شرق نوشت:

تحصیل در دانشگاه‌های کشور به‌صورت رایگان دیگر به رویایی برای کنکوری‌ها تبدیل شده است. آمارها از میزان ظرفیت کنکور سراسری سال 92 نشان می‌دهد در مجموع 712‌ هزار و 367 ظرفیت ایجاد شده در دانشگاه‌های ایران سهم دانشگاه‌های پولی 85.4 درصد و سهم دانشگاه‌های رایگان تنها 14.6 درصد است.

مساله‌ای که بیش از پیش نشان‌دهنده این است که چراغ آموزش‌عالی رایگان با توجه به سیاست‌های دولت و وزارت علوم‌ رو به خاموشی است.

براساس آمار ارایه شده از سوی سازمان سنجش آموزش کشور از مجموع 712‌ هزار و 367 ظرفیت ایجاد شده، سهم دانشگاه‌های دولتی روزانه 102 هزار و 630‌ نفر معادل 14.4 ‌درصد، شبانه 28 هزار و 244‌ نفر معادل 3.9 ‌درصد، پیام نور 421 هزار و 965‌ نفر معادل 61.5 درصد، نیمه‌حضوری هزار و 513‌ نفر معادل 0.2 درصد، دانشگاه فرهنگیان هزار و 639‌ نفر معادل 0.2 درصد، دانشگاه‌های غیرانتفاعی 136 هزار و 35‌نفر معادل 19‌درصد، دوره‌های مجازی سه‌ هزار و 639‌ نفر معادل 0.5 درصد و پردیس‌های خودگردان دو هزار و 302‌ نفر معادل 0.3 درصد از کل ظرفیت اعلام شده است.

بر این اساس رقابت در کنکور سراسری در میان داوطلبان اگر تا پیش از این فقط برای نشستن بر کرسی‌های دانشگاهی بود، امروز به رقابتی برای کسب کرسی‌های باکیفیت دانشگاه‌ها تبدیل شده است و سهم صندلی‌های با کیفیت در کنکور به 14/4 ‌درصد از کل ظرفیت‌های کاهش یافته است.

حالا داوطلبانی که طی هفته آینده قصد انتخاب رشته در کنکور سراسری را دارند، پس از آنکه رویای حذف کنکور برای آنها و خانواده‌شان دست‌نیافتنی شده است، باید به‌دنبال کسب کرسی‌های دانشگاهی باکیفیت‌تر باشند.

در کنکور امسال، 23.2 درصد در گروه ریاضی، 46.8 درصد در گروه تجربی، 27.4 درصد در گروه انسانی، 1.6 درصد در گروه هنر و یک‌درصد از کل داوطلبان در گروه زبان‌های خارجی به رقابت پرداختند و 926‌ هزار و 460 نفر مجاز به انتخاب رشته شدند.

 

سهم بالای دانشگاه‌های پولی و شانس قبولی داوطلبان

ظرفیت پایین دانشگاه‌های دولتی و رایگان که با توجه به ساختار آموزش عالی ایران و ضعف نهاد‌های غیردولتی، جزو دانشگاه‌های باکیفیت کشور محسوب می‌شود در حالی است که سازمان سنجش شانس قبولی داوطلبان در کنکور امسال را 70‌درصد عنوان می‌کند. 70‌درصدی که با توجه به سهم بالای دانشگاه‌هایی همچون پیام نور و غیردولتی نشان از کیفیت پایین ظرفیت‌ها دارد.

در همین رابطه ابراهیم خدایی رییس سازمان سنجش با اشاره به جزییات ظرفیت‌های پذیرش دانشجو در سال‌جاری گفت: یک‌میلیون‌و83‌هزارنفر در آزمون سراسری ثبت‌نام کردند که از این تعداد 924‌هزارنفر در جلسه آزمون حاضر شدند و 14.68 ‌درصد غایب بودند.

وی افزود: تمامی داوطلبان حاضر در جلسه آزمون مجاز به انتخاب رشته شده‌اند و در حال حاضر ظرفیت دانشگاه‌ها به غیر از ظرفیت دانشگاه آزاد 712‌ هزار و 367 نفر اعلام شده است. شانس قبولی حدود 77‌درصد است که این شانس در گروه‌های آزمایشی متعدد، متفاوت است.

خدایی اظهار کرد: در گروه ریاضی و فنی شانس قبولی بیش از صددرصد است و برای 218‌ هزار شرکت‌کننده 240‌هزار نفر ظرفیت وجود دارد.

همچنین در گروه علوم انسانی شانس قبولی بیش از 99‌درصد است و برای 247‌هزار شرکت‌کننده، 245‌ هزارنفر ظرفیت وجود دارد اما این میزان برای گروه علوم تجربی کمترین میزان است و شانس قبولی در این گروه 38‌درصد است و برای 437‌ هزار شرکت‌کننده 168‌هزارنفر ظرفیت وجود دارد. برای گروه هنر 62‌درصد و برای گروه زبان 41‌درصد شانس قبولی وجود دارد.

 

هم پولی هم بی‌کیفیت

براساس قانون مصوب مجلس شورای اسلامی در سال 1387 دولت موظف به افزایش میزان دانشجویان در دانشگاه‌های مادر و مهم دولتی است که طبق ماده واحده این پیشنهاد، ظرفیت پذیرش دانشجو که از طریق آزمون سراسری در رشته‌های روزانه در دانشگاه‌های مادر و مهم دولتی پذیرش می‌شوند، در رشته‌های فنی، مهندسی، پزشکی و حقوق به تشخیص وزارت علوم و در سایر رشته‌های علوم انسانی که مورد تقاضای بالای داوطلبان است باید افزایش پیدا کند.

از سوی دیگر اصل 30‌ قانون اساسی ایران می‌گوید: «دولت موظف است وسایل آموزش‌وپرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم کند و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به‌صورت رایگان گسترش دهد.»

با این حال آنچه در حال حاضر هرساله بر میزان آن افزوده می‌شود، کاهش تعداد دانشجویان در دانشگاه‌های دولتی و مادر است. سیاست وزارت علوم در جهت افزایش تعداد دانشجویان در دانشگاه‌های پولی به سمتی پیش می‌رود که با وجود مصوبات مجلس و نص صریح قانون اساسی، بیش از 78‌درصد از دانشجویان در قبال آموزش در دانشگاه‌های کشور پول پرداخت می‌کنند و در دانشگاه‌هایی برای آموزش دانشگاهی تحصیل می‌کنند که حتی در ردیف دانشگاه‌های درجه اول کشور نیز قرار ندارند، چراکه براساس اعلام وزارت علوم، دانشگاه تهران، صنعتی‌شریف، علم‌وصنعت ایران، صنعتی اصفهان، امیرکبیر، شیراز، شهیدبهشتی، تبریز، مشهد، علوم پزشکی تهران، علوم پزشکی شهیدبهشتی، علوم پزشکی ایران، علوم پزشکی شیراز، علوم پزشکی اصفهان، علوم پزشکی تبریز، علوم پزشکی مشهد، علوم پزشکی اهواز و علوم پزشکی کرمان جزو دانشگاه‌های برتر هستند و 78‌درصد دانش‌آموزان، راهی برای ورود به این دانشگاه‌ها ندارند.

47301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 306446

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سعید IR ۰۴:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۲
    38 8
    این متن خطاب به دوستان عزیز دهه شصتی هست که گلایه داشتند "زمان آنها کنکور سخت بوده و فلان بوده و کسی نمیتوانست وارد دانشگاه شود." الان هم شرایط همان موقع برقرار است و فقط در لباس دیگر,به قول معروف خر همان خر است پالونش عوض شده.
    • بی نام IR ۰۶:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۳
      15 3
      دهه هفتادی نسل سوخته
  • بی نام A1 ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۲
    33 3
    99 درصد شانس قبولی یعنی با 5 تا تست هم میشه رفت یه مدرک دانشگاهی لیسانس گرفت و فردا با اون مدعی شد! حداقل کاش این دانشگاه های پولی کیفیت هم داشته باشند که در اون صورت پول دادن و درس خواندن ارزش هم داشته باشه! پیام نور الان دیگه داره تو روستاها شعبه تاسیس می کنه
  • بی نام IR ۰۵:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۲
    23 2
    دولت موظف است وسایل آموزش‌وپرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم کند و وسایل تحصیلات عالی را "تا سرحد خودکفایی کشور" به‌صورت رایگان گسترش دهد. بهشون اعتراض کنیم میگن قانون گفته تا سر حد خودکفایی دیگه.
    • امید EU ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۲
      13 5
      تو کشورهای توسعه‌یافته تحصیلات عالی رایگان نیست. تنها برای قشر بسیار محدودی که به طریقی (مثلا آزمون) شایستگی علمی بیشتری دارند، پشتیبانی مالی (تحصیل رایگان) صورت می‌گیره. ایران هم از این لحاظ مثل بقیه جاهاست و البته ظرفیت تحصیل رایگانش خیلی بیشتر از دانشگاه‌های معتبر کشورهای توسعه‌یافته هست. از طرفی دولت‌ها باید حق تحصیل برای همه رو فراهم کنند که این هم با دانشگاه‌های غیردولتی فراهم شده. تنها مشکل سطح بسییار پایین فارغ‌التحصیل‌هاست که عملا بازار کار رو با مشکل مواجه کرده. هر کی که سرش به تنش میرزه یا جایی مشغول به کاره یا از ایران رفته یا می‌گه کار نمی‌کنم می‌خوام برم. ما ۲-۳ ساله واسه جذب نیرو به شدت مشکل داریم.
    • سعید IR ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۲
      10 0
      امید جان درسته در کشورهای توسعه یافته تحصیل رایگان نیست اما باید به چند نکته توجه کنیم: 1-سطح درآمد نسبت به خرج تحصیل در کشور ما و کشورهای توسعه یافته تفاوت زیادی دارد. 2-تحصیل در دانشگاه های سطح بالا و متوسط کشور ما رایگانه و همواره تحصیل رایگان ذهنیت مثبتی در میان مردم ما دارد.در حالی که در سایر کشورهای توسعه یافته این طور نیست 3-مهم ترین مورد این است که توانایی فارغ التحصیلان دانشگاه های کشور ما و کشورهای توسعه یافته زمین تا آسمان تفاوت دارد.و متاسفانه در هشت سال اخیر این تفاوت بیشتر هم شد.
  • بی نام IR ۰۵:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۲
    15 2
    مگه قرار نبود تحصیلات رایگان باشه؟؟؟!!!
  • بی نام IR ۰۵:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۲
    13 2
    اگر کیفیت علمی در دانشگاههای پولی افزایش پیداکند واز اساتید برجسته استفاده شود ودر مورد اموزش سخت گیری های بیشتر اعمال شود غیبت دانشجو به حداقل برسد ونمره واقعی به دانشجویان داده شود مطمنا این دانشگاهها مورد استقبال هم از داخل کشور وهم خارج قرار می گیرد وسیل دانشجویان از خارج به ایران را خواهیم داشت این امر هم باعث صدور فرهنگ اسلامی ایرانی کشورمان به دیگر کشورهاخواهد شدوهم ایرا ن در میان کشورهای مورد علاقه برای تحصیل مانند مالزی قرار می گیرد وفرار مغزها از ایران کمترخواهد شد ولی متاسفانه اکنون کیفیت اموزش حتی در دانشگاههای مادر هم خوب نیست دلیلش فارغ تحصیلانی که فقط مدرک کسب کردند نه درک مطلب
  • امین A1 ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۲
    20 0
    می خواید هر کسی دلش خواست بره این دانشگاهها که کلا همه چی دور همی بشه؟ والا همین الانشم تو این دانشگاههای به اصطلاح مادر حرکت خاصی انجام نمی شه چه برسه به اینکه ظرفیتاشونم الکی ببرن بالا
  • بی نام A1 ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۲
    36 1
    پیام نور تقریبا 5 برار دولتی دانشجو میگیره فقط مونده دستگاه خودپرداز مدارک دانشگاهی درست بشه کات بکشی مدرک بیاد بیرون
  • ترسا A1 ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۲
    3 0
    خيلي ما عادلانه هست ميخوان مثل امريكا بكنن كه اونجا بر اساس معدل نيست بر اساس سليقه و ميل بچه هاست متاسفم !!!
  • بی نام IR ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۳
    11 0
    رفته بودیم مسافرت به هر روستایی که رسیدیم یک دانشگاه وجود داشت!! جالبه تو یک روستایی که مدرسه وجود نداشت دانشگاه بود!!
  • مسعود A1 ۲۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۳
    6 0
    تورو خدا حداقل اگه پول میگیرید کیفیت آموزشی دانشگاه ها رو بالا ببرید.
  • میلاد A1 ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
    1 5
    همه که نباید برن دانشگاه خوب !!!
  • مینا A1 ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۴
    6 2
    نظری ندارم. ولی من هرچقد نگاه میکنم دفترچه انتخاب رشته رو نمیبینم
  • شیرین A1 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۶
    1 3
    سلام...من امسال کنکور دادم.یعنی پارسال پیش دانشگاهی بودم یه سری کتاب رو واسه کنکور پارسال خوندم..اما امسال همه کتاباتغییر کرده بود ومن یه سری کتابهای دیگه روخوندم..آخه یکی نیست به این وزیر آموزشوپرورش ...بگه که این چه کاریه؟من چه گناهی کردم که 1سال خواستم پشت کنکور بمانم ودرعوض دراون رشته ایکه دوست دارم درسمو ادامه بدم.اماشرایطم بهترنشدکه هیچ...سخت ترهم شد.من موندمو کتابهای جدیدی که بچه های یه سال پایین تر ازمن درطول3-4سال خونده بودنش.اینکه بخاطر شهری که من زندگی میکنموکتاب توش پیدانمیشه هم بماند... آخه داغ دلمو چطور سردکنم؟هیچی دیگه...کنکور دادمو منتظر نتیجه موندم..بارتبه4000مجازبه انتخاب رشته شدم اما هرچقدرمنتظرموندم دفترچه انتخاب رشته به شهرمانرسید..ای خراب بشه این شهر..ای خراب بشه
  • یاسمن A1 ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۵
    5 2
    یک سوال واقعا چرا فقط14 درصد تو دانشگاه سراسری قبول میشن ما گناه داریم به خدا