۰ نفر
۲۰ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۵:۰۶

بازار شایعه این روزها در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی درباره گرانی دلار داغ است.از سیاسیون که توهم توطئه از سوی جناح رقیب را علم کرده اند،تا گروهی که شایعه پراکنی می کنند که چه نشسته اید که بانک مرکزی دلاری در بساط ندارد.

نگار احمدی: گروهی تصور می کنند،بانک مرکزی دلار نقدی یا اسکناس برای فروش ندارد که قیمت ارز گران شده،این در حالی است که آنچه سبب گرانی دلار یا یورو شده اسکناس نیست،بلکه فشار نقدشوندگی حواله ارزی است.

بررسی ریشه آنچه بازار ارز را این روزها هیجانی کرده و عددها بر روی تابلوی صرافی ها بالا می‌رود نشان می دهد که اگرچه به گفته کارشناسان اقتصادی بخشی ناشی از تصمیم های دیرهنگام بانک مرکزی است،اما بخش بزرگی ازآنها خارج از اختیارات بانکی مرکزی و در بیرون از مرزها رخ داده است.

سنگ اول چون نهد ...

در طول چهار دهه گذشته،مقصد مصارف ارزی ایران دوبی بود. یعنی طبق نقشه ارزی بانک مرکزی از سالهای گذشته-که به دولت کنونی هم مربوط نیست- برای سالهای سال این بوده که ارز حاصل از صادرات را در بازار دوبی مصرف کرده است.در واقع حدود 70 درصد تسویه ارزی کشور که توسط صرافی ها انجام می شود،از طریق دوبی مصرف می شد.اما به دلیل اتفاق های سیاسی سالهای گذشته،این بازار عملا از دست رفت و به سایر بازارها که این روزها به نام ارز سلیمانیه یا هرات شناخته می شود،منتقل شد.البته حواله های ارزی که به این بازارهای می رود،عمدتا قاچاق است و نمی تواند همه تقاضای ارزی ایران را پوشش بدهدو

بعد از سفر دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا به عربستان سعودی پیمانی بین عربستان بین عربستان،ابوظبی و آمریکا تشکیل شد که اعلام شد، هدف آن مبارزه با تامین مالی تروریسم است،اما در واقع ایران را هدف قرار داده بودند.این پیمان سبب شد تا  پذیرش حواله های ارزی ایران در دوبی جلوگیری شود. از آنجا که طی چند دهه گذشته مقصد حواله های ارزی ایران برای مصرف دوبی بوده و فشارهای سیاسی به امارات متحده عربی پس از صدور قعطنامه های شورای امنیت(پیش از توافق برجام) سبب شد تا این بازار عملا نیازهای ارزی کشور را تامین نکند.به همین دلیل حواله های ارزی به ترکیه،سلیمانیه و هرات منتقل شد که البته این سه بازار به دلیل حجم بالای مصرف ارزی کشور،توانایی پاسخگویی به تقاضای جدید ارزی را ندارند.

در این میان برخی ها پیشنهاد می کنند که بانک مرکزی باید به سرعت نقشه ارزی ایران را تغییر دهد.

فرصت طلبان وارد بازار شدند

همزمان با افزایش تقاضا در بازار ارز،گروهی از سرمایه داران یا به عبارتی سفته بازان وارد بازار ارز شدند و بخشی از بازی را در دست گرفته اند. این گروه که  عمدتا در داخل کشور زندگی می‌کنند و قصد انتقال سرمایه و ارز خود را به خارج از کشور هم ندارند،وقتی می‌بینند که ارز در حال گران شدن است، شروع به خرید آن می‌کنند تا زمانی که گران‌تر شد بفروشند. این گروه ممکن است سود کنند و یا بالعکس کارشان ضرر داشته باشد.

در میان دلایلی که این روزها برای افزایش قیمت ارز مطرح شده،تنها یک بخش آن به نقش بانک مرکزی برمی‌گردد.موضوعی که بسیاری از کارشناسان بارها بر آن تاکید کردند که چرا بانک مرکزی چنین تصمیمی را اجرایی کرد. 11 شهریور 96 زمانی که بانک مرکزی بانکها را ملزم به رعایت نرخ سود بانکی 15 درصدی می کرد،شاید گمان نمی کرد که این تصمیم یکی از عوامل افزایش قیمت ارز شود.

الزام بانک مرکزی به بانکها برای رعایت نرخ سود 15 درصدی سبب شد تا بخشی از نقدینگی موجود در بانکها علاقه ای به ماندن نداشته باشند.این بخش که به گفته کارشناسان عمدتا شبه پول بود،با این تصمیم ناگهانی بانک مرکزی از بانکها خارج شد.هرچند بخشی از سپرده ها باقی ماند،اما رقم قابل توجهی از پولی که وارد بازارهای دیگر از جمله ارز شد،بر افزایش قیمت ارز از شهریور را دامن زد.

بنا به گفته کارشناسان افزایش حجم نقدینگی در سالهای گذشته سبب شده تا نسبت نقدینگی به GDP به 120 برسد،رقمی که  بانک مرکزی در سالهای گذشته با کاهش سرعت گردش پول از حضور این پول قدرتمند در سایر بازارها از جمله بازار ارز جلوگیری کرده بود.اما به تدریج  موجب کاهش رشد اقتصادی و بهم ریختگی حساب  ترازنامه سود و زیان بانکها شده بود،به همین دلیل هم بانک مرکزی ناچارشد برای حل این مشکل سراغ کاهش نرخ سود بانکی برود.

مجید شاکری کارشناس اقتصادی در این رابطه می گوید:« در شهریور 96 مشخص بود که وضعیت متلاطم تحریمی و ارزی در پایان سال خواهیم داشت، در واقع تصمیم که بانک مرکزی در شهریور ماه اخذ کرداگرچه تصمیم درستی بود،اما در زمان غلط و به شیوه غلط انجام شد وبه دنبال بسته شدن حساب های سه ماهه و شش ماهه در بانکها حجم نقدینگی بسیار سیالی باقی ماند.»

هرچند تبدیل حساب های کوتاه مدت به بلند مدت در همان شهریور ماه سبب شد تا حدود 23 درصد نقدینگی در بانکها حفظ شود،اما برخی گزارش ها نشان می دهد رقمی در حدود 400 هزار میلیارد هم از تابستان از بانکها خارج شد و به تدریج وارد بازارهایی مثل ارز و سکه شده است.

نقش خروج سرمایه

اتفاق دیگری که این روزها کاشناسان اقتصادی به آن اشاره می کنند، شدت گرفتن خروج سرمایه است. بررسی ترازنامه بانک مرکزی در سالهای اخیر نشان می دهد که سالهای 89 و 90 بیشترین خروج سرمایه از کشور صورت گرفته و مشخص است به دلیل تحریم های بین المللی علیه کشورمان صورت گرفت.اما از سال 92 به بعد حساب سرمایه کشور رو به مثبت شدن گذاشت.از زمستان 95 به تدریج حساب سرمایه رو به کاهش گذاشته است.

به گفته احمد حاتمی یزد،کارشناس بانکی از زمانی افتاد که ترامپ اعلام کرد ممکن است از برجام خارج شود، در نتیجه برخی سرمایه‌داران  در کشور فکر می‌کنند مانند زمانی که تحت فشارهای شدید قبل برجام بودیم باید ثروتشان را تبدیل به ارز کنند و به خارج از کشور ببرند. این عده که احساس ناامنی می‌کنند تعدادشان کم اما پولشان زیاد است.

او اضافه می کند:«بانک مرکزی و دولت هم واقعا نمی‌دانند در مقابل این قشر از مردم چکار باید کنند. اگر ما حس وطن‌پرستی قوی‌ای داشتیم حتما علیه کسانی که می‌خواهند ثروتشان را از کشور خارج کنند موجی راه می‌انداختیم تا همه ارز را خارج نکنند اما متاسفانه بخش اعظم این جو در اختیار همین قشر است. آن‌ها به‌راحتی می‌توانند فضایی حاکم کنند تا با متقاعد کردن باقی جامعه به آن‌ها بقبولانند که دولت بد عمل می‌کند. بنابراین تا جایی که ما دچار بی‌ثباتی اقتصادی هستیم بانک مرکزی نمی‌تواند نظارتی داشته باشد. »

3535

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 768225

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 15 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    228 9
    چطوریاست 91 مقصر دولت بود الان نه ههههه
    • ناشناس EE ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
      10 52
      باید جلوی خروج سرمایه با افزایش قیمت گرفته شود وگرنه بعد از خروج سرمایه فشار زندگی روی افراد ضعیفی مثل ما بیشتر خواهد شد فقط برای واردات کالاهای اساسی و دارو تا اتمام خروج سرمایه دلار ارزان داده شود و نظارت کافی هم بعمل آید که به قیمت دلار آزاد قیمت گذاری و فروخته نشود .
    • بی نام DE ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
      37 5
      مثل روز روشن است که گرانی دلار کار دولت و بانک مرکزی است با این حرف ها مردم را نمی شود گمراه کرد دولت اگر بخواهد می تواند دلار را به قیمت واقعی خودش یعنی چیزی حدودی 3000 تومان برساند مثل اب خوردن در کوتاه ترین زمان ممکن ولی نمی کنند چون نان شان در این نیست.
    • سینا A1 ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
      24 2
      مقصر اصلی عدم نظارت کافی بانک مرکزی هست شکی نیست اما یک سوال:یعنی این همه مردم ارز لازم هستن تو صف هستن؟یا تو صف قرار میگیرن دویست تا سکه میگیرن بعد هم میگن لازم داشتیم؟
    • بی نام A1 ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۱
      0 0
      موافقم متاسفانه دولت اقدام به موقع و سریع نداشت و برخی فرصت طلب کم وجدان هم سود کردند هم زیان اما بازم جای شکر داره که اگر چه دلار و طلا خیلی بالا رفت اما باز داره میاد پایین زمان دکتر محمود بالا رفت اما پایین نیامد
  • بی نام IR ۰۶:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    166 2
    چه تلخ تاریخ باز تکرار شد و ما مثل لشگر شکست خورده مثل قبل عمل میکنیم افسوس
  • بی نام A1 ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    21 33
    بانک مرکزی بر اساس نیازهای شرکتها و دانشجویان و قعالان تجاری و افراد حقیقی و حقوقی تامین ارز نماید از طریق شبکه بانکی و غیر از ان را برخورد شدید کند تا بساط سوداگری صرافان و دلالان ارز برچیده شود. به بیان ساده تر فقط شبکه بانکی ارز در اختیار مشتری بگذارد چرا که متاسفانه صرافی ها سوداگری راه انداخته اند.
  • بی نام DE ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    22 59
    شما خودشو ناراحت نکن دولت کاملا منطقی عمل کرده اصلا این حرفها نیست حتی یه ذره
  • بی نام DE ۰۶:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    128 5
    عملکرد دولت که پرفکته ، مشکل از مردم و عربستان و آمریکا و .... هست
  • بی نام A1 ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    98 2
    با این وصف همه مفصرند غیر دولت ایشان که جواب همه سوالها را دارند بگویند کسی که ریال دارد برای حفظ ارزش پولش در این وضعیت باید چکار کند؟
  • بی نام A1 ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    76 4
    در مملکتی که در آن دولت و حاکمیت، تقریبا" اداره تمامی سازمانها و ارگانهای اقتصادی را در دست دارند و دارای قدرت مافوق تصور هستند وقوع چنین وضعیتی ناشی از عملکرد آنهاست آنها قادر به حاکمیت نیستند علیرغم دارا بودن تمامی ابزارها، توان اداره را ندارند. این واقعیت اسفبار جامعه ماست که ورشکستگی . نابودی در تمامی بخشهای آن وجود دارد شکوفایی و بالندگی بسیار نازل است و سیر قهقرایی.
  • مهتاب IR ۰۶:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    98 5
    بانک مرکزی خودش عامل این گرونی ارز خودش داره دلار و به صرافی منتخب 4960 میده . لطفا مظلوم نمایی برای بانک مرکزی نکنید
  • بی نام A1 ۰۷:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    19 72
    دولت مستقل نیست. روحانی نباید زیر بار فشار برود.
  • بی نام A1 ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    83 6
    دلار 6 هزارتومن شایعه است ؟
    • بی نام A1 ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
      19 3
      اگه شایعه هم باشه تا چند ساعت دیگه واقعا ۶۰۰۰ تومن میشه
  • بی نام .ازترس A1 ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    60 3
    چرا واقعیات رو از زبان عالی ترین مقام کشور بامردم درمیان نمیگذاریم وفقط مسیله راپیچیده میکنیم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • بی نام IT ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    4 15
    فکر کنم اگر گروه رقیب بود با توجه به وعده یارانه های آنچنانی بدون پشتوانه، الان تو هزینه های جاری مملکت هم مونده بودیم حالا چه برسه به ارزش پول ملی
  • حسن آقای سابق IR ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    5 6
    حسن روحانی باید مدیریت کار را به دست گیرد و بین جبران کسری بودجه و رفاه مردم یکی را انتخاب کند.
  • شکوقه A1 ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    2 14
    همه ی اینها به خاطر شبکه های اجتماعی است.
  • بی نام A1 ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    5 31
    بازار پول بازار بسیار پیچیده ای ست. با اقتصاد ورشکسته ای که این دولت از دولتهای نهم و دهم به ارث برده این وضعیت را هرازچندگاهی شاهد خواهیم بود اما مطمئن هستم که دولت برای تولید کنندگان وطن دوست و برای تامین مایحتاج ضروری مردم ارز کم ندارد. مردم اگر نگران نشوند این بحران را نیز از سر خواهیم گذراند. مشکل مردم عادی هستند که بعلت نگرانی که با توجه به کاهش شدید ارزش ریال در دوره احمدی نژاد اتفاق افتاد و پایدار ماند طبیعی بنظر می رسد بر آتش این بحران می دمند. یادمان نره که دوره احمدی نژاد فقط یک میلیون بشکه نفت می فروختیم اما حالا در آن وضعیت نیستیم و نخواهیم بود. پس کمبود ارز نداریم. فقط عده ای می خواهند دلار ارزان بانک مرکزی را خارج کنند که بانک مرکزی جلویشان ایستاده
  • بی نام UA ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    16 16
    مقصر انانی هستند که بر خلاف مصالح ملی و هم سوئ با دشمنان انقلاب و صهیونیست ها تحت عنوان دولت در سایه قصد زمین زدن منتخب ملت را دارند، مقصر نهاد هایی هستند که برخلاف فرمان امام راحل به جای انجام وظیفه ذاتی خود در همه امور اقتصادی و سیاسی و قاچاق و اجتماعی و بانکی و.... فقط به بهانه پاسداری از انقلاب دخالت می کنند.تا این نهاد های نظامی مذهبی این روند نظام شکن را ادامه دهند همین اش است و همین کاسه.بیچاره مردم.
    • احمد IR ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
      9 29
      ببخشید شما تا مشکلی پیش میاد سپاه رو مقصر میدونید کمی تعقل و تفکر هم بد نیست دولتی که به راحتی هسته ای رو به باد داد بدون در نظر گرفتن مصالح ملی اگر نمیتونه ارز رو کنترل کنه باید بمیره میدونی بمیره بهتره
  • محمود IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    19 0
    یاد قیمت گوجه فرنگی افتادم که میگفتن شایعست ، دم خونه ما ارزون
  • سامان A1 ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    5 0
    تا وقتی سیف در تشکیلات اقتصادی کشور کاره ای است بدبختی داریم.. یادتونو دلار زیر 2700 اومد اما همین سیف با یک مصاحبه.. نه تنها جلوی سقوط قیمت را گرفت بلکه..
  • شهروند IR ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    6 1
    این میل و اشتهای سیری ناپذیر برای مال اندوزی عاقبت خاکمان را به توبره میکشد. تا کی این و آن را مقصر کنیم؟ تا کی گناهان را گردن این دولت و آن دولت بیاندازیم؟ تا کی؟؟؟ بد نیست نگاهی هم به خود داشته باشیم.
  • ایمان A1 ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    10 5
    من به جای رئیس بانک مرکزی بودم 15تا قفل می زدم به خزانه وحتی یک دلارویک سکه هم نمی فروختم.بچه همسایه قلکش رو شکونده می پرسید کجا دلار می فروشند.هیچ کشوری اینچنین چوب حراج به منابع وذخیره خود نمی زند وملعبه دست چندتا دلال وقاچاقچی نمی شود.
    • بی نام A1 ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۱
      0 0
      شما خزانه داری رو از کجا یاد گرفتی؟؟؟
  • نیما A1 ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
    3 7
    افزایش نرخ ارز بد هم نیست. دلار نفتی ارزان عده ایی را خمار کرده است خبر ندارند دنیا چه خبر هست.
  • کیان A1 ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۱
    3 0
    چهار تا دلال دارند برای ملت نقشه می کشند تو خیابون دلار گرون می کنند دولت هم واساده نگاهشون می کنه
  • بی نام IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۱
    5 1
    انداختن همه تقصیرها گردن دولت ، نوعی آدرس غلط دادن است.
  • بی نام IR ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۱
    1 0
    تا کی میخوایم همه مسایل رو گردن دولت بندازیم اونا که به اندازه خودشون مقصرن، ولی خودمون چقدر مقصریم؟؟؟؟؟ دلال بازی راه انداختیم ، هرکه هر چقدر داره دلار میخره، نیازمندیم آیا ؟ یا میخوای از آب گل الود ماهی بگیریم، نمیدونیم دودش به چشم هم وطن هامون میره، تو چشم خودمون میره، دلالی یاد گرفتیم تا وقتی خودمون درست نشیم هیچ انتظاری نباید داشته باشیم مملکت و دولت درست شه