A1 ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    1 12
    باتوجه به افزایش سودبانکی به 20 درصد از فردا شاهد انتقال سرمایه ها از بورس به بانک ها و سقوط شاخص کل خواهیم بود
  • بی نام A1 ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    3 0
    با سعی وخطا نمیشود اقتصاد وبازار را بسامان نمود ،نه به ان کاهش دستوری سود ،ونه به این افزایش سود از روی ناچاری جهت هدایت نقدینگی از بازار ارز بدرون سیستم بانکی جهت استراحت موقت یکساله ،
  • بی نام A1 ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    3 0
    پرداخت سود به چه صورت خواهد بود؟
  • بی نام A1 ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    3 0
    این یعنی دلار الان با نرخ 4800 تومان پای مردم حساب میشه.
  • بی نام A1 ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    4 11
    پدر اقتصاد ایران رو همین سود بالای بانکی دراورده.تو 4 سال قبل براتون درس عبرتی نشد که باز هم شروع کردید به سود بالا دادن.
  • بی نام A1 ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    3 11
    یه روزی میفهمید که این سود سپرده بالا دادن چه بر سر این مملکت اورده که دیگه خیلی دیره.
  • بی نام A1 ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    6 1
    برید یه تحلیل بکنید ببینید چه بر سر این کشور اومد با این نرخ سپرده....
  • بی نام A1 ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    4 1
    کسری بودجه دولت با فروش ارز تامین گردید.حالا می خواهد. بانگ هارا تامین نماید.عجب روزگاری شده.
  • بی نام A1 ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    5 0
    پس بخشنامه حداکثر سود 15 درصدی چی شد؟؟ چرا قوانین کشور ما ثبات ندارند و هر مدت دستخوش تغییراتی می شوند؟
  • بی نام A1 ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    2 0
    پس بخشنامه حداکثر سود 15 درصدی چی شد؟؟ چرا قوانین کشور ما ثبات ندارند و هر مدت دستخوش تغییراتی می شوند؟
  • بی نام A1 ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    2 0
    پس بخشنامه حداکثر سود 15 درصدی چی شد؟؟ چرا قوانین کشور ما ثبات ندارند و هر مدت دستخوش تغییراتی می شوند؟
  • بی نام EU ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
    0 0
    هیچکدام. بانک ها در ورشکستگی کامل هستن و دنبال راهی برای پول بدست آوردن و احتمالا اختلاس و فرار.
  • بی نام IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۳۰
    3 2
    یعنی با یه تیر دوجا خراب شد میخاستن به مردم فشار بیارن که پولاشون رو بکشن بیرون و وارد تولید بشه حدااقل انتظار داشتن دوباره مسکن بازارش راه بیوفته کاملا مشخص بود ولی به باب میل اونا پیش نرفت من خودمم نه خونه میخرم نه دوباره میرم سپرده تو بانک میزارم میزارم یکم دلار بیاد پایین همش رو میرم دلار میخرم چون هیچی در اینده مشخص نیست
  • نگار IR ۱۷:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    0 1
    سود بانکی حتماباید۶۰درصد بشه چون تورم تورم ۸۰درصد به بالاست هرکی میگه نی پولداره شکمش سیره ی چیز میگه جدی نگیرید