آزمون ورودی تیزهوشان را با این توجیه که نباید استرسی به دانش‌آموزان وارد شود، سه ماه مانده به برگزاری حذف کردند و بعد از چند ماه یک نسخه کپی‌شده و تکراری از تست هوش ریون را با چند سوال تشریحی از دانش‌آموزان گرفتند؛ دورِ باطلی با توجیه مسئولیت‌پذیری!

فاطیما فردوس: آزمون ورودی تیزهوشان را با این توجیه که نباید استرسی به دانش‌آموزان وارد شود، سه ماه مانده به برگزاری حذف کردند و بعد از چند ماه یک نسخه کپی‌شده و تکراری از تست هوش ریون را با چند سوال تشریحی از دانش‌آموزان گرفتند؛ دورِ باطلی با توجیه مسئولیت‌پذیری! این عبارت خلاصه‌ای از تمام حواشی و جزئیات حذف آزمون ورودی تیزهوشان و جایگزینی تست هوش است. آزمون ورودی‌ای برای پایه هفتم که با دستور محمد بطحایی، وزیر آموزش‌وپرورش برای جلوگیری از ورود استرس به دانش‌آموزان و تمرکز بر عملکرد کیفی، حذف و آزمون سنجش هوش و استعداد جایگزین آن شد. تست هوشی که قرار بود با ملاحظات کارشناسان متخصص به‌صورت بومی طراحی شود ولی در نهایت روز برگزاری آزمون، سوالات تست ریون پخش شد. تستی تکراری که نه تنها استرس دانش‌آموزان را کم نکرد که بلاتکلیفی هم برای آنها ایجاد کرد.

توجیهشان هم این بود: «مهم این نیست تست هوش در دسترس باشد، چرا که ۶۰ سؤال تجسم فضایی ارائه می‌شود که حتی اگر دانش‌آموز این پرسش‌ها را حفظ هم کرده باشد، باهوش است. همه تست‌های هوش در دسترس است و به دلیل استاندارد بودن از آنان استفاده می‌شود.» در واقع هدف اصلی آموزش‌وپرورش از حذف آزمون‌ ورودی تیزهوشان، بازگرداندن دنیای کودکی و آرامش به زندگی کودکان و خانواده‌هایشان، افزایش کیفیت یادگیری با تمرکز بر محتوای دروس رسمی و دوری از تجویز کتب کمک‌درسی و کوتاه‌کردن دست آموزشگاه‌های آزاد سودجو و مخل فرایند آموزش بود اما به‌نظر می‌رسد این هدف در همان ابتدا به یک طرح شکست‌خورده تبدیل شد، چون نه تنها این اتفاق نیفتاد که چالش دیگری به نام تست هوش تکراری را هم به‌وجود آورد و باعث شد وضعیت این دانش‌آموزان نامتعادل‌تر از قبل شود. شاید هم آموزش‌وپرورش می‌خواهد با این مدل برگزاری آزمون، حذف سمپاد را عملیاتی کند.

نتایج ریون بی‌اعتبار است

به‌نظر می‌رسد با این وضعیت در تیم طراحان سوال، متخصصی حضور نداشته و حتی دانش اولیه برای سنجش هوش و ابزارهای آن را هم نداشته‌اند. دلیل آن هم این است که آزمون‌های بسیار معتبرتر و کامل‌تری برای سنجش هوش در دسترس است و عدم آگاهی برنامه‌ریزان باعث چنین خطایی شده است. در واقع طبق نظر کارشناسان، آزمون ریون بدون در نظر گرفتن سایر عوامل و تنها به یک دلیل «انتشار آزمون در کتاب‌ها، جزوات و فضای مجازی» غیرقابل اعتماد و استفاده است و نتایج آن بی‌اعتبار است. در کتاب نظریه و کاربرد آزمون‌های هوش و شخصیت نوشته حسن پاشا شریفی درباره آزمون ریون آمده است: «از محدودیت‌های عمده آزمون ریون آن است که سوال‌های آن تنوع زیادی ندارند و این آزمون قادر نیست مولفه‌های زیادی از هوش را بسنجد و در این زمینه محدودیت زیادی دارند. به‌همین دلیل آزمون ریون، استفاده از آزمون‌های کلامی را که بیشتر هوش متبلور را اندازه‌گیری می‌کنند همراه با ماتریسهای خود توصیه می‌کند.»

بحران برچسب کم‌هوشی

طی سال‌های گذشته برای ورود دانش‌آموزان به مدارس استعداد‌های درخشان، استعداد تحلیلی و تفضیلی آنها مورد توجه قرار می‌گرفت و یکی از انتقاداتی که از سوی مسئولان آموزش‌و‌پرورش بر این ارزیابی وارد بود برچسب کم‌هوشی به داوطلبانی است که در آزمون پذیرفته نمی‌شدند بر همین اساس تغییراتی برای ورود دانش‌آموزان به مدارس استعداد‌های درخشان اعمال شد. در همین میان یکی از کارشناسان آموزشی گفته است:‌ «بر اساس استاندارد‌های امسال صرفا هوش دانش‌آموز ارزیابی می‌شود و چنانچه داوطلبان نتوانند امتیاز لازم برای ورود به مدارس استعداد‌های درخشان را کسب کنند بیش از پیش با برچسب کم هوشی مواجه خواهند شد. برگزاری این آزمون که با آزمون ریون دانش‌آموزان را مورد ارزیابی قرار می‌دهد نه تنها کمکی به ارتقای کیفیت ورود دانش‌آموزان به مدارس استعداد‌های درخشان نمی‌کند بلکه باعث تضعیف کیفیت خواهد شد چرا که برخی از دانش‌آموزان پیش از این با سوالات آزمون به طور کامل آشنا بودند و بر همین اساس بعد پا‌یایی و روایی زیر سوال می‌رود. این آزمون بیشتر هوش تصویری دانش‌آموزان را می‌سنجد و سایر هوش‌ها چندان مورد ارزیابی قرار نمی‌گیرد؛ بر همین اساس این احتمال می‌رود که کیفیت برگزاری آزمون تحت تاثیر چنین شرایطی جریان ورود دانش‌آموزان استعدادهای درخشان را نه تنها کیفی‌تر می‌کند بلکه باعث افت آن می‌شود.»

این عکس قسمتی از تست هوشی است که آموزش‌وپرورش برگزار کرده است.

آزمون هوش آموزش‌وپرورش

این عکس هم قسمتی از تست هوش ریون است؛ همین یک نمونه نشان می‌دهد که کل آزمون هوش آموزش‌وپرورش کپی از تست هوش ریون بوده است.

تست هوش ریون

۴۲۲۳۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 793839

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام EU ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۲
    9 0
    تشکر ویژه به تمامی مسولان سیستم آموزشی کشورمون که اینقدر دقیق و با وسواس سوالات بیهوده کپی میکنن.
  • بی نام A1 ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۲
    1 0
    این سیستم توصیفی باید جمع بشه چون تو کشور ما کارایی نداره الان بچه ها خیلی دارن بیسواد میشن. الان بچه سال سومی تو الفبا مشکل داره اومده سوم چرا چون مردودی که کلا برداشته شده و همه قبول هستن
  • بی نام A1 ۱۸:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۲
    2 0
    تیزهوشان باید حذف بشه اما منطقی
  • علی A1 ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۲
    3 0
    گند زدین بچه های مردم این همه زحمت کشیدن بعد یک نفر میاد تو بک ماه کل سیستم را عوض می کنه این چه سیستمی است که یک نفر بعنوان وزیر قدرت تغییری را دارد که بعدا باید دوباره تغییر کند چون این تصمیم درست نبوده مثل بقیه کارها که دوباره به قبل برگشت واقعا خجالت دارد مگر بچه مردم موش آزمایشگاهی شما هستند چرا یک سیستم پژوهشی تحقیقاتی این کارها را نباید انجام دهند. وزیر کار شما چیز دیگری است کار خودتو نمی تونی انجام بدی مجبوری تصمیمی بگیری که تو چشم بیای این دوره از دانش اموزان تا عبد شما را نمی بخشند با زندگیشان بازی کردی
  • بی نام A1 ۰۳:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۳
    5 1
    اصلا تقسیم بندی مدارس کار درستی نیست آموزش درست ورایگان حق همه هست
  • بی نام IR ۰۴:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۳
    3 1
    مدارس تیز هوشان باید حذف شود تا خانواده ها متحمل هزینه های گزاف کلاسهای خصوصی وکتابهای کمک درسی نشوند ودست اموزشگاههای ازاد ومعلمین خصوص کوتاه شود.
    • بی نام A1 ۰۵:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۴
      0 0
      البته باید حذف بشه ولی باید قبلش یه راهکار هم ارائه بشه. مثلا در مناطق گروههایی برای دانش آموزان در هر شاخه تاسیس بشه مثل فیزیک شیمی ریاضی کامپیوتر تراشکاری برق روباتیک مکانیک و... و بچه هایی که پتانسیل بیشتری دارند در قالب کارهای فوق برنامه جذب این مراکز بشوند اینطوری هم بچه ها کنار هم بزرگ میشوند و جامعه را بهتر میشناسند هم بچه ها به جای جمع شدن در یک مدرسه برای یادگیری محفوظات بیشتر به یک تخصص روی میارند. متاسفانه باید عرض کنم مجتمعی که در منطقه دو برای روباتیک به همین منظور در نظر گرقته شده بود تبدیل به سالن پذیرایی شده و مراسم ترحیم و عروسی توش برگزار میشه
  • صالحی IR ۰۳:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
    1 2
    ما در مورد دانش آموز 1112 ساله صحبت میکنیم.هیچ دانش آموزی با این سن و سال قادر به حفظ کردن سوالات "ریون " نیست.پاسخ سوالات تشریحی هم برگرفته از ذهن خلاق این دانش آموران می باشد.
  • صالحی IR ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۱
    1 2
    ما در مورد دانش آموز 1112 ساله صحبت میکنیم.هیچ دانش آموزی با این سن و سال قادر به حفظ کردن سوالات "ریون " نیست.پاسخ سوالات تشریحی هم برگرفته از ذهن خلاق این دانش آموران می باشد.واقعا اگر دانش آموزی توانایی حفظ سوالات ریون را داشته باشد .لایق سمپاد است.