اگرچه کمیسیون مشترک مجلس، فرصت ورود به بررسی طرح اصلاح قانون احزاب را نیافت، اما این اصلاحیه در دستور کار کمیسیون ماده 10 قرار گرفته و به مرحله نهایی رسید. سرنوشت این اصلاحیه از این پس بر سر یک دو راهی قرار دارد و در گرو ارائه لایحهای از سوی دولت و یا ارائه طرحی از سوی نمایندگان مجلس خواهد بود.
البته از آنجا که مجلس نیز طرحی را برای اصلاح قانون احزاب پیش از این تدوین کرده است، میتوان نظرات کمیسیون ماده 10 احزاب را در قالب ارائه پیشنهادات اصلاحی در بررسی طرح موجود در مجلس بررسی کرد و یا اینکه آنها را به کمیسیون شوراها یا صحن علنی واگذار کرد تا در تصویب نهایی این طرخ بگنجانند.
اگرچه قانون فعلی احزاب از قوانین مفید و موثر است که در سال 60 تصویب شد اما اصلاحات صورت گرفته در کمیسیون ماده 10 احزاب، برای اصلاح قانون مذکور شامل تعریف جدید از شکلگیری احزاب است که مواردی همچون «جبهه» و «ائتلاف» را نیز در برمیگیرد. به این ترتیب وجههای قانونی به تشکیل «جبهههای سیاسی» مرکب از احزاب پروانهدار داده میشود و ائتلافهای سربرآورده در آستانه انتخاباتهای مختلف هم قانونمندتر خواهد شد.
در مرحله تاسیس احزاب و ارائه مجوز نیز اصلاحاتی صورت گرفته تا یک مجوز اولیه موقت داده شده و سپس پروانه تاسیس دائم اعطا شود تا در این میان عملکرد احزاب بار دیگر مورد تایید کمیسیون ماده 10 قرار گیرد. بازنگری در نحوه نظارت بر احزاب و بررسی تخلفات آنها و اندیشیدن راهکارهایی برای شفافیت مالی احزاب از دیگر اصلاحات صورت گرفته است.
هدف از مجموعه اصلاحات صورت گرفته این بود که احزاب با فعالیت سیاسی مشخص در فضای سیاسی و اجتماعی حضور داشته باشند. در حال حاضر احزاب زیادی داریم که فقط پروانه دارند، اما وجود خارجی ندارند. با اصلاح قانون احزاب به دنبال تعطیل کردن احزاب منفعل کنونی نیستیم اما میخواهیم از این پس احزاب واقعی شکل بگیرند که مجامع سالانه مرتبی تشکیل داده، کنگره و ارکان مرتب و فعالی داشته باشند. به این ترتیب میتوان امیدوار بود که گام به گام به سوی فعالیت حزبی با نشاط و با پذیرش چنین فعالیتی از سوی جامعه پیش رویم.
نقطه قوت این اصلاحیه در آن است که اصلاح قانون احزاب در کمیسیون ماده 10 با نظر نمایندگان هر سه قوه صورت گرفته و چه دولت آن را با ارائه لایحهای به مجلس بفرستد و چه مجلس آن را در قالب طرحی، در مظان تصویب قرار دهد؛ به نظر نمیرسد که در مسیر تصویب، دچار تغییر چندانی شود. البته همچنانکه در ابتدای این اصلاحات از احزاب نظر خواهی شد، مطمئنا پس از انتشار آن از سوی کمیسیون ماده 10 احزاب و پیش از تصویب نهاییاش در مجلس، بار دیگر از احزاب و چهرههای سیاسی نظر خواهی خواهد شد.
عضو کمیسیون ماده 10 احزاب
نظر شما