مقایسه شاخص تورم و رشد اقتصادی در 4 دولت بعد از انقلاب نشان می‌دهد روند این ۲ شاخص به‌غیر از موارد خاص روندی ثابت داشته است.

علی پاکزاد: مقایسه شاخص‌های اقتصادی تورم، درآمدهای نفتی و رشد تولید ناخالص داخلی در چهار دولتی که طی سالهای بعد از انقلاب فعالیت داشته‌اند نشان می‌دهد طی چهار سال گذشته فاصله میان درآمدهای نفتی و میزان رشد اقتصادی در کشور افزایش داشته است. بر اساس آمارهای بانک مرکزی، صندوق بین‌المللی پول و سازمان اوپک، بررسی شاخص‌های اقتصادی تورم، درآمدهای نفتی و تولید ناخالص داخلی گویای آن است که در بین چهار دولتی که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی فعالیت کرده‌اند سیدمحمد خاتمی در دور دولت دوم خود موفق‌ترین دولت در زمینه مهار تورم بوده است و هاشمی رفسنجانی نیز در دولت اول خود بالاترین رشد اقتصادی را در کشور ایجاد کرده است.

دولت اول میر حسین موسوی نیز به‌رغم قرار داشتن در شرایط جنگی در سال 61 توانسته است به رشد اقتصادی 4/14درصدی دست پیدا کند که این رقم رشد اقتصادی در هیچ‌یک از دوره‌های بعدی مگر در در سال 69 و70طی دوران فعالیت دولت سازندگی تکرار نشده است. از دیگر نکات قابل توجه در این مقایسه روند تغییرات تورم در دوره فعالیت دولتهای مختلف است که در این زمینه نیز دولت اول میرحسین موسوی موفق‌ترین دولت محسوب می‌شود زیرا در دوره چهارساله فعالیت این دولت نرخ تورم از 22 درصد به 4/10 درصد کاهش پیدا کرده است.   
 
مقایسه شاخص‌ها نشان می‌دهد دوران طلایی اقتصاد ایران بین سالهای 68و69 اتفاق افتاده است که طی این سالها به‌رغم آنکه قیمت نفت نوسان چندانی نداشته است در عمل نرخ تورم از 17درصد به 9 درصد کاهش پیدا کرده و در مقابل رشد اقتصادی طی رشدی افسانه‌ای از رقم 2/6درصد به رقم 19درصد رسیده است که این جهش با توجه به پایان دوران جنگ و آزاد شدن پتانسیل‌های اقتصادی کشور از جنگ رخ داده است و البته همراه با کلید خوردن دوران سازندگی در اقتصادی ایران همراه است.

روند شاخص‌های اقتصادی در دوران فعالیت دو دولت سیدمحمد خاتمی روند به نسبت تثبیت شده‌ای را نشان می‌دهد که از نوسانات دوران جنگ و سازندگی فاصله قابل ملاحظه‌ای پیدا کرده‌اند و با نوسانات شدید قیمت نفت که در دولت نهم نیز ایجاد شده قابل تفکیک هستند. از سال 72 به بعد روند رشد اقتصادی کشور تقریباً هماهنگ با روند تغییرات قیمت نفت تغییر کرده است ولی این روند از سال 84 به بعد تغییر کرده یعنی با جهش قیمت نفت تغییر قابل‌ملاحظه‌ای در رشد اقتصادی کشور اتفاق نیفتاده است و در عمل این رابطه گسسته شده است.

در مقابل شاهد هماهنگ شده بیشتر نرخ تورم با در آمد‌های رو به افزایش نفت هستیم به‌طوری که از سال 84 به بعد شیب منحنی قیمت نفت تقریباً با شیب منحنی تورم هماهنگ شده است و در پایان سال 87 که قیمت نفت که به مرز‌های 75 میلیارد دلار نزدیک شده است شاهد رسیدن نرخ رشد تورم به 25 درصد هستیم.

این در حالی است که نرخ رشد اقتصادی کشور بر اساس ارقام اعلام شده از سوی صندوق بین‌المللی پول از 8/7درصد در سال 86 به 5/4درصد در سال 87 کاهش پیدا کرده است که البته بر اساس برآوردهای وزارت اقتصاد ودارایی که چندی پیش از سوی شمس‌الدین حسینی در حاشیه هیأت دولت اعلام شد این نرخ در سال 87 معادل 8 درصد بوده است که در این صورت می‌توان گفت در مقابل رشد7 درصدی تورم در سال 87 نسبت به سال 86 نرخ رشد اقتصادی تنها 2/0درصد افزایش داشته است.

البته کارشناسان اقتصادی معتقدند بر خلاف پیش‌بینی وزارت اقتصاد ودارایی در سال 87 نرخ رشد اقتصادی در خوشبینانه‌ترین حالت 6درصد خواهد بود که در این حالت باید گفت در دو سال آخر فعالیت دولت نهم به رغم رشد قیمت نفت و رشد بالای تورم، شاهد کاهش رشد اقتصادی بوده‌ایم.

نمودار

 

جدول

 

کد خبر 10290

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین