به گزارش خبرآنلاین، براساس آخرین تصمیمگیری صنوف در مورد زمان برپایی مجمع عمومی خانه سینما برای انتخاب هیئت مدیره جدید قرار بود نیمه دوم آذر ماه این مجمع برگزار شود، اما مسئله پرداخت نشدن مطالبات خانه سینما موجب شده تا دستور جلسه این مجمع در هالهای از ابهام قرار بگیرد و معلوم نشود که بالاخره قرار است در این جلسه، اعضای هیئت مدیره جدید خانه سینما انتخاب شوند یا دوره حضور هیئت مدیره فعلی تمدید شود.
تحلیل صنفی
مسئولان خانه سینما در ماههای باقی مانده تا برگزاری مجمع عمومی و به منظور اطلاعرسانی به صنوف در مورد اتفاقات رخ داده در خانه سینما و دستاوردهای این هیئت جلساتی با روسا و نمایندگان صنوف برگزار کردند؛ جلساتی که در آن علاوه بر توضیح اتفاقات رخ داده در خانه سینما موضوع مهم پرداخت نشدن بودجه خانه سینما نیز مورد بررسی قرار گرفت.
نیمه دوم مهر ماه زمانی که هیئت مدیره خانه سینما از دردسرهای برگزاری جشن سینمای ایران فارغ شده بود و از سوی دیگر مشکلات میان هیئت مدیره خانه سینما و معاون امور سینمایی شکل علنیتری به خود گرفته بود،جلساتی با حضور مسئولان خانه سینما و اعضای صنوف برای روشن شدن شرایط در اذهان اهالی صنف تشکیل شد.
یکی از سرفصلهای جدی این جلسات،پرداخت نشدن مطالبات خانه سینما بود؛ مطالباتی که در ماههای پایانی سال 1388 از سوی محمدمهدی عسگرپور مدیرعامل خانه سینما بارها به آن اشاره شد و همچنان به عنوان یکی از معضلات جدی دستاندرکاران صنف مطرح است.
خانه سینما به واسطه برگزاری جشن سینمای ایران و سایر اقدامات معمول این نهاد در مهر ماه سال 1389 با 600 میلیون تومان مطالبات پرداخت نشده روبروست؛ مطالباتی که با پرداخت نشدن آن طبیعتاً خانه سینما همین رقم را به بخشهایی که از آن قرض گرفته بدهکار است و رقم بدهی 600 میلیونی موجب نگرانی افرادی میشود که قصد دارند با ورود به مجمع عمومی خانه سینما نامزد حضور در هیئت مدیره شوند.
بیان مشکل بخشی از جلسه نیمه دوم مهر ماه بود و بخش دیگر به ارائه راهکاری برای برونرفت از این بحران ارتباط داشت؛ اینکه عسگرپور و سایر اعضای هیئت مدیره تا زمان به سرانجام رساندن تمامی امور و دریافت مطالبات و صاف کردن حسابها مسئولیت را برعهده داشته باشند و راهکار دوم برگزاری انتخاباتی است که به صورت جدی در مورد برگزاری آن شک و شبهه در میان است؛ پذیرش مسئولیت هیئت مدیرهای که در ابتدای ورود باید از پس پرداخت 600 میلیون بدهی برآید موجب شده در آستانه برگزاری مجمع عمومی خانه سینما به جای طرح این پرسش که چه کسانی وارد هئیت مدیره خانه سینما میشوند، این مسئله به وجود آید که اصلاً مجمع عمومی منجر به برگزاری انتخابات خواهد شد یا خیر؟
پاسخ این پرسشها طی هفته آینده روشن خواهد شد و در این مدت روسا، نایب رئیسها و بازرسان صنوف که در جلسه با مدیرعامل خانه سینما حضور داشتند با هیئت مدیره صنوف خود در مورد این دو راهکار وارد گفتوگو شوند تا نتیجه نظرات آنان به عنوان صورت جلسه مجمع عمومی خانه سینما مطرح شود.
نگرانی اعضای صنف
بهمن اردلان نایب رئیس انجمن صدابرداران سینمای ایران درباره وضعیت کنونی هیئت مدیره خانه سینما و بحثهایی که در مورد پرداخت نشدن مطالبات خانه سینما مطرح شده، به خبرآنلاین گفت: «هزینههای چهاردهمین جشن سینمای ایران به همراه سایر هزینههایی که به صورت معمول در خانه سینما صرف میشود موجب شده هیئت مدیره کنونی با بدهیهایی مواجه باشد.»
او ادامه داد: «این بدهیها موجب میشود تا گروه جدید از اینکه بخواهند کار را برعهده بگیرند نگرانیهایی داشتند باشند، زیرا تسویه کردن این بدهی در ابتدای ورود گروه جدید به هیئت مدیره کار بسیار داشواری است و موجب میشود تا برخی از پذیرش مسئولیت خودداری کنند.»
اردلان با اشاره به نقشی که بخش دولتی سینما در این مقطع میتواند ایفا کند، گفت: «اگر مطالبات خانه سینما از دولت که مربوط به بودجه سالانه این نهاد میشود در شرایط کنونی پرداخت شود، میتوان امیدوار بود که وضعیت بهتری به وجود آید و هیئت مدیره جدید با مجموعهای از بدهیها روبرو نشود.»
موافقان و مخالفان
ادامه فعالیت هیئت مدیره کنونی خانه سینما مستلزم نظر مثبت گروه عمدهای از اعضای خانه سینما است به این ترتیب که در جلسه هفته آینده هیئت مدیره خانه سینما با نمایندگان صنوف این گروه تکلیف را روشن کرده و مشخص کنند مایل هستند هیئت مدیره فعلی تا زمان رفع مشکلات روی کار باشند یا خیر؟. تصور میشود مدت زمان تمدید حضور هیئت مدیره کنونی در راس امور خانه سینما سه ماه تا شش ماه باشد.
اما از سوی دیگر گروهی هم مایلاند هر چه زودتر ترکیب هیئت مدیره خانه سینما تغییر کند تا شرایط تازهای بر این نهاد صنفی حاکم شود؛ البته گروه داعیهدار تصاحب مسئولیت در خانه سینما ابتدا باید از پس پرداخت بدهیهای موجود برآیند.
با وجود آنکه هنوز تکلیف برگزار شدن و نشدن انتخابات هیئت مدیره خانه سینما در آذر ماه روشن نیست، گروههایی برای حضور در این انتخابات از مدتی قبل آمادگی ضمنی خود را اعلام کرده بودند و برخی نیز بنا به درخواست صنوف برای حفط تعادل و ادامه جریان جاری خانه سینما به عنوان کاندیداهای جدید هیئت مدیره خانه سینما معرفی میشوند.
تورج منصوری، عضو هیئت مدیره انجمن فیلمبرداران و عضوی که بارها سابقه حضور در هیئت مدیره و حتی ریاست این هیئت را داشته از جمله افرادی است که تصور میشود در صورت برگزاری انتخابات هیئت مدیره خانه سینما امکان بالایی برای کسب آرا و حضور تاثیرگذار در هیئت مدیره خانه سینما را داشته باشد.
از سوی دیگر نماینده کانون کارگردانان سینمای ایران طبق روال دورههای قبل یکی از گزینههای جدی و اصلی حضور در هیئت مدیره خواهد بود که به نظر میرسد بعد از ایجاد تغییر و تحولات احتمالی در کانون کارگردانان سینمای ایران و کنارهگیری سیروس الوند از ریاست کانون برای حضور در انتخابات، او یکی از گزینههای جدی تصدی ریاست در هیئت مدیره خانه سینمای ایران باشد. مطابق اساسنامه خانه سینما تصدی همزمان ریاست صنف و عضویت در هیاتمدیره خانه سینما ممکن نیست.
از بین نیروهای دیگری که احتمال میرود در هیئت مدیره خانه سینما حضور داشته باشند،می توان به مسعود اطیابی به عنوان نماینده انجمن مدیران تولید و محمدرضا موئینی نماینده انجمن تدوینگران اشاره کرد.ممکن است این دو در انتخابات هیئت مدیره خانه سینما به عنوان کاندیدا معرفی شوند.
انتخابات؛ آری یاخیر؟
برگزاری انتخابات خانه سینمای ایران وابسته به نظر اعضای 28 صنف خانه سینما است؛از سوی دیگر برگزار شدن و نشدن این انتخابات حتی از سوی گروهی که مخالفتهایی با هیئت مدیره کنونی داشتند جای تامل دارد زیرا پذیرش مسئولیت مدیریت بخشی که در دریافت بودجه مصوب خود با مشکل روبروست و به دلیل پرداخت نشدن بودجه با بدهی 600 میلیونی مواجه است، تعداد افراد داعیهدار پذیرش مسئولیت را در هیئت مدیره کاهش میدهد.
پرداخت شدن بودجه معوقه خانه سینما که بنا به دلایلی چون نبود بودجه کافی در اختیار معاونت سینمایی و مسائلی از این دست هنوز تحویل صنف نشده، میتواند بخش صنفی سینمای ایران را به حالت متعادل نزدیک کند و برگزاری انتخابات خانه سینما در شرایطی عادی برگزار شود.
اظهارنظر کننده |
سمت |
اظهارات |
محمدمهدی عسگرپور |
کارگردان / مدیرعامل خانه سینما و رئیس هیئت مدیره |
38 درصد از بودجه سال گذشته ما پرداخت نشده و من شنیدم که میگفتند به همین میزان از منابع مالی بقیه بخشها هم کاسته شده است. حال من نمیدانم که آیا واقعا این اتفاق افتاده یا خیر؟ اما میدانم که اگر چنین اتفاقی هم بیفتد کسی که نگاهی جامع به مسائل سینما دارد، میداند که کل بودجه خانه سینما به اندازه یک یا یکونیم فیلم است و اگر تمام این فعالیتها را بخواهد یک نهاد دولتی انجام دهد بد نیست که ببینیم آنها چقدر هزینه میگیرند. |
جواد شمقدری |
معاون امور سینمایی |
در حال حاضر تمامی بخشهای سینمایی به دلیل آنکه بخشی از بودجه سینما زمانی که ما مسئولیت را برعهده گرفتیم، هزینه شده بود، دچار مشکل شدهاند که خانه سینما هم از این قاعده مستثنا نیست. ما درصدد هستیم تا این 30 درصد بودجه را تامین کنیم تا بتوانیم بخشی از بودجه خانه سینما را نیز پرداخت کنیم. |
محسن هاشمی |
مدیر اجرایی خانه سینما |
متأسفانه 7/38 درصد از بودجه خانه سینما تاکنون پرداخت نشده و در حال حاضر خانه سینما علاوه بر اینکه تعهدات کمکهای معیشتی که به سیاق هر سال در اسفندماه به اشخاص آسیبپذیر عضو در قالب بن کالا انجام میداد به انجام نرسانده است و بدتر از آن هنوز حقوق، عیدی و پاداش 19 نفر از همکاران شاغل خانه سینما را نیز نتوانسته است پرداخت کند |
حسین ترابی |
کارگردان، نویسنده و مستندساز |
شنیدهام رابطه ارشاد و خانه سینما شکرآب است بنابراین پیشنهاد دادیم گردهمایی برای مسئله امنیت شغلی سینماگران برگزار شود که نگداشتند. بر این اساس پیشنهاد میدهم هنرمندان گورهای خود را در قطعه هنرمندان یا به ارشاد یا به شهرداری و یا به مرفههای بیهنر بفروشند و پول آن را به حساب خانه سینما واریز کنند تا خانه سینما استقلال مالی پیدا کند و هنرمندان هم امنیت شغلی. |
--- |
روابط عمومی معاونت سینمایی |
در مصاحبه مطبوعاتی معاونت محترم سینمایی به وضوح اعلام شد اختلاف نظر میان معاونت سینمایی و مدیر عامل خانه سینما ارتباطی با عدم اجرای تعهدات تفاهمنامه سال گذشته ندارد. از آنجا که در سال 1388 نزدیک 30 درصد از بودجه معاونت سینمایی پرداخت نشده است و این کاهش پرداخت بودجه، شامل مؤسسات زیر مجموعه این معاونت نیز میشود، بدینوسیله اعلام میشود در موعد مقرر و زمانی که سقف کامل بودجه معاونت پرداخت شود تتمه بودجه مؤسسات وابسته معاونت سینمایی و از جمله خانه سینما پرداخت خواهد شد و اختلاف میان معاونت سینمایی و هیئت مدیره خانه سینما دلیل توقف بودجه اصناف و خانه سینما نیست. |
ناصر صفاریان |
مستندساز / عضو هیئت مدیره انجمن مستندسازان |
اختلاف نظر معاونت سینمایی و خانه سینما اگر در حد حرف و نظر مانده بود و با دو مرکز نهاد مستقل و مجزا با دو شکل فکری متفاوت روبهرو بودیم، نه مشکلی بود و نه اصلاً جای صحبتی؛ میشد چیزی به نام «تضارب آرا» و همین گونه حرفهای زیبای دوستداشتنی. ولی آنچه از سر این اختلاف حاصل شده، نابسامانی مالی خانه سینماست در تمام این ماههای روی کار آمدن مدیران جدید سینمایی. یعنی یکی از طرفین، با استفاده از قدرتی که در اختیار دارد، سعی کرده فکر خود را به دیگری بقبولاند و این یعنی ایجاد شرایط نابرابر. |
امین تارخ |
بازیگر / سخنگوی هیئت مدیره خانه سینما |
برای بودجه خانه سینما حدود ۳۱۰ میلیون تومان از سال گذشته از معاونت سینمایی طلب داریم. امسال نیز طبق بودجه تعیین شده حدود ۸۰۰ میلیون باید پرداخت شود که فقط ۱۰۰ میلیون آن واریز شده است. |
نظر شما