خبرگزاری خبرآنلاین-گروه استانها-معین یزدانی: از فضای مجازی به عنوان یک ابزار در اطلاع رسانی و بالا بردن سرعت آن به عنوان یک نعمت خدادادی یاد میشود.
اما از بدو به وجود آمدن این ابزار برای انتقال پیام بشر دچار مشکل شد؛ مشکلاتی به نام عدم سواد رسانهای و تشخیص اطلاعات درست از اطلاعات آشغال در بمباران اطلاعات.
ایران هم از این مشکلات مستثنی نبوده و دچار مشکلاتی نظیر عدم فرهنگ سازی و اختصاص قوانین و مقررات خاصی برای استفاده و بهرهگیری از این فضا شده است.
بر همین اساس میزگرد با موضوع «ولنگاری فضای مجازی» در انتخابات پیش رو با حضور «سعید کریمی» رئیس قرارگاه فضای مجازی سپاه حضرت نبی اکرم (ص) استان کرمانشاه، «رحمت الله جلیلیان» مدیر و «معین یزدانی» سردبیر خبرگزاریهای خبرآنلاین و تابناک «امیر مهتران» مدیر خبرگزاری مهر، «محمد ویس مرادی» مدیر خبرگزاری فارس، «سجاد سلیمانی» مدیر خبرگزاری تسنیم و «وحید نیشابوری» مدیرعامل خانه مطبوعات استان کرمانشاه برگزار شد.
این میزگرد با هدف بررسی وضعیت فضای مجازی در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی در دفتر خبرگزاری خبرآنلاین کرمانشاه برگزار شد.
فقدان متولی در انتشار محتوا مشهود است
معین یزدانی سردبیر خبرگزاریهای خبرآنلاین و تابناک کرمانشاه و میزبان این میزگرد اظهار کرد: این میز گرد را با توجه به اهمیت حوزه انتخابات و افسارگسیختگی و ولنگاری در فضای مجازی برگزار کردیم.
وی افزود: در فضای مجازی مدتها است که اکانتهای فیکی را میبینیم که اخبار خلاف واقع منتشر میکنند و در مقابل مبلغی (معادله انتخابات بر هم خورد) مردم را گمراه میکنند.
سردبیر خبرگزاریهای خبرآنلاین و تابناک کرمانشاه تصریح کرد: فضای مجازی و حوزه اینترنت اگر درست استفاده شود نعمت خدادادی و تریبون تبلیغاتی برای تشخیص کاندیداهای اصلح است.
وی ادامه داد: با این وجود متأسفانه بیشتر مواقع میبینیم که اطلاعات ناصحیح به خورد مردم میدهد که نیازمند پیگیری جدی از سوی دستگاه قضا و پلیس فتا است.
یزدانی گفت: مدیرعامل خانه مطبوعات هم رسما ورود پیدا نکرده و پلیس فتا هم اگر دستور قضایی یا شاکی نباشد اصلا ورود نمیکند.
وی اذعان کرد: در واقع مدیریت محتوایی و نظارتی بر حوزه فضای مجازی و شبکههای اجتماعی رسما متولی ندارد و باعث این ولنگاری که امروز رخ داده شده است.
با کلمه «ولنگاری» در فضای مجازی موافق نیستم
سجاد سلیمانی مدیر خبرگزاری تسنیم کرمانشاه در این میزگرد اظهار کرد: من اصولا با کلمه ولنگاری در فضای مجازی انتخابات موافق نیستم، بلکه آن را نبود ضابطه بر اساس شرایط کنونی میدانم؛ البته نبود ضابطه برای فضای مجازی فقط در رابطه با مسئله انتخابات نیست، بلکه در مورد سایر جریانهای موجود در فضای مجازی هم این مسئله صدق میکند.
وی افزود: باید گفت در مرحله اول مجری نظارت بر فضای مجازی چندان مشخص نیست که باید به این موضوع توجه جدی داشت.
مدیر خبرگزاری تسنیم کرمانشاه تصریح کرد: یک ماه پیش وزارت ارشاد دستورالعملی منتشر کرد که در فضای مجازی هر فردی کار خبری انجام میدهد باید از وزارت ارشاد مجوز بگیرد اما تا قبل از آن کسب مجوز فقط مختص رسانههای چاپی و سایتهای خبری بود.
سلیمانی گفت: با این دستورالعمل افرادی که میخواهند در فضای پیام رسانها و شبکههای اجتماعی فعالیت خبری انجام دهند و تاکنون امکان گرفتن مجوز نداشتهاند، شناسایی و دارای مجوز میشوند.
وی عنوان کرد: در فصل ششم قانون انتخابات که عنوان آن تبلیغات است کاملا ذکر شده کاندیداها که قصد حضور در عرصه انتخابات را دارند چه کارهایی را باید و چه کارهایی را نباید انجام دهند و موارد تبلیغی و حتی مرجع رسیدگی هم بیان شده است.
مدیر خبرگزاری تسنیم کرمانشاه گفت: برداشت من این است که اگر تخلفاتی در بحث تبلیغات انتخابات انجام شود، هیئت نظارت و پلیس فتا امکان ورود دارند.
وی ادامه داد: هیئت نظارت بر انتخابات در بررسی صلاحیتها میتواند مواردی را که به عنوان تخلفات تبلیغاتی کاندیداها انجام میشود را مورد رسیدگی قرار دهد، زیرا داوطلبان باید در جایگاه مجلس شورای اسلامی ناظر اجرای قوانین باشند و اگر امروز و در زمان تبلیغات انتخابات تخلف انجام میدهند، پس میتوان گفت صلاحیت حضور در جایگاه مجلس را ندارند.
سلیمانی افزود: پدیدهای که ما امسال در بحث انتخابات با آن مواجه هستیم افرادی هستند که کاندیدا نیستند اما خود را کاندیدا جا میزنند.
پیشگیری از «ولنگاری» در فضای مجازی نیازمند کار ایجابی است
سعید کریمی رئیس قرارگاه فضای مجازی سپاه حضرت نبی اکرم (ص) استان کرمانشاه در این میزگرد اظهار کرد: چرا ما مردم را به لحاظ سواد رسانهای و تفکر نقاد طوری بار نیاوریم که یک تحلیل حداقلی از پیام داشته باشند؟ لذا در بحث ولنگاری در فضای مجازی اصلا تمرکز روی فرهنگ سازی نیست.
وی افزود: فضایمجازی و رسانه بینهایت تولید محتوا میکند و پایش این محتوای بینهایت کار سختی است و رسیدگی به این محتوای بینهایت هم کاری سخت تر است.
رئیس قرارگاه فضای مجازی سپاه حضرت نبی اکرم (ص) استان کرمانشاه تصریح کرد: ما در کدام بخش توانستهایم یک پایش درست انجام دهیم و جلوی تخلفات را گرفته و برخورد کنیم که در فضای مجازی با این گستردگی بتوانیم.
وی ادامه داد: پلیس ما در فضای عینی برای رسیدگی به جرائم سرقت دچار مشکل و طبیعتا در فضای مجازی هم نمیتواند.
کریمی عنوان کرد: اگر قرار است کاری انجام شود باید آموزش سواد رسانه و تحلیل اقتصاد رفتاری باشد؛ لذا من مصرفکننده خودم باید بتوانم تشخیص دهم این فرد درست یا غلط میگوید.
وی افزود: تفکر نقاد و سواد رسانه کجای آموزش و پرورش آموزش داده میشود؟ کتابی وجود دارد به اسم سواد رسانه، اما معلم این درس چه آموزش هایی در رابطه با فضای مجازی دیده است؟
رئیس قرارگاه فضای مجازی سپاه حضرت نبی اکرم (ص) استان کرمانشاه در پاسخ به این سوال که متولیان امر باید چه کسانی باشند، گفت: متولی امر باید دستگاههای فرهنگی باشند نه امنیتی.
وی عنوان کرد: ما ادارهای داریم به اسم فرهنگ و ارشاد اسلامی که اگر میخواستند درست بودجه و نیروی انسانی تقسیم کنند باید بزرگترین اداره کشور از تمام لحاظ این اداره بود.
ضعف قانونی در نظارت بر فضای مجازی
امیر مهتران مدیر خبرگزاری مهر کرمانشاه در این میزگرد اظهار کرد: مشکل ما ضعف قانون است؛ ما اصلا قانون و ابزار تشخیص نداریم.
وی افزود: همه ما میبینیم که برای مثال تبلیغات زودتر از موعد شروع میشود و تخلفهای دیگری که با آنان هیچ برخوردی صورت نمیگیرد.
مدیر خبرگزاری مهر کرمانشاه تصریح کرد: بر خلاف نظر سلیمانی، به نظر من ولنگاری در فضای مجازی وجود دارد و در این حوزه برنامه و قانونی نداریم.
وی افزود: مسئله دیگر که ما رسانهایها مقصر آن بودیم این بود که مانور زیادی روی مسئله اقتصاد رسانه دادیم.
وی گفت: ما مانور دادیم که رسانه باید اقتصادش بچرخد و فرد هم برای خودش حقی تعریف میکند که من هم اصحاب رسانه هستم و باید اقتصادم بچرخد.
مهتران عنوان کرد: کرمانشاه بیشترین حد رسانههای بدون مجوز و پر حاشیه را دارد و هیچ برخوردی هم با آنها انجام نمیشود.
ضرورت حل مشکلات با عمل به قوانین موجود
محمد ویسمرادی سرپرست خبرگزاری فارس کرمانشاه در این میزگرد اظهار کرد: ولنگاری در عرصه مجازی بیشتر متوجه رسانههای غیررسمی و به اصطلاح «فیکنیوزها» میشود تا رسانههای رسمی و با حسن سابقه مشخص.
وی افزود: به نظر میرسد برای حل این موضوع باید ٢ نگاه سلبی و ایجابی داشته باشیم و با این ٢ نگاه به حل موضوع ولنگاری فضای مجازی نگاه کرد، به اندازهای که در حوزه سلبی کار میشود و باید در خصوص اجرایی کردن بیشتر فعالیت داشت، به همان اندازه و بلکه بیشتر در حوزه کارهای ایجابی باید قدم برداشت که متأسفانه در سلسله کارهای ایجابی کمتر برنامهریزی شده است.
سرپرست خبرگزاری فارس کرمانشاه تصریح کرد: بافت قومی و قبیلهای کرمانشاه باعث شده است که موضوع ولنگاری فضای مجازی در آستانه انتخابات به طور قابل ملاحظهای تشدید پیدا کند، به طوری که مشاهده میکنیم به علت طرفداری از نماینده خاص فارغ از داشتن شایستگیهای لازم عدهای به تخریب و تولید محتواهای خارج از عرف و بعضاً خارج از چهارچوب قانون میپردازند.
وی در خصوص موضوع اقتصاد رسانه که مطرح شد، اذعان کرد: اقتصاد رسانه مقولهای است که اگر فهم اشتباهی از آن شود باعث تشدید این ولنگاری میشود، در صورتی که یک رسانه میتواند برای داشتن بلندگوی رسا در شنیده شدن یک مرجع ضریبدهنده و معرفی کننده یک محصول یا برند باشد، فارغ از نگاه شخصی و سلیقهای و آنهم در نظام مناسب.
مدیران دولتی مقصر ولنگاری امروز در فضای مجازی هستند
وحید نیشابوری مدیرعامل خانه مطبوعات استان کرمانشاه اظهار کرد: ما باید ببینیم که این ولنگاری در کرمانشاه توسط چه کسانی ایجاد شد؛ یعنی متولیان اصلی امر را شناسایی کنیم که متولیان اصلی خود مدیران دولتی بودهاند.
وی افزود: وقتی یک مدیر بدون آگاهی و با وجود قوانین موجود که در فضایمجازی که استفاده از تلگرام ممنوع است روی این فضا سرمایه گذاری میکند، متولی اصلی ایجاد ولنگاری در فضای مجازی است.
مدیرعامل خانه مطبوعات استان کرمانشاه تصریح کرد: در حوزه انتخابات سوال من این است که ستاد انتخابات استان کرمانشاه در خصوص حداقل دادن تذکر به متولیان این صفحات چه کاری انجام داده است؟ در بازرسی ستاد انتخاب چه اقدامی انجام داده؟
وی ادامه داد: وقتی پلیس فتا هیچ کاری انجام نداده چطور میشود گفت که این ولنگاری جمع خواهد شد؟
وی در پاسخ به این سوال که به عنوان مدیرعامل خانه مطبوعات چه حمایتی از رسانههای رسمی کرده اید و چه اقداماتی در خصوص ولنگاری انجام دادهاید گفت: در خصوص رسانههای بدون مجوز چند مکاتبه داشتیم با متولی امر حوزه اداره ارشاد در سنوات گذاشته، اما تا کنون خروجی نداشته است.
نیشابوری افزود: اما این امکان وجود دارد که استاندار ابلاغیهای صادر کند به دستگاههای دولتی و از ورود خبرنگارهایی که رسانه رسمی نیستند و مجوز ندارند جلوگیری به عمل بیاید.
به گزارش خبرآنلاین در این میزگرد از رئیس پلیس فتا استان کرمانشاه و مدیرکل سیاسی، انتخابات و تقسیمات کشوری استانداری کرمانشاه دعوت شد که در جلسه حضور نیافتند.
نظر شما